Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γενεύη, το Κυπριακό και η Πολιτική Δυναμική: Προκλήσεις και Στρατηγικές στην Εποχή Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Published

on

Το Κυπριακό υπήρξε διαχρονικά, κυρίως στη σύγχρονη εποχή, πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ ηγεσίας και κομμάτων. Έγινε ταυτόχρονα πεδίο στο οποίο οι εκάστοτε Πρόεδροι χτίζαν πολιτικό κεφάλαιο και αφήγημα ή, αντίθετα, κατέρρεαν πολιτικά μετά από την κορύφωση ή την αποτυχία κάποιας προσπάθειας. Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό του Κυπριακού και της εσωτερικής πολιτικής σκηνής – για τις δύο κοινότητες. Ωστόσο, αυτή η φορά έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ξεχωριστή. Για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η διάσκεψη αποτελεί το πρώτο μεγάλο τεστ στην εθνική υπόθεση, δύο χρόνια μετά την εκλογή του. Από την άλλη, για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η διάσκεψη λειτουργεί ως κρίσιμο σημείο στην προεκλογική του εκστρατεία, καθώς από το 2017 η λύση των δύο κρατών αποτελεί σημαία του. Ο ίδιος θα επιδιώξει να επανεκλεγεί το φθινόπωρο του 2025 ή νωρίτερα σε «πρόωρες εκλογές». Η διάσκεψη αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαδικασία μετά το 2021, οκτώ χρόνια μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, και διεξάγεται μέσα σε ένα κλίμα συζητήσεων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για τις ευθύνες που οδήγησαν στο ναυάγιο του 2017, αλλά και για τον ρόλο του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Από την πλευρά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, παραμένει αμετάβλητο το αφήγημα της λύσης των δύο κρατών.

Στη Γενεύη, τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ερσίν Τατάρ θα εκπροσωπήσουν τις κοινότητές τους, συνοδευόμενοι από τα πολιτικά κόμματα τους. Ανεξαρτήτως της έκβασης της διάσκεψης, οι δύο ηγέτες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν αλώβητοι από τις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό των κοινοτήτων τους, καθώς οι προσδοκίες για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών είναι χαμηλές.

Ο Χριστοδουλίδης προσέρχεται στη διάσκεψη με την υποστήριξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, πλην του ΕΛΑΜ, σε μια πολιτικά σημαντική στιγμή. Δύο χρόνια μετά την εκλογή του και με μειωμένη δημοτικότητα, φαίνεται πως η θητεία του ως Πρόεδρος μιας θητείας δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, καθώς οι βουλευτικές εκλογές του 2026 πλησιάζουν, ενώ οι προεδρικές εκλογές του 2028 είναι ακόμη μακριά. Παρά τη ρητορική του για εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως διαπραγματευτική βάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνεχίζει να συμπορεύεται με την ΕΔΕΚ, το κόμμα που έχει απορρίψει τη λύση της ΔΔΟ.

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει μετά τη διάσκεψη της Γενεύης είναι αν ο Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει να έχει την πολιτική στήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Η στήριξη από τον ΔΗΣΥ υπάρχει, αλλά με επιφυλάξεις και αστερίσκους, ενώ η κριτική αναμένεται να αυξηθεί αν το Κυπριακό παραμείνει σε αδιέξοδο. Από την άλλη, στο ΑΚΕΛ οι αντιπολιτευτικοί τόνοι έχουν ενισχυθεί, ιδίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Χριστοδουλίδης, κατά συνέπεια, μπορεί να θεωρηθεί ως «μοιραίος» στο Κυπριακό, αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι ίσως τον χρεώσουν για την αποτυχία του διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει να πείσει για την αρνητική στάση της Τουρκίας.

Αντίθετα, το αφήγημα του Ερσίν Τατάρ για τη Γενεύη είναι σαφώς πιο απλό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος επικράτησε το 2020 με την υποστήριξη της Τουρκίας, παραμένει ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της αλλαγής του παραδείγματος στο Κυπριακό με τη λύση των δύο κρατών και την κυριαρχική ισότητα. Παρά την πίεση από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση για στασιμότητα, ο Τατάρ συνεχίζει να προτάσσει τη λύση των δύο κρατών και έχει ήδη δηλώσει ότι θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με το ίδιο σύνθημα. Αν η Τουρκία πάψει να τον υποστηρίζει κατά τις επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, η διάσκεψη της Γενεύης θα παραμείνει για εκείνον μια «win-win» κατάσταση, καθώς είτε επανεκλεγεί, είτε χάσει, θα διαφυλάξει τη σκληρή γραμμή του και την υστεροφημία του στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Τέλος, το Κυπριακό φαίνεται να έχει υποχωρήσει σε σχέση με άλλες πολιτικές προτεραιότητες, όπως η οικονομία και η ασφάλεια, κάτι που σχετίζεται με τη γενικότερη μεταπολιτική φάση που διανύουμε στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2026 και 2028, μένει να φανεί αν το Κυπριακό θα επανέλθει στο προσκήνιο ή αν θα συνεχίσει να χάνει έδαφος σε σχέση με άλλα θέματα ταυτότητας και πολιτικής.

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
Behind Politics5 hours ago

Behind Politics | Επεισόδιο 4: Γιώργος Παμπορίδης, Παρασκευή 27/03 στις 7μμ

#exAformis9 hours ago

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

EKLOGES20269 hours ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Off the Record12 hours ago

Ο Φειδίας, η ξεπερασμένη δημοσιογραφία και η Τσιτσιολίνα…

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ13 hours ago

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα ο ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας για τον Μεσανατολικό πόλεμο

Off the Record13 hours ago

Επειγόντως αλλαγή νοοτροπίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ14 hours ago

Τραμπ: Αναστέλλει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ιράν μέχρι 6 Απριλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Τα οκτώ μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Ξεπερνά τα €200 εκατομμύρια το συνολικό κόστος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

ΟΕΒ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά ανεπαρκής η στήριξη στον τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Τουρισμός Κύπρου: Επιστρέφουν οι κρατήσεις – Μήνυμα αισιοδοξίας από Κουμή

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia