Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γενεύη, το Κυπριακό και η Πολιτική Δυναμική: Προκλήσεις και Στρατηγικές στην Εποχή Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Published

on

Το Κυπριακό υπήρξε διαχρονικά, κυρίως στη σύγχρονη εποχή, πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ ηγεσίας και κομμάτων. Έγινε ταυτόχρονα πεδίο στο οποίο οι εκάστοτε Πρόεδροι χτίζαν πολιτικό κεφάλαιο και αφήγημα ή, αντίθετα, κατέρρεαν πολιτικά μετά από την κορύφωση ή την αποτυχία κάποιας προσπάθειας. Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό το πολιτικό σκηνικό του Κυπριακού και της εσωτερικής πολιτικής σκηνής – για τις δύο κοινότητες. Ωστόσο, αυτή η φορά έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ξεχωριστή. Για την ελληνοκυπριακή κοινότητα και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, η διάσκεψη αποτελεί το πρώτο μεγάλο τεστ στην εθνική υπόθεση, δύο χρόνια μετά την εκλογή του. Από την άλλη, για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, η διάσκεψη λειτουργεί ως κρίσιμο σημείο στην προεκλογική του εκστρατεία, καθώς από το 2017 η λύση των δύο κρατών αποτελεί σημαία του. Ο ίδιος θα επιδιώξει να επανεκλεγεί το φθινόπωρο του 2025 ή νωρίτερα σε «πρόωρες εκλογές». Η διάσκεψη αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαδικασία μετά το 2021, οκτώ χρόνια μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, και διεξάγεται μέσα σε ένα κλίμα συζητήσεων στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για τις ευθύνες που οδήγησαν στο ναυάγιο του 2017, αλλά και για τον ρόλο του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Από την πλευρά της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, παραμένει αμετάβλητο το αφήγημα της λύσης των δύο κρατών.

Στη Γενεύη, τόσο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ερσίν Τατάρ θα εκπροσωπήσουν τις κοινότητές τους, συνοδευόμενοι από τα πολιτικά κόμματα τους. Ανεξαρτήτως της έκβασης της διάσκεψης, οι δύο ηγέτες δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν αλώβητοι από τις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό των κοινοτήτων τους, καθώς οι προσδοκίες για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών είναι χαμηλές.

Ο Χριστοδουλίδης προσέρχεται στη διάσκεψη με την υποστήριξη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, πλην του ΕΛΑΜ, σε μια πολιτικά σημαντική στιγμή. Δύο χρόνια μετά την εκλογή του και με μειωμένη δημοτικότητα, φαίνεται πως η θητεία του ως Πρόεδρος μιας θητείας δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, καθώς οι βουλευτικές εκλογές του 2026 πλησιάζουν, ενώ οι προεδρικές εκλογές του 2028 είναι ακόμη μακριά. Παρά τη ρητορική του για εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποια σημαντική αλλαγή στη διαδικασία, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει το Πλαίσιο Γκουτέρες ως διαπραγματευτική βάση. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνεχίζει να συμπορεύεται με την ΕΔΕΚ, το κόμμα που έχει απορρίψει τη λύση της ΔΔΟ.

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει μετά τη διάσκεψη της Γενεύης είναι αν ο Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει να έχει την πολιτική στήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Η στήριξη από τον ΔΗΣΥ υπάρχει, αλλά με επιφυλάξεις και αστερίσκους, ενώ η κριτική αναμένεται να αυξηθεί αν το Κυπριακό παραμείνει σε αδιέξοδο. Από την άλλη, στο ΑΚΕΛ οι αντιπολιτευτικοί τόνοι έχουν ενισχυθεί, ιδίως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Χριστοδουλίδης, κατά συνέπεια, μπορεί να θεωρηθεί ως «μοιραίος» στο Κυπριακό, αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, καθώς οι πολιτικοί του αντίπαλοι ίσως τον χρεώσουν για την αποτυχία του διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει να πείσει για την αρνητική στάση της Τουρκίας.

Αντίθετα, το αφήγημα του Ερσίν Τατάρ για τη Γενεύη είναι σαφώς πιο απλό. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο οποίος επικράτησε το 2020 με την υποστήριξη της Τουρκίας, παραμένει ο πιο ισχυρός υποστηρικτής της αλλαγής του παραδείγματος στο Κυπριακό με τη λύση των δύο κρατών και την κυριαρχική ισότητα. Παρά την πίεση από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση για στασιμότητα, ο Τατάρ συνεχίζει να προτάσσει τη λύση των δύο κρατών και έχει ήδη δηλώσει ότι θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με το ίδιο σύνθημα. Αν η Τουρκία πάψει να τον υποστηρίζει κατά τις επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα, η διάσκεψη της Γενεύης θα παραμείνει για εκείνον μια «win-win» κατάσταση, καθώς είτε επανεκλεγεί, είτε χάσει, θα διαφυλάξει τη σκληρή γραμμή του και την υστεροφημία του στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Τέλος, το Κυπριακό φαίνεται να έχει υποχωρήσει σε σχέση με άλλες πολιτικές προτεραιότητες, όπως η οικονομία και η ασφάλεια, κάτι που σχετίζεται με τη γενικότερη μεταπολιτική φάση που διανύουμε στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2026 και 2028, μένει να φανεί αν το Κυπριακό θα επανέλθει στο προσκήνιο ή αν θα συνεχίσει να χάνει έδαφος σε σχέση με άλλα θέματα ταυτότητας και πολιτικής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 hour ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ7 hours ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record13 hours ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record15 hours ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record16 hours ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ23 hours ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από αποκλεισμό Ορμούζ, λέει το γερμανορωσικό επιμελητήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΠτΔ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Πρόεδρος για Βάσεις: Θα κινηθούμε στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου

EKLOGES20262 days ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia