Τέλος σε μια διαφωνία αναμένεται να δώσει σήμερα η Eπιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η οποία θα εγκρίνει, εκτός απροόπτου, τη λύση που δόθηκε μετά από συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως καταγράφεται και στην έκθεση που ετοίμασε η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, το ζήτημα συζητήθηκε σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 2022 και στις 6 και 27 Απριλίου 2023. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, των δήμων Αγίας Νάπας, Δερύνειας και Σωτήρας, καθώς και των κοινοτικών συμβουλίων Αυγόρου, Άχνας, Λιοπετρίου και Φρενάρους.

Για την ιστορία, στις άλλες επαρχίες την προεδρία του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου ανέλαβαν οι δήμαρχοι των μητροπολιτικών δήμων, των ομώνυμων δηλαδή δήμων της Λευκωσίας, της Λεμεσού, της Λάρνακας και της Πάφου.

Η ιδιαίτερότητα της Επαρχίας Αμμοχώστου, σε συνδυασμό με τις γνωστές, τοπικιστικού χαρακτήρα διαφορές μεταξύ Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, δημιούργησαν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Εσωτερικών, σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου έτσι ώστε να εισαχθεί σε αυτόν διάταξη αναφορικά με την εκτέλεση καθηκόντων προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από τον δήμαρχο του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου.

Στο στάδιο της συζήτησης του νομοσχεδίου κατά την πρώτη συνεδρία της επιτροπής, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε τη διαφωνία του, αλλά και του δήμου Σωτήρας και των κοινοτήτων Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου, με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του προτεινόμενου νόμου.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και ο Κοινοτάρχης Φρενάρους συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νόμου. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου υποστήριξε ότι ο δήμος Παραλιμνίου αποτελεί το προσωρινό διοικητικό και αστικό κέντρο της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Ο δήμος Δερύνειας εισηγήθηκε όπως μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε καθήκοντα προέδρου να ασκεί ο δήμαρχος του δεύτερου μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου στην επαρχία Αμμοχώστου.

Υπό το φως των πιο πάνω, η επιτροπή αναφέρει πως, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών και των δήμων Παραλιμνίου και Δερύνειας, αποφάσισε να υιοθετήσει την εισήγηση που υποβλήθηκε ενώπιόν της για διεξαγωγή των συνεδριών εκ περιτροπής στους δήμους της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και να τροποποιήσει ανάλογα το κείμενο του προτεινόμενου νόμου.

Συνεπώς πλέον ο Νόμος που θα ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό από την Ολομέλεια της Βουλής, θα αναφέρει πως, «νοείται ότι, κατά τη διάρκεια της έκρυθμης κατάστασης, καθήκοντα Προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την επαρχία Αμμοχώστου εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και οι συνεδρίες του εν λόγω συμβουλίου διεξάγονται εκ περιτροπής στους δήμους αυτής».

 

Πηγή: REPORTER

Έλενα Θεραπή