ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η προεδρική παρέμβαση δεν ήταν αρκετή για λιμάνι της Λάρνακας
Προτού κοπάσει η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώ όλες οι πλευρές εξωτερίκευαν ένα αίσθημα ευφορίας, η επένδυση στο λιμάνι της Λάρνακας περνά και πάλι από σαράντα κύματα. Τα όσα χωρίζουν τις δυο πλευρές δεν γεφυρώθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με αποτέλεσμα η ανάδοχος εταιρεία του έργου να μην έχει ανανεώσει τη μια από τις τρεις εγγυητικές η οποία έχει λήξη από τις 31 Ιανουαρίου 2024. Μια εξέλιξη η οποία συσσωρεύει και πάλι σύννεφα πάνω από ένα μεγάλο έργο για την επαρχία της Λάρνακας και απειλή να βάλει στο παιχνίδι τη Νομική Υπηρεσία για παραβίαση σημαντικών όρων της σύμβασης που στο ακραίο σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της. Το χαρτί της καταγγελίας το χρησιμοποιεί η κυβερνητική πλευρά προκειμένου να βάλει και πάλι στις ράγες το έργο και την ανάδοχο εταιρεία, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωσή της ανοίγει μέτωπο με τον εργοδότη του έργου που είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Η Kition Ocean Holdings (Kition) επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δείχνοντας έντονα ενοχλημένη από τα όσα λέει δημοσίως ο Υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, η εταιρεία άνοιξε παρτίδες και με τη Βουλή αφού δεν παρουσιάσθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που είχε προσκληθεί.
Σπασμένο τηλέφωνο
Αυτό το οποίο προκύπτει από τις τοποθετήσεις και της εταιρείας είναι πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Προεδρικό άλλα συμφώνησαν και άλλα αντιλήφθηκαν. Όπως φαίνεται στη παρούσα φάση το μελανό σημείο είναι η εγγυητική επιστολή η οποία δεν έχει ανανεωθεί. Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού η κυβερνητική πλευρά δέχθηκε όπως η εταιρεία καταβάλει αντί για €10 εκατ. €4,2 εκατ. για να θέσει σε ισχύ και την τρίτη εγγυητική. Η εξέλιξη αυτή όπως πολλές φορές έχει επαναλάβει ο Υπουργός Μεταφορών θα επέτρεπε στις δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν το ύψος της τρίτης εγγυητικής αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που εγείρει η εταιρεία του έργου. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της δείχνει ενόχληση γιατί ο Υπουργός Μεταφορών δεν έχει συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί της για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής. Ωστόσο, η εταιρεία δεν λέει στην ανακοίνωση γιατί δεν κατέβαλε το ποσό των €4,2 εκατ. προκειμένου να μην υπάρχει εμπόδιο για τη συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης δεν διαψεύδει τα όσα φαίνεται να αποφασίσθηκαν στο Προεδρικό παρά μόνο φαίνεται να τα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Μεταφορών στην «Κ» η αποδοχή της κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα της εταιρείας για εγγυητική €4,2 εκατ. δεν συνιστά ικανοποίηση του αιτήματος. Αν μειωθεί και πόσο η εγγυητική αυτό θα αποφασισθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η εταιρεία
Η ανάδοχος εταιρεία του έργου υποστηρίζει πως άλλα συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό και άλλα εφαρμόζονται. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η αναφορά της εταιρείας ότι «ζητήσαμε επιβεβαίωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία». Η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει πως είναι έτοιμη να καταθέσει την εγγυητική, βάζοντας ως προϋπόθεση την έναρξη μιας συζήτησης «καλής πίστης υπό ένα διαφορετικό σταθερό χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης». Το παράπονο της εταιρείας είναι ότι ο Υπουργός Μεταφορών την έχει αποκλείσει από τον διάλογο και προσθέτει. «Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού».
Η Βουλή
Η Kition Ocean Holdings (Kition) με τη στάση της έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να ενώσει όλες της πλευρές της Βουλής. Η εταιρεία παρότι είχε προσκληθεί δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που ασχολήθηκε με το έργο στο λιμάνι της Λάρνακας. Ενέργεια που θεωρήθηκε ως προσβολή της Βουλής με αποτέλεσμα να δεχθεί τα ομαδικά πυρά των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης μιλώντας στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM σε αυστηρό ύφος κάλεσε την εταιρεία να εκπληρώσει τη συμβατική της υποχρέωση και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για τα θέματα που εγείρει. Αλλά και ο Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών πως η υπομονή εξαντλήθηκε και πως από εδώ και πέρα το λόγο έχει η Νομική Υπηρεσία από την οποία το Υπουργείο του αναμένει οδηγίες. «Ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία καθοδήγηση. Δείξαμε πολλή υπομονή στην εταιρεία. Να αποφασίσει η Νομική Υπηρεσία και να μας δώσει οδηγίες», είπε ο Αλέξης Βαφεάδης.
Πηγή: Kathimerini
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Από τη Κύπρο στη Σομαλιλάνδη: Ο τούρκο-ισραηλινός γεωστρατηγικός ανταγωνισμός δημιουργεί νέα δεδομένα
του Πέτρου Ζαρούνα*
Η αναγνώριση της αποσχισθείσας από τη Σομαλία περιοχής της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Ο ανταγωνισμός αυτός περιλαμβάνει το Αζερμπαιτζάν, τη Κύπρο, τη Συρία, το Λίβανο, τη Γάζα, το Περσικό Κόλπο και τώρα και το Κέρας της Αφρικής στο οποίο ευρίσκεται η Σομαλιλάνδη.
Η αναγνώριση αυτή προέκυψε ως μία στρατηγική κίνηση του Ισραήλ η οποία αποβλέπει από τη μία να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούθι της Υεμένης και τη προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στα στενά του Μπαμ Ελ Μαντέπ και από την άλλη να εξισορροπήσει την τουρκική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία. Η παρουσία αυτή εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την επιρροή της στην αφρικανική ήπειρο καθώς επίσης και στην δημιουργία κέντρου πυραυλικών δοκιμών αλλά και διαστημικού κέντρου αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Σομαλία ευρίσκεται επί του Ισημερινού κάτι που διευκολύνει αυτού του είδους τις δραστηριότητες.
Η κίνηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις από διεθνείς οργανισμούς όπως η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη. Ισχυρότερα αντέδρασαν χώρες που επηρεάζονται άμεσα όπως η Σομαλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Τζιπούτι και η Σαουδική Αραβία. Το θέμα παραπέμφθηκε στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο τελικά δεν πήρε την όποια απόφαση αλλά τα 14 από τα 15 μέλη καταδίκασαν την ισραηλινή κίνηση. Συζητήθηκε επίσης κατά τη συνάντηση Νετανιάχου-Τράμπ στη Φλώριδα. Οι ΗΠΑ επιμένουν επί του παρόντος στη πολιτική για μία Σομαλία παρά τις σκέψεις που γίνονται από διάφορα κέντρα αποφάσεων εντός της χώρας για διαφοροποίηση της.
Τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν και το Κυπριακό που από τμήμα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού μετατρέπεται σταδιακά σε τμήμα του τούρκο-ισραηλινού. Με τη πώληση των ισραηλινής κατασκευής πυραύλων BARAK MX στην ΚΔ και την ανάπτυξη τους στη Κύπρο η κυπριακή αεράμυνα καθίσταται σε ένα βαθμό προέκταση της ισραηλινής χάρις στο ισχυρό ραντάρ που τους συνοδεύει και της διασύνδεσης του με τα συστήματα του Ισραήλ.
Αναμένεται να ακολουθήσει η ενεργειακή σύνδεση των δύο χωρών με την υλοποίηση του τμήματος του GSI που θα συνδέσει τη Κύπρο με το Ισραήλ. Πέραν αυτού ευρίσκεται σε εξέλιξη και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ με τις ενεργειακές υποδομές της Cyfield στο Βασιλικό. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα με την Αφροδίτη να παραμένει όμηρος των Ισραηλινών λόγω της εκκρεμότητας γύρω από το κοίτασμα Ισάι που αποτελεί προέκταση της Αφροδίτης εντός της ισραηλινής ΑΟΖ.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη δήλωση Φιντάν για πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και σε επικέντρωση στη συνεργασία στα θέματα του τουρισμού και της ενέργειας. Οι δηλώσεις της Ολγκίν για αναβολή της διευρυμένης σύσκεψης αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Φιντάν είναι ενδεικτικές των προθέσεων και της στροφής της Τουρκίας. Αντί της διεκδίκησης δικαιωμάτων σε ολόκληρη τη Κύπρο μέσα από μία συνομοσπονδιακή λύση η Τουρκία φαίνεται τώρα να προσανατολίζεται στη διατήρηση του στάτους κβο και την ενίσχυση και σταθεροποίηση του μέσα από κάποια ΜΟΕ.
*Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι ο Διεθνολόγος.
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record1 month ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
#exAformis1 month agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
-
#exAformis4 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
Think Tank4 days agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας

