Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η προεδρική παρέμβαση δεν ήταν αρκετή για λιμάνι της Λάρνακας

Published

on

Προτού κοπάσει η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώ όλες οι πλευρές εξωτερίκευαν ένα αίσθημα ευφορίας, η επένδυση στο λιμάνι της Λάρνακας περνά και πάλι από σαράντα κύματα. Τα όσα χωρίζουν τις δυο πλευρές δεν γεφυρώθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με αποτέλεσμα η ανάδοχος εταιρεία του έργου να μην έχει ανανεώσει τη μια από τις τρεις εγγυητικές η οποία έχει λήξη από τις 31 Ιανουαρίου 2024. Μια εξέλιξη η οποία συσσωρεύει και πάλι σύννεφα πάνω από ένα μεγάλο έργο για την επαρχία της Λάρνακας και απειλή να βάλει στο παιχνίδι τη Νομική Υπηρεσία για παραβίαση σημαντικών όρων της σύμβασης που στο ακραίο σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της. Το χαρτί της καταγγελίας το χρησιμοποιεί η κυβερνητική πλευρά προκειμένου να βάλει και πάλι στις ράγες το έργο και την ανάδοχο εταιρεία, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωσή της ανοίγει μέτωπο με τον εργοδότη του έργου που είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Η Kition Ocean Holdings (Kition) επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δείχνοντας έντονα ενοχλημένη από τα όσα λέει δημοσίως ο Υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, η εταιρεία άνοιξε παρτίδες και με τη Βουλή αφού δεν παρουσιάσθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που είχε προσκληθεί.

Σπασμένο τηλέφωνο

Αυτό το οποίο προκύπτει από τις τοποθετήσεις και της εταιρείας είναι πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Προεδρικό άλλα συμφώνησαν και άλλα αντιλήφθηκαν. Όπως φαίνεται στη παρούσα φάση το μελανό σημείο είναι η εγγυητική επιστολή η οποία δεν έχει ανανεωθεί. Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού η κυβερνητική πλευρά δέχθηκε όπως η εταιρεία καταβάλει αντί για €10 εκατ. €4,2 εκατ. για να θέσει σε ισχύ και την τρίτη εγγυητική. Η εξέλιξη αυτή όπως πολλές φορές έχει επαναλάβει ο Υπουργός Μεταφορών θα επέτρεπε στις δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν το ύψος της τρίτης εγγυητικής αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που εγείρει η εταιρεία του έργου. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της δείχνει ενόχληση γιατί ο Υπουργός Μεταφορών δεν έχει συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί της για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής. Ωστόσο, η εταιρεία δεν λέει στην ανακοίνωση γιατί δεν κατέβαλε το ποσό των €4,2 εκατ. προκειμένου να μην υπάρχει εμπόδιο για τη συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης δεν διαψεύδει τα όσα φαίνεται να αποφασίσθηκαν στο Προεδρικό παρά μόνο φαίνεται να τα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Μεταφορών στην «Κ» η αποδοχή της κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα της εταιρείας για εγγυητική €4,2 εκατ. δεν συνιστά ικανοποίηση του αιτήματος. Αν μειωθεί και πόσο η εγγυητική αυτό θα αποφασισθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Η εταιρεία

Η ανάδοχος εταιρεία του έργου υποστηρίζει πως άλλα συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό και άλλα εφαρμόζονται. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η αναφορά της εταιρείας ότι «ζητήσαμε επιβεβαίωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία». Η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει πως είναι έτοιμη να καταθέσει την εγγυητική, βάζοντας ως προϋπόθεση την έναρξη μιας συζήτησης «καλής πίστης υπό ένα διαφορετικό σταθερό χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης». Το παράπονο της εταιρείας είναι ότι ο Υπουργός Μεταφορών την έχει αποκλείσει από τον διάλογο και προσθέτει. «Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού».

Η Βουλή

Η Kition Ocean Holdings (Kition) με τη στάση της έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να ενώσει όλες της πλευρές της Βουλής. Η εταιρεία παρότι είχε προσκληθεί δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που ασχολήθηκε με το έργο στο λιμάνι της Λάρνακας. Ενέργεια που θεωρήθηκε ως προσβολή της Βουλής με αποτέλεσμα να δεχθεί τα ομαδικά πυρά των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης μιλώντας στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM σε αυστηρό ύφος κάλεσε την εταιρεία να εκπληρώσει τη συμβατική της υποχρέωση και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για τα θέματα που εγείρει. Αλλά και ο Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών πως η υπομονή εξαντλήθηκε και πως από εδώ και πέρα το λόγο έχει η Νομική Υπηρεσία από την οποία το Υπουργείο του αναμένει οδηγίες. «Ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία καθοδήγηση. Δείξαμε πολλή υπομονή στην εταιρεία. Να αποφασίσει η Νομική Υπηρεσία και να μας δώσει οδηγίες», είπε ο Αλέξης Βαφεάδης.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Ο Νετανιάχου για Τραμπ: Βλέπει ευκαιρία συμφωνίας με το Ιράν

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ16 hours ago

Δυσαρέσκεια για αναπομπή νόμου περί οχημάτων εκφράζουν ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.-ΣΕΚ – ΕΚΥΣΥ

EKLOGES202618 hours ago

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ18 hours ago

Αναβαθμίζονται η ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης και τη αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου ανεξάρτητα από την εξωτερική χρηματοδότηση

voulitv19 hours ago

Συναντήθηκε με τον Χριστοδουλίδη η Προεδρική Επιτροπή ΚΣΣΕ-Εξέφρασε αλληλεγγύη προς την Κύπρο

Off the Record23 hours ago

ΔΗΚΟ ψηφίζουν ΜΟΝΟ οι… ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Off the Record24 hours ago

Ο «τραπεζίτης» Χάμπας και Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαίς

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

EKT: Σε επιφυλακή για τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια λόγω Μέσης Ανατολής

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

G7 ζητά από το Ιράν άμεσο και άνευ όρων τερματισμό των επιθέσεων

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ιράν: Απειλεί να βυθίσει τον Κόλπο στο «σκοτάδι»

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

EKLOGES20264 days ago

EKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ4 weeks ago

Θύελλα στη Βουλή για τον αφθώδη πυρετό – Κτηνοτρόφοι κατά Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

EKLOGES20262 weeks ago

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Εκδρομή αντί κάλπης και η αποχή που τρομάζει

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ4 weeks ago

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

MILITAIRE4 weeks ago

Από τον Περσικό Κόλπο ως την Ανατολική Μεσόγειο: Η «επιβλητική αρμάδα» του Τραμπ

IBNA4 weeks ago

Ινδία–Ισραήλ και η νέα γεωπολιτική αρχιτεκτονική: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia