Η ηγεσία του ΔΗΣΥ ανέβηκε στον Λόφο την περασμένη εβδομάδα για να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η δήλωση περί ρεαλισμού από τον Πρόεδρο, σε συνδυασμό με την εξαγγελία του για σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου, καθορίζει τις κατευθύνσεις των επόμενων εβδομάδων. Λευκωσία θα συμμετάσχει σε μια διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, χωρίς όμως να εγγυάται την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι “παγωμένες” σχεδόν για μια δεκαετία. Η επίσκεψη της βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, αυτή την εβδομάδα, προορίζεται να προετοιμάσει τα τελικά στάδια οργάνωσης της πολυμερούς διάσκεψης. Παρά τις προσδοκίες, οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Γενεύη φαίνεται να οδηγεί σε ένα ελεγχόμενο αδιέξοδο που θα παραμείνει ανοιχτό για την επανεκκίνηση των συνομιλιών στο μέλλον, χωρίς άμεση λύση.
Η κάθοδος της Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο στοχεύει στη διαμόρφωση μιας διεθνούς διάσκεψης χαμηλών τόνων για το Κυπριακό, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητούνται είναι η πιθανότητα διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, η οποία θα μπορούσε να προσφέρει μια θετική προοπτική ενόψει της διεθνούς διάσκεψης. Αν και τα Ηνωμένα Έθνη και τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν την συνέχιση της διαδικασίας, η μέχρι στιγμής διαπραγμάτευση δεν έχει καταφέρει να συγκεράσει τις θέσεις των δύο πλευρών.
Η κα ντι Κάρλο θα προχωρήσει σε συναντήσεις και με άλλους σημαντικούς παράγοντες πριν από τη διάσκεψη του Μαρτίου, με στόχο να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων πλευρών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η στάση που θα κρατήσει τόσο στις συναντήσεις της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όσο και σε επίπεδο διεθνούς οργανισμού, αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στη μεθοδολογία της διαδικασίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν τις προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου, με τη Λευκωσία να επαναλαμβάνει τη βούλησή της για μια θετική εξέλιξη, ενώ οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν να μεταφέρουν το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας μετά την άτυπη πενταμερή. Η Τουρκία παραμένει σε στάση αναμονής, με την πολιτική κατάσταση στα Κατεχόμενα να παίζει σημαντικό ρόλο στις επόμενες κινήσεις, καθώς η απομάκρυνση του Ερσίν Τατάρ από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες διαπραγματεύσεις.
Be the first to write a comment.