Think Tank
Η Τουρκία δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο
Δια χειρός Κώστα Μαυροσκούφη 24/11/2024
Η Κύπρος μας, 50 χρόνια τώρα ακρωτηριασμένη από τον ιταμό εισβολέα του 1974, ακόμα και σήμερα δεν έχει καταλάβει ποιόν έχει απέναντι της.
Σκοπός μου είναι μέσω της χρήσης του μόνου αδιάψευστου μάρτυρα – που είναι η Ιστορία – να καταδείξω πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας το γεγονός, ότι το Τουρκικό εθνοτικό συνοθύλευμα που δημιούργησε ο Ατατούρκ το 1923 έχει να επιδείξει μια διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο, η οποία είναι:
– μια αιματοβαμμένη πορεία απέναντι στους μη τουρκογενείς πληθυσμούς για να επιτύχει την προάσπιση των συμφερόντων του,
– μια εξαιρετική διπλωματία (την περίφημη Βυζαντινή Διπλωματία, που ειρήσθω εν παρόδω αντί να κληρονομήσει ο Ελληνισμός, την κληρονόμησαν οι Τούρκοι) και
– μια εξαιρετικά επιτυχημένη τεχνική στην υποταγή των εχθρών του, βασισμένη στον φόβο που προκαλεί ένας φαινομενικά άκαμπτος τσαμπουκάς, ο οποίος διαλύεται όταν απέναντι του βρίσκει όχι ηττοπαθείς ηγέτες και λαούς αποτελούμενους από τρομοκρατημένους άνδρες και γυναικόπαιδα, αλλά ψυχωμένους Ηγέτες και λαούς αποφασισμένους για όλα!
Σκοπός μου είναι μέσω της χρήσης του μόνου αδιάψευστου μάρτυρα – που είναι η Ιστορία – να καταδείξω πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας το γεγονός, ότι το Τουρκικό εθνοτικό συνοθύλευμα που δημιούργησε ο Ατατούρκ το 1923 έχει να επιδείξει μια διαδρομή στον χρόνο και τον χώρο
Και έρχομαι στο ψαχνό της υπόθεσης που μας αφορά ως Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του επικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, με την μορφή ενός Κράτους υπό προθεσμία, καθότι οι συνταγματικές προβλέψεις του – βασισμένες στις ραδιουργίες και τις τριχοτομικές επιδιώξεις των Άγγλων – το έκαναν μη λειτουργικό, μη παραγωγικό και πάνω από όλα, ποτισμένο με το σπέρμα της εχθρότητας των υπηκόων του, εν τη γεννέσει του. Οι όποιες προσπάθειες για εκ των υστέρων από την ίδρυσή του ένωση του με την Ελλάδα, έπεσαν στο κενό, για λόγους που δεν είναι επί του παρόντος να τους αναλύσουμε.
Το 1974, με αιτίες που αγγίζουν την Προδοσία, είτε της Χούντας του Ιωαννίδη, είτε της ακαταλόγιστης αντίδρασης του Μακαρίου, είτε της αποστασιοποιημένης στάσης Καραμανλή, το νησί βρέθηκε κατά 37% στα χέρια του ιταμού τούρκου εισβολέα, ο οποίος μετά από 9 έτη παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, θέλησε να νομιμοποιήσει – χωρίς αποτέλεσμα
– το status που επέβαλε δια των όπλων, δημιουργώντας ένα εξόφθαλμα παράνομο κράτος, το οποίο οι πάντες αποκαλούν «ψευδοκράτος» (fake state). Σκοπός αυτού του Κράτους ήταν και είναι να παίξει «το αντίπαλο δέος» της επίσημης Εξουσίας όλου του νησιού, που είναι η Κ.Δ. Θέλησαν δηλαδή με αυτόν τον τρόπο, να υποβιβάσουν τον θεσμικό ρόλο της Κ.Δ. και να την εμφανίσουν ως ένα «κράτος-φορέα» των ελληνοκυπριακών (σ.σ. αν και δεν μου αρέσει ο αγγλογενής όρος Ε/Κ) θέσεων και αρχών, οπότε το δημιουργηθέν α πό τις 40,000 λόγχες «του Αττίλα» fake state, να αποτελέσει τον αντίθετο πόλο, σε ένα τραπέζι συνομιλιών, όπου πλέον η Τουρκία θα επιδιώξει την διεθνή νομιμοποίηση του συνόλου ή μέρους των κατεχόμενων από το 1974, εδαφών. Και δυστυχώς με την συνδρομή και της Διεθνούς Κοινότητας και πρωτίστως του Ο.Η.Ε., σε αυτό το παιγνίδι της συναίνεσαν και οι διαδοχικές Ηγεσίες της Κ.Δ.
μια εξαιρετικά επιτυχημένη τεχνική στην υποταγή των εχθρών του, βασισμένη στον φόβο που προκαλεί ένας φαινομενικά άκαμπτος τσαμπουκάς, ο οποίος διαλύεται όταν απέναντι του βρίσκει όχι ηττοπαθείς ηγέτες και λαούς αποτελούμενους από τρομοκρατημένους άνδρες και γυναικόπαιδα, αλλά ψυχωμένους Ηγέτες και λαούς αποφασισμένους για όλα!
Οι Ηγεσίες δηλαδή της Κ.Δ. πορεύθηκαν απο το 1974 μέχρι σήμερα, στο πνεύμα μιας «επίλυσης του Κυπριακού μέσω συνομιλιών», όταν ήταν ξεκάθαρο πως σε μια τέτοια πορεία το αποτέλεσμα θα ήταν μια Λύση Συνομοσπονδίας που θα εμφανίζεται ως Ομοσπονδία (διότι αυτό είναι πραγματικά η Δ.Δ.Ο.), κάτι που διαχρονικά επιθυμούσαν οι Τούρκοι. Και βέβαια αυτό είναι λάθος και το λάθος δεν οφείλεται στο να θέλεις να μιλήσεις πολιτισμένα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο σε ένα τραπέζι, με τον αντίπαλο σου, έστω κι αν αυτός είναι ο κατακτητής, ο εισβολέας, ο σφετεριστής. Το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι επί 50 χρόνια συζητάς σε ένα τραπέζι με κάποιον που δεν κάνει βήμα πίσω από τις θέσεις του και μοιάζεις με τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Και επιπλέον το χειρότερο είναι ότι εσύ μόνο δίνεις… χωρίς να παίρνεις απολύτως τίποτα!
Και για να φθάσω στο «Δια ταύτα» του άρθρου μου, με την βοήθεια της ιστορικής καταγραφής, θα πω ότι το μέγα λάθος της Πολιτικής Ηγεσίας της Κ.Δ. πέρα από την αποδοχή της υποβάθμισής της από «Υπέρτατη Αρχή» της νήσου, σε «εθνοτικό κοινοτικό εκπρόσωπο», το γεγονός ότι παράλληλα με τις συνομιλίες δεν φρόντισε να δημιουργήσει ΦΡΟΝΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ σε όλα τα στρώματα της Κυπριακής Κοινωνίας, έτσι ώστε ο αντίπαλος να ξέρει πως «η μη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις» θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, από ένα λαό που είναι πλέον αποφασισμένος. Και η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μπροστά σε αυτήν χαλύβδινη απόφαση ενός λαού, διά των ενόπλων του δυνάμεων, ο Τούρκος βάζει την ουρά στα σκέλια. Και για να σας το αποδείξω, θα παραθέσω ένα εδάφιο από το βιβλίο-μυθιστόρημα του ιστορικού μελετητή και συγγραφέα Κων/νου Α. Δημητριάδη, με τίτλο «Το όνειρο πνίγηκε στον Σαγγάριο». Δείχνει την τουρκική θρασυδειλία και απανθρωπιά μπροστά στους αδύναμους και τον σεβασμό τους μπροστά στην αποφασιστικότητα και την δύναμη. Διαβάστε:
θα πω ότι το μέγα λάθος της Πολιτικής Ηγεσίας της Κ.Δ. πέρα από την αποδοχή της υποβάθμισής της από «Υπέρτατη Αρχή» της νήσου, σε «εθνοτικό κοινοτικό εκπρόσωπο», το γεγονός ότι παράλληλα με τις συνομιλίες δεν φρόντισε να δημιουργήσει ΦΡΟΝΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ σε όλα τα στρώματα της Κυπριακής Κοινωνίας, έτσι ώστε ο αντίπαλος να ξέρει πως «η μη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις» θα οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών, από ένα λαό που είναι πλέον αποφασισμένος.
«Βαδίσουμε προς το Αϊδίνι στον νότο, γιατί φαίνεται ότι η μονάδα υπό τον Σχοινά, που πήγε να το καταλάβει αναγκάστηκε να συμπτυχθεί εκτός της πόλης, εγκαταλείποντας τον άμαχο πληθυσμό και ξεκομμένες διμοιρίες οπλιτών, όπως και τους Προσκόπους του Αϊδινίου, στα χέρια των Τούρκων. Ξεκινήσαμε από το Εϊμπαλή και την επομένη, προσέχοντας να μην εμπλακούμε σε αψιμαχίες με τους Ιταλούς που είχαν μπλόκα στην περιοχή, φτάσαμε έξω από το Αϊδίνι. Ο Λοχαγός μας διέταξε να μπούμε εντός της πόλεως και να εγκαταστήσουμε «προφυλακές μάχης».
Μπαίνουμε λοιπόν, διστακτικά στο Αϊδίνι. Εντονη η μυρωδιά του καμμένου ξύλου και του καμμένου υφάσματος… Μαζί με μιά αλλη μυρωδιά έντονη, ακαθόριστη αλλά και απαίσια, πολύ αποπνικτική… εμετική θα έλεγα!
«Λοχία πάρε 5 άντρες και καλυψέ μας από κείνο το σπίτι», μου λέει ο Ανθυπασπιστής τηςδιμοιρίας μας […] Εμείς πάμε στα τρια σημεία του ορίζοντα με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουμε πλάτη στους δικούς μου…και πιάνουμε τα παράθυρα. Ξαφνικά ακούω απο πάνω:
«Mπα να σου γ…. τον Αντίχριστο». Ήταν ο Νότης ο ένας δίδυμος από τους δύο, σκληρόπαλληκάρι, Πειραιώτης, ψαράς πριν καταταγεί, με δάκτυλα που η αλμύρα παρόλη την μικρή ηλικία του τα είχε κάνει σκληρά και χοντρά σαν λουκάνικα. Το ίδιο και ο αδελφός του ο δίδυμος ο Μίμης. Τους είχα εμπιστοσύνη γιατί είχαν γερά μάτια, ίσως από το πολύ ψάρι που έτρωγαν και έβλεπαν πολύ μακριά….
«Γ… το μ… της μάνας σας κανάγιες» ακούω την φωνή του άλλου δίδυμου του Μίμη… και ακούω να περπατούν στην μέση του σπιτιού και όχι προς τα παράθυρα που τους είπα!
«Τι έγινε ρε κωθώνια» τους φωνάζω… Καμμιά απάντηση αλλά ακούω τα βήματά τους….
«Μιλάτε ρε κωλόπαιδα»…ξαναφωνάζω… Συνεχίζω να ακούω μόνο τα βήματά τους…
«Κάτι τρέχει» σκέφτομαι… Αρχιζω να ανεβαίνω δυο δυο τα σκαλιά να δω τι έγινε πάνω… Φτάνοντας μπαίνω στο μεγάλο δωμάτιο…. Βλέπω μπροστά μου όρθιους και τους δυο δίδυμους Βαμβακάρηδες… Ασάλευτους και χωρίς το κράνος τους… Τους παραμερίζω για να δω…και Θεέ μου… Ενα πανηγύρι από μύγες πάνω σε τρία σώματα… Ο ένας ήταν εύζωνας πεσμένος μπρούμυτα μέσα σε μια λίμνη αίματος… Πρέπει να ήταν από τους εύζωνες του Σχοινά. Πλησιαζω. Τον γυρνάω ανάσκελα και βλέπω κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Γυρνώντας τον ανάμεσα στα πλούσια μουστάκια του ξεπροβάλλει κάτι και πέφτει στο έδαφος….
– Τι είναι αυτό το κόκκινο-μαύρο πράγμα που βγηκε απο το στόμα του;;; αναρωτήθηκα.
Και αμέσως μόλις κατάλαβα τι ήταν, παρατηρώντας το καλύτερα, νιώθω ένα σιδερένιο στεφάνι, σαν αυτά που έχουν τα βαρέλια, να μου σφίγγει το κεφάλι …. και κάνω εμετό! Ήταν τα γεννητικά του όργανα… Αυτόματα κοιτώ κάτω προς τα αχαμνά του και βλέπω το παντελόνι του εκεί σκισμένο και μια μεγάλη λίμνη αίματος να εχει ξεραθεί και να έχει τραβήξει την βουλιμία για αίμα στα διάφορα έντομα!
«Οχι ρε αλήτες» μονολογώ. «Οχι ρε γ…. την φύτρα σας, γ…. την φάρα σας κωλοτουρκοι άρχισα να φωνάζω λες και με έπιασε αμόκ. Τι θάνατος για ένα παλληκάρι που άφησε το σπιτικό του, την οικογένειά του στην Παλαιά Ελλάδα για να έλθει εδώ, νομίζοντας ότι θα απελευθερώσει τα σκλαβωμένα αδέλφια του, θα ενώσει την Ιωνία με την ήδη απελευθερωμένη Ελλάδα. Γιατί αυτό νόμιζε και για αυτό ήλθε… Και όχι για να διασφαλίσουμε τα εδαφικά και συνάμα οικονομικά συμφέροντα των Αγγλων στην περιοχή, όπως αποδείχθηκε στην πορεία!
Και ήλθε, προφανώς τον έπιασαν στην απαγκίστρωση του Σχοινά μέσα σε αυτό το σπίτι και τον υπέβαλλαν σε αυτό το μαρτύριο. Να του κόψουν με μαχαίρι μάλλον τα γεννητικά όργανα και να του τα βάλουν στο στόμα! Σίγουρα πέθανε από αιμορραγία. Αρα ήταν ζωντανός όταν του έκαναν αυτό οι ελεεινοί βρωμιάρηδες, οι γιοί της π…… , οι κωλότουρκοι!
Αυτόματα ρίχνω το βλέμμα μου πιο δεξιά…. στο δεύτερο ασάλευτο κορμί! Μια γυναίκα. Νέα γυναίκα. Με τα πόδια ανοιχτά και σηκωμένα τα φουστάνια της μέχρι το στηθος της. Αίμα πολύ αίμα ανάμεσα στα πόδια της. Εκείνη ασάλευτη με τα μάτια ανοιχτά να κοιτάει το ταβάνι! Δεν θέλει φαντασία να καταλάβει κανείς ότι την βίασαν. Και για να έχει αιμορραγία δεν πρέπει να ήταν ένας ή δύο ή τρεις… Ρε την καημένη…. Τι τρόπος να πεθάνει κανείς! Και από τα ρούχα της δείχνει να ήταν μια γυναίκα που ταξικά θα την κατέτασσες στις εύπορες. Κρίμα…
Κοιτώντας λίγο πιό περα βλέπω ενα μικρό κορίτσι, θάταν δεν θάταν 13-14 χρονών πάνω στο κρεβάτι με την νυχτικιά του. Είχε δύο μεγάλες στάμπες αίμα στην νυχτικιά της η κοπέλλα στοσημείο του στήθους. Εχω δει μαχαιρωμένους πάνω στην Σαλονίκη την πατρίδα μου, πίσω απο το τελωνείο μετά από βραδινούς καυγάδες και καταλαβαίνω τις μαχαιριές σε αρτηρίες και την ακατάσχετη αιμορραγία που προκαλούν. Κατάλαβα…. Της είχαν κόψει τα στηθάκια της. Θα το είχαν βιάσει κι αυτό! Δεκατριών χρονών παιδί ήταν δεν ήταν, ρε καθάρματα! Τι ικανοποίηση νιώσατε;
«Μα τι κτήνη είναι αυτοί οι Τούρκοι;» σκεφτομαι και νιώθω τα δόντια μου να τρίζουν. Είχα ακούσει ιστορίες για δαύτους από την κατάληψη του Βυζαντίου και μετά, αλλά αυτά που βλέπω, είναι ανήκουστα… […] Τότε ακούω την σάλπιγγα, προχωρείτε προχωρείτε, του Λόχου και βλέπω τους άντρες του, με εφ όπλου λόγχη, να μπαίνουν προσεκτικά στο Αϊδίνι.
Πρώτα σκυφτοί οι άντρες της εμπροσθοφυλακής και ακολούθως οι αξιωματικοί με το πιστόλι στο χέρι, να προπορεύονται των οπλιτών, ο καθένας έμπροσθεν της διμοιρίας του. Δεν συνάντησαν αντίσταση. Οι Τούρκοι είχαν φύγει στα γύρω βουνά. Θρασύδειλοι… Καθάρματα…. Αυτήν την εικόνα που είδα πάνω δεν την ξέχασα ποτέ! [….] Τον κατακρεουργημένο εύζωνα του Αϊδινίου! Η εικόνα του, το καθαρό του πρόσωπο με τα μουστάκια, δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου! Όπως δεν έφυγε και η εικόνα των Προσκόπων του Αϊδινίου, που κείτονταν νεκρά μέσα στην πόλη, αφού έλαβαν μέρος στις οδομαχίες των ανδρών του Σχοινά, βοηθώντας τους, κουβαλώντας πυρομαχικά ή τραυματίες, με τα εφηβικά σωματά τους, σύμφωνα με την μαρτυρία ενός δεμένου σε ένα δένδρο και μισογδαρμένου Έλληνα αιχμαλώτου, που ανήκε στο σώμα των Κρητών, που γλύτωσε μόνο και μόνο επειδή οι Τσέτες έφυγαν βιαστικά, γιατί πληροφορήθηκαν ότι πλησίαζε ο Στρατός μας. Όλα τους τα Προσκοπάκια βρέθηκαν κατακρεουργημένα, άλλα βιασμένα και άλλα με βγαλμένα τα μάτια. Έργο του θρασύδειλου Τούρκου που τώρα είναι φυγάς στα γύρω βουνά.
Αϊδίνι δεν θα σε ξεχάσω ποτέ.
Από την μεθεπομένη, θα σε εκδικηθεί το Σύνταγμα του Κονδύλη, που μόλις είχε επιστρέψει από τις μάχες της Ουκρανίας, εναντίον των «κόκκινων» που είχαν κάνει επανάσταση στην Ρωσία πριν λίγο καιρό και είχαν εκθρονίσει τον Τσάρο τους. Πράγματι όπως μάθαμε, οι Τούρκοι που έκαναν τις σφαγές στο Αϊδίνι είχαν καταφύγει στην Ιταλική Ζώνη, όπου οι Ιταλοί «σύμμαχοι» μας τους παρείχαν καταφύγιο.
Ο Κονδύλης λοιπόν τους κατεδίωξε. Έφτασε στο φυλάκιο εκεί που ξεκινούσε η Ιταλική Ζώνη Κατοχής και βρέθηκε μπροστά σε έναν Ιταλό αξιωματικό. Ο Ιταλός άρχισε να του λέει στα Ιταλικά να μην προχωρήσει γιατί έχει εντολή να κάνει χρήση βίας διά των όπλων. Ρωτά ο Κονδύλης έναν διερμηνέα:
– Τι λέει αυτός ρε;
– Κύριε Συνταγματάρχα λέει ότι αν δεν κάνουμε μεταβολή έχει εντολή να πυροβολήσει, αποκρίνεται ο διερμηνέας.
Ο Κονδύλης τότε, από ότι μας είπαν παρόντες στο συμβάν, έσμιξε τα φρύδια του και κοιτώντας τον Ιταλό Αξιωματικό ίσια στα μάτια, είπε:
«Ακου δραγουμάνε, πες σε αυτόν τον κύριο, ότι όσο παρέχουν προστασία μέσα στην Ζώνη τους στους Τούρκους εγκληματίες, εγώ δεν θα υπακούω σε τέτοιες διαταγές, ούτε και καταλαβαίνω από απειλές. Πες του να μην με εμποδίσει αν θέλει να ξαναδεί την Ρώμη και την οικογένειά του κάποτε και εγώ ξέρω τι θα κάνω»!
Μόλις μετάφρασε ο μεταφραστής τα όσα είπε ο Κονδύλης, ο Ιταλός Αξιωματικός έκανε να οπλίσει το όπλο του. Τότε ο Κονδύλης χτύπησε τα πλευρά του αλόγου του με τα σπιρούνια της μπότας του και προχώρησε, παραμερίζοντας τον Ιταλό, αφού πρώτα του είπε: «Άϊντε ρε ζαγάρι, κάνε πέρα να περάσω»! Και πέρασε. Ο Ιταλός είχε μείνει αποσβολωμένος. Και κάνοντας μια κυκλωτική κίνηση, εγκλώβισε τους Τούρκους τσέτες του Αϊδινίου στο πρόχειρο στρατόπεδό τους, έπεσε με πρωτοφανή ορμή πάνω τους και τους «λιάνισε»!
Δεν έμεινε ρουθούνι Τούρκικο στην περιοχή… Και δεν ξαναφάνηκαν για τρία χρόνια! Η ψυχή των άμοιρων Αϊδινιωτών αγαλλίασε!»
Οι Ιταλοί λύσσαξαν. Ποιός ήταν αυτός που οι στρατιώτες του τον ονόμαζαν «Κεραυνό» που αψήφησε την εξουσία τους επάνω σε μιά ζώνη εδάφους που οι ίδιες οι Συμμαχικές Δυνάμεις, τους είχαν εμπιστευθεί; Και ποιός ήταν αυτός που θα τους έλεγχε για το ποιοί μπαίνουν και ποιοί βγαίνουν από τα εδάφη που είχαν υπό τον στρατιωτικό έλεγχο τους;
Πήγαν λοιπόν στον Μέραρχο του και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Κι αυτός φώναξε τον Κονδύλη για να «απολογηθεί». Τότε ο Κονδύλης με οργισμένο ύφος, απάντησε στις κατηγορίες ως εξής:
– Πείτε Στρατηγέ μου σε αυτόν τον «κύριο» ότι όσο καλύπτουν και προστατεύουν τούρκους φονιάδες και εγκληματίες που βασανίζουν και σκοτώνουν Έλληνες, εγώ θα αγνοώ και αυτούς και την ζώνη τους και θα μπαίνω σε όποια εδάφη θέλω για να τους κυνηγήσω, ακόμα κι αν χρειαστεί να φτάσω μέχρι την Βαβυλώνα…!!!
Ο Ιταλός Διοικητής της Ιταλικής ζώνης στην Μικρά Ασία έμεινε κόκκαλο, μόλις ο διερμηνέας μετάφρασε αυτό που είπε σε τέλεια «θεσσαλική διάλεκτο» ο Κονδύλης. Κατάλαβε ότι αυτός δεν παίζει και ούτε υπακούει σε πολιτικές προσταγές. Ήταν καθαρά στρατιωτικός.
Και προτίμησε να αποχωρήσει εκνευρισμένος.
Ο Βενιζέλος για τους τύπους ζήτησε από τον Μέραρχο απλά να τον επιπλήξει (sic) !!! Για να γυρίσουμε τώρα στα δικά μας. Φαντάζεστε στην θέση του Κονδύλη να ήταν κάποιος δικός μας Στρατιωτικός, προικισμένος επίσης με την κατάρτιση αλλά και την ανδρεία του Κονδύλη και να περιμένει την Πολιτική Ηγεσία να συσκεφθεί, να αποφασίσει εν μέσω διαφωνιών και να καταλήξει να διατάξει στο τέλος… «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση»;
Ο Τούρκος καταλαβαίνει αμέσως αν ο απέναντι του είναι ψοφοδεής. Αν δουλεύει εναλλακτικές λύσεις. Αν προετοιμάζεται και για κάτι «άλλο». Και όταν ξέρει ότι ο αντίπαλος του στηρίζεται μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, που κατάντησε το «Δίκαιο του Δυνατού», αυτό το εκμεταλλεύεται στο έπακρο, ξέροντας ότι από αυτές τις συμπεριφορές έχει μόνο να κερδίσει και τίποτα να χάσει.
Αντίθετα αν ήξερε ότι, όπως έκανε εκείνος το βράδυ της 13 ης Αυγούστου του ’74 στην Γενεύη με τον Γκιουνές, ότι υπήρχε η περίπτωση η ελληνική πλευρά βλέποντας το αδιέξοδο των συνομιλιών, να τις εγκαταλείψει και να στρεφόταν πλέον πρός τον εναλλακτικό, ως λύση για αυτήν, ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ (για τον οποίο θα είχε ήδη προετοιμαστεί με εξοπλισμούς, ασκήσεις, φρόνημα πληθυσμού κλπ) που θα είναι η μόνη διέξοδος για αυτήν, θα σκεφτόταν πολύ να συνεχίσει την ίδια κοροϊδία με παλινωδίες, που εφαρμόζει συνεχώς στις διαπραγματεύσεις, με συνένοχο τον εκάστοτε Γ.Γ. του ΟΗΕ τα τελευταία 50 χρόνια…
Αντ΄αυτού εμείς, ένας λαός που διαθέτει 100.000 εφεδρους, με οικονομική δύναμη να εξοπλισθούμε σαν «αστακοί», στεκόμαστε με δέος απέναντι σε αυτά τα 40.000 θρασύδειλα τούρκικα τουφέκια, έχοντας βρει και το «ακλόνητο» άλλοθι μας για το 1974 («Μας πούλησαν οι καλαμαράδες»), παραβλέποντας τα δικά μας χάλια τότε (διχασμός του λαού, κυβερνητικές αμετροέπειες, ελλιπής εξοπλισμός Ε.Φ., λιποταξίες κλπ), εφαρμόζουμε μια εθνοκτόνο λίαν κατευναστική πολιτική απέναντι στο «θηρίο», το «θηρίο» που ιδίως σήμερα δέχεται πλήγματα όχι μόνο από τους Κούρδους, αλλά από παντού, πολλώ δε μάλλον για την στάση του στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό.
Μην ξεχνάμε τι έλεγε για τον Τούρκο, ο ΜΟΝΟΣ Εθνάρχης του Ελληνισμού, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης:
«ΟΤΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΣΟΥ, ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΠΙΣΙΝΑ ΤΟΥ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΑ ΠΙΣΙΝΑ ΣΟΥ, ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΤΟΥ»!
Αυτά είχα να πω κι αν όσοι δεν συμφωνούν μαζί θέλουν να με βρίσουν, καλό θα ήταν να βρίσουν την ΙΣΤΟΡΙΑ, γιατί αυτής τα βήματα ακολούθησα στους συλλογισμούς μου.
* Ο Κώστας Μαυροσκούφης είναι ερευνητής-συγγραφέας
Think Tank
Η συμφωνία που γεννά τον επόμενο πόλεμο
του Χάρη Θεραπή
Υπάρχουν συμφωνίες που υπογράφονται ως ιστορικές, μα καταλήγουν να γράφονται στην ιστορία ως προοίμια μιας νέας τραγωδίας. Η τελευταία συμφωνία για την Παλαιστίνη μοιάζει ακριβώς με αυτό: μια πολυαναμενόμενη ανάσα ανακούφισης που μετατρέπεται, ήδη από την πρώτη της μέρα, σε προμήνυμα της επόμενης καταιγίδας.
Η ανθρωπιστική διάσταση δεν αμφισβητείται· κάθε τέλος αίματος, κάθε απελευθέρωση αιχμαλώτων, κάθε σταμάτημα των βομβαρδισμών είναι μια μικρή νίκη της ζωής απέναντι στη φρίκη. Όμως πέρα από το ανθρώπινο, αρχίζει το πολιτικό — κι εκεί ξεκινά η καταστροφή. Γιατί η ειρήνη αυτή δεν γεννήθηκε από τη δικαιοσύνη, αλλά από την εξάντληση· δεν στηρίζεται σε μια κοινή επιθυμία συνύπαρξης, αλλά σε έναν προσωρινό συμβιβασμό επιτήρησης και επιβίωσης.
Η Γάζα, πληγωμένη και κατεστραμμένη, μοιάζει περισσότερο με σκιά παρά με τόπο. Οι δρόμοι της είναι ερείπια, οι υποδομές της κατεστραμμένες, ο λαός της εξαντλημένος και εξαρτημένος από τη φιλανθρωπία του έξω κόσμου. Μια συμφωνία υπόσχεται την ανοικοδόμηση, μα χωρίς πολιτική αλλαγή — κι αυτό ισοδυναμεί με το να ζητάς από έναν άνθρωπο να ξανασταθεί όρθιος χωρίς να του επιστρέφεις τα πόδια του.
Το Ισραήλ οχυρώνεται μέσα στη Λωρίδα, διατηρεί ζώνες ασφαλείας και ελέγχει κάθε πέρασμα. Οι Παλαιστίνιοι ζουν σε μια «ανοιχτή φυλακή», υπό την αδιάκοπη παρουσία drones και ηλεκτρονικής παρακολούθησης, που υπενθυμίζουν κάθε μέρα το καθεστώς της εξάρτησης. Ο πόλεμος μπορεί να σταμάτησε, αλλά η επιτήρηση δεν σταματά ποτέ. Και η επιτήρηση, με τον καιρό, γεννά την εξέγερση.
Όμως το πιο βαθύ τραύμα δεν είναι το υλικό — είναι το πολιτικό. Η Παλαιστίνη μένει χωρίς ενωτική φωνή, χωρίς ηγεσία που να εμπνέει εμπιστοσύνη και ελπίδα. Οι δυο πλευρές του μελλοντικού της κράτους, η Γάζα και η Δυτική Όχθη, μένουν διαχωρισμένες όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και ψυχολογικά. Οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ενώσουν, φυλακίζονται ή απαξιώνονται. Και χωρίς ηγεσία, δεν υπάρχει υπόσχεση κράτους· υπάρχει μόνο διοίκηση υπό επιτήρηση.
Η ειρήνη που παρουσιάζεται ως «ιστορική» δεν λύνει τίποτα. Ανακυκλώνει τα ίδια λάθη, απλώς πάνω σε ένα πιο κατεστραμμένο τοπίο. Αντί να οικοδομεί μέλλον, διατηρεί το παρελθόν με νέα μέσα. Αντί για συμφιλίωση, προσφέρει σιωπή. Και η σιωπή, σε τόπους σαν την Παλαιστίνη, είναι απλώς η ανάπαυλα πριν από τον επόμενο πόλεμο.
Αυτό που ονομάζεται σήμερα «συμφωνία ειρήνης» είναι στην πραγματικότητα μια διαχείριση της δυστυχίας: μια αποστρατιωτικοποιημένη κατοχή με ανθρωπιστικό προσωπείο. Μια απόφαση που υπόσχεται «τέλος» αλλά δεν προσφέρει καμία αρχή. Κι έτσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο επόμενος κύκλος θα ξεκινήσει πάνω στα ίδια θεμέλια από στάχτη.
Ο πόλεμος που φαίνεται να τελειώνει περιέχει ήδη τους σπόρους του επόμενου. Όπως έγραψε κάποτε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, «ο πόλεμος δεν τέλειωσε ποτέ». Στην Παλαιστίνη, αυτό δεν είναι ποίηση. Είναι η πραγματικότητα που επαναλαμβάνεται.
Think Tank
Η Ελλάδα, η Τουρκία και το χαμένο ρεύμα της ισχύος
Πώς η ελληνική υποχωρητικότητα οδηγεί σε στασιμότητα το έργο Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας και αφήνει την Κυπριακή Δημοκρατία εκτεθειμένη
Του Χάρη Θεραπή*
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας (Great Sea Interconnector) υποτίθεται πως θα αποτελούσε έργο-ορόσημο: η πρώτη ενεργειακή «γέφυρα» που θα συνέδεε την Ανατολική Μεσόγειο με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, απελευθερώνοντας την Κύπρο από τη μακροχρόνια ενεργειακή της απομόνωση.
Όμως, πίσω από τις τεχνικές καθυστερήσεις και τις οικονομικές εκκρεμότητες, κρύβεται ένας πολύ πιο ουσιαστικός παράγοντας: η γεωπολιτική αδράνεια της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Μια αδράνεια που δεν απειλεί απλώς το έργο, αλλά και τη στρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική υποχωρητικότητα ως καθοριστικός παράγοντας στασιμότητας
Αν υπάρχει ένας λόγος που το έργο «βουλιάζει» στη γραφειοκρατία και την αναποφασιστικότητα, αυτός είναι η συστηματική υποχωρητικότητα της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και η απροθυμία της να προβάλει τη στρατιωτική της ισχύ ως παράγοντα αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αθήνα, επιλέγοντας τη «στρατηγική της ήπιας διαχείρισης», έχει εκχωρήσει στην Τουρκία το πλεονέκτημα του φόβου. Η Άγκυρα γνωρίζει πως κάθε απειλή αποστολής ερευνητικού σκάφους, κάθε παράνομη NAVTEX ή υπερπτήση σε περιοχή που τέμνει τη διαδρομή του καλωδίου, παγώνει πολιτικά την ελληνική πλευρά.
Αντί για αποφασιστική αντίδραση, η Ελλάδα προτιμά δηλώσεις «ψυχραιμίας» και αναμονής, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν προτίθεται να αναμετρηθεί επί του πεδίου για την υλοποίηση ενός έργου που θα ενοχλήσει την Τουρκία. Έτσι, η αποτροπή εγκαταλείπεται στο όνομα της «κατευναστικής διπλωματίας των ήρεμων νερών».
Η ενεργειακή διπλωματία χωρίς ασφάλεια είναι κενό γράμμα
Κανένα μεγάλο ενεργειακό έργο δεν προχωρά χωρίς στρατηγική κάλυψη και εγγυήσεις ασφάλειας. Στην περίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η Κύπρος — χωρίς δική της αμυντική ομπρέλα και εκτός ΝΑΤΟ — εξαρτάται από την ελληνική στρατηγική βούληση.
Η Τουρκία, αντιθέτως, προβάλλει διαρκώς τη στρατιωτική της παρουσία ως εργαλείο γεωπολιτικής διπλωματίας. Ελέγχει θαλάσσιες ζώνες, απειλεί εταιρείες, επιβάλλει de facto συνθήκες «γκρίζας κυριαρχίας». Δεν χρειάζεται να μπλοκάρει το έργο με πυρά — αρκεί να δείχνει πως θα μπορούσε. Δεν είναι αυτό που δήλωσε μόλις πρόσφατα και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν;
Απέναντι σε αυτή την πολιτική ισχύος, η Ελλάδα αντιπαραθέτει ρητορική αυτοσυγκράτησης. Μια στάση που μπορεί να ακούγεται ώριμη στις Βρυξέλλες, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Το αποτέλεσμα: απώλεια εμπιστοσύνης από επενδυτές, θεσμούς και — κυρίως — από το ίδιο το Ισραήλ, το οποίο αμφιβάλλει πλέον για τη βούληση της Αθήνας να υπερασπιστεί στην πράξη ένα στρατηγικό έργο σε περίπτωση κρίσης.
Το στρατηγικό κενό της Αθήνας και τα αδιέξοδα της Λευκωσίας
Η ελληνική υποχωρητικότητα δημιουργεί στρατηγικό κενό ισχύος σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία το εκμεταλλεύεται, καθορίζοντας de facto το πλαίσιο των θαλασσίων ζωνών.
Για την Κυπριακή Δημοκρατία, οι συνέπειες είναι άμεσες και βαριές:
-
Χάνει την πολιτικο-στρατιωτική κάλυψη που θα μπορούσε να προσφέρει η Αθήνα, μένοντας ουσιαστικά μόνη απέναντι στην τουρκική πίεση.
-
Εγκλωβίζεται ενεργειακά, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της ούτε να επιταχύνει το έργο χωρίς την ενεργό ελληνική συμμετοχή.
-
Αποδυναμώνεται διπλωματικά, αφού η Ε.Ε. δεν επενδύει πολιτικό κεφάλαιο σε ένα σχέδιο χωρίς σαφείς εγγυήσεις ισχύος και ασφάλειας.
Η Λευκωσία βρίσκεται έτσι σε ένα γεωπολιτικό αδιέξοδο: εξαρτάται από την Ελλάδα για την προστασία του έργου, αλλά η Αθήνα δεν δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει το ρίσκο της σύγκρουσης. Το αποτέλεσμα είναι παράταση της στασιμότητας και σταδιακή αποδόμηση της αξιοπιστίας της ίδιας της τριμερούς συνεργασίας.
Από τη διπλωματική ορθοφροσύνη στον γεωπολιτικό ρεαλισμό
Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει εγκλωβιστεί σε ένα μοντέλο διπλωματικής αυτολογοκρισίας. Επιδιώκει να αποφεύγει κάθε ένταση, επενδύοντας στην εικόνα του «λογικού εταίρου» της Δύσης. Όμως, στην Ανατολική Μεσόγειο, η ισχύς είναι το μόνο νόμισμα με αξία.
Η Άγκυρα το γνωρίζει, και γι’ αυτό κινείται επιθετικά, μετατρέποντας τη στρατιωτική της παρουσία σε πολιτικό εργαλείο. Αντίθετα, η Ελλάδα παραμένει θεατής στο ίδιο της το πεδίο, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του «αδύναμου κρίκου» της τριμερούς.
Η Κύπρος πληρώνει ήδη το τίμημα αυτής της αδράνειας: παραμένει ενεργειακά απομονωμένη, στρατηγικά εκτεθειμένη και πολιτικά εξαρτημένη. Αν η Αθήνα δεν επιλέξει να ασκήσει ισχύ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ζει κάτω από τη σκιά μιας Τουρκίας που δεν χρειάζεται καν να δράσει — της αρκεί να απειλεί.
Το τίμημα της αδράνειας
Η αποτυχία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης δεν θα είναι τεχνικό ή οικονομικό ναυάγιο, αλλά στρατηγική ήττα. Μια ήττα που θα επιβεβαιώσει πως, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή του 1974, η Κύπρος εξακολουθεί να εξαρτάται από τις αποφάσεις άλλων για την ίδια της την ασφάλεια και την ενεργειακή της ανεξαρτησία.
Αν η Ελλάδα δεν αναλάβει ενεργά τον ρόλο της ως δύναμη αποτροπής, η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει πεδίο τουρκικής κυριαρχίας και η Κύπρος όμηρος της ελληνικής αδράνειας. Και τότε, το χαμένο ρεύμα δεν θα είναι μόνο ηλεκτρικό — θα είναι το ρεύμα της ισχύος, που χάθηκε μέσα στον φόβο, την αναποφασιστικότητα και τη γεωπολιτική βολή.
*Ο Χάρης Θεραπής είναι ο Διευθυντής του Vouli.tv
Think Tank
Η Μεγάλη Παρτίδα του Ερντογάν: Γεωπολιτική Αντεπίθεση σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ
του Χάρη Θεραπή*
Η πρόσφατη ομιλία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτέλεσε ένα καλοσχεδιασμένο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, όπου αναδείχθηκαν καίρια ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Η τοποθέτησή του για την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το Ισραήλ και τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής αποτυπώνει μια συνεκτική στρατηγική με σαφείς γεωπολιτικές στοχεύσεις.
Κύπρος: Απόρριψη της Διζωνικής Λύσης και Διεθνής Νομιμοποίηση του Βορρά
Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η μόνη ρεαλιστική προοπτική για το Κυπριακό είναι η ύπαρξη «δύο κρατών και δύο λαών». Ζήτησε από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να τερματίσουν την «άδικη απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και να προχωρήσουν σε αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Η επιλογή αυτή εδραιώνει τη ντε φάκτο διχοτόμηση και ασκεί πίεση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εξακολουθούν να στηρίζουν την ομοσπονδιακή λύση. Παράλληλα, ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της Άγκυρας, καθώς η αναβάθμιση του ψευδοκράτους προσφέρει νομικά επιχειρήματα για διεκδίκηση θαλάσσιων ζωνών και ενεργειακών πόρων.
Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος: Ενεργειακός Κόμβος και Θαλάσσιες Διεκδικήσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι κανένα έργο υδρογονανθράκων ή ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού καθεστώτος. Επανέφερε την ιδέα μιας περιφερειακής διάσκεψης και μίλησε για «σεβασμό των νόμιμων δικαιωμάτων όλων των πλευρών». Η ρητορική αυτή αμφισβητεί ευθέως το Δίκαιο της Θάλασσας όπως το ερμηνεύουν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία και στοχεύει να αποτρέψει ενεργειακές συνεργασίες – όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας – που παρακάμπτουν την Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα αυτοτοποθετείται ως αναγκαίος «ρυθμιστής» σε κάθε μελλοντική ενεργειακή αρχιτεκτονική της περιοχής.
Ισραήλ: Σκληρή Καταγγελία και Περιφερειακή Προβολή
Σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε εξαιρετικά έντονη γλώσσα, χαρακτηρίζοντας τις ισραηλινές επιχειρήσεις «γενοκτονία» και κατηγορώντας το Ισραήλ ότι υπονομεύει τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής. Παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Άγκυρας–Τελ Αβίβ, ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει ρητορική που ενισχύει την εικόνα του υπερασπιστή των Παλαιστινίων και του ηγέτη με ισχυρό λόγο στον μουσουλμανικό κόσμο, διατηρώντας όμως ανοικτούς τους διαύλους για μελλοντική συνεργασία.
Στρατηγική Σύνθεση και Προοπτικές
Η ομιλία συνδέει όλα τα μέτωπα σε ένα ενιαίο αφήγημα: ενεργειακή κυριαρχία, περιφερειακή δικαιοσύνη και τουρκική αναγκαιότητα. Με ένα μήνυμα που απευθύνεται ταυτόχρονα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία, ο Ερντογάν δηλώνει ότι χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ενεργειακή και γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για την εσωτερική πολιτική σκηνή, η εθνικιστική ρητορική για την Κύπρο και η σθεναρή υποστήριξη της Παλαιστίνης ενισχύουν τη λαϊκή συσπείρωση, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικών προκλήσεων. Ωστόσο, η στρατηγική αυτή εμπεριέχει κινδύνους: κλιμάκωση εντάσεων με την ΕΕ, πιθανές κυρώσεις, καθώς και περαιτέρω σύσφιξη της συνεργασίας Ελλάδας–Ισραήλ–Αιγύπτου, που μπορεί να περιθωριοποιήσει την Τουρκία.
Συμπέρασμα
Η παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν αποσκοπεί σε άμεσο συμβιβασμό αλλά σε διαμόρφωση όρων.
-
Βραχυπρόθεσμα, αναμένονται κινήσεις αποτροπής σε ενεργειακά έργα που αποκλείουν την Τουρκία.
-
Μεσοπρόθεσμα, θα ενταθούν οι προσπάθειες διεθνούς αναγνώρισης της ΤΔΒΚ και θα ασκηθεί πίεση για συμφωνίες που περνούν μέσα από την Άγκυρα.
-
Μακροπρόθεσμα, η Τουρκία επιδιώκει να καθιερωθεί ως αναπόφευκτος ενεργειακός και γεωπολιτικός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου, μετατρέποντας τη σημερινή σκληρή ρητορική σε διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.
Η ομιλία του Τούρκου προέδρου αποκαλύπτει, έτσι, μια πολυδιάστατη στρατηγική: προβολή ισχύος, ανάδειξη ηγετικού ρόλου στον μουσουλμανικό κόσμο και διεκδίκηση κεντρικής θέσης σε κάθε ενεργειακή και γεωπολιτική εξίσωση της περιοχής.
* Ο Χάρης Θεραπής είναι διευθυντής του Vouli TV
-
#exAformis2 days ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
#exAformis2 days ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis2 days agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 days agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 days agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 days agoΧαμηλή ικανοποίηση των πολιτών από το έργο της κυβέρνησης – Κυρίαρχο πρόβλημα η ακρίβεια
-
Off the Record3 days agoΑκόμη πανηγυρίζουν για Ερχουρμάν
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν

