Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αθώωσε την Πέμπτη την πλειονότητα των κατηγορουμένων στην υπόθεση παρατυπιών του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), που αφορά την πολιτογράφηση του επενδυτή Mohamed Salem και μελών της οικογένειάς του. Οι κατηγορίες για συνωμοσία και πλαστογραφία απορρίφθηκαν, ενώ κάποιες κατηγορίες για φορολογικές παραβάσεις και δόλια αποφυγή ΦΠΑ οδήγησαν σε καταδίκες.

Οι επτά κατηγορούμενοι, που περιλάμβαναν δικηγόρους, επιχειρηματίες και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν για να εξασφαλίσουν πολιτογραφήσεις μέσω του ΚΕΠ, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για να καλύψουν τα οικονομικά κριτήρια της επένδυσης ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν, σύμφωνα με την Κατηγορούσα Αρχή, σε διάφορες ημερομηνίες μεταξύ 2017 και 2019. Η διερεύνηση προήλθε από την Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για τις κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεις, υπό την προεδρία του πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μ. Νικολάτου.

Παρά τις κατηγορίες, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας η ύπαρξη συνωμοσίας για την παραπλάνηση του κράτους. Αν και υπήρξαν ατέλειες στη διαδικασία και παρατυπίες στα έγγραφα, αυτές δεν ήταν επαρκείς για να στηρίξουν την κατηγορία του δόλου. Η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι κατηγορούμενοι συνεργάστηκαν για την επιστροφή χρημάτων ή για παραπλάνηση των αρχών.

Η απόφαση του Δικαστηρίου οδήγησε στην αθώωση των περισσοτέρων κατηγορουμένων. Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Larina Estates Ltd και η εταιρεία κρίθηκαν ένοχοι για παραβάσεις σχετικές με την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Η απόφαση ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν σημαντικά ποσά από την πώληση ακινήτων, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις στο Τμήμα Φορολογίας, και ότι οι παραβάσεις αυτές αφορούσαν τρεις φορολογικές περιόδους, με το συνολικό ποσό του ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε να ανέρχεται σε €335.296.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν συνολικά 18 κατηγορίες, περιλαμβανομένων των κατηγοριών για συνωμοσία, πλαστογραφία, δόλια αποφυγή ΦΠΑ και ψευδείς δηλώσεις στις φορολογικές αρχές. Η πλειονότητα αθωώθηκε, ενώ δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για συγκεκριμένα αδικήματα.

Αναλυτικά, ο δικηγόρος Φώτος Τσαγγαρίδης, ο διευθυντής του Ομίλου Zavos Group Μιχάλης Μιχαήλ, οι εταιρείες PHC Tsangarides LLC και Fullserve Secretarial Ltd και η δικηγόρος Έλλη Μιχαηλίδου αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες. Το Δικαστήριο ανέφερε ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν κατάφερε να προσκομίσει επαρκείς αποδείξεις για να στηρίξει τις κατηγορίες για συνωμοσία, πλαστογραφία και ψευδείς δηλώσεις προς το κράτος.

Αντίθετα, ο Μιχάλης Ζάβος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Larina Estates Ltd, και η ίδια η εταιρεία κρίθηκαν ένοχοι για παραβάσεις σε σχέση με τη δόλια αποφυγή ΦΠΑ και για την υποβολή ψευδών δηλώσεων στις φορολογικές αρχές.

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.