“Power today in the world is still essentially concentrated on men and with a male-dominated culture.  And power is usually not given.  Power is taken.”  UN Secretary General Antonio Guterres on the need for a more balanced distribution of power, Sept 24, 2001

 

Η πιo πάνω διαχρονική δήλωση του ΓΓ των ΗΕ φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρη στην περίπτωση των επικείμενων Κυπριακών προεδρικών εκλογών λόγω της απουσίας μίας γυναικείας υποψηφιότητας.  Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ίσως η κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ήταν η μοναδική γυναίκα πολιτικός που θα μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία, αντί να περιμένει μάταια να της δοθεί το «πράσινο φως» από το ΑΚΕΛ.

Μετά το απογοητευτικό ντιμπέιτ στο ΡΙΚ1 – κυρίως λόγω έλλειψης οράματος από τους τρείς βασικούς υποψηφίους όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο είναι  άρρικτα συνυφασμένο με τα καίρια θέματα της ενέργειας και της οικονομίας – η συμμετοχή μίας προσωπικότητας όπως αυτή της κας Χαραλαμπίδου, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Τυχόν υποψηφιότητα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου θα αποτελούσε το μοναδικό αντίπαλο δέος της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μέχρι στιγμής φιγουράρει ως το ακλόνητο φαβορί για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν εξαιρέσει κάποιος τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια της λογω έλλειψης διπλωματικής παιδείας, η κα Χαραλαμπίδου αποτελεί κατοπτρική εικόνα (mirror image) του κου Χριστοδουλίδη – βάση δημοσκοπήσεων του Μαρτίου-Απριλίου και οι δύο έχουν μεγάλη απήχηση στις λαϊκές μάζες, θεωρούνται αντισυστημικοί, είναι πολυσυλλεκτικοί και θεωρούνται από τους πολίτες ως ικανοί να λύσουν ένα ευρή φάσμα προβλημάτων.

Το σημαντικότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό της κας Χαραλαμπίδου αποτελεί το γεγονός ότι, εν αντιθέσει με τους κους Ν. Χριστοδουλίδη, Α. Νεοφύτου και Α. Μαυρογιάννη, δεν έχει πολιτικά βαρίδια:

1) δεν συνδέεται πολιτικά με τον απερχόμενο Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης του και

2) μολονότι βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, αποδεδειγμένα ενεργεί χωρις κομματική καθοδήγη διαφοροποιώντας την θέση της σε αρκετά θέματα, δεν είναι μέλος των συλλογικών οργάνων του κόμματος και ούτε συμμετέχει στις κομματικές αποφάσεις.

Επιπρόσθετα, ως υπέρμαχος της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής, έχει πρόσφατα επανεκλέγει ως ένας εκ των Αντιπροέδρων του ΟΑΣΕ.

Ο αρχικός λόγος της αναφοράς στην κα Χαραλαμπίδου δεν είναι τυχαίος, αφού σε 17-λεπτη εμφάνιση της στο Sigma TV (13/7 Ανδρέας Δημητρόπουλος) – τα 10 λεπτά αφορούσαν την πορεία της προεκλογικής περιόδου.  Οι δε ατάκες της παρέπεμψαν σε «προεδρική (επαν) εμφάνιση».

Ήταν η πρώτη παρέμβαση της κας Χαραλαμπίδου στο προεκλογικό σκηνικό μετά την επίσημη απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την υποψηφιότητα του κου Ανδρέα Μαυρογιάννη. Η τελευταία της δημόσια τοποθέτηση για τις εκλογές ήταν την 1η Ιουνίου στον τηλεοπτικό σταθμό Αλφα (Κάτια Σάββα), όπου είχε έμμεσα αμφισβητήσει κατά πόσον η τότε διαφαινόμενη υποψηφιότητα Μαυρογιάννη θα μπορούσε να εκπληρώσει τα κριτήρια που η ίδια έθεσε:

“Δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τον κο Μαυρογιάννη… είναι πολύ σημαντικό σε θέματα οικονομίας, σε θέματα διαφθοράς, ο κάθε υποψήφιος όχι απλώς να πει (αλλά και) να αποδείξει μέσα από προγραμματικές θέσεις πως πρόκειται να ενεργήσει… ο κόσμος αναζητά ανθρώπους που θα αναμετρηθούν με το σύστημα.  Που θα μπορούν να κλείσουν το τηλέφωνο στον κάθε επιχειρηματία που θα επιχειρήσει να εκβιάσει αποφάσεις υπέρ της εταιρείας του… αναζητά ανθρώπους που θα μπορούν να πουν όχι σε κόμματα που θα επιχειρήσουν να τους επιβάλουν την Α ή την Β γραμμή.»

Προηγουμένως, στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε σε έντυπο μέσο ενημέρωσης (Φιλελεύθερος, 1η Μαΐου), η κα Χαραλαμπιδου είχε δηλώσει ότι «αν η ηγεσία του ΑΚΕΛ με ρωτούσε, που δεν με ρώτησε, κατά πόσον είμαι πρόθυμη να δώσω αυτή τη μάχη (των προεδρικών εκλογών) για τον τόπο μου, η απάντηση μου θα ήταν καταφατική».

Επί του παρόντος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης της στο ΣΙΓΜΑ (13/7) για το σκηνικό των προεδρικών εκλογών, η κα Χαραλαμπίδου – αναφερόμενη έμμεσα στην επιλογή του ΑΚΕΛ – δήλωσε ότι «αυτό το οποίο διακρίνω και αισθάνομαι, είναι μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα στους πολίτες.  Και το έχω πει και έχω δεχτεί επιθέσεις γι’ αυτό το θέμα, ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι προσθαφαιρέσεις… θεωρώ ότι τα κόμματα αποφασίζουν υποψηφίους (χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πολίτες), ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα μας δεν ευνοεί διαφορετικές προσεγγίσεις και αντί να είναι μια γιορτή της δημοκρατίας οι εκλογές, βλέπω πάρα πολλή διστακτικότητα ανάμεσα στους πολίτες και επιφύλαξη.»

Και πρόσθεσε: «Δεν με εκπλήττουν (τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων).  Τα βρίσκω αναμενόμενα…»

Η ουσία όμως δεν είναι το έμμεσο ή άμεσο «δηλώνω παρών» της κας Χαραλαμπίδου, αλλά κατά πόσον η ίδια έχει συνειδητοποιήσει ότι το τρένο έχει ήδη περάσει μία φορά αφήνοντας την στο σταθμό – μετά την κατάρρευση των διαβουλεύσεων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ όπου είχε μία χρυσή ευκαιρία να ανακοινώσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα της, στηριζόμενη στη δημοτικότητα της και στο κάλεσμα των πολιτών, που την προιμοδοτούσαν στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά μάλιστα πολύ ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλο δυνητικό υποψήφιο του ΑΚΕΛ και τα οποία ξεπερνούν τα ποσοστά που απολαμβάνει ο κος Μαυρογιάννης ως επίσημος υποψήφιος.

Ίσως το φθινόπωρο, παρουσιαστεί μία δεύτερη ευκαιρία στην κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου για να ανακοινώσει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα της, ειδικά σε περίπτωση που η υποψηφιότητα του κου Μαυρογιάννη συνεχίσει να κινείται σε ρηχά νερά.

Αν περιμένει όμως «σήμα» από το ΑΚΕΛ για να κατέλθει ως υποψήφια του, τότε όχι μόνο το τρένο θα την προσπεράσει για δεύτερη φορά, αλλά και πιθανώς θα χαρακτηριστεί από τους υποστηρικτές και ψηφοφόρους της ως κατώτερη των προσδοκιών που η ίδια έχει καλλιεργήσει για το προφίλ του ιδανικού προεδρικού υποψηφίου.  Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ΓΓ των ΗΕ Γκουτέρες power is taken, not given.

Άθως Σοφοκλέους
Δημοσιογράφος Vouli.TV

Vouli TV