ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρήξη με πολιτικό βάθος ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Ειρήνη Χαραλαμπίδου – Αντιπαραθέσεις, ευθύνες και ανοικτό μέτωπο για την έδρα
Η απομάκρυνση της Ειρήνης Χαραλαμπίδου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ δεν ήρθε αιφνιδιαστικά για όσους παρακολουθούσαν τις εσωτερικές διεργασίες των τελευταίων μηνών. Εκείνο που αιφνιδίασε ήταν ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε: με δημόσιες αιχμές, σκληρές ανακοινώσεις και μια αντιπαράθεση που ήδη εξελίσσεται σε ανοιχτό πολιτικό μέτωπο.
Το κόμμα επέλεξε να καταστήσει σαφές ότι, πέρα από πρόσωπα και συνεργασίες, προτάσσονται οι συλλογικές αρχές και η κομματική συνέπεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζοντας πως η ίδια η βουλευτής, μέσα από τη δημόσια στάση της και τις τοποθετήσεις που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο διαφορετικής πολιτικής πορείας, «έθεσε τον εαυτό της εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας».
Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου απορρίπτει αυτή την εκδοχή, επιμένοντας ότι η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στην ηγεσία του κόμματος και ότι ουδέποτε εξέφρασε πρόθεση ανεξαρτητοποίησης. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να παραδώσει τη βουλευτική της έδρα, επικαλούμενη τον σταυρό προτίμησης και τη λαϊκή εντολή.
Διαφωνίες επί της ουσίας και του τρόπου
Στην καρδιά της σύγκρουσης βρίσκεται και το περιεχόμενο των συζητήσεων για ενδεχόμενη συνέχιση της συνεργασίας.
Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για συγκεκριμένο πλαίσιο πρότασης —μεταξύ άλλων, επικεφαλής Παρατηρητηρίου για ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς— και υποστηρίζει ότι υπήρχε διάθεση να εξεταστεί οποιαδήποτε αντιπρόταση.
Η βουλευτής, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει τη σχετική προσέγγιση γενική και αόριστη, σημειώνοντας ότι στο διάστημα των πέντε μηνών μεταξύ των δύο συναντήσεων δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της για γραπτή αποτύπωση των προθέσεων.
Αντίστοιχη απόσταση καταγράφεται και ως προς το ποιος ευθύνεται για το αδιέξοδο:
το κόμμα υποστηρίζει ότι η Χαραλαμπίδου απέρριψε την πρόταση χωρίς να καταθέσει εναλλακτική και ταυτόχρονα διατηρούσε ανοιχτά πολιτικά ενδεχόμενα, ενώ η ίδια επικαλείται σοβαρά προσωπικά ζητήματα που δεν της επέτρεπαν να λάβει άμεσες αποφάσεις.
Η έδρα, οι Επιτροπές και το πολιτικό διακύβευμα
Το ΑΚΕΛ επικαλείται την πολιτική δεοντολογία, ζητώντας την επιστροφή της έδρας και ανακοινώνοντας την απομάκρυνση της Χαραλαμπίδου από την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι οι προεδρίες ανήκουν στα κόμματα.
Η ίδια αντιτείνει πως στο κυπριακό σύστημα οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό προτίμησης και ότι η απαίτηση παραίτησης υποτιμά τη βούληση του ψηφοφόρου.
Πίσω από τις θεσμικές αντιπαραθέσεις διαγράφεται και ένα σαφές πολιτικό υπόβαθρο: με τις δημοσκοπήσεις να πιέζουν και το ενδεχόμενο υποχώρησης κάτω από το 20% να θεωρείται υπαρκτό, το ΑΚΕΛ επιδιώκει να συγκρατήσει κάθε εκλογική απώλεια ενόψει Μαΐου. Από την άλλη, το εκλογικό εκτόπισμα της Χαραλαμπίδου —πρώτη σε σταυρούς στις τελευταίες βουλευτικές— καθιστά τη στάση της κρίσιμο παράγοντα στην ευρύτερη εξίσωση.
Μια ρήξη με προεκτάσεις
Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν προστριβές στο παρελθόν και ότι προηγήθηκε διάλογος. Συμφωνούν επίσης πως πρόκειται για μια μακρόχρονη συνεργασία, δεκαπενταετούς διάρκειας. Διαφωνούν, ωστόσο, ριζικά ως προς τα κίνητρα, τη χρονική διαχείριση και το περιεχόμενο των αποφάσεων.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση δεν φαίνεται να κλείνει εδώ. Ο «πόλεμος» ανακοινώσεων μόλις ξεκίνησε και όλα δείχνουν πως θα κλιμακωθεί, με το πολιτικό κόστος και τα εκλογικά δεδομένα να μετατρέπουν τη ρήξη ΑΚΕΛ–Χαραλαμπίδου σε μια από τις πιο φορτισμένες αναμετρήσεις της προεκλογικής περιόδου.
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ
Απόψε στο #ekloges2026 η πολιτική βγάζει… γραβάτα και φορά χιούμορ!
Δημοσκοπήσεις, ατάκες, πολιτικά «καρφιά», ξωτικά, σφυροδρεπανάκια, δράματα του 7.2%, γάτοι, κεραυνοί και πολλές στιγμές που θα συζητηθούν!
Η τελική ευθεία των εκλογών περνά από το στούντιο του ekloges2026 με σατιρική διάθεση, ένταση και όλα όσα δεν είδατε αλλού! Βάλτε ζώνες… γιατί το πολιτικό θρίλερ φτάνει στο μεγάλο φινάλε!
Γιατί λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, χαλαρώνουμε, γελάμε και θυμόμαστε τις στιγμές, τις ατάκες και τα πολιτικά σκηνικά που σημάδεψαν αυτή την προεκλογική περίοδο.
Απόψε στις 7:00 μ.μ. – Η τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ!
Off the Record
Το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο… ή στην ηγεσία;
Μέχρι χθες οι ψίθυροι για πιθανές εξελίξεις στην κορυφή της Αστυνομίας ακούγονταν υπερβολικοί. Σήμερα κάποιοι άρχισαν να κοιτάζουν λίγο πιο ψηλά. Πολύ πιο ψηλά.
Γιατί όταν όλοι ζητούν «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο», υπάρχει πάντα μια άβολη λεπτομέρεια: κανείς δεν ξέρει πού ακριβώς τελειώνει το κόκκαλο και πού αρχίζει η ευθύνη.
Και στην πολιτική, πολλές φορές οι καρέκλες αρχίζουν να τρίζουν πολύ πριν αρχίσουν να μιλούν οι φάκελοι.
Μακιαβέλι
-
Off the Record5 days agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
LIVE4 weeks ago65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

