Η Αυστραλία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη κατασκοπευτική δραστηριότητα της Κίνας κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων Talisman Sabre, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους διεθνείς συμμάχους.

Οι κοινές ασκήσεις, που ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις αρχές Αυγούστου, περιλαμβάνουν περισσότερους από 30.000 στρατιώτες από 19 χώρες και θα εκτείνονται σε όλη την Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο Αυστραλός Υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Πατ Κόνροϊ, προειδοποίησε πως το Πεκίνο πιθανότατα θα επιχειρήσει να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες, πρακτική που –όπως σημείωσε– έχει καταγραφεί από το 2017. «Θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο να μην το πράξουν φέτος», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία θα παρακολουθεί στενά κάθε κινεζική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κινεζικές ενέργειες, σύμφωνα με τον Κόνροϊ, περιλαμβάνουν συλλογή δεδομένων σχετικά με στρατιωτικές διαδικασίες, χρήση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και συστήματα επικοινωνιών. Η Αυστραλία, δήλωσε, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαχειριστεί ενδεχόμενες διαρροές πληροφοριών.

Την ίδια στιγμή, ο Αυστραλός υπουργός επανέφερε τις κατηγορίες περί κινεζικής πρόθεσης για εγκαθίδρυση στρατιωτικής βάσης στον Νότιο Ειρηνικό. Όπως είπε, η Κίνα επιχειρεί να διευρύνει τη στρατηγική της παρουσία στην περιοχή, την οποία χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια». Η Κίνα έχει απορρίψει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, κάνοντάς λόγο για «ψευδή και καθοδηγούμενα αφηγήματα».

Η ανησυχία της Δύσης εντείνεται μετά το μυστικό σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψε η Κίνα το 2022 με τις Νήσους Σολομώντα, πυροδοτώντας φόβους για δημιουργία μόνιμης κινεζικής στρατιωτικής εγκατάστασης στην περιοχή.

Ο Κόνροϊ υπογράμμισε πως στόχος της Καμπέρας είναι να παραμείνει ο βασικός εταίρος ασφάλειας στον Νότιο Ειρηνικό, ώστε –όπως δήλωσε– «κανείς να μην κυριαρχεί και κανείς να μην κυριαρχείται».

Παράλληλα, η Κίνα συνεχίζει να επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, περιλαμβανομένης της κατασκευής νοσοκομείων, σταδίων και δρόμων. Την ίδια στιγμή, αρκετά νησιωτικά κράτη –όπως το Κιριμπάτι, οι Νήσοι Σολομώντα και το Ναούρου– έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, στρεφόμενα προς το Πεκίνο.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα ενώ ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε πραγματοποιεί εξαήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, με στόχο την ενίσχυση των πρόσφατα αποκατεστημένων εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.