Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την Α’ Φάση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας

Avatar photo

Published

on

Με σκοπό την παροχή υψηλού, ποιοτικού και αποδοτικού επιπέδου ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, κατετέθηκε την Τετάρτη ο θεμέλιος λίθος για την πρώτη φάση ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας.

Το νέο Κέντρο Ψυχικής Υγείας, συνολικού κόστους 33 εκατομμυρίων και 200 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβάνει άρτια εξοπλισμένες κτηριολογικές εγκαταστάσεις, που επιτρέπουν την παροχή υψηλών υπηρεσιών θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης των εν λόγω ατόμων.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση, συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 12 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται η ανέγερση μίας Κλινικής Οξέων Περιστατικών Ανδρών και μία Γυναικών, συνολικής δυναμικότητας 44 κλινών, καθώς επίσης μίας Θεραπευτικής Μονάδας Εξαρτημένων Ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Εξωτερικών Ιατρείων, δυναμικότητας 20 κλινών, μέσω της οποίας θα παρέχονται υπηρεσίες απεξάρτησης από το αλκοόλ και άλλες ουσίες.

Το θεμέλιο λίθο κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, «αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν καθημερινά, τόσο οι ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας όσο και το προσωπικό, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός και μόνο ψυχιατρικού κέντρου στον τόπο μας, θέσαμε ως στόχο την οριστική επίλυση του χρονίζοντος αυτού ζητήματος», για να προσθέσει ότι «στο πλαίσιο αυτό, τροχοδρομήσαμε ως ύψιστη προτεραιότητα τη δημιουργία ενός νέου κέντρου, το οποίο θα βασίζει τη λειτουργία του στις αρχές της σύγχρονης ψυχιατρικής νοσηλείας και τον πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας».

Σε χαιρετισμό του, κατά την τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχει αρχίσει ο προγραμματισμός για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων δικαιούχων, το νέο κέντρο αναμένεται να αναβαθμίσει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της προσφερόμενης φροντίδας».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέραν του έργου που θεμελιώθηκε σήμερα εφαρμόστηκε, επίσης, σειρά άλλων δράσεων, όπως η αναβάθμιση της Κλινικής Οξέων Περιστατικών Ανδρών, της Ενδιάμεσης Κλειστής Κλινικής Ανδρών και του Τμήματος Εργοθεραπείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, συνολικού κόστους 1 εκατομμυρίου 350 χιλιάδων ευρώ, η κτηριακή αναδιαμόρφωση δομής στην κοινότητα, που θα λειτουργήσει ως προστατευμένος ξενώνας για τη φιλοξενία χρόνιων ασθενών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και με τη λειτουργία του ξενώνα, θα αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο Αθαλάσσας, καθώς και η λειτουργία της Μονάδας Ασφαλούς Νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική στη Λεμεσό για ψυχικά ασθενείς, δυναμικότητας οκτώ κλινών.

Επίσης, είπε πως εφαρμόστηκε η αναδιαμόρφωση ενοικιαζόμενου χώρου για τη δημιουργία Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών στη Λευκωσία και η ανάδειξη κέντρων αριστείας εξειδικευμένων υπηρεσιών, όπως το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών παιδιών και εφήβων στο Μακάριο Νοσοκομείο.

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι πέραν της μεταρρύθμισης του ΓεΣΥ, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας παρουσιάζεται αυξημένος κατά 79% σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό οι δαπάνες του ΟΑΥ, για υπηρεσίες φροντίδας των δικαιούχων ΓεΣΥ το 2022, αναμένεται να ανέλθουν στα 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκτιμάται πως μεταξύ του 2023 έως το 2027 θα ανέλθουν στα 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση υλοποίησε και υλοποιεί αναπτυξιακά έργα, ύψους 351 εκατομμυρίων ευρώ, «που όχι απλώς συμβάλλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φροντίδας, αλλά ικανοποιούν διαχρονικά αιτήματα και αποτελούν καθοριστικές υποδομές για τη λειτουργία του συστήματος υγείας που σήμερα απολαμβάνουμε».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι κατά την περίοδο 2013-2021, οι επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό ξεπέρασαν τα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συμπλήρωσε πως κατά το τρέχον έτος αναμένεται να δαπανηθούν για ιατρικό εξοπλισμό άλλα 24 εκατομμύρια ευρώ.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης, είπε πως «τα νέα κτήρια που θα κατασκευαστούν θα είναι υψηλής αρχιτεκτονικής, θα είναι εργονομικά και θα ανταποκρίνονται στις απαιτητικές ανάγκες των χρήσεων που θα εξυπηρετούν, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ασθενών αλλά και ένα ευχάριστο περιβάλλον που είναι απαραίτητο για την θεραπεία και την αποκατάσταση των ασθενών αυτών», για να σημειώσει ότι «στα κτήρια πέρα από τους χώρους θεραπείας, τους χώρους διαμονής για τους ασθενείς, οι οποίοι θα αποτελούνται πλέον μόνο από μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια, καθώς και τους χώρους του προσωπικού συμπεριλαμβάνονται χώροι ψυχαγωγίας ασθενών, γυμναστήριο, καφετέρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και άλλοι, ενώ στην αρχιτεκτονική των κτηρίων επίσης ενσωματώνονται χώροι πρασίνου και αυλές».

Σύμφωνα με τον Μάριο Παναγίδη από τον Ιανουάριο του 2019, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας «έχει αναλάβει την παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας και έκτοτε αποτελεί ευθύνη και δέσμευση μας η παροχή σύγχρονης και ποιοτικής ψυχιατρικής νοσηλείας,  μέσω μιας  ολοκληρωμένης προσέγγισης προς τους ασθενείς ψυχικής υγείας και στις οικογένειες τους».

Όπως ανέφερε, «ο στρατηγικός αυτός τομέας για τον Οργανισμό αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα και σημαντικότητα αφού οι ανάγκες νοσηλείας ασθενών, ειδικά την τελευταία πενταετία είναι σταθερά αυξανόμενες. Ενδεικτικά σας αναφέρω πως το 2016 οι νοσηλείες ασθενών με ψυχικά προβλήματα ανήλθαν σε 614, για να εκτοξευθούν το 2021 στις 970, καταγράφοντας αύξηση 37%».

Διαβεβαίωσε παράλληλα πως οι υπηρεσίες και η φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς θα αναβαθμιστούν, συμπληρώνοντας πως το έργο αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την παροχή σύγχρονων προδιαγραφών θεραπείας, αποκατάστασης και επανένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια στα δικαιώματα των ασθενών.

Από την πλευράς της, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Άννα Παραδεισιώτου, τόνισε την ανάγκη  όπως «παραμείνει αμείωτο το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας και των συναρμόδιών υπουργείων και θεσμών και σύντομα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του έργου, ώστε να μην μείνει το έργο ημιτελές».

Είπε ότι «ήδη προπαρασκευαστικές διαδικασίες έχουν τροχοδρομηθεί, ενώ άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη για υλοποίηση της δεύτερης φάσης του έργου, αλλά είναι αναγκαία η συνεχής επαγρύπνηση, ώστε να μη επιβραδυνθούν επικίνδυνα από χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του μετά την τελετή, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, χαιρέτησε την έναρξη της πρώτης φάσης της ανέγερσης του νέου Κέντρου Ψυχικής Υγείας, σημειώνοντας ότι ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας ικανοποιείται σήμερα και το έργο θα τους παραδοθεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: KYΠΕ

Εικόνα: ygeia-news.com

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το Ιράν με τόνους “Δημοκρατίας”

Avatar photo

Published

on


Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να στρέφει πλέον το βλέμμα του και προς το Ιράν, μετά τη Βενεζουέλα. Με ανάρτησή του στο Truth Social γνωστοποίησε τις προθέσεις του, προειδοποιώντας: «Καλό θα ήταν να μη ξεκινήσετε να πυροβολείτε, γιατί θα αρχίσουμε να πυροβολούμε κι εμείς». Πρόσθεσε ότι «αν αρχίσουν να σκοτώνουν ανθρώπους όπως στο παρελθόν, τότε θα παρέμβουμε», προαναγγέλλοντας αεροπορικά πλήγματα:
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλουμε χερσαία στρατεύματα, αλλά ότι θα τους χτυπήσουμε πολύ, πολύ σκληρά, εκεί που πονάει».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν ήδη προβεί σε προκαταρκτικές συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια επίθεση κατά του Ιράν, εφόσον κριθεί αναγκαίο να εφαρμοστούν οι απειλές του Αμερικανού προέδρου.
Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν περιλαμβάνεται μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιχείρηση εναντίον πολλαπλών ιρανικών στρατιωτικών στόχων.
Έτερος αξιωματούχος σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί.

Το Ιράν, από την πλευρά του, κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι υποκινούν τις ταραχές, ενώ η υπηρεσία πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε τη σύλληψη αλλοδαπού ως υπόπτου για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.
Ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, Λίντσεϊ Γκράχαμ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ έστειλε μήνυμα στους Ιρανούς διαδηλωτές ότι η βοήθεια των ΗΠΑ «έρχεται», ανάρτηση την οποία αναδημοσίευσε άμεσα και ο Τραμπ.
«Ο μακρύς εφιάλτης σας σύντομα θα τελειώσει. Η γενναιότητα και η αποφασιστικότητά σας να τερματίσετε την καταπίεση έχουν γίνει αντιληπτές από τον @POTUS και από όλους όσοι αγαπούν την ελευθερία», έγραψε ο Γκράχαμ και συμπλήρωσε:
«Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ λέει “Make Iran Great Again”, αυτό σημαίνει ότι οι διαδηλωτές στο Ιράν πρέπει να επικρατήσουν επί του Αγιατολάχ. Αυτό είναι το πιο σαφές μήνυμα μέχρι σήμερα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ αντιλαμβάνεται πως το Ιράν δεν μπορεί να γίνει ποτέ μεγάλο με τον Αγιατολάχ και το καθεστώς του στην εξουσία. Σε όσους θυσιάζονται στο Ιράν, ο Θεός να σας ευλογεί. Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν».

Ετοιμάζουν τον γιο του Σάχη!
Ο Ρεζά Παχλαβί, γιος του τελευταίου Σάχη του Ιράν και εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, απηύθυνε μέσω βίντεο κάλεσμα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καλώντας τους πολίτες να καταλάβουν τα κέντρα των πόλεών τους και δηλώνοντας ότι προετοιμάζεται για επιστροφή στη χώρα.

Ο διάδοχος του Σάχη, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, ήταν μόλις 17 ετών όταν οι Φρουροί της Επανάστασης ανέτρεψαν τον πατέρα του και τον έστειλαν στην εξορία το 1979. Το όνειρο να καθίσει στον θρυλικό Θρόνο του Παγωνιού –ή Θρόνο του Ηλίου, μέρος του οποίου φυλάσσεται σήμερα στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν– έμοιαζε μέχρι πρότινος αδιανόητο.

ΠΗΓΗ: MILITAIRE .gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φιλίππα Καρσερά: Αποχωρεί από τον Φορέα η Πρώτη Κυρία

Avatar photo

Published

on


Την πρόθεσή της να προσφύγει σε νομική συμβουλή, έπειτα από «ανελέητη επίθεση» που –όπως καταγγέλλει– δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με «διασπορά ψευδών ειδήσεων και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς», γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης (ΑΦΚΣ), προκειμένου –όπως εξηγεί– να διαφυλάξει το ήθος και την ακεραιότητα της ίδιας και της οικογένειάς της.

«Με λύπη και ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθώ τις τελευταίες 24 ώρες, μαζί με τα παιδιά μου, μια αδιάκοπη επίθεση στα ΜΚΔ με διασπορά ψευδών ειδήσεων, δυσφημιστικών σχολίων και ανυπόστατων κατηγοριών από προσωπικούς λογαριασμούς, επώνυμους και ανώνυμους», αναφέρει στην ανάρτησή της στο Facebook.
…Σημειώνει επίσης τον κίνδυνο περαιτέρω διάχυσης και άκριτης αναπαραγωγής κακοηθειών και αβάσιμων ισχυρισμών, κάτι που –όπως τονίζει– συνιστά δυσφήμιση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ίδιας και της οικογένειάς της.

«Το ότι είμαι σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί ούτε δικαιολογία ούτε ελαφρυντικό για αυτές τις ατεκμηρίωτες επιθέσεις και κατηγορίες», υπογραμμίζει.

«Επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι η προάσπιση των δικαιωμάτων μας δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον, και ότι οφείλουμε να αντιστεκόμαστε χωρίς ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, έχω ήδη ζητήσει νομική καθοδήγηση», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμη ότι από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα, τηρώντας πιστά τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2015 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΑΦΚΣ (Μάρτιος 2023) και ιδίως μετά την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Φορέα και τη χορήγηση υποτροφιών σε πολύ περισσότερα παιδιά από άπορες οικογένειες το 2024 και το 2025, η επίθεση εναντίον της έγινε ανελέητη.

Σημειώνει ότι αύριο θα συγκληθεί εκτάκτως η Διαχειριστική Επιτροπή του ΑΦΚΣ, την οποία θα ενημερώσει για την απόφασή της να αποχωρήσει.

«Όχι επειδή δεν θέλω να συνεχίσω να στηρίζω τα παιδιά –αυτό ήταν εξαρχής το μοναδικό κίνητρο της δράσης μου– αλλά διότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να συνεχίζει να διασύρει το ήθος και την ακεραιότητα, τη δική μου, του συζύγου μου και της οικογένειάς μου, με πρόσχημα τη λειτουργία του ΑΦΚΣ, από τον οποίο κανένα μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής δεν αποκομίζει προσωπικό όφελος», τονίζει.

Προσθέτει ότι την ίδια στάση αποφάσισε να τηρήσει και σε σχέση με τους υπόλοιπους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στους οποίους είχε αποδεχθεί να είναι εκτελεστική πρόεδρος, όπως έπρατταν και οι προηγούμενες Πρώτες Κυρίες.

«Οφείλουμε όλοι να μην επιτρέπουμε τη σπίλωση προσώπων με αβάσιμους ισχυρισμούς για πολιτικούς, κομματικούς ή ψηφοθηρικούς σκοπούς. Αυτό δεν συνιστά πολιτισμό ούτε πολιτικό ήθος, ούτε οδηγεί στη συμπάθεια του λαού – το αντίθετο μάλιστα», επισημαίνει.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αλήθεια και ότι τελικά το δίκαιο επικρατεί.

«Δεν απαιτούνται επίσημοι τίτλοι για να βοηθάμε· αρκεί να παραμένουμε άνθρωποι με αξίες, πορευόμενοι με γνώμονα το σωστό και το δίκαιο», σημειώνει.

Ως μητέρα, προσθέτει, «θα υπερασπίζομαι πάντοτε την οικογένειά μου, ενώ ως ενεργός πολίτης θα συνεχίσω να στέκομαι στο πλευρό των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων που με χρειάζονται, αθόρυβα και ανιδιοτελώς».

Απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στον ΑΦΚΣ
Παράλληλα διευκρινίζει ότι, όπως αναφέρθηκε και από τον Γενικό Λογιστή –ο οποίος βάσει νόμου είναι Ταμίας του ΑΦΚΣ– στη Βουλή και στα ΜΜΕ, ο Φορέας αποτελεί ειδικό κρατικό ταμείο με λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα, λειτουργεί από το 2015 βάσει νομοθεσίας και όλες οι χορηγίες γίνονται μέσω τραπεζικών καταθέσεων. Δεν υπάρχουν μετρητά, ούτε δυνατότητα κατάχρησης.

Ταμίας είναι ο Γενικός Λογιστής, ο έλεγχος ασκείται από τον Γενικό Ελεγκτή και όλα τα στοιχεία κατατίθενται για διαφάνεια, με πλήρη αναφορά των χορηγών.

«Υπάρχει πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία. Σε κανέναν έλεγχο, κρατικό ή ιδιωτικό, δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία. Όλα τα ποσά καταλήγουν σε υποτροφίες για παιδιά που σπουδάζουν», τονίζει.

Συμπληρώνει ότι όλα τα κριτήρια είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΑΦΚΣ, ότι χιλιάδες παιδιά έχουν ήδη επωφεληθεί και εκατοντάδες αναμένουν φέτος τις υποτροφίες τους.

Τέλος, αναφέρει ότι από τον Μάρτιο του 2023, με δική της πρωτοβουλία, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΑΦΚΣ όλες οι πληροφορίες για κριτήρια, δικαιούχους και διαδικασίες, ενώ η Διαχειριστική Επιτροπή εξετάζει διαρκώς τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της διαφάνειας, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή και τις αποφάσεις του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Στρατηγικό άνοιγμα Κύπρου–ΗΠΑ: Επενδύσεις εκατομμυρίων σε νέες υποδομές και αμυντικό εξοπλισμό

Avatar photo

Published

on

Η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, η αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών, καθώς και συζητήσεις για αμυντικό εξοπλισμό και εκπαίδευση προσωπικού, περιλαμβάνονται μεταξύ των πρωτοβουλιών που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κύπρο, στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Τα επόμενα βήματα σε όλο το φάσμα της συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία αποτυπώνονται σε αμερικανικό σημείωμα, το περιεχόμενο του οποίου εξασφάλισε ο «Φ». Οι τέσσερις βασικοί άξονες που περιγράφονται στο έγγραφο αφορούν:

Αμυντικές υποδομές και εξοπλισμό.

Στρατιωτική εκπαίδευση.

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές υποδομές, η προσοχή εστιάζεται σε τρία κομβικά σημεία:
την Αεροπορική Βάση Πάφου, με στόχο την αναβάθμισή της ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται επιχειρησιακά από την Κυπριακή Αεροπορία, αλλά και από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ,
τη Ναυτική Βάση στο Μαρί και την κατασκευή ελικοδρομίου,
καθώς και το ΚΕΝ Λάρνακας, όπου προβλέπεται η δημιουργία εγκατάστασης πολλαπλών χρήσεων.

Σε επίπεδο αμυντικού εξοπλισμού ξεχωρίζει η πρώτη επίσκεψη, εντός του μήνα, αντιπροσωπείας του DSCA, με σκοπό την ενημέρωση των κυπριακών αρχών για τα προγράμματα FMS και EDA.

Όσον αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση, ανοίγει πλέον το West Point για Κύπριους στρατιωτικούς, καθώς και η στρατιωτική αεροπορική ακαδημία. Πέρσι η Κύπρος είχε για πρώτη φορά πρόσβαση στη Ναυτική Ακαδημία και από φέτος το πλαίσιο αυτό διευρύνεται. Στο πρόγραμμα κρατικής συνεργασίας συνεχίζονται οι δράσεις κατάρτισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση αεροπυρόσβεσης.

Σημαντικές οι χρηματοδοτήσεις για αμυντικές υποδομές
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη χρηματοδότηση από αμερικανικής πλευράς, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να προχωρήσει στην αναβάθμιση των αμυντικών της εγκαταστάσεων. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στην Ευρώπη χρηματοδότησε συνολική αξιολόγηση των υποδομών στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», με στόχο την εκπόνηση μακροπρόθεσμων σχεδίων επέκτασης που θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της Κυπριακής Πολεμικής Αεροπορίας όσο και τις επιχειρήσεις εταίρων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ» τον περασμένο Αύγουστο, Αμερικανοί ειδικοί με έδρα τη Φρανκφούρτη επισκέφθηκαν δύο φορές την Κύπρο για αυτοψία στην αεροπορική βάση και διαμόρφωσαν τα σχέδιά τους σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές.

Παράλληλα, η NAVFAC χρηματοδότησε την κατασκευή εγκατάστασης πολλαπλών χρήσεων στο ΚΕΝ Λάρνακας και την ανέγερση ελικοδρομίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με το αμερικανικό σημείωμα, οι επενδύσεις αυτές επιτρέπουν την άμεση διεξαγωγή ασκήσεων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με εκκενώσεις αμάχων, διαχείριση κρίσεων και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν το πρόγραμμα «Εστία» και εθνικά σχέδια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο λειτουργικός έλεγχος των υποδομών, η αξία των οποίων ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, θα παραμείνει στην κυπριακή πλευρά.

Το κυπριακό ενδιαφέρον για αμυντικές πωλήσεις
Εντός Ιανουαρίου αναμένεται η πρώτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του DSCA, με σεμινάριο ενημέρωσης για τα προγράμματα FMS και EDA. Οι συζητήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων» βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αφορούν, μεταξύ άλλων, την απόκτηση στρατιωτικών φορτηγών μεταφοράς με μειωμένο κόστος.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται σχέδια για την επέκταση της Αεροπορικής Βάσης Παπανδρέου και το λογισμικό SAROPS, που θα ενισχύσει τις δυνατότητες έρευνας και διάσωσης του JRCC.

Πρώτοι Κύπριοι στο West Point
Το πρόγραμμα IMET συνεχίζεται με επιτυχία, με περίπου 30 Κύπριους φοιτητές ετησίως να εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Για το ακαδημαϊκό έτος 2026, η Κύπρος μπορεί να υποβάλει υποψηφίους στο West Point, στη Ναυτική Ακαδημία και στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Πολυεπίπεδη εφαρμογή του προγράμματος κρατικής συνεργασίας
Οι Εθνικές Φρουρές Νιου Τζέρσεϊ και Κύπρου συνεργάζονται σε τομείς όπως η εξουδετέρωση εκρηκτικών, η εκπαίδευση ιατρικής μάχης, οι στρατιωτικές πληροφορίες και η κυβερνοάμυνα. Παράλληλα, αναπτύσσεται συνεργασία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην αεροπυρόσβεση και στις πολιτικοστρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σημαντικά βήματα αναβάθμισης
Η συνολική εικόνα καταδεικνύει πρόοδο αλλά και προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας, με τη Λευκωσία να εκλαμβάνει το αμερικανικό σημείωμα ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές αμυντικές επιλογές.

Οι πολιτικές προεκτάσεις της συνεργασίας
Σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων, η Κύπρος αναδεικνύεται σε στρατηγικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ, προσφέροντας γεωγραφική πρόσβαση στη Μέση Ανατολή, κρίσιμες λιμενικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις, ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ευελιξία σε επιχειρήσεις εκκένωσης.

Τα οφέλη για την Κύπρο
Για τη Λευκωσία τα οφέλη υπερβαίνουν τον αμυντικό τομέα, ενισχύοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας και δημιουργώντας οικονομικές προοπτικές, ακόμη και εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Η παρούσα δυναμική ξεκίνησε το 2024 με την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ κορυφώθηκε με τη θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2025, ο Κωνσταντίνος Κόμπος επισκέφθηκε εκ νέου την Ουάσιγκτον, επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια και τη σταθερότητα των διμερών σχέσεων.

ΠΗΓΗ: PHILENEWS .cy

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia