Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας των έξι νεογνών στα οποία χορηγήθηκε σκόνη γάλακτος με αιθυλική αλκοόλη και η θεραπευτική αγωγή – θεραπεία είναι προς τη θετική κατεύθυνση, σύμφωνα με το «υπουργείο υγείας».
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, τα νεογνά νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών του νέου νοσοκομείου επειγόντων περιστατικών Μπουρχάν Ναλμπάντογλου, στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Τα έξι νεογνά είχαν διασωληνωθεί από την Κυριακή και αποσυνδέθηκαν χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σημειώνει ότι το συμβάν κρατήθηκε μυστικό από τις οικογένειες για διάστημα 36 ωρών. Μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την Κυριακή οι οικογένειες των έξι βρεφών υπέστησαν νευρικό κλονισμό έξω από το νοσοκομείο. Η «αστυνομία» έλαβε δρακόντεια μέτρα και έστησε ανθρώπινο τείχος μπροστά στο κτίριο των αρχίατρων, ενώ οι οργισμένες μητέρες προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό για να δουν τα παιδιά τους.
Το βρέφος που έχασε την ζωή του λόγω του περιστατικού, ένα κοριτσάκι 20 ημερών κηδεύθηκε χτες και σήμερα αποτελεί το κύριο θέμα στο σύνολο σχεδόν των τ/κ εφημερίδων. Οι 5 συλληφθείσες νοσοκόμες τελούν από χθες υπό 3ημερη κράτηση.
Σε δηλώσεις του σήμερα, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφαν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι υπεύθυνος για το συμβάν είναι ο «υπουργός υγείας», ο οποίος είχε ενημερωθεί 24 ώρες πριν από τους γονείς για το τί είχε συμβεί αλλά δεν έκανε αυτό που έπρεπε.
«Η αλυσίδα της αμέλειας που οδήγησε στον θάνατο ενός μωρού οφείλεται σε ‘οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάρρευση’ στον τόπο» αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση σήμερα η γυναικεία οργάνωση του ΡΤΚ που κατηγορεί την «κυβέρνηση» ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτό που έγινε.
Ο τ/κ Τύπος ασκεί σήμερα κριτική με αφορμή το συμβάν για τα εκτεινόμενα στον τομέα της υγείας. «Η αποδιοργάνωση στη δημόσια τάξη, οι διορισμοί χωρίς προσόντα και οι άστοχες μεταθέσεις στοίχισαν τη ζωή των μωρών στο σύστημα υγείας. Η αλυσίδα της αμέλειας που ξεκίνησε με το αίτημα των 7 νοσηλευτριών για μετάθεση σε άλλο τμήμα από το τμήμα νεογνών, έφερε αυτή τη σοβαρή κρίση», γράφει στο άρθρο της σήμερα η διευθύντρια της ιστοσελίδας Μπουκγιούν Κίπρις.
Η Αϊσιεμντεν Ακίν αναφέρει ότι η «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ – ΚΑ έχει αποδυναμώσει το τμήμα νεογνών του νοσοκομείου αφού οι έμπειρες νοσοκόμες μεταφέρθηκαν αλλού. «Αν και θα έπρεπε να υπάρχει μία νοσοκόμα για κάθε 3 παιδιά, την ημέρα που συνέβη το περιστατικό, 4 νοσοκόμες φρόντιζαν 22 παιδιά. Ενώ υπήρχαν 21 νοσοκόμες στο τμήμα, ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να ήταν 28. Το ‘σύστημα’ εδώ χάλασε όταν 7 νοσοκόμες ήθελαν να πάνε σε άλλα τμήματα».
Όπως είναι γνωστό, το πανδημικό νοσοκομείο δεν είναι νόμιμο τόσο από πλευράς κτιριακής όσο και οργανωτικής νομοθεσίας, προσθέτει η Ακίν. Σημειώνει δε ότι ο αρχίατρος του νοσοκομείου, Ερόλ Ουτσιανέρ που είναι γνωστό ότι προασκείται στο ΚΕΕ διατηρεί τη σιωπή του για την καταστροφή των αλκοολούχων υλικών στο νοσοκομείο. Διερωτάται δε γιατί δεν ευθύνεται κι αυτός για το περιστατικό.
Να σημειωθεί ότι για τα ακριβή αίτια θανάτου του νεογνού εκκρεμεί η έκθεση από τα δείγματα αίματος και ιστών που λήφθηκαν από το νεκρό βρέφος.
Be the first to write a comment.