Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαφορά μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη σύγκρουση του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή, δεδομένης και της θέσης του για μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τους θεσμούς αυτούς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ κορυφαίων ανεξάρτητων θεσμών η οποία οδηγείται στο συνταγματικά αρμόδιο Όργανο, για να εξεταστεί». Πρόσθεσε ότι αυτή είναι πλέον η δεδηλωμένη απόφαση της πλευράς που αιτείται.

«Με δεδομένο το συνταγματικό πλαίσιο το οποίο οι θεσμοί και η εκτελεστική εξουσία οφείλουν να σέβονται δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε αυτή τη διαφορά», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών, η δικαιοσύνη θα κρίνει και η απόφαση της θα είναι απόλυτα σεβαστή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η βούληση της Κυβέρνησης για την υλοποίηση θεσμικών μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, είναι δεδηλωμένη και εντάσσεται στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος διακυβέρνησης.

Ανέφερε ακόμα ότι αυτές στοχεύουν σε αυτό που έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένως, δηλαδή στον εκσυγχρονισμό αυτών των θεσμών, έτσι ώστε, μετά από δεκαετίες που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί, να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές ασφαλώς, δεν σχετίζονται ούτε με πρόσωπα ούτε με τις παρούσες συνθήκες, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφερθεί σε αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στις 29 Ιανουαρίου.

Κατατέθηκε η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμφθηκαν τα ζητήματα που υπάρχουν και ταλανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ομαλή λειτουργία δυο κορυφαίων θεσμών. Της Νομικής Υπηρεσίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι της πλευράς του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ντίνος Καλλής και Λέανδρος Παπαφιλίππου, κατέθεσαν στο πρωτοκολλητείο του Ανώτατου Δικαστηρίου αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στην αίτηση που κατατέθηκε περιγράφονται γεγονότα που κατά την άποψη της ηγεσίας της Νομικής Υπηρεσίας έχουν προκαλέσει προβλήματα στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας και που δικαιολογούν την παύση του Γενικού Ελεγκτή. Η εκδίκαση της αίτησης απόλυσης του Γενικού Ελεγκτή θα πραγματοποιηθεί από εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και θα είναι παρόμοια με αυτή του Ρίκκου Ερωτοκτρίτου, όπως ανάφερε στην «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM ο νομικός Ρίκκος Μαππουρίδης. Όπως έχει γίνει γνωστό, την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα αναλάβει να εκπροσωπήσει η ομάδα δικηγόρων που εκπροσώπησαν τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη (Τζο Τριανταφυλλίδης, και Χρίστος Κληρίδης) στην δικαστική διαδικασία απόλυσης του τότε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτοιυ με την προσθήκη του δικηγόρου Πάμπου Ιωαννίδη.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας

O Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης καταχώρισε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργώντας ως Συμβούλιο, αίτηση, δυνάμει προνοιών του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως Αιτητή στην εν λόγω διαδικασία εκπροσωπούν τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λ. Παπαφιλίππου & Σια ΔΕΠΕ.

Η Αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του.

Πρώτη αντίδραση Οδυσσέα: «Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες»

«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά την καταχώρηση αίτησης για απόλυσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο από τους δικηγόρους του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «είναι η ειλικρινής πεποίθησή μου ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ μου και ότι το αισθητήριο της κοινωνίας θα αποδειχθεί ορθό. Από πλευράς μου, θα κάνω ότι είναι δικονομικά δυνατό ώστε η υπόθεση να φθάσει μέχρι το τέλος για να λάμψει η αλήθεια». Προσθέτει ότι «ταυτόχρονα με την πιο πάνω επίθεση, η Υπηρεσία μας θα αποκρούσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για δήθεν εκσυγχρονισμό. Όπως προκύπτει, θα έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας. Ευτυχώς, το Σύνταγμα, το δίκαιο και η αλήθεια είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι. Για αυτό ούτε φοβάμαι, ούτε και ανησυχώ».

 

Αυτούσια η ανακοίνωση

Στις 20 Μαΐου 2023 δημοσιογραφική ιστοσελίδα αποκάλυψε καταγγελία που είχε διαβιβαστεί στην Υπηρεσία μας σχετικά με κατ’ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας από τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα ως προς την αναστολή ποινικών διώξεων του κοινού ποινικού κώδικα. Η μία εξ αυτών αφορούσε την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, στο οποίο μάλιστα εξακολουθεί να εργάζεται η σύζυγός του. Το βράδυ της ίδιας ημέρας το ΡΙΚ έκανε ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα και μας ζήτησε σχόλια. Επιβεβαιώσαμε απλώς ότι λάβαμε την καταγγελία και ότι τη διαβιβάσαμε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Την επόμενη ημέρα 21.5.2023 ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα προδιάγραψε τα αντίποινα που σκόπευε να λάβει η Υπηρεσία του αφού, εν είδει απειλής, έκανε αναφορά σε «εσκεμμένη προσπάθεια στοχοποίησης», «επικίνδυνη συμπεριφορά» και «αυθαιρεσία και κακοπιστία», στα οποία πρέπει να «δοθεί ένα τέλος».

Στις 23.5.2023 ο Γενικός Εισαγγελέας κατηγόρησε τη «λαλίστατη» Ελεγκτική Υπηρεσία ότι με στοχευμένο τρόπο λασπολογεί και δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων, και προανήγγειλε και εκείνος ότι «είναι μία κατάσταση η οποία πρέπει να σταματήσει». Αν δεν αποδείξει τις καταγγελίες είπε, «πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες». Τις ίδιες απειλές επανέλαβε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας στις 7 Σεπτεμβρίου 2023, κάνοντας αναφορά σε παύση, και πολύ πρόσφατα ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα σε συνέντευξη του σε εφημερίδα.

Η υλοποίηση των αντιποίνων δρομολογήθηκε εδώ και μήνες και τώρα μπαίνει στην τελική της φάση με την καταχώρηση σήμερα αίτησης για την παύση μου από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή για δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά. Το δίδυμο της Νομικής Υπηρεσίας πιστεύει ότι αυτός είναι ο τρόπος να με εκδικηθεί, τόσο για το γεγονός ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία διαβίβασε στην Αρχή τις συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς επίσης και άλλες καταγγελίες που εκκρεμούν, αλλά και για άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας μας.

Οι ανυπόστατες κατηγορίες που οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας εκτοξεύουν με κάθε ευκαιρία εναντίον μου και εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιτέλους θα μπορούν να τύχουν απάντησης ενώπιον ανεξάρτητων και αδέκαστων κριτών και συγκεκριμένα ενώπιον του Συμβουλίου.

Ένα είναι το βέβαιο. Η διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα θα φέρει την κάθαρση και θα δοθεί η ευκαιρία να διαφανεί αυτός του οποίου η συμπεριφορά είναι ανάρμοστη, δηλαδή τόσο κακή, τόσο μεμπτή, ώστε να καθιστά το πρόσωπο που είναι υπόλογο γι’ αυτήν, ανίκανο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του ή να δημιουργεί, ευλόγως, αμφιβολίες σε τρίτους, αντικειμενικά κρίνοντες, ως προς την καταλληλότητα του να ασκεί τα καθήκοντα του αξιώματος του κατά τρόπο έντιμο, ορθό και εξυπηρετούντα το δημόσιο συμφέρον, το οποίον το αξίωμα προορίζεται να εξυπηρετεί.

Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα και τον τελικό λόγο θα έχει η δικαιοσύνη. Είναι η ειλικρινής πεποίθησή μου ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ μου και ότι το αισθητήριο της κοινωνίας θα αποδειχθεί ορθό. Από πλευράς μου, θα κάνω ότι είναι δικονομικά δυνατό ώστε η υπόθεση να φθάσει μέχρι το τέλος για να λάμψει η αλήθεια.

Ταυτόχρονα με την πιο πάνω επίθεση, η Υπηρεσία μας θα αποκρούσει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για δήθεν εκσυγχρονισμό. Όπως προκύπτει, θα έχουμε ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε δύο μέτωπα της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας. Ευτυχώς, το Σύνταγμα, το δίκαιο και η αλήθεια είναι ισχυρότατοι σύμμαχοι. Για αυτό ούτε φοβάμαι, ούτε και ανησυχώ. Άλλωστε, όπως γλαφυρά εξήγησε ο Ανδρέας Κάλβος, «όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.