Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρικό – Βραβεύτηκαν τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμοί για πράσινες δράσεις

Published

on

Δεκαπέντε Δήμοι και έξι Κοινότητες και τριάντα οργανισμοί και επιχειρήσεις βραβεύτηκαν την Παρασκευή, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με τα «παγκύπρια βραβεία πράσινες πόλεις και πράσινες κοινότητες» και τα «παγκύπρια περιβαλλοντικά βραβεία για οργανισμούς και επιχειρήσεις» για το 2023.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απένειμε την πράσινη σημαία στους Δήμους και Κοινότητες και τιμητικά μετάλλια «προστάτης του περιβάλλοντος» στους βραβευθέντες οργανισμούς και τις βραβευθείσες επιχειρήσεις, σημειώνοντας σε χαιρετισμό του ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Τα βραβεία καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων.  Στην επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν το ΤΕΠΑΚ, το ΕΤΕΚ και το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

Οι πράσινες πόλεις και κοινότητες, με τη βράβευσή τους, εντάσσονται αυτόματα στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων και Πράσινων Κοινοτήτων της Κύπρου.

Ειδική τιμητική διάκριση, το «Χρυσό Αγρινό» για το 2023 και τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Κύπρου για το 2023 έλαβε ο Δήμος Λευκωσίας για το έργο «ανάπλαση εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους-Ευαγόρου» στην κατηγορία αειφόρος διακίνηση και μεταφορές, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία από όλα τα υποψήφια έργα.

Αντίστοιχα το «Χρυσό Αγρινό» στις κοινότητες έλαβε η κοινότητα Κισσόνεργας για το έργο «πρώτοι στην ανακύκλωση στην επαρχία Πάφου το 2022» στην κατηγορία Διαχείριση αποβλήτων.

Η ειδική χρυσή τιμητική διάκριση «Χρυσό Κέδρο» για το 2023 για οργανισμούς και επιχειρήσεις απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Frederick ως ο οργανισμός με την ψηλότερη βαθμολογία από όλες τις υποψηφιότητες.

Οι Δήμοι και Κοινότητες τιμήθηκαν μεταξύ άλλων για δράσεις που αφορούν την αστική βιοποικιλότητα,  την αειφόρο διακίνηση και τις μεταφορές, την αειφόρο ενεργειακή κατανάλωση, την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση, την διαχείριση αποβλήτων, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις και οργανισμοί βραβεύθηκαν σε κατηγορίες όπως υπηρεσίες, στον πρωτογενή τομέα, μεταποίηση, βιομηχανία και εμπόριο, στα ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις και στην κατηγορία δημόσιοι και άλλοι φορείς και οργανισμοί.

Τα βραβεία καθιερώθηκαν με πρωτοβουλία του ΚΥΚΠΕΕ σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, το ΤΕΠΑΚ , την ΟΕΒ, τον ΣΤΕΚ και τον ΟΓΕΕ Λεμεσού.

Ψηλά στις προτεραιότητες μας η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση είπε ο ΠτΔ

Σε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Πολιτεία από μόνη της σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να πετύχει τον μεγαλεπήβολο στόχο της πράσινης μετάβασης, ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί όχι γιατί μας τον επιβάλλουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, αλλά για το μέλλον του τόπου μας και τη νέα γενιά.

Ανέφερε ότι αν μιλήσουμε με τη νέα γενιά του τόπου μας η υπ΄αριθμόν ένα ανησυχία εστιάζεται στο μέλλον του πλανήτη και στις προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, που δεν είναι κάτι μακρινό για εμάς.

«Η κλιματική κρίση είναι σήμερα ενώπιον μας, αντιμετωπίζουμε ήδη τις προκλήσεις. Είναι για αυτό τον λόγο που από δικής μας πλευράς ως Πολιτεία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας όχι γιατί είναι υποχρέωση μας», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί από πλευράς ΕΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως χωρίς να είναι ειδικός, θεωρεί ότι θα αναγκαστεί πολύ σύντομα η ΕΕ να αναθεωρήσει αυτές τις υποχρεώσεις, γιατί δεν είναι εφικτό να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι.

Εξήρε το έργο του ΚΥΚΠΕΕ τα τελευταία 20 χρόνια ανακοινώνοντας ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση ετήσιας χορηγίας προς το Κέντρο για την ενίσχυση του έργου του, και ως ένδειξη αναγνώρισης της πολύ σημαντικής δουλειάς που επιτελεί.

Καινοτομία και ενεργός συμμετοχή για αντιμετώπιση των προκλήσεων λέει η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες για πιο πράσινες πόλεις και κοινότητες και πράσινους οργανισμούς και επιχειρήσεις για επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας.

Ανέφερε ότι με το ΚΥΚΠΕΕ προγραμματίζεται το 1ο Συνέδριο του Δικτύου των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων για προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και ένα επιστημονικό συνέδριο για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ανέφερε ότι οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης απαιτούν καινοτομία, συνεργασία και ενεργό συμμετοχή και διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της για δομημένη προώθηση καλών, ολοκληρωμένων και σφαιρικών πρακτικών που θα καθιστούν τις αστικές περιοχές καθώς και τις περιοχές της υπαίθρου αειφόρες.

Αγκαλιάστηκε ο θεσμός λέει το ΚΥΚΠΕΕ

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΚΥΚΠΕΕ Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής, αφού ανέλυσε το σκεπτικό των βραβεύσεων, είπε ότι την τελευταία πενταετία έγιναν στην Κύπρο διάφορα πράσινα έργα όπως εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις και η δημιουργία πράσινων γλυπτών σε αστικά κέντρα και νησίδες δρόμων, επέκταση και αναβάθμιση των ευφυών συστημάτων και προωθήθηκε η εμπλοκή των πολιτών σε εκστρατείες μείωσης της οπτικής ρύπανσης και δημιουργήθηκαν πρωτοπόρα συστήματα διαλογής και διαχείρισης απορριμμάτων και αστικής κομποστοποίησης.

Ο Δρ Χατζηχαμπής αναφέρθηκε και σε πρωτοβουλίες των Δήμων και Κοινοτήτων όπως η διαμόρφωση και αναβάθμιση ιστορικών πλατειών, η δημιουργία χώρων πρασίνων και ελεύθερων χώρων και πράσινων σημείων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η ίδρυση μουσείων παραδοσιακών προϊόντων.

Είπε εξάλλου ότι είναι σημαντικοί οι στόχοι των βραβείων και η δραστηριοποίηση του Δικτύου Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων και χαιρέτισε το γεγονός ότι ο θεσμός αγκαλιάζεται θερμά από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα περιβαλλοντικά έργα πληθαίνουν στον τόπο μας.

Πηγή: Kathimerini

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia