ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με φιλοδοξίες μπαίνει στο 3D puzzle για τη νέα Κομισιόν η Κύπρος
Στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση των 26 ονομάτων που θα αποτελέσουν τη δεύτερη Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπαίνουν τον Αύγουστο τα κράτη μέλη της ΕΕ, με την Κύπρο να φιλοδοξεί στην επόμενη πενταετία να «χτυπήσει» ένα χαρτοφυλάκιο με πρόσβαση στον προϋπολογισμό της ΕΕ και σημαντικές ευθύνες, λόγω της 20χρονης εμπειρίας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την καλή σχέση που έχει καλλιεργηθεί με την Πρόεδρο της Κομισιόν.
Την Κύπρο ενδιαφέρει όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό ένα χαρτοφυλάκιο που να αγγίζει θέματα ναυτιλίας, αντικείμενο που εντάσσεται μέχρι σήμερα στις μεταφορές, όμως μετά την ανακοίνωση από την κ. Φον ντερ Λάιεν της πρόθεσης δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου για τη Μεσόγειο, η κυβέρνηση έχει στείλει το μήνυμα πως αυτό είναι κάτι που θεωρεί πως θα μπορούσε να αναλάβει Κύπρια ή Κύπριος.
Όπως πληροφορείται η «Κ» από κυβερνητικές πηγές, το Προεδρικό αναμένει τις τελικές ενδείξεις για το ποια χαρτοφυλάκια μπορούν να δοθούν στην Κύπρο προτού κατατεθούν συγκεκριμένα ονόματα – με τον ΠτΔ να συνεχίζει να κρατά καλά κλειστά τα χαρτιά του παρά την ονοματολογία η οποία παραμένει λίγο πολύ αναλλοίωτη τους τελευταίους μήνες.
Η διαδικασία αυτή βεβαίως είναι αμφίδρομη, καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωρίζει τις επιθυμίες των κρατών μελών, και οι ίδιοι οι ηγέτες γνωρίζουν τι «παίζει» για τις μεγάλες χώρες, τι απομένει ενδεχομένως για τις μεσαίες και μικρότερες χώρες, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε χώρας και των προσώπων που έχουν υπόψη και έχουν ήδη δημοσιοποιήσει κάποιες από αυτές.
Το γεγονός πως ο Επίτροπος για τη Μεσόγειο είναι μια νέα θέση προσθέτει στην αβεβαιότητα για το για ποιον ακριβώς προορίζεται, καθώς ταιριάζει στο προφίλ νότιων χωρών, όμως Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία έχουν ήδη ζητήσει πιο φιλόδοξα χαρτοφυλάκια (με ελληνικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τα χαρτοφυλάκια αμυντικής βιομηχανίας ή στεγαστικής πολιτικής, την Ιταλία να διεκδικεί θέματα οικονομίας και την Ισπανία να βάζει μπροστά την υπουργό περιβάλλοντος της χώρας).
Σε αυτό το ερώτημα παρέπεμπε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όταν έλεγε στο Politico πως «θα πρέπει να δούμε στην πράξη τι σημαίνει το χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, ποιες είναι οι εξουσίες, ποιες είναι οι αρμοδιότητες, ποιο είναι το πεδίο δραστηριότητας».
Παράλληλα, η Κύπρος βάζει στο τραπέζι και το χαρτί της αυξημένης εμπειρίας της Κύπρου μετά από 20 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ, διεκδικώντας αρμοδιότητες διαχείρισης σημαντικών κονδυλίων, με τη ναυτιλία (και τον γενικότερο τομέα των μεταφορών) να θεωρείται ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο το οποίο να μπορεί να δωθεί σε μια μικρότερη χώρα.
Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα των εξελίξεων, η κ. Φον ντερ Λάιεν ζήτησε με την επιστολή της στους ηγέτες της ΕΕ να καταθέσουν ονόματα μέχρι τις 30 Αυγούστου. Η ίδια, πριν από μια εβδομάδα αμέσως μετά την εκλογή της από το Ευρ. Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σημείωνε πως στόχος της είναι να ξεκινήσει τις συνεντεύξεις με τους υποψήφιους μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η κυπριακή πλευρά αναμένεται λοιπόν πως θα πρέπει να τοποθετηθεί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας ή μέσα στη μεθεπόμενη, όταν το πεδίο θα έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει.
Διεκδικούν οι πρωτεύουσες
Το βέβαιο είναι πως ενόψει των επιλογών τα κράτη μέλη παίζουν ένα παιχνίδι επικοινωνίας, ισορροπώντας μεταξύ των αρμοδιοτήτων τις οποίες έχουν βάσιμους λόγους να διεκδικούν και αυτών που θα ήθελαν στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του ΠτΔ στο Politico, ούτε και οι προθέσεις που προβάλλουν δημόσια άλλοι ηγέτες.
Ειδικότερα, η Ιταλία, η οποία διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο τόσο ως μια από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ αλλά και λόγω της αυξημένες επιρροής που διεκδικεί σε Ευρ. Κοινοβούλιο και Ευρ. Συμβούλιο η Τζόρτζια Μελόνι, ζητά χαρτοφυλάκιο που να σχετίζεται με τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα Ταμεία Συνοχής και τις προσθέσεις Φον ντερ Λάιεν να καταστήσει πιο «μόνιμα» τα προγράμματα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Για αυτή τη θέση η Ιταλία προτείνει τον Υπουργό ΕΕ Ραφαέλε Φίτο, ωστόσο η αποχή Μελόνι από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρ. Συμβούλιο και η μη στήριξη στην κ. Φον ντερ Λάιεν στο Κοινοβούλιο μπορεί να μειώσει τις προοπτικές της χώρας – η οποία και πάλι θα μπορούσε να παρηγορηθεί με το χαρτοφυλάκιο της Μεσογείου.
Από τις μεγαλύτερες χώρες, η Γαλλία διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής αγοράς ή της αμυντικής βιομηχανίας ή τομέα που να σχετίζεται με τον ανταγωνισμό, με τον Εμανουέλ Μακρόν να φέρεται να προκρίνει τον Τιερί Μπρετόν για να παραμείνει. Η Πολωνία φέρεται να διεκδικεί το πορτφόλιο της διεύρυνσης, ενώ παλαιότερα είχε ακουστεί πως ζητούσε και την αμυντική βιομηχανία. Η Ισπανία έχει ήδη επιβεβαιώσει πως θα προτείνει την Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα. Η Σουηδία από την άλλη προσανατολίζεται να προτείνει την Υπουργό ΕΕ Τζέσικα Ρόσγουελ, η οποία είχε κεντρικό ρόλο την περίοδο της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Μάλτα προσανατολιζόταν για να διεκδικήσει την υγεία με τον πρώην αρμόδιο υπουργό Κρις Φερν, ωστόσο οι πρόσφατες νομικές περιπέτειες του (κατηγορείται για διαφθορά) φαίνεται να τον έχουν βγάλει από την κούρσα. Η Ιρλανδία από την άλλη έχει ανακοινώσει πως προωθεί τον Υπουργό Οικονομικών της, Μάικλ Μακγράθ (παρά το αίτημα Φον ντερ Λάιεν για έναν υποψήφιο από κάθε φύλο), ενώ η Φινλανδία θα προτείνει την ευρωβουλευτή και η Τσεχία τον Υπουργό Εμπορίου, Τζόζεφ Σικέλα.
Τζέσικα Ρόσγουελ
Μάικλ Μακγράθ
Χένα Βίρκουνεν
Τζόζεφ Σικέλα
Αρκετές χώρες προκρίνουν τους Επίτροπους που ήδη έχουν στο Κολέγιο, προσπερνώντας έτσι το αίτημα Φον ντερ Λάιεν για ένα όνομα γυναίκας και ένα άντρα. Η Σλοβακία θα διατηρήσει τον αντιπρόεδρο Μαρός Σέφκοβιτς, όπως και οι Κάτω Χώρες οι οποίες θα κρατήσουν τον Βόπκε Χούκστρα (ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Φρανς Τίμερμανς πριν τις εκλογές) παρά το γεγονός πως το κόμμα του δεν συμμετέχει στην ολλανδική κυβέρνηση. Παραμένει επίσης ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος είχε κεντρικό ρόλο σε θέματα οικονομίας την τελευταία πενταετία.
Μαρός Σέφκοβιτς
Βάλντις Ντομπρόφσκις
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών βράβευσε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη για τον αδιάκοπο αγώνα του κατά της διαφθοράς
Στις 9 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τίμησε τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη, αναγνωρίζοντας τον αδιάκοπο αγώνα του να φέρνει στο φως σκάνδαλα και παθογένειες, τόσο στον χώρο του αθλητισμού όσο και ευρύτερα στην πολιτεία.
Ο Μακρίδης ξεχωρίζει για την αφοσίωσή του στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, σε μια εποχή που πολλοί συνάδελφοι υπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα. Μέσα από το ερευνητικό του ρεπορτάζ, αποκαλύπτει την αλήθεια, υπερασπιζόμενος το δημόσιο συμφέρον και δίνοντας φωνή σε ό,τι μένει κρυφό.
Κατά την τελετή, ο δημοσιογράφος παρέλαβε το βραβείο με εμφανή συγκίνηση από τον Πρόεδρο του Κινήματος, κ. Σταύρο Παπαδούρη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του αλλά και την αγάπη προς την οικογένειά του, η οποία στέκεται αρωγός στον καθημερινό αγώνα του. Όπως ο ίδιος δήλωσε, μέσα σε αυτήν την κοινωνία που ζούμε, γεμάτη σήψη και διαφθορά, η διάκριση αυτή αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη αναγνώριση της καριέρας του και του δίνει τη δύναμη να συνεχίσει να αγωνίζεται για την αλήθεια, παρά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Η βράβευση του Φάνη Μακρίδη αναδεικνύει τη σημασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και αποτελεί έμπνευση για όλους όσους πιστεύουν στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική ευθύνη.
50 +1 χρόνια μετά
Θετική πρόοδος στη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ολγκίν – Έρχιουρμαν για Κυπριακό και ΜΟΕ
Οι δύο ηγέτες μπήκαν στην ουσία του Κυπριακού και συζήτησαν εκτενώς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην πρώτη ουσιαστική τους συνάντηση.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη μετά την τρίωρη συνάντηση Χριστοδουλίδη – Έρχιουρμαν, χρησιμοποιήθηκε λεκτικό που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, με αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο», τόνισε μετά τη συνάντηση ότι συζήτησαν τόσο την ουσία του Κυπριακού όσο και τα ΜΟΕ με τον κατοχικό ηγέτη.
Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2020, το ανακοινωθέν του ΟΗΕ περιλαμβάνει αναφορά σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά από συμφωνία και των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα:
-
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο πραγματικός στόχος είναι η επίλυση του Κυπριακού με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
-
Τα ΜΟΕ θεωρούνται σημαντικά για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να υποκαθιστούν την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.
Το ανακοινωθέν ικανοποιεί τόσο την ελληνοκυπριακή πλευρά, μέσω της αναφοράς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όσο και την τουρκοκυπριακή, όσον αφορά την πολιτική ισότητα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό και φιλικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος που ευνοεί τη διευθέτηση και την επίτευξη λύσης. Συζητήθηκαν οι προηγούμενες συμφωνημένες πρωτοβουλίες ΜΟΕ, νέες ιδέες και συμφωνήθηκε η επίτευξη συμφωνιών το συντομότερο δυνατό, κυρίως για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, το ζήτημα του χαλουμιού και την κατασκευή αγωγών νερού από τη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού στην κατεχόμενη Μια Μηλιά.
Επιπλέον, συμφώνησαν στην αύξηση προσωπικού για τις υπηρεσίες στα σημεία διέλευσης και χαιρέτισαν τις εργασίες για τη διεύρυνση του δρόμου στο σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου, με ολοκλήρωση τους επόμενους μήνες.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στην επόμενη άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή που θα συγκληθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται στην Κύπρο για απτά αποτελέσματα προς όφελος όλων των κοινοτήτων.
Πριν από τη συνάντηση, οι ηγέτες επισκέφθηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση, τονίζοντας την ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό και την αναφορά στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. Ανέφερε επίσης ότι έγινε ανασκόπηση των ΜΟΕ, με εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα: το χαλούμι, την κατασκευή αγωγών νερού από τη Μια Μηλιά και την ενίσχυση προσωπικού στα οδοφράγματα.
Ο Πρόεδρος υπέβαλε σειρά θεμάτων που θα απαντήσει ο κατοχικός ηγέτης στην επόμενη συνάντηση, όπως αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, κοινότητες Μαρωνιτών και Αρμενίων, τοπωνύμια στις κατεχόμενες περιοχές, φορολογία προϊόντων και πρόσβαση στις αναστηλωμένες εκκλησίες.
Όσον αφορά τη συνέχεια, η άτυπη πενταμερής συνάντηση θα προετοιμαστεί μετά τις επαφές της κ. Ολγκίν στην Ελλάδα και Τουρκία, με στόχο τον καθορισμό της ημερομηνίας.
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, επισήμανε τη σημασία των αποτελεσμάτων και τόνισε ότι η Ευρώπη στηρίζεται στη συνεργασία των ηγετών για την επανέναρξη των συνομιλιών και την επίτευξη θετικής λύσης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι χάθηκαν 2,5 χρόνια και τώρα είναι η ώρα να επανέλθουν οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.
Η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένα Ραουνά, επεσήμανε ότι εντατικοποιούνται οι ενέργειες της ΕΕ και του κ. Χαν για το Κυπριακό, ενώ η συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού.
ΠΗΓΗ: philenews.com
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κύπρος στο στόχαστρο της Τουρκίας για την Γάζα – Η Λευκωσία σκέφτεται συμμετοχή στη διεθνή δύναμη, αποκαλύπτει ο Κόμπος
Η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης της Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο ζητά σαφήνεια σχετικά με την εντολή και τους κανόνες εμπλοκής της δύναμης, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της χώρας, Κωνσταντίνος Κόμπος, στην Ελίζαμπεθ Χάγκεντορν (Elizabeth Hagedorn) του Al-Monitor.
«Είμαστε ανοιχτοί να δούμε πώς μπορούμε να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στις 7 Δεκεμβρίου, στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Al-Monitor, ο κ. Κόμπος δεν απέκλεισε την παρουσία κυπριακών δυνάμεων στη Γάζα υπό τις κατάλληλες συνθήκες:
«Εφόσον έχουμε σαφήνεια ως προς το πώς έχει σχεδιαστεί αυτό, ποιοι θα συμμετάσχουν [στη δύναμη], πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό [και] ποιοι θα είναι οι κανόνες εμπλοκής».
Το ειρηνευτικό σχέδιο 20 σημείων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός από διεθνή στρατεύματα, την ασφάλεια των συνόρων της Γάζας και την εκπαίδευση μιας ελεγχόμενης παλαιστινιακής αστυνομικής δύναμης. Το σχέδιο, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον προηγούμενο μήνα, απαιτεί από τον ισραηλινό στρατό να παραδώσει σταδιακά εδάφη στη διεθνή δύναμη σταθεροποίησης, καθώς αποσύρεται από τη Γάζα.
Ο απεσταλμένος του κ. Τραμπ στον ΟΗΕ, Μάικ Βαλτς, δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι 12 ότι η μεταπολεμική δύναμη θα αναλάβει επίσης τον αφοπλισμό της Χαμάς, η οποία έχει απορρίψει προτάσεις για παράδοση των όπλων της.
Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει την ανάπτυξη δυνάμεων στο έδαφος έως το 2026. Ορισμένες χώρες έχουν ονομαστεί ως πιθανοί συνεισφέροντες, μεταξύ αυτών η Αίγυπτος, η Ινδονησία και το Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, καμία δεν έχει δεσμευτεί επισήμως, κυρίως λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χαμάς, η οποία παραμένει βαριά οπλισμένη.
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε όλα τα επίπεδα αυτής της δύναμης», ανέφερε ο Κόμπος, αναφερόμενος στην εκπαίδευση παλαιστινιακής αστυνομίας που θα συνεργάζεται με διεθνή στρατεύματα. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα συμμετάσχει», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ προσπάθησε να ασκήσει βέτο στη συμμετοχή της Τουρκίας στη δύναμη, επικαλούμενο τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Χαμάς. Ο Κόμπος δεν διευκρίνισε εάν αναφερόταν σε πιθανή αντίθεση της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Κύπρου, της οποίας η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει.
Ο Κόμπος σημείωσε ότι η στρατιωτική ικανότητα της Κύπρου είναι περιορισμένη λόγω της «απειλής που αντιμετωπίζουμε πίσω στην πατρίδα μας από την τουρκική κατοχή». Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων το 1974, μετά από πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την ελληνική χούντα.
«Το μόνο παιχνίδι στην πόλη»
Ο Κόμπος μίλησε ενόψει της καθυστέρησης εφαρμογής της δεύτερης φάσης της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, λόγω της αλληλουχίας του αφοπλισμού της Χαμάς, της πλήρους αποχώρησης ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και της ανάπτυξης διεθνών δυνάμεων.
Από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στις 10 Οκτωβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε τους εναπομείναντες ζωντανούς ομήρους και όλους τους νεκρούς εκτός από έναν, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση σχεδόν 2.000 Παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ και την αποχώρηση στρατευμάτων του από τη Γάζα.
Το Ισραήλ διατηρεί τον έλεγχο περίπου του μισού θύλακα, αλλά δεν θα αποσυρθεί πλήρως μέχρι να αφοπλιστεί η Χαμάς. Ο Κόμπος τόνισε τη μοναδική θέση της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, με εγγύτητα στη Γάζα και στενές σχέσεις με το Ισραήλ. Τον Οκτώβριο, η Κύπρος παρουσίασε το δικό της εξάμηνο σχέδιο για την υποστήριξη ανοικοδόμησης και ασφάλειας της μεταπολεμικής Γάζας, συμπληρώνοντας το όραμα Τραμπ.
Μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει τη χρήση του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια», που η Κύπρος άνοιξε πριν από δύο χρόνια για την απομάκρυνση συντριμμιών και την εισαγωγή δομικών υλικών. Μέχρι στιγμής, έχει παραδοθεί πάνω από 30.000 τόνοι βοήθειας στη Γάζα, με το μεγαλύτερο μέρος να εκφορτώνεται στο ισραηλινό λιμάνι του Άσντοντ.
Ο Κόμπος εξέφρασε αισιοδοξία για την επέκταση των παραδόσεων ώστε να περιλαμβάνουν νοσοκομειακό εξοπλισμό και αγαθά διπλής χρήσης, τονίζοντας ότι το κυπριακό σύστημα παραδόσεων είναι φθηνότερο, πιο γρήγορο και παρακάμπτει καθυστερήσεις και θέματα ασφαλείας.
Σε ερώτηση για την επάρκεια βοήθειας στη Γάζα, ο Κόμπος απάντησε ότι «έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση, αλλά υπάρχει περιθώριο για περισσότερη».
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Off the Record1 month agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
#exAformis2 weeks ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis3 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα


