Η παρουσία της ηγεσίας του ΑΔΜΗΕ στη Λευκωσία για την παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας του ηλεκτρικού καλωδίου «Great Sea Interconnector» φαίνεται πως άφησε πίσω της θετικές εντυπώσεις μειώνοντας τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν προκληθεί από δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αθήνα για τον χειρισμό του όλου θέματος από την κυπριακή κυβέρνηση. Η ηγεσία του ΑΔΜΗΕ – Φορέα Υλοποίησης του ενεργειακού έργου – παρουσίασε στον Υπουργό Ενέργειας τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία σύμφωνα με πηγές στη Λευκωσία ήταν αρκετά ρεαλιστική με σημάδια αισιοδοξίας. Όπως σημείωναν στην «Κ» πηγές με γνώση των όσων διημείφθησαν το προηγούμενο διάστημα τα σημεία της αισιοδοξίας της μελέτης του ΑΔΜΗΕ ήταν εμφανή αλλά και αναμενόμενα. Παρά ταύτα οι ίδιες πηγές παραδέχθηκαν πως το ποσοστό μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας – 30% – που δείχνει η μελέτη από τη λειτουργία του ηλεκτρικού καλωδίου δεν κινείται στη σφαίρα της υπερβολής. Μάλιστα εάν ληφθεί υπόψη η εισαγωγή ΦΑ για την εσωτερική αγορά της Κύπρου και προχωρήσει η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε αυτή την περίπτωση η κυβερνητική εκτίμηση είναι πως το ποσοστό μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ανέλθει στο 50%.
Το έργο
Με αφορμή το δημόσιο διάλογο που ακολούθησε της παρουσίασης της μελέτης του ΑΔΜΗΕ αλλά και απαισιόδοξες απόψεις που εκφράσθηκαν για την τύχη του έργου εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποφασίσει συμμετοχή, κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν στην «Κ» πως το ηλεκτρικό καλώδιο ως έργο θα προχωρήσει. Η Λευκωσία αναμένει την παράδοση της μελέτης καθώς και τους όρους εντολής μέχρι τέλος του μήνα προκειμένου αυτή να αξιολογηθεί από διεθνή οίκο. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως βρίσκεται η εξέλιξη, η διαδικασία των προσφορών αναζήτησης διεθνούς οίκου αξιολόγησης της μελέτης, διαδικασία η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης από την κυβέρνηση. Ωστόσο και στο υποθετικό σενάριο που η μελέτη αξιολόγησης δεν προκρίνει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό σχήμα του ηλεκτρικού καλωδίου το έργο δεν πρόκειται να ναυαγήσει. Στη Λευκωσία θεωρούν πως πιθανή συμμετοχή της Κύπρου στο ενεργειακό έργο θα είχε θετικά αποτελέσματα στην διαχείριση του έργου που είναι ευρωπαϊκό και θα δημιουργούσε επενδυτική ασφάλεια σε άλλους επενδυτές που ενδιαφέρονται για το ηλεκτρικό καλώδιο.
Η απόφαση
Εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα δηλαδή παράδοση της μελέτης μέχρι τέλος του μήνα και κατακύρωση της προσφοράς σε οίκο αξιολόγησης η τελική επενδυτική απόφαση της κυβέρνησης αναμένεται μέχρι τέλος του καλοκαιριού. Όπως έχει γράψει η «Κ» από τον περασμένο Ιανουάριο η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας υπολογίζεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 25%, ποσοστό που φαίνεται να ικανοποιεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας και που σε συνδυασμό με το ποσοστό του ΑΔΜΗΕ μπορούν να εξασφαλίσουν το πλειοψηφικό πακέτο του ηλεκτρικού καλωδίου. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το ποσό που θα καταβληθεί για την αγορά του μετοχικού πακέτου, ωστόσο αυτό υπολογίζεται ότι ενδεχομένως να κυμανθεί κάτω από τα €50 εκατ. συνολικό ποσό που φαίνεται να καταβλήθηκε στον αρχικό ανάδοχο του έργου ΕuroAsia Interconnector από τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να καταστεί Φορέας Υλοποίησής του. Ως προς ποσό επένδυσης μια σκέψη, η επικρατέστερη, είναι το κεφάλαιο αγοράς να αντληθεί από τα €100 εκατ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας νοουμένου ότι δεν θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αγοράσει μετοχές σε Market Conditions δηλαδή τι αγόρασε ο ΑΔΜΗΕ από τον προηγούμενο Φορέα Υλοποίησης το καλωδίου. Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος εάν εκτός από το τίμημα αγοράς των μετοχών η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη να συμμετέχει στην χρηματοδότηση του έργου με βάση το μετοχικό της ποσοστό.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.