Σε ένα χρόνο και κάτι θα στηθούν κάλπες σε ολόκληρη την Κύπρο. Για μια νέα και πολυμέτωπη εκλογική μάχη για τα κόμματα.

Οι Ευρωεκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά μαζί με τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Σχολικές Εφορείες.

Η Υπηρεσία Εκλογών σπεύδει από νωρίς για να προλάβει τυχόν ζητήματα που θα προκύψουν, ζητώντας διευκρινήσεις από τη Βουλή. Θέλει να διευκρινιστούν κάποια θέματα όσον αφορά την κατανομή των ψήφων για τις έδρες των δημοτικών συμβούλων και διάφορα άλλα τεχνικής φύσεως ζητήματα, πριν κλείσει η Βουλή για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Συγκεκριμένα, είναι εκλογές οι οποίες θα γίνουν με τρεις διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους.

  • Από την μια θα είναι ο μόνιμος εκλογικός κατάλογος στον οποίο μετέχουν όσοι έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις εθνικές εκλογές. Δηλαδή προεδρικές και βουλευτικές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι 740 Τουρκοκύπριοι οι οποίοι ζουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές.
  • Από την άλλη θα είναι ο κατάλογος για τις ευρωεκλογές στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και Τουρκοκύπριοι που έχουν έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανεξάρτητα εάν ζουν στις ελεύθερες ή στις κατεχόμενες περιοχές.
  • Πέραν από αυτών όμως, έχουμε και τους ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι ως κοινοτικοί έχουν δικαίωμα ψήφου και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όσοι από αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στον σχετικό κατάλογο και υποβάλουν αίτηση θα μπορούν να ψηφίσουν είτε στην μία, είτε και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ανάλογα με το ενδιαφέρον τους.

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή