Διεξάγεται το Cyprus Forum για την τοπική αυτοδιοίκηση, στο οποίο θα παραστούν για πρώτη φορά, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις, οι Δήμαρχοι των μεγαλύτερων Δήμων του νησιού.

To πρώτο Cyprus Forum Cities συνδιοργανώνεται από το Oxygono και το Δήμο Λεμεσού, στο πλαίσιο συμμετοχής της Λεμεσού στο πρόγραμμα « 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030».

Αντίστοιχα συνέδρια υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Olympia Forum στην Ελλάδα και το πρόσφατο Cities Forum στο Τορίνο.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023, στις 17:00μμ, στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Λεμεσού.

Στις 7 Απριλίου θα φιλοξενηθεί ο Patrick Child, Διευθυντής του EU Missions Office της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών και ο Harald Sonderegger, Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχουν επίσης προσκληθεί όλοι οι δήμαρχοι, σχετικοί υπουργοί και άλλοι παράγοντες για μια κλειστή συζήτηση επί διαφόρων ζητημάτων.

Στις 8 Απριλίου θα υπάρξουν συζητήσεις για θέματα σχετικά με:

  • Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στις πέντε επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου
  • Κυκλική οικονομία
  • Ενέργεια και περιβάλλον
  • Σύμφωνο των Δημάρχων
  • Θαλάσσια ανάπτυξη, όπου θα γίνει συζήτηση για τις μαρίνες του νησιού
  • Θέματα εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα πώς μπορούν τα Πανεπιστήμια να αναβαθμίσουν μία πόλη
  • Βιώσιμος τουρισμός

Θα υπάρξει επίσης συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και με θέματα διαφάνειας των τοπικών αρχών.

Ομιλητές θα είναι δήμαρχοι, στελέχη υπουργείων, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Τέλος, μεταξύ άλλων, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

 

Πηγή: Alphanews. live

Έλενα Θεραπή