ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Με μηνύματα οι εκθέσεις Γκουτέρεζ
Ενδιαφέρον, στη τρέχουσα συγκυρία, αποκτούν οι δημοσιευμένες πλέον εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρεζ για την ειρηνευτική δύναμη στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και τις Καλές Υπηρεσίες του στο νησί.
Υπενθυμίζεται πως Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο προς ενημέρωση των μελών της καλύπτει την περίοδο από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 24 Ιουνίου. Ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει πως υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών, ψέγει και τις δύο πλευρές για την αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος στη νεκρή ζώνη και υπενθυμίζει πως τόσο το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να αλλάξει αλλά, ωστόσο, μόνο με ειλικρινή βούληση από τις δύο πλευρές μπορεί να υπάρξει κατεύθυνση προς ένα κοινό μέλλον.
Πλήρης κάλυψη σε Στιούαρτ
«Είναι λυπηρό ότι καμία πλευρά δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αποκλιμάκωση της έντασης μέσα και γύρω από την ουδέτερη ζώνη» αναφέρεται στην έκθεση του κ. Γκουτέρεζ σε ένα μήνυμα με αποδέκτες όχι μόνο την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και την ελληνοκυπριακή -πολύ πέραν δηλαδή των τουρκικών ενεργειών έντασης σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο. Ο επικεφαλής των ΗΕ ουσιαστικά καλύπτει πλήρως τον ειδικό απεσταλμένο του, στη Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, που έκανε λόγο για αύξηση της στρατιωτικοποίησης εντός της νεκρής ζώνης κι αναφέρεται συγκεκριμένα στο ότι οι δύο κοινότητες αντιφάσκουν ως προς την διάσταση των εντάσεων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. «Η αποστολή ανέλαβε προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη σύμφωνα με την απόφαση 2373 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν συμμετείχε ενεργά σε συζητήσεις για να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό» επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες με συγκεκριμένη, μάλιστα, αναφορά στο ψήφισμα 2373 του ΣΑ του ΟΗΕ.
Βαρώσι, ΜΟΕ και κοινωνία των πολιτών
Ως προς την διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ο ΓΓ υπενθυμίζει πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά κάποια διαφοροποίηση παρά την επικοινωνιακή προσέγγιση, μετά το 2020, της Άγκυρας. Επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες υπενθυμίζει την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που θα συμβάλλουν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επί τούτου προτείνει συγκεκριμένα θέματα -όπως πχ στη διάσταση του αθλητισμού. Τέλος, ο ΓΓ στέλνει ένα μήνυμα στις δύο κοινότητες για αυξημένη συνεργασία προκειμένου αυτό να καταστεί σημαντικό στοιχείο άρσης του αδιεξόδου με έμφαση στις τεχνικές επιτροπές.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαινεί την επανέναρξη των συναντήσεων και των συζητήσεων στις τεχνικές επιτροπές, ιδιαίτερα όσες ήταν σε αδράνεια, τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα και την έγκριση ορισμένων έργων και την ολοκλήρωση άλλων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών Ραδιοτηλεόρασης, Εγκλήματος και Ποινικών Θεμάτων, Σημείων Διέλευσης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας. «Η επανέναρξη των τακτικών συνεδριάσεων της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση παρέχει βάση ελπίδας ότι οι συστάσεις που περιέχονται στην κοινή έκθεσή της για το 2017 θα εξεταστούν δεόντως και τα σχετικά έργα θα υλοποιηθούν, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενθαρρύνεται η περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της Τεχνικής Επιτροπής και του σημαντικού έργου της», σημειώνει σχετικά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στη συνέχεια τις δύο πλευρές «να παράσχουν στις τεχνικές επιτροπές την απαραίτητη υποστήριξη και το περιθώριο ώστε να διατηρήσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν, να παράγουν αποτελέσματα και να αντιμετωπίζουν θέματα με επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί».
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
-
EKLOGES20263 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics4 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis4 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

