Ενδιαφέρον, στη τρέχουσα συγκυρία, αποκτούν οι δημοσιευμένες πλέον εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρεζ για την ειρηνευτική δύναμη στη Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και τις Καλές Υπηρεσίες του στο νησί.
Υπενθυμίζεται πως Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο προς ενημέρωση των μελών της καλύπτει την περίοδο από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 24 Ιουνίου. Ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει πως υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών, ψέγει και τις δύο πλευρές για την αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος στη νεκρή ζώνη και υπενθυμίζει πως τόσο το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού δεν μπορεί να αλλάξει αλλά, ωστόσο, μόνο με ειλικρινή βούληση από τις δύο πλευρές μπορεί να υπάρξει κατεύθυνση προς ένα κοινό μέλλον.
Πλήρης κάλυψη σε Στιούαρτ
«Είναι λυπηρό ότι καμία πλευρά δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αποκλιμάκωση της έντασης μέσα και γύρω από την ουδέτερη ζώνη» αναφέρεται στην έκθεση του κ. Γκουτέρεζ σε ένα μήνυμα με αποδέκτες όχι μόνο την τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και την ελληνοκυπριακή -πολύ πέραν δηλαδή των τουρκικών ενεργειών έντασης σε Πύλα και Άγιο Δομέτιο. Ο επικεφαλής των ΗΕ ουσιαστικά καλύπτει πλήρως τον ειδικό απεσταλμένο του, στη Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, που έκανε λόγο για αύξηση της στρατιωτικοποίησης εντός της νεκρής ζώνης κι αναφέρεται συγκεκριμένα στο ότι οι δύο κοινότητες αντιφάσκουν ως προς την διάσταση των εντάσεων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής. «Η αποστολή ανέλαβε προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων εντός και γύρω από την ουδέτερη ζώνη σύμφωνα με την απόφαση 2373 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, καμία από τις δύο πλευρές δεν συμμετείχε ενεργά σε συζητήσεις για να διερευνήσει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό» επισημαίνει ο κ. Γκουτέρες με συγκεκριμένη, μάλιστα, αναφορά στο ψήφισμα 2373 του ΣΑ του ΟΗΕ.
Βαρώσι, ΜΟΕ και κοινωνία των πολιτών
Ως προς την διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ο ΓΓ υπενθυμίζει πως δεν έχει υπάρξει ουσιαστικά κάποια διαφοροποίηση παρά την επικοινωνιακή προσέγγιση, μετά το 2020, της Άγκυρας. Επιπλέον, ο κ. Γκουτέρες υπενθυμίζει την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της κοινωνίας των πολιτών σε θέματα που θα συμβάλλουν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων και επί τούτου προτείνει συγκεκριμένα θέματα -όπως πχ στη διάσταση του αθλητισμού. Τέλος, ο ΓΓ στέλνει ένα μήνυμα στις δύο κοινότητες για αυξημένη συνεργασία προκειμένου αυτό να καταστεί σημαντικό στοιχείο άρσης του αδιεξόδου με έμφαση στις τεχνικές επιτροπές.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επαινεί την επανέναρξη των συναντήσεων και των συζητήσεων στις τεχνικές επιτροπές, ιδιαίτερα όσες ήταν σε αδράνεια, τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα και την έγκριση ορισμένων έργων και την ολοκλήρωση άλλων, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών Ραδιοτηλεόρασης, Εγκλήματος και Ποινικών Θεμάτων, Σημείων Διέλευσης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας. «Η επανέναρξη των τακτικών συνεδριάσεων της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση παρέχει βάση ελπίδας ότι οι συστάσεις που περιέχονται στην κοινή έκθεσή της για το 2017 θα εξεταστούν δεόντως και τα σχετικά έργα θα υλοποιηθούν, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενθαρρύνεται η περαιτέρω ενδυνάμωση αυτής της Τεχνικής Επιτροπής και του σημαντικού έργου της», σημειώνει σχετικά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί στη συνέχεια τις δύο πλευρές «να παράσχουν στις τεχνικές επιτροπές την απαραίτητη υποστήριξη και το περιθώριο ώστε να διατηρήσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν, να παράγουν αποτελέσματα και να αντιμετωπίζουν θέματα με επιπτώσεις σε ολόκληρο το νησί».
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.