Αν και η συνάντηση των δύο ηγετών τη Δευτέρα δεν οδήγησε σε συμφωνία για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης (οδοφραγμάτων), η διαδικασία συνεχίζεται και δεν κηρύχτηκε αδιέξοδη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο διαπραγματευτών, με τα Ηνωμένα Έθνη να εργάζονται για την επίτευξη θετικής προσέγγισης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό τον Μάρτιο. Όπως επισημαίνουν πηγές της «Κ», η άφιξη της Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, είναι προγραμματισμένη για το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, με την 10η Φεβρουαρίου να είναι η ημερομηνία της επίσκεψης της στην Κύπρο. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω πρόοδο της διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επαναφέρει τη σκληρή του στάση, επισημαίνοντας ότι σκοπεύει να στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να απορρίψει την πρόταση 8 σημείων που παρουσίασε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Συνοπτικά για τις εξελίξεις

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, διαφάνηκε η τακτική προσέγγιση από την πλευρά των δύο κοινοτήτων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασε ένα πακέτο 8 σημείων για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων και άλλα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), όπως η ίδρυση Επιτροπής Νεολαίας και Αλήθειας, καθώς και η δημιουργία Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κυπριακό από την Κοινωνία των Πολιτών. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι η διάνοιξη οδοφραγμάτων εξαρτάται από την έγκριση του κατοχικού στρατού και πρότεινε σημείο διέλευσης στη Λουρουτζίνα, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Αθηένου.

Αυτό το «ματσάρισμα» των προτάσεων φαίνεται να διαμορφώνει μια «μίνι διαπραγμάτευση», όπου τα ζητήματα της Ε/κ πλευράς (Πυρόι και Κόκκινα) αντισταθμίζονται με τα σημεία διέλευσης της Τ/κ πλευράς (Μια Μηλιά και Πύλα).

Η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και οι προσδοκίες για επίλυση

Η επικείμενη επίσκεψη της Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο αποκτά σημαντική διάσταση, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση της διαδικασίας. Σύμφωνα με παρατηρητές του Κυπριακού, η παρουσία της ενδέχεται να δημιουργήσει την ευκαιρία για μια αποτελεσματική συμφωνία κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο, δίνοντας παράλληλα ώθηση για την σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης.

Η θέση Τατάρ και το επικείμενο «μπλόκο»

Πριν από την επίσκεψη της Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ο Ερσίν Τατάρ φέρεται να σχεδιάζει να στείλει επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να εξηγήσει τις θέσεις του αναφορικά με την πρόταση 8 σημείων και τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση. Ο Τατάρ εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση αυτή, υπογραμμίζοντας ότι αφορά θέματα που δεν συνδέονται με τα σημεία διέλευσης και τα οποία δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτά από την τ/κ πλευρά. Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα ήταν η Επιτροπή Αλήθειας, η οποία κατά τον Τατάρ πρέπει να εξεταστεί μόνο αφού ολοκληρωθεί το έργο της ΔΕΑ.

Εσωτερική αντιπαράθεση και προβληματισμοί

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ αντάλλαξαν πυρά, με το ΑΚΕΛ να κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα στην πρόταση 8 σημείων και τη δήλωση ότι επρόκειτο για «πακέτο τύπου take it or leave it». Εν μέσω των αναταράξεων αυτών, οι επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι κρίσιμοι για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την προοπτική επιτυχίας της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό τον Μάρτιο.

Η κύρια πρόκληση για τη διαδικασία παραμένει η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητας στην περίπτωση που οι δύο πλευρές συμφωνήσουν τελικά για τα σημεία διέλευσης.

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.