Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

«Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. εξαρτάται από τρίτες χώρες για την άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, κάτι που καθιστά αδύνατη την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας. Τόνισε ότι η στρατηγική αυτονομία είναι κοινός στόχος όλων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

Αν και η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και της διαφοροποιημένης προσέγγισης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος παραμένει η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Η ενίσχυση αυτή, σημείωσε, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με αναφορά στην Κύπρο και τις υποσχόμενες εταιρείες που ήδη προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους Κύπριους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση επενδύει στη δημιουργία του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και στην υποχρέωση συμμετοχής των κυπριακών εταιρειών σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που καθιστά την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κρίσιμη. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε τέτοιες συνεργασίες υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σεβαστές οι τέσσερις βασικές αρχές της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε οργανισμού, τη διασφάλιση της μη ύπαρξης αποκλεισμών και την πλήρη διαφάνεια.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, και υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέληξε αναφέροντας ότι η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη Ρωσία, καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει απειλές και από άλλες περιοχές. Μέσω της παρέμβασης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καταφέρθηκε να συμπεριληφθεί αναφορά στο τελικό κείμενο, επισημαίνοντας ότι οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη Ρωσία. Σημείωσε ότι υπήρξε υποστήριξη από αρκετά κράτη-μέλη για να δοθεί έμφαση σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος.