Ενώπιον της αγανάκτησης κατοίκων για την καθυστέρηση της παρουσίας πτητικών μέσων στην περιοχή την Τρίτη το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή Πολεμίου – Ψαθίου, αλλά και για την αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ελέγξουν τις παράνομες χωματερές, όπως αυτή από την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά στο Πολέμι, συντηρώντας την ατιμωρησία, βρεθήκαμε σε οδοιπορικό τα χαράματα της Τετάρτης στην καμένη γη στο Πολέμι, το Ψάθι και τον Άγιο Δημητριανό. Στα απέναντι βουνά της Χούλους και της Λεμώνας, όπου άρχισαν από τις 06.30 να επιχειρούν τα πτητικά μέσα, διαφαίνονται οι ενεργές εστίες φωτιάς.

Στο Πολέμι και το Ψάθι αντικρίσαμε μία οικία να φλέγεται, καμένα χωράφια με δέντρα και αμπέλια. Ειδικά στο Ψάθι ειναι εμφανή τα σημάδια από τη φωτιά που πέρασε από την κοινότητα καίγοντας οικίες.

Όπως ενημερωθήκαμε από το Συντονιστικό Κέντρο στον Άγιο Δημητριανό η φωτιά παραμένει εκτός ελέγχου, ενώ επιχειρούν τα πτητικά μέσα.

Δεν καθάρισαν τους δρόμους – όλοι ήξεραν για την παράνομη χωματερή

Τα δημόσια έργα και τα κοινοτικά συμβούλια δεν καθάρισαν τους δρόμους της περιοχής, δήλωσε στην «Κ» οργισμένος κάτοικος, τον οποίο συναντήσαμε κοντά στο περιβόλι του, μεταξύ των κοινοτήτων Πολεμίου και Ψαθίου, όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας πάλευε σε αυτό και έσωσε την αποθήκη του.

Επίσης εξέφρασε παράπονο για το γεγονός ότι το μοναδικό πτητικό μέσο που επιχειρούσε το απόγευμα της Τρίτης, εφοδιαζόταν με νερό από το Φράγμα του Μαυροκόλυμπου στην περιοχή Κισσόνεργας – Πέγειας και όχι στο κοντινό φράγμα της Κανναβιούς.

«Πριν από 15 μέρες η φωτιά ξεκίνησε από τον ίδιο παράνομο σκυβαλότοπο Πολεμίου, που ξεκίνησε χθες. Τι έκανε το Κοινοτικό Συμβούλιο; Πιο πάνω έχει άλλη παράνομη χωματερή, για την οποία όλοι ήξεραν ποιοι πετάνε σκουπίδια και δεν κατήγγειλαν κανένα», διαμαρτυρήθηκε.

«Καθυστέρηση άφιξης πτητικών»

«Πρώτη φορά συμβαίνει τόσο μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την καθυστέρηση άφιξης των πτητικών μέσων πυρόσβεσης. Οι παράνομοι σκυβαλλότοποι είναι μεγάλο πρόβλημα, υπήρξε ένας στην κοινότητα, τον δεύτερο χρόνο τον καθαρίσαμε, ξαναγέμισε, μετά, τον πέμπτο χρόνο τον ξανακαθάρισαμε και κλείσαμε τον δρόμο για να μην υπάρχει πρόβλημα. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν», είπε στην «Κ» ο Δημήτρης Διονυσίου, κοινοτάρχης του Αγίου Δημητριανού.

Δημήτρης Διονυσίου, κοινοτάρχης Αγίου Δημητριανού
Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.