Συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (11/06) μεταξύ των κοινοτήτων Ψάθι και Πολέμι στην Πάφο, η οποία λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε προς τις κοινότητες Κούρτακα, Λεμώνα και Χούλου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πυρκαγιά καθηλώθηκε στα όρια της Χούλους και δεν προχώρησε προς την Παναγιά, δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στην «Κ» ο κοινοτάρχης Παναγιάς, Σάββας Νικολάου. Όπως τόνισε, η νηνεμία ήταν ευνοϊκή.

Γύρω στις 06:30 το πρωί της Τετάρτης (12/06) τρία αεροπλάνα πυρόσβεσης κάνουν ρίψεις νερού στην περιοχή. Να σημειωθεί πως την Τρίτη οι φλόγες έφτασαν μέχρι το νεκροταφείο Πολεμίου. Στην περιοχή υπάρχουν 3-4 ενεργά μέτωπα ακόμη, ειδικά σε δύσβατες περιοχές, όπου απαιτείται η κατάσβεση από εναέρια μέσα. Σύμφωνα με πληροφόρηση από το Συντονιστικό, τα Canadair έφτασαν στις 07.00 το πρωί και θα επιχειρήσουν μετά τις 10:00 καθώς χρειάζονται εκπαίδευση οι πιλότοι τους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» από το Συντονιστικό Κέντρο, η πυρκαγιά παραμένει εκτός ελέγχου και επιχειρούν πτητικά μέσα και ακόμη να καθοριστεί η έκταση της πυρκαγιάς. Πάντως, είναι μεταξύ Πολεμίου, Ψαθίου, Χούλους, Λεμώνας και Αμαργέτης.

Εικόνα από το Συντονιστικό Κέντρο

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πυρκαγιά

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχτούν καλύτερα σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που μαίνεται στην επαρχία Πάφου, εξέφρασε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον Άγιο Δημητριανό, όπου μετέβη, ο Μάριος Χαρτσιώτης έκανε λόγο για μια δύσκολη νύχτα, προσθέτοντας πως παρ’ όλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι όλα θα εξελιχθούν καλύτερα.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει απόλυτος έλεγχος, όμως η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν νωρίς το απόγευμα», σημείωσε.

Ο Αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος είπε πως κατά την διάρκεια της νύχτας έγινε οριοθέτηση της πυρκαγιάς και παρέμειναν δυνάμεις, όσες χρειάζονται για να επιβλέπουν ολόκληρη την περίμετρο της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε αναζωπυρώσεις για να μπορέσουμε να κατασβέσουμε πλήρως τη πυρκαγιά. Είπε ακόμη πως με το πρώτο φως της ημέρας θα πετάξουν τα πτητικά μέσα θα κάνουν ρίψεις περιμετρικά και παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις θα γίνει μεγάλη προσπάθεια συνέχισε, «για να κατασβέσουμε και την τελευταία εστία πυρκαγιάς ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε νέα αναζωπύρωση και να εξελιχτεί η πυρκαγιά όπως εξελίχτηκε αρχικά». Πρόσθεσε πως με το πρώτο φως της ημέρας θα γίνει μια διερεύνηση για την έκταση της πυρκαγιάς και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες ο κ. Λογγίνος ανέφερε πως οι άνεμοι την Τρίτη ήταν 4- 5 μποφόρ ωστόσο και η ίδια η πυρκαγιά δημιουργεί επιπρόσθετα κάποια μποφόρ για αυτό εξελίχτηκε η πυρκαγιά με τόσους γρήγορους ρυθμούς. Πρόσθεσε πως ύστερα από ενημέρωση της οποίας έτυχε και σήμερα Τετάρτη οι άνεμοι θα πνέουν 3- 4 μποφόρ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως οριοθετώντας την πυρκαγιά να μπορέσουν να την κατασβήσουν εντελώς λαμβάνοντας υπόψη και την ένταση του ανέμου, κατέληξε.

Στο μεταξύ 48 κάτοικοι κοινοτήτων που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της Πάφου. Τιτάνιες προσπάθειες καταβλήθηκαν και για την απομάκρυνση ζώων που φέρονται να είχαν τραυματιστεί από την πύρινη λαίλαπα.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.