Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι προσδοκίες από τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Published

on

Ως απόλυτα επιβεβαιωτική της άνθησης των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ηνωμένων Πολιτειών και ως δείγμα εμβάθυνσης της στρατηγικής συνεργασίας Ουάσιγκτον-Λευκωσίας ερμηνεύεται η σημερινή, επίσημη, επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν γίνεται ο πέμπτος πρόεδρος της ΚΔ που έχει την ευκαιρία να τα πει με Αμερικανό ομόλογό του και ο τρίτος πρόεδρος της ΚΔ, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Γλαύκο Κληρίδη, που προσκαλείται –επίσημα– στον Λευκό Οίκο.

H ατζέντα

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, τοπική ώρα, (5.30μμ ώρα Κύπρου) ο κ. Χριστοδουλίδης θα γίνει δεκτός απόψε στο Οβάλ Γραφείο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Η συνάντηση θα έχει διάρκεια μιας ώρας και θα συζητηθούν ένα ευρύ θέμα ζητημάτων διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας – δεδομένου ότι οι δύο χώρες εγκαινίασαν, πρόσφατα στη Λευκωσία, και τον στρατηγικό διάλογο. Ζητήματα άμυνας, ανθρωπιστικής συνεργασίας, περιφερειακών πτυχών συνεργασίας, επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου, ενέργειας, καθώς και οι σχέσεις μεταξύ πολιτών των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα θα τεθούν στο τραπέζι της συνάντησης, με το Κυπριακό να αποκτά ξεχωριστή σημασία δεδομένου ότι η Λευκωσία προσδοκά στήριξη από την Ουάσιγκτον – κατεξοχήν στο κομμάτι της αποστολής σινιάλων προς την Άγκυρα στο πλαίσιο της προσπάθειας για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον απτό αποτύπωμα (πολιτικό, οικονομικό και ασφάλειας) σε διμερές επίπεδο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λευκωσία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας, όπου δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης, και, ερωτηθείς σχετικά για τη μετάβασή του στις ΗΠΑ και για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια κάποιων άλλων σημαντικών εξελίξεων που αποδεικνύουν, αν θέλετε την ενίσχυση του περιφερειακού και διεθνούς αποτυπώματος της χώρας μας, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε μεθοδικά, εργαζόμαστε συγκεκριμένα», ανέφερε. «Έχετε δει τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Κυπριακή Δημοκρατία το τελευταίο διάστημα, που αναγνωρίζονται, χαιρετίζονται από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε. Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «υπάρχει και η διμερής διάσταση».

Timing και σημασία

Η επίσκεψη του Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, πέντε μέρες πριν από τις κρίσιμες μάλιστα αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κρίνεται ως ξεχωριστής σημασίας αντανακλώντας συγκεκριμένες δυναμικές στον άξονα των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, που ξεκίνησαν ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνηση:
• Οι δύο χώρες, αρχής γενομένης από την άρση του εμπάργκο το 2022, προχωρούν με την εμβάθυνση των σχέσεών τους σε όλα τα επίπεδα.

• Η Ουάσιγκτον διαβλέπει στη Λευκωσία έναν αξιόπιστο εταίρο για πολλαπλά ζητήματα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου – δεδομένης και της κρίσης που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

• Η Λευκωσία προχώρησε δυναμικά στο ζήτημα του σταθερού φιλοδυτικού της προσανατολισμού (σε ευρωατλαντικό επίπεδο) μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 εφαρμόζοντας πολιτικές απεξάρτησης από την οικονομική και πολιτική επιρροή, δεκαετιών, της Ρωσίας και

• Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν πλέον απτό αποτύπωμα (πολιτικό, οικονομικό και ασφάλειας) σε διμερές επίπεδο, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Συνεπώς, η Κύπρος δείχνει να αποκτά, σε θεσμική διάσταση, ρόλο για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Το ιστορικό

Οι προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν, στον 20ό αιώνα, ένα πλούσιο ιστορικό επισκέψεων και προσωπικών (ιδιωτικών) συναντήσεων με Αμερικανούς προέδρους. Ο Τζον Κένεντι, ένας κατεξοχήν φιλέλληνας Αμερικανός πρόεδρος, προσκάλεσε επίσημα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στον Λευκό Οίκο το 1962, ενώ ο Μακάριος είδε και τον Νίξον, το 1970, σε επίσημο γεύμα στον Λευκό Οίκο για τα 25χρονα εορτασμού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο Σπύρος Κυπριανού σε δύο ιδιωτικές επισκέψεις και στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ συναντήθηκε με τους προέδρους Κάρτερ και Ρέιγκαν. Ο Γιώργος Βασιλείου από το 1989 έως το 1992 συναντήθηκε, ιδιωτικά, τρεις φορές με τον πρόεδρο Μπους (σ.σ. πατέρα) ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης, 31 χρόνια μετά τον Μακάριο, το 1993, προσκλήθηκε επίσημα στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Κλίντον.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης γίνεται, με την πρόσκληση Μπάιντεν, ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέπτεται επίσημα κατόπιν προσκλήσεως τον Λευκό Οίκο (σ.σ. 62 χρόνια μετά τον Μακάριο και 31 χρόνια μετά τον Κληρίδη) ενδεικτικό πως οι Αμερικανοί προέδροι δεν αποστέλλουν, συχνά, προσκλήσεις προς τους Κύπριους ομολόγους τους.

Πηγή: Kathimerini

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ9 hours ago

«Μαζί Γράφουμε Ιστορία»: Το μεγάλο ραντεβού της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην Κύπρο

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE12 hours ago

THE DUEL «ΔΗΣΥ VS ΑΛΜΑ», Παρασκευή 10/04 στις 5μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE14 hours ago

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Off the Record21 hours ago

Άρον Άρον καρατόμησε Αυτόν… λόγω social!

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 day ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record2 days ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record2 days ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record2 days ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia