ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Όλες οι αλλαγές στα κριτήρια διάθεσης, για εκσυγχρονισμό διαχείρισης τ/κ περιουσιών
Το τροποποιητικό νομοσχέδιο και του Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση και τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διάθεσης και διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, με την εισαγωγή σαφών κριτηρίων, ώστε να επιτυγχάνεται η διαφάνεια, η ισονομία και η αξιοκρατία και να προστατεύονται τα συμφέροντα του προσφυγικού κόσμου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, «εισάγουμε νέα διαδικασία για τη διάθεση τουρκοκυπριακών περιουσιών, με κυριότερη καινοτομία την εφαρμογή συστήματος επιλεξιμότητας και μοριοδότησης των αιτητών με σαφείς, αντικειμενικούς και μετρήσιμους δείκτες. Περιορίζεται, με τον τρόπο αυτό, η διακριτική ευχέρεια του Κηδεμόνα που ισχύει όλα αυτά τα χρόνια ως προς την παραχώρηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών και που είχε ως αποτέλεσμα φαινόμενα κατάχρησης και εκμετάλλευσης. Κύριος σκοπός μας είναι η κατανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών να γίνεται με δικαιότερο τρόπο, προς όφελος των εκτοπισθέντων».
Τουρκοκυπριακές Περιουσίες
Χαρακτηριστικά, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «για πρώτη φορά εφαρμόζεται μια δέσμη κριτηρίων και διασυνδέεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας με την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση των αιτητών και τη σύνθεση της οικογένειάς τους, με σκοπό την πρακτική και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των προσφύγων. Παράλληλα, προσμετράται επίσης για πρώτη φορά τυχόν άλλη ιδιόκτητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές.
Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Αναμενόμενα οφέλη
Για παράδειγμα, για την παραχώρηση τουρκοκυπριακής κατοικίας, θα εξετάζονται αρχικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως η ακίνητη περιουσία που κατέχει ο αιτητής ή άλλο μέλος της οικογένειάς του στις ελεύθερες ή/και τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και η διαρρύθμιση της προς διάθεση κατοικίας, έτσι ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης της οικογένειας. Ακολούθως, και εφόσον ένας αιτητής κριθεί επιλέξιμος, θα εφαρμόζεται το σύστημα μοριοδότησης βάσει της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης του αιτητή, αλλά και της ακίνητης περιουσίας που κατέχει στις κατεχόμενες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίζουμε ότι η απόφαση για παραχώρηση θα λαμβάνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες των αιτητών».
Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Κατοικίες
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, συνέχισε, για τη διάθεση γης για γεωργική χρήση, ένας αιτητής θεωρείται επιλέξιμος, μεταξύ άλλων, εάν ασκεί το επάγγελμα ή εάν είναι ιδιοκτήτης γης στα κατεχόμενα. Επιπλέον, καθορίζεται ανώτατο όριο στην έκταση της γης που παραχωρείται, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επανάληψης περιπτώσεων υπερσυσσώρευσης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε μεμονωμένα άτομα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δικαιότερη κατανομή της διαθέσιμης γεωργικής γης.
Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Γεωργική γη
Επιπλέον, ο κ. Υπουργός επεσήμανε πως στις περιπτώσεις επαγγελματικών υποστατικών, εισάγεται ως βασικός παράγοντας για να κριθούν επιλέξιμα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αιτούνται τέτοιου υποστατικού, ο βαθμός στον οποίο το εισόδημά τους προέρχεται από επαγγελματική δραστηριοποίηση στο υπό διάθεση υποστατικό. Στη συνέχεια, η μοριοδότηση λαμβάνει υπόψη την ιδιόκτητη περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, τη σύνθεση της οικογένειας, όπως και την επαγγελματική του κατάσταση και τις γνώσεις του σε σχέση με την προτεινόμενη επαγγελματική δραστηριότητα.
Τουρκοκυπριακές Περιουσίες_Επαγγελματικά υποστατικά
«Πέραν των πιο πάνω, αίρεται σε μεγάλο βαθμό η αδικία που υφίστατο μέχρι σήμερα εις βάρος των κατόχων τουρκοκυπριακών υποστατικών σε σχέση με άλλες ομάδες προσφύγων που έλαβαν κατοικία σε κυβερνητικό οικισμό ή γη, μέσω της εισαγωγής της κληρονομικότητας στις άδειες χρήσης τουρκοκυπριακών κατοικιών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Όπως εξήγησε ο κ. Ιωάννου, «οι αλλαγές προέκυψαν μετά από μελέτη των στοιχείων που είχαμε στη διάθεσή μας, με απώτερο σκοπό τη ριζική μεταρρύθμιση του τρόπου παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών κατά έναν πιο ορθολογιστικό και δίκαιο τρόπο. Είναι στο ίδιο πλαίσιο που από τον περασμένο Αύγουστο υλοποιούμε μέτρα για τον έλεγχο της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στις συμβάσεις μίσθωσης για 3.211 (στα 2/3 δηλαδή) υποστατικά που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς. Από τον έλεγχο, διαπιστώθηκε αποδεδειγμένα παραβίαση των όρων μίσθωσης σε 416 συμβάσεις και έχουν ήδη προωθηθεί μέτρα για την ανάκτηση των υποστατικών».
«Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να διορθώσει τις αδυναμίες και τις παθογένειες δεκαετιών και να τερματίσει την εκμετάλλευση και την αδιαφάνεια που επικρατούσε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρούμε ότι, με την εφαρμογή των εν λόγω τροποποιήσεων, ο προσφυγικός κόσμος, που βιώνει 50 χρόνια μετά τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη», είπε, τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, καθώς και την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, για την ουσιαστική συμβολή τους με στοχευμένες εισηγήσεις που διευκόλυναν και ενίσχυσαν τις τελικές προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών. «Είμαι βέβαιος ότι στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα θα συζητηθούν οι τροποποιήσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το επόμενο διάστημα και το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος για ψήφιση», ανέφερε
Πηγή: Reportercy
#exAformis
#ExAformis – Το Προσφυγικό Σήμερα: Πολιτική, Ευθύνες, Προοπτικές | Παρασκευή 09/01 στις 8μμ
Στην αποψινή εκπομπή του #exAformis ανοίγουμε έναν απαιτητικό και ουσιαστικό διάλογο για τον ρόλο, τις ευθύνες και τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, σε μια περίοδο όπου τα ζητήματα των περιουσιών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σφετερισμού επανέρχονται με ένταση στο δημόσιο πεδίο.
Στο στούντιο συζητούν ο Στέλιος Ξιουρής, ο Ζαχαρίας Κουλίας και η Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε μια συζήτηση που εστιάζει όχι σε διαπιστώσεις αλλά σε ευθύνες, πράξεις και πολιτικές επιλογές.
Τι έχει πραγματικά γίνει και τι όχι; Υπήρξε ποτέ συνεκτική κρατική πολιτική για τους πρόσφυγες; Γιατί ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ατιμώρητος; Και πώς βιώνουν σήμερα την κρατική μέριμνα οι πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς;
📺 #exAformis – όταν η συζήτηση φεύγει από τα συνθήματα και επιστρέφει στον πυρήνα του δημόσιου συμφέροντος.
Παρασκευή 09/01 στις 8μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
Άρθρα Χάρη Θεραπή
Πώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
*του Χάρη Θεραπή
Όταν το μοντάζ προηγείται της αλήθειας
Στην εποχή των social media, ένα πολιτικό σκάνδαλο δεν χρειάζεται πλέον αποδείξεις. Χρειάζεται αφήγημα, σωστό timing και εικόνα. Ένα καλά μονταρισμένο βίντεο μπορεί να προηγηθεί της έρευνας, να επιβάλει ερμηνεία και να αναγκάσει θεσμούς, κόμματα και μέσα ενημέρωσης να αντιδράσουν σε κάτι που παρουσιάζεται ως «ντοκουμέντο», πριν ακόμη ελεγχθεί.
Η πρόσφατη κυκλοφορία βίντεο από τον λογαριασμό Emily Thompson είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κατασκευάζεται ένα πολιτικό viral σκάνδαλο βήμα-βήμα.
Από ποιον ξεκινά
Το σκάνδαλο δεν ξεκινά από οργανωμένο δημοσιογραφικό οργανισμό, αλλά από λογαριασμό χαμηλού θεσμικού κόστους. Έναν προσωπικό ή ημι-ανώνυμο λογαριασμό, χωρίς δεσμεύσεις δεοντολογίας, χωρίς νομική ευθύνη, χωρίς υποχρέωση επαλήθευσης.
Η αξιοπιστία δεν χτίζεται στο κύρος, αλλά στην αιφνιδιαστική «αποκάλυψη».
Η δύναμη της φόρμας
Το βίντεο υιοθετεί τη μορφή μικρού ντοκιμαντέρ: αφήγηση, δραματική μουσική, τίτλους έντασης, αποσπάσματα δηλώσεων. Η φόρμα λειτουργεί υποσυνείδητα ως εγγύηση εγκυρότητας.
- Απουσιάζουν όμως τα βασικά στοιχεία της έρευνας:
πλήρες, αμοντάριστο πρωτογενές υλικό, -
σαφής χρονολόγηση,
-
τεκμηρίωση με έγγραφα ή δεδομένα,
-
ανεξάρτητη επιβεβαίωση.
Η εικόνα πείθει εκεί όπου τα στοιχεία λείπουν.
Το μοντάζ ως εργαλείο πειθούς
Κεντρικός μηχανισμός είναι η αποσπασματική χρήση δηλώσεων. Φράσεις κόβονται, αφαιρούνται από το πλαίσιο και επανατοποθετούνται σε νέα αφήγηση που οδηγεί τον θεατή σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Δεν αποδεικνύεται παρανομία. Δεν παρουσιάζεται έλεγχος.
Δημιουργείται, όμως, η αίσθηση ότι «κάτι σοβαρό έχει συμβεί». Η αμφιβολία μετατρέπεται σε ενοχή χωρίς ενδιάμεσα στάδια.
Από τα ερωτήματα στα συμπεράσματα
Η τεχνική είναι γνώριμη: το υλικό ξεκινά θέτοντας «ερωτήματα» και καταλήγει να υποβάλλει απαντήσεις. Ο θεατής δεν καλείται να κρίνει· καθοδηγείται να συμφωνήσει. Το πλήρες υλικό δεν δημοσιοποιείται ποτέ. Δεν υπάρχει timeline, δεν υπάρχουν timestamps, δεν υπάρχει τρόπος επαλήθευσης. Η απουσία αυτή δεν είναι τυχαία: το πρωτογενές υλικό είναι εχθρός του αφηγήματος.
Το timing και η διάχυση
Τίποτα δεν ανεβαίνει τυχαία. Το πολιτικό viral επιλέγει περίοδο έντασης, θεσμικής ευαισθησίας ή προεκλογικού κλίματος. Δεν απευθύνεται πρώτα σε θεσμούς ή ανεξάρτητες αρχές, αλλά απευθείας στο κοινό.
Η κοινή γνώμη μετατρέπεται σε δικαστήριο χωρίς φάκελο.
Μόλις ξεκινήσει η αναπαραγωγή, πολιτικές αντιδράσεις και δημοσιογραφικές αναφορές —ακόμη και με επιφυλάξεις— λειτουργούν ως μηχανισμός νομιμοποίησης του αφηγήματος.
Όταν η ζημιά προηγείται της αλήθειας
Ακόμη κι αν το υλικό αμφισβητηθεί ή αποδομηθεί εκ των υστέρων, το αποτύπωμα έχει ήδη μείνει. Το πολιτικό viral σκάνδαλο δεν χρειάζεται να είναι αληθινό. Χρειάζεται να προλάβει την αλήθεια.
Το πραγματικό διακύβευμα
Το πρόβλημα δεν είναι ένα βίντεο. Είναι το μοντέλο. Όταν το μοντάζ υποκαθιστά την έρευνα και το viral αντικαθιστά τη θεσμική διαδικασία, η πολιτική συζήτηση μετατρέπεται σε πεδίο εντυπώσεων.
Και τότε, το σκάνδαλο δεν είναι αυτό που καταγγέλλεται.
Είναι ο τρόπος που μαθαίνουμε να το πιστεύουμε.
*Διευθυντής του Vouli.TV
LIVE
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 08/01 στις 9μμ
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί:
🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
🔹 Τάσο Γιασεμίδη, Οικονομολόγο, Μέλος Δ.Σ. KPMG
Μια συζήτηση ουσίας, χωρίς ωραιοποιήσεις, για την οικονομία και την πολιτική όπως επηρεάζουν τον πολίτη.
🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Από την ευημερία των αριθμών στην ευημερία των πολιτών
• Το άρθρο και οι βασικές του προεκτάσεις
• Εκποιήσεις: οι παρεμβάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και η ανάγκη διορθωτικών κινήσεων
• Παιδεία και δημόσιες δαπάνες: 33% του προϋπολογισμού – κόστος ή επένδυση;
🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Τεκμηριωμένη ανάλυση
🎯 Απλή Πραγματικότητα
Πέμπτη 08/01 στις 9μμ
📺Αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 week agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
Think Tank2 weeks agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΣτάθμευση Κυπριακών μαχητικών αεροσκαφών στο σύμμαχο μας Ισραήλ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ

