Στους χειρισμούς των αρμόδιων κρατικών αρχών, μετά τον σάλο για τις ψευδομετοικήσεις ψηφοφόρων, είναι πλέον στραμμένη η προσοχή, καθώς ολοκληρώθηκε από τις Επαρχιακές Διοικήσεις η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων, οι οποίες σε αυτή την εκλογική διαδικασία τοπικών εκλογών ακολουθούν το παράδειγμα των αιτήσεων αλλαγής διεύθυνσης –αλλά και ως συνεπακόλουθο των πρώτων, παρουσιάζοντας αυξημένους αριθμούς όσο ποτέ άλλοτε, συγκεκριμένα 3.560 συνολικά και ανά το παγκύπριο. Το υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να εξετάσει πολύ σύντομα το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, ενώ τα κόμματα υποδεικνύουν τον ρόλο του κράτους για σωστούς ελέγχους και για τιμωρία όσων διέπραξαν ποινικό αδίκημα. Μάλιστα, παραθέτουν τη δική τους θέαση των πραγμάτων γύρω από το όλο ζήτημα που προέκυψε με τις ψευδομετοικήσεις, εστιάζοντας στο παράδειγμα του Δήμου Λακατάμιας, όπου υπήρξε η μεγαλύτερη αντίδραση και μετά από 1.130 αιτήσεις μετοικήσεων, έγιναν περίπου 230 ενστάσεις, για να γίνουν αποδεκτές από την Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας οι μισές. Την ίδια ώρα φάνηκε ότι το ζήτημα είναι παγκύπριο, καθώς ανακοινώθηκε από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών και για περιπτώσεις όπως τα δημοτικά διαμερίσματα Μέσα Γειτονιάς, Κάτω Πολεμιδιών, Ύψωνα και Πέγειας. Επίσης ο Δήμος Πάφου και η κοινότητα Φοινιού. Όλες οι ενστάσεις εξετάστηκαν από τους οικείους επάρχους και 1.461 ενστάσεις ή ποσοστό 41%, εγκρίθηκαν, ενώ 2.099 ενστάσεις ή ποσοστό 59%, απορρίφθηκαν.

Ελεγχος για καταγγελίες

Θα προβούμε σε καταγγελίες στην Αστυνομία για εξόφθαλμες απάτες και δόλο που θα διαφανούν, δήλωσε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων κατευθύνθηκαν από συγκεκριμένα κόμματα και υποψηφίους. «Έχοντας υπόψη διάφορα περιστατικά, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σοβαρά, τα οποία είδαν και το φως της δημοσιότητας, καθώς και τις διατάξεις του άρθρου 103 του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες, κάθε πρόσωπο που εν γνώσει του παρέχει ψευδή πληροφορία σε σχέση με τη σύνταξη του εκλογικού καταλόγου ή σε οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται από τον Έπαρχο ή σκόπιμα αρνείται να δώσει οποιεσδήποτε πληροφορίες, είναι ένοχο ποινικού αδικήματος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους επάρχους όπως καταγράψουν όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες δύναται να στοιχειοποιηθεί υπόθεση, για να διαβιβαστούν το συντομότερο δυνατόν στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας για αξιολόγηση και λήψη μέτρων» σημείωσε. Ο γενικός διευθυντής είπε ότι πιθανόν η διερεύνηση να μην ολοκληρωθεί μέχρι τις 9 Ιουνίου, δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος για την τεκμηρίωση.

Αλλοίωση αποτελέσματος

Στο κρίσιμο ερώτημα, το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή ορισμένους υποψηφίους και τα επιτελεία τους, εάν μετά τις ενστάσεις και τις καταγγελίες που δέχθηκαν οι Επαρχιακές Διοικήσεις για ψευδείς δηλώσεις διευθύνσεων (καφετέριες, υπεραγορές, κατοικίες φίλων και γνωστών, αλλά και οικόπεδα, είναι αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας), το κράτος είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι, μετά τον έλεγχο των ενστάσεων με τα εργαλεία που αξιοποίησε, έχει αποτρέψει το ενδεχόμενο αλλοίωσης αποτελέσματος, από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών έγινε παραδεκτό ότι αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί. «Προσπαθούμε στο πλαίσιο της νομοθεσίας να εφαρμόζουμε τον νόμο. Έγιναν οι έρευνες από τους επάρχους, εξετάστηκαν και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν, μία προς μία, όπου προβλέπει η νομοθεσία, ακριβώς, για να διασφαλίσει την εγκυρότητα του εκλογικού καταλόγου. Δεν μπορώ να πω ότι αποκλείονται λάθη στον εκλογικό κατάλογο ή ότι όλες οι περιπτώσεις είναι τέλειες. Αλλά δεν παρατηρείται διαφορά με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η μόνη διαφορά είναι οι αριθμοί» δήλωσε στην «Κ» ο έφορος εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου.

Ανέφερε συγχρόνως ότι τα εργαλεία, με τα οποία αξιολόγησαν τις ενστάσεις, ήταν ως επί το πλείστον η τηλεφωνική επικοινωνία, σε συνδυασμό με τη βάση δεδομένων του αρχείου πληθυσμού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που κρίθηκε αναγκαίο, έγιναν και επιτόπιοι έλεγχοι.

Ενδεχόμενο καλπονοθείας

Απαντώντας στο κατά πόσο ενδέχεται να υπάρξει καλπονοθεία εξαιτίας των μετακινήσεων ψηφοφόρων, ο κ. Ηλία είπε πως αυτό εξαρτάται από τη διαφορά στο αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. «Αν για παράδειγμα σε έναν Δήμο έχουμε εκλογή με δύο ψήφους διαφορά, τότε ο υποψήφιος που θα χάσει έχει κάθε δικαίωμα να διερευνήσει περισσότερο το θέμα» δήλωσε. Συγχρόνως παρέπεμψε στο παράδειγμα της εκλογής του δημάρχου Λεμεσού στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν ο τέως δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, μαζί με υποστηρικτές του κατέθεσαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αίτηση για επανακαταμέτρηση των ψήφων, μετά την εκλογή του νυν δημάρχου Λεμεσού, Νίκου Νικολαΐδη με διαφορά εννέα μόλις ψήφων.

Σχολιάζοντας δημόσιες αναφορές, όπως της υποψήφιας δημάρχου Λακατάμιας, Φωτούλας Χατζήπαπα, ότι μετά από έλεγχο ενστάσεων και στοιχειοθέτηση, ενδεχομένως να δηλώθηκαν οικίες υποψηφίων ως ψευδείς διευθύνσεις ψηφοφόρων, κάτι που συνιστά, σημείωσε, ποινικό αδίκημα, και από μέρους του ψηφοφόρου και από μέρους του υποψηφίου, ο κ. Ηλία σημείωσε ότι για να διερευνήσει ένα τέτοιο ζήτημα η Αστυνομία απαιτείται χρονικό διάστημα μηνών και δεν μπορούν να κινηθούν ενέργειες έναντι ενός υποψηφίου, επειδή καταγγέλθηκε στην Αστυνομία. «Εάν ένας υποψήφιος πιστεύει και έχει αποδείξεις ότι ένας ανθυποψήφιος έκανε αυτές τις ενέργειες, μπορεί να το αναφέρει δημόσια κι ας αποφασίσουν οι ψηφοφόροι τι θα επιλέξουν» πρόσθεσε.

Νομοθετικές αλλαγές

Για τον κ. Βασιλείου προέχει η επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου, που θα απασχολήσει τον διάλογο του υπουργείου με τα κόμματα την περίοδο μετά τις εκλογές, ώστε τα λάθη κατά τον έλεγχο των αιτήσεων αλλαγής διεύθυνσης, αλλά και των ενστάσεων, να αποτρέπονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Και η επιστράτευση της τεχνολογίας για ακριβή έλεγχο των στοιχείων θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση; «Πρέπει να επικαιροποιηθεί το νομικό πλαίσιο πρώτα απ’ όλα και η τεχνολογία έρχεται σε δεύτερη φάση, για το πώς θα βοηθήσει στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, η εικόνα που παρουσιάστηκε φέτος σε σχέση με τις μαζικές υποβολές αιτήσεων αλλαγής διεύθυνσης στις Επαρχιακές Διοικήσεις, μαζικά και την τελευταία στιγμή από κομματικά στελέχη, όπως τόνισε, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η μία προς μία εξέταση των αιτήσεων από τους λειτουργούς, θα ληφθεί υπόψη, για να γίνουν νομοθετικές αλλαγές μετά τις εκλογές. Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε δημόσια την Πέμπτη ότι υπάρχει μια σκέψη, εφόσον αυτό είναι εφικτό, να υποβάλλονται πιο νωρίς οι αιτήσεις, ούτως ώστε να υπάρχει το περιθώριο να εξετάζονται έγκαιρα, σε περίπτωση που υπάρξει ξανά τόσο μεγάλος αριθμός μετακινήσεων και ενστάσεων.

Σε σχέση με τις συνέπειες για κοινοτάρχες, που ήδη έχει ή θα διαφανεί, ότι πιστοποίησαν ψευδείς διευθύνσεις, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε πίστωση χρόνου λόγω προετοιμασιών για τις εκλογές. «Θα επιστρέψουμε, θα αναλύσουμε τα δεδομένα, και με βάση τη νομοθεσία θα στραφούμε εναντίον τους, με τη συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας», ανέφερε.

ΑΚΕΛ: Οργανωμένη προσπάθεια

Για οργανωμένη προσπάθεια αλλοίωσης και νόθευσης του εκλογικού αποτελέσματος στη Λακατάμια, έκανε λόγο από πλευράς ΑΚΕΛ, ο επαρχιακός γραμματέας Λευκωσίας και βουλευτής Κερύνειας, Χρίστος Χριστόφιας. Μιλώντας στην «Κ» είπε ότι υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις. «Εμείς καταθέσαμε σχεδόν 300 ενστάσεις, οι οποίες είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός για το εκλογικό σώμα. Αν αύριο κριθεί το ποιος θα εκλεγεί δήμαρχος στις λίγες ψήφους, δεν μπορεί να κριθεί από κόσμο που δεν είναι πραγματικά δημότης στη Λακατάμια. Έχω την ενημέρωση ότι εγκρίθηκαν περίπου οι μισές ενστάσεις, που δεν είναι αμελητέος αριθμός» σημείωσε, για να προσθέσει ότι «δεν παύει όμως το πολιτικό θέμα να είναι εκεί. Δηλαδή, το να φτάνουμε στο σημείο πλέον –και είναι πρωτοφανές αυτό– με τόσο οργανωμένο και μαζικό τρόπο να γίνονται ψευδείς δηλώσεις από κόσμο ότι κατοικεί κάπου που δεν κατοικεί, μόνο και μόνο για να πετύχει κάποιος τον εκλογικό του στόχο, αυτό είναι όντως αλλοίωση και νόθευση των εκλογών, είναι πλήγμα στη δημοκρατία».

Στην παρούσα φάση, σημείωσε, είναι θέμα της Νομικής Υπηρεσίας, του γενικού εισαγγελέα και της Αστυνομίας, εάν θα κάνουν περαιτέρω έρευνα αυτεπάγγελτα και ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. «Οι καταγγελίες μας είναι εκεί, κατατεθειμένες» τόνισε.

ΔΗΣΥ: Καμία κομματική ανάμειξη

«Δεν είναι οι υποψήφιοι ή τα κόμματα που υπογράφουν ποιοι πολίτες θα μεταφερθούν και πού, συνεπώς δεν υπάρχει κομματική ανάμειξη», αναφέρθηκε στην «Κ» από πλευράς ΔΗΣΥ. «Την ίδια ώρα ζητούμε αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας και των διαδικασιών από τις αρμόδιες αρχές του κράτους» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ονούφριος Κουλλά, κάνοντας λόγο για τον αναγκαίο έλεγχο από το υπουργείο Εσωτερικών στο αν δικαιούται ή όχι κάποιος πολίτης να υποβάλει αίτηση μετοίκησης, όπως και στο αν μία ένσταση είναι βάσιμη ή όχι. «Ούτε με τους εκφοβισμούς των κομμάτων πρέπει να εγκρίνεται ή να απορρίπτεται μία αίτηση, ούτε και με οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες του κάθε κρατικού υπαλλήλου ή επάρχου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν απασχολεί τον ΔΗΣΥ η φωτογράφιση συγκεκριμένου υποψηφίου του κόμματος στον Δήμο Λακατάμιας, για μαζικές μετοικήσεις, με αναφορές από πλευράς ΑΚΕΛ, ότι αριθμός αυτών είναι ψευδείς, ο κ. Κουλλά απάντησε «καθόλου», διότι, επανέλαβε, δεν είναι με την υπογραφή του κάθε υποψηφίου που γίνεται η αίτηση μετοίκησης. «Υπογράφει ένας δημότης και πρέπει να κάνει έλεγχο το κράτος. Πιστοποιούν οι κοινοτάρχες της κάθε ενορίας. Να ελεγχθούν και αυτοί. Και όλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» συμπλήρωσε. Κάνοντας ένα πολιτικό σχόλιο, ανέφερε ότι «όλα αυτά που κάνει το ΑΚΕΛ, δεικνύουν ότι φοβάται πάρα πολύ, διότι φαίνεται ότι ο δικός μας υποψήφιος έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική μέσα στη Λακατάμια». Συμπλήρωσε ότι το ΑΚΕΛ «προφανώς έχει ανησυχήσει σοβαρά στο περιορισμένο έργο που έχει κάνει και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους δημότες της Λακατάμιας. Απέναντι στην υποψήφια του ΑΚΕΛ φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική ένας νέος, δυναμικός υποψήφιος, όπως ο Λουκάς Ελευθερίου».

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.