ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πιέζει το ΔΗΚΟ για Νικόλα , σενάριο και για Χριστοδουλίδη!
Το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη ως ανεξάρτητος μετά την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών βάζει πίεση στις διεργασίες συνεργασίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ρευστό πολιτικό πεδίο για τις προεδρικές εκλογές.
Το όνομα του τέως πλέον υπουργού Εξωτερικών, φαίνεται να προωθείται από ορισμένους κύκλους ως επιλογή για τις προεδρικές εκλογές, θεωρώντας ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική επιλογή για το ΔΗΚΟ ενόψει προεδρικών εκλογών. Άποψη η οποία στηρίζεται στο ότι θα μπορούσε να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων από τον ΔΗΣΥ, αλλά και λόγω της απήχησης που εκτιμούν ότι έχει και σε άλλους κομματικούς χώρους. Ως εκ τούτου, με τη στήριξη του ΔΗΚΟ, θα μπορούσε μια υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη να περάσει στον δεύτερο γύρο και να οδηγήσει και στη συνέχεια το ΔΗΚΟ στην εξουσία, απαλλάσσοντας και από τα βαρίδια μίας κομματικής συνεργασίας.
Σενάριο ωστόσο το οποίο δεν βρίσκεται πρώτο στην κορυφή της ατζέντας της ηγετικής ομάδας του ΔΗΚΟ, αλλά και μεγάλης μερίδας στελεχών του κόμματος, τα οποία θεωρούν την επιλογή Νίκου Χριστοδουλίδη ως μία συνέχιση της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, για την οποία έχουν ασκήσει και ασκούν έντονη κριτική, τόσο για θέματα διαφθοράς όσο και για το Κυπριακό.
Ήταν χαρακτηριστική και η δήλωση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη στη μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ, στην οποία υπέδειξε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης περηφανεύεται ότι είναι συνεχιστής της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Σημείωσε ακόμα ότι δεν έχει αντιληφθεί οποιεσδήποτε προσωπικές κινήσεις από στελέχη του κόμματος προς τον οποιοδήποτε και πρόσθεσε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος. Υπέδειξε ακόμα ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει ακόμα δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να μπορεί να πετύχει νίκη στις προεδρικές εκλογές χωρίς συνεργασίες.
Πηγές από το ΔΗΚΟ τονίζουν ότι παραμένει σε προτεραιότητα η επίτευξη συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην εξίσωση αυτή πρώτο στη λίστα είναι το ΑΚΕΛ με το οποίο παρασκηνιακές συζητήσεις γίνονταν και γίνονται, παρόλο που δεν έχουν ξεκινήσει επίσημες επαφές. Για το ΔΗΚΟ, πρώτο στο τραπέζι είναι το όνομα του προέδρου του, Νικόλα Παπαδόπουλου, για το οποίο αναμένεται ότι θα επιμένουν προς την Εζεκία Παπαϊωάννου ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να είναι νικηφόρα. Γνωρίζουν δε τις δυσκολίες που υπάρχουν από πλευράς ΑΚΕΛ, ωστόσο ξέρουν ότι και οι επιλογές από πλευράς του κόμματος της Αριστεράς είναι περιορισμένες. Όπως επίσης γνωρίζουν ότι τυχόν αποτυχία συνεργασίας του ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ, βάζει μεν δύσκολα και στους δύο, αλλά εκτιμούν ότι ο πονοκέφαλος θα είναι μεγαλύτερος στην Εζεκία Παπαϊωάννου. Την ίδια ώρα όμως αντιλαμβάνονται στο ΔΗΚΟ πως μία υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου χωρίς τη στήριξη του ΑΚΕΛ δεν θα έχει την ίδια δυναμική με κίνδυνο να μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Σε αυτό το σημείο είναι που κάποιοι προτάσσουν ως εναλλακτικό σενάριο τη στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη, βάζοντας ουσιαστικά πίεση προς το ΑΚΕΛ, του οποίου μέχρι στιγμής οι επιλογές είναι περιορισμένες. Στην εξίσωση αυτή όμως μπαίνει και ένας άλλος παράγοντας. Τυχόν στήριξη και εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ουσιαστικά κλείνει και οριστικά την πόρτα στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο για διεκδίκηση της προεδρίας.
Στην Εζεκία Παπαιώννου δηλώνουν ότι δεν συζητούν ονόματα και η διαδικασία του κόμματος είναι συγκεκριμένη για τις Προεδρικές. Αυτό όντως ισχύει, όμως την ίδια ώρα οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι στα ψηλά δώματα των κομματικών γραφείων τρία είναι τα ονόματα που έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο της μικρής ηγετικής ομάδας. Του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Τάσου Χριστοφίδη, του νομικού Αχιλλέα Δημητριάδη και του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη. Ο τελευταίος προωθείται από συγκεκριμένη ομάδα μελών του κόμματος, αντιμετωπίζεται όμως με αρκετό σκεπτικισμό λόγω της παρουσίας του στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Κομματικοί κύκλοι μάλιστα σημειώνουν ότι στο ενδεχόμενο αυτό ανοίγει και η πόρτα διάσπασης με μια άλλη υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς που να εκφράζει τους αριστερούς ψηφοφόρους έναντι μίας ακόμα υποψηφιότητας προερχόμενης από τον χώρο της Δεξιάς. Όσον αφορά τις άλλες δύο περιπτώσεις, γίνονται διάφορες μετρήσεις οι οποίες αξιολογούνται. Την ίδια ώρα όμως και τα τρία ονόματα φαίνεται να αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από πλευράς ΔΗΚΟ, από το οποίο θεωρούν ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει μεγαλύτερη εκλεξιμότητα.
ΑΚΕΛ: Ο ΔΗΣΥ ασχολείται με την προεδρολόγια
Με δηκτική τοποθέτηση κατά του ΔΗΣΥ επανήλθε χθες το ΑΚΕΛ, ως απάντηση στην προχθεσινή τοποθέτηση της Πινδάρου για έλλειψη προτάσεων από μέρους του κόμματος της Αριστεράς. «Την ώρα που η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ασχολείται με την προεδρολογία και τα εσωτερικά τους, το ΑΚΕΛ παίρνει πρωτοβουλίες που λύνουν μικρά και μεγάλα προβλήματα των νοικοκυριών και της πλειοψηφίας της κοινωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι ενώπιον της Βουλής βρίσκονται αυτές τις μέρες οι πρωτοβουλίες του για να αντιμετωπιστεί η αυθαιρεσία των τραπεζών με τις νέες χρεώσεις που επιβάλλουν, για να αρθούν αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων και για να ενισχυθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων γονέων. «Οι προτάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση του κόστους ζωής, των αυξήσεων ιδιαίτερα στον ηλεκτρισμό, με το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ».
«Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Το ΑΚΕΛ απαντά με προτάσεις συγκεκριμένες, προτάσεις απολύτως υλοποιήσιμες, προτάσεις που υπηρετούν τον λαό», αναφέρουν.
Αβέρωφ: Είδε Αναστασιάδη, πάει Μητσοτάκη
Στην ελληνική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και εν δυνάμει υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου θα έχει συνάντηση αύριο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου, στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, ενώ ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού θα επαναβεβαιώσει τη θέση και τη βούληση της πλευράς μας για επανέναρξη του διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης. «Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ως υποψήφιος του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε ενημέρωση και επί αυτού του θέματος προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με τους οποίους συζήτησαν την κατάσταση στο Κυπριακό.
Πηγή: philenews
VOULI REPORT
Vouli Report — Γιώργος Πενηνταέξ | Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Πενηνταέξ, ο 56ος βουλευτής που εισήλθε πρόσφατα στη Βουλή, μετά τον διορισμό του Μαρίνος Μουσιούττας στη θέση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σε μια ουσιαστική και ανθρώπινη συζήτηση, μιλά για:
Συζητάμε:
• 🏛️ Τα νέα του κοινοβουλευτικά καθήκοντα και τον ρόλο που καλείται να αναλάβει στη Βουλή.
• 🎗️ Την προεδρία του Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή» και τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς.
• 🧑🦽 Τη ζωή του και τις προσωπικές του εμπειρίες, μιλώντας ανοιχτά για τον τραυματισμό του κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
• 🇨🇾 Μνήμες πολέμου και αντοχή, πώς οι εμπειρίες αυτές διαμόρφωσαν τη στάση ζωής και την κοινωνική του δράση.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Δευτέρα 22/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
#exAformis
#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, επικεφαλής του ΑΛΜΑ – Πολίτες της Κύπρου, και τον Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση με επίκεντρο τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των εκλογών.
Στην εκπομπή συζητούνται:
- Η εκτίμηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης του Vouli TV
- Τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες μέσα από τα δεδομένα της έρευνας
- Η παρουσίαση των βασικών θέσεων και προτεραιοτήτων του κόμματος ΑΛΜΑ
Μια συζήτηση για τις τάσεις, τις επιλογές και το πολιτικό τοπίο όπως διαμορφώνεται στον δρόμο προς τις εκλογές.
exAformis – Πολιτική συζήτηση με ουσία και καθαρό λόγο.
Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
📺 Ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli.TV
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
🗣️ ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με τον Πέτρο Φαναρή
Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής, ο Πέτρος Φαναρής φιλοξενεί στο στούντιο:
🔹 Παναγιώτη Σαββίδη, Οικονομικό Αναλυτή
μια συζήτηση ευθεία, χωρίς φίλτρα, για όσα καθορίζουν την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα.
🔍 Στο τραπέζι της συζήτησης:
• Ευχές και πολιτικά μηνύματα ενόψει Χριστουγέννων – τι σημαίνει «Καλά Χριστούγεννα» για την κοινωνία
• Πρωτογενής τομέας και πράσινη πολιτική: η μεγάλη «κολοτούμπα» της Ε.Ε. – ξαφνικά ξεχάστηκαν οι εκπομπές και τα πράσινα αφηγήματα
• Προϋπολογισμός στη Βουλή: τι δείχνουν οι αριθμοί και τι κρύβεται πίσω από τις εξαγγελίες
• Κρατικό μισθολόγιο: οι δηλώσεις Αβέρωφ και οι αυξήσεις – ποιος πληρώνει τελικά τον λογαριασμό
• Παιδεία – συνέχεια και σύγκρουση: κλιμάκωση μέτρων από τους εκπαιδευτικούς για την αξιολόγηση
• Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: αποφάσεις, αντιδράσεις και πολιτικό κόστος
🎯 Καθαρός λόγος
🎯 Οικονομική και πολιτική τεκμηρίωση
🎯 Απλή Πραγματικότητα
🗓️ Πέμπτη 18/12 στις 9μμ
📺 Αποκλειστικά στο Vouli.TV
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
#exAformis1 month ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Off the Record1 month ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…
-
#exAformis1 month ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks ago«Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας: Ο όρκος δεν ανέχεται υπεκφυγές – ή ενεργείς, ή παραιτείσαι.»
-
#exAformis1 month agoΟ κύκλος των αυταπάτων και της θεσμικής παρακμής
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΟ πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανοικτός σε επαφές με πολιτικούς από άλλους χώρους
-
#exAformis4 weeks ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 3 | Παρασκευή 05/12 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΠαραίτηση-έκπληξη: Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Οικολόγων ξεκινά δικό του πολιτικό σχήμα
-
Think Tank3 days agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας

