Off the Record
Πώς οι Λαϊκιστές εξαπατούν την κοινωνία των πολιτών
Ο λαϊκισμός αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο που επανεμφανίζεται σε περιόδους κοινωνικής και πολιτικής αβεβαιότητας, εκμεταλλευόμενος την απογοήτευση των πολιτών. Οι λαϊκιστές συχνά παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως τους μοναδικούς αυθεντικούς εκφραστές της λαϊκής βούλησης, αντιπαραβάλλοντας τον «καθαρό λαό» με μια δήθεν διεφθαρμένη και αποκομμένη ελίτ. Μέσα από αυτή τη διχοτόμηση, επιχειρούν να απλοποιήσουν πολύπλοκα ζητήματα και να ενισχύσουν την επιρροή τους στο δημόσιο διάλογο.
Κεντρικό στοιχείο της λαϊκιστικής ρητορικής είναι η πόλωση. Η κοινωνία παρουσιάζεται ως διαιρεμένη σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, όπου όποιος διαφωνεί με τις απόψεις των λαϊκιστών δεν θεωρείται απλώς πολιτικός αντίπαλος, αλλά συχνά στοχοποιείται ως μέρος ενός προβληματικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, ο δημόσιος διάλογος υποβαθμίζεται και αντικαθίσταται από συναισθηματικά φορτισμένες αντιπαραθέσεις που βασίζονται περισσότερο στον φόβο και τον θυμό παρά στη λογική και τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Παράλληλα, οι λαϊκιστές τείνουν να απαξιώνουν θεσμούς που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας, όπως η δικαιοσύνη, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Συχνά παρουσιάζουν αυτούς τους θεσμούς ως εμπόδιο στην «πραγματική» έκφραση της λαϊκής βούλησης. Η προσέγγιση αυτή, σε συνδυασμό με τη διάδοση απλουστευμένων ή ακόμη και παραπλανητικών αφηγήσεων, μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος δικαίου.

Ιδιαίτερα στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, όπου η πληροφορία διαχέεται ταχύτατα, η επιρροή του λαϊκισμού ενισχύεται. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, συνθήματα και εύκολες απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα βρίσκουν ευρύ ακροατήριο, ειδικά μεταξύ των νεότερων ηλικιών. Οι υποσχέσεις για άμεσες λύσεις σε χρόνια ζητήματα μπορεί να είναι ελκυστικές, ωστόσο σπάνια συνοδεύονται από ρεαλιστικά σχέδια εφαρμογής.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η επίκληση της καταπολέμησης της διαφθοράς ως βασικού πολιτικού αφηγήματος. Αν και η διαφάνεια και η λογοδοσία αποτελούν αναγκαία στοιχεία μιας υγιούς δημοκρατίας, η εργαλειοποίηση του θέματος χωρίς επαρκή τεκμηρίωση ενδέχεται να οδηγήσει σε γενικεύσεις και αμφισβήτηση του συνόλου του πολιτικού συστήματος. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να ενισχύσει την αποξένωση των πολιτών και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον καχυποψίας.

Στο κυπριακό πλαίσιο, η δημόσια συζήτηση έχει κατά καιρούς επικεντρωθεί και στη δράση προσώπων που κατείχαν θεσμικά αξιώματα. Η περίπτωση του πρώην Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, υιοθέτησε μια ιδιαίτερα δυναμική και συχνά συγκρουσιακή στάση, προβάλλοντας ζητήματα που αφορούσαν πιθανές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης ή διαφθοράς.
Ωστόσο, επικριτές της προσέγγισής του υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δημόσια έκθεση υποθέσεων προηγήθηκε της πλήρους διερεύνησης ή της τεκμηρίωσης από τα αρμόδια όργανα. Σύμφωνα με αυτή την οπτική, η πρακτική αυτή ενδέχεται να συνέβαλε στη δημιουργία εντυπώσεων χωρίς την απαραίτητη επιβεβαίωση, επηρεάζοντας τόσο την εικόνα εμπλεκομένων προσώπων όσο και την ευρύτερη πολιτική ατμόσφαιρα. Από την άλλη πλευρά, υποστηρικτές του επισημαίνουν ότι η έντονη στάση του βοήθησε στην ανάδειξη θεμάτων που διαφορετικά ίσως να παρέμεναν στο περιθώριο.
Το ζήτημα που ανακύπτει δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η δημόσια κριτική και η θεσμική εξουσία. Σε μια δημοκρατία, η διαφάνεια πρέπει να συνδυάζεται με υπευθυνότητα, τεκμηρίωση και σεβασμό στις διαδικασίες. Η πρόωρη εξαγωγή συμπερασμάτων ή η γενίκευση μπορεί να υπονομεύσει τον ίδιο τον στόχο της λογοδοσίας.
Συνολικά, ο λαϊκισμός λειτουργεί ως μια «σκιώδης» εκδοχή της δημοκρατίας: επικαλείται τη λαϊκή βούληση, αλλά συχνά περιορίζει τον πλουραλισμό και ενισχύει τη σύγκρουση. Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να βασιστεί σε συνθήματα, αλλά απαιτεί ενίσχυση των θεσμών, ποιοτικό δημόσιο διάλογο και κριτική σκέψη από τους πολίτες.
Η κυπριακή κοινωνία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για διαφάνεια και στην υποχρέωση διατήρησης της θεσμικής σοβαρότητας. Μόνο μέσα από τεκμηριωμένη ενημέρωση και υπεύθυνη στάση μπορεί να διασφαλιστεί ότι η πολιτική αντιπαράθεση δεν θα μετατραπεί σε εργαλείο παραπλάνησης, αλλά θα παραμείνει πυλώνας της δημοκρατικής λειτουργίας.

ΤΟΥ ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ
Off the Record
Το ΑΚΕΛ και η κατρακύλα του Τσίπρα
Γοερό και συνεχές είναι το κλάμα όλων εκείνων που βιώνουν την κατρακύλα του ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ και των ομολόγων του συντρόφων στην Ελλάδα, αφού ο λαός τους έστειλε στο σπίτι τους αποδεικνύοντας ότι με παραπλανητικές τακτικές προς άγρα ψήφων κανείς δεν επιβιώνει πολιτικά. Ε, δεν μπορούν να εξαγοραστούν οι ψηφοφόροι ότι κι αν λέγεται για τους νεοέλληνες. Η αλαζονεία της εξουσίας στοίχισαν ανεπανόρθωτα. Στο δε νέο του εγχείρημα με την κυβερνώσα αριστερά, μάλλον οι ψηφοφόροι θα θυμηθούν τι έκανε με τα μνημόνια στην εξουσία… Η πρωτοφανής επιθετικότητα και σκληράδα, αν και αριστερό κόμμα, αλλά και η ανοχή στην αναρχία των ούτω καλουμένων αντιεξουσιαστών, είναι και η συνοδός της επερχόμενης ήττας των συνοδοιπόρων του Τσίπρα, του ΑΚΕΛ.
Επανερχόμαστε όμως στα δικά μας. Θυμίζουμε για όσους ξεχνούν ότι με την εκλογή Τσίπρα και τον διορισμό του Βαρουφάκη ( οποίος πάτωσε στις ευρωεκλογές και πήρε κάτω από 3%) στο Υπουργείο Οικονομικών, παρατηρήθηκε γενικός παροξυσμός ανάμεσα στους πολιτικούς του Κυπριστάν που συμπεριφερόμενοι σαν γνήσιοι Επαρχιώτες επιχείρησαν να αντιγράψουν τους Ελλαδίτες πολιτικούς. Η λατρεία ήταν τέτοια που κάποιοι αντέγραψαν τον τρόπο ζωής, το ντύσιμο και γενικότερα την πολιτική στάση Τσίπρα- Βαρουφάκη.
Κι όταν κάποιοι τους έλεγαν να μην ΤΣΙΠΡΙδίζουν ασύστολα και να περιμένουν να διαφανεί μέσω των πεπραγμένων της εξουσίας του για να τον κρίνουν, σε χαρακτήριζαν από οπισθοδρομικό έως και φασίστα. Τρελαίνονταν και τους έγινε απωθημένο , εμμονή και υπέστησαν όλα τα ψυχολογικά σύνδρομα που είναι καταχωρημένα στην διεθνή βιβλιογραφία και δεν άκουγαν τίποτε ακόμη και πολιτικοί με εμπειρία.
Παρήλθε ο χρόνος και οι ίδιοι άνθρωποι ανακαλούν τις απόψεις τους, αλλά βεβαίως δεν θυμούνται τι έλεγαν όταν εμφανίστηκε το φαινόμενο Τσίπρα που όταν φύγει και πάει σπίτι του θα αντιληφθούν όλοι τα δεινά που επισώρευσε στην πατρίδα.
Προφανώς και δεν περιμένουμε να παραδειγματιστούν από το πάθημα οι Κύπριοι πολιτικοί και να μην κρίνουν επιφανειακά γιατί όλη τους η σταδιοδρομία χαρακτηρίζεται από το πρόσκαιρο , το πομπώδες και το γυαλιστερό, το φανταχτερό…ΜΙΚΡΟΝΟΟΙ και ελάχιστοι σε όλα…
ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
Off the Record
Για μια αριστερή συνταγή…
Στους δρόμους και πάλι οι αριστεροί… Αυτή τη φορά επέλεξαν τις γειτονιές του ΡΙΚ προκειμένου να ξελαρυγγιαστούν ουρλιάζοντας κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στο πανηγύρι της Eurovision.
Μα είναι πράγματα αυτά!!! Σε τόσο σοβαρές διοργανώσεις του JALLA και του FERTO να συμμετέχει το ΙΣΡΑΗΛ;
Τώρα όσον αφορά σε τυχόν διαμαρτυρίες για τους απαγχονισμούς στο ΙΡΑΝ μην ανησυχείτε, γιατί εκεί δεν θα βρείτε κανένα αριστερό (είτε ροζ είτε κόκκινο) αφού οι αγκυλώσεις που έχουν τόσο στο μυαλό όσο και στην κινητικότητα του λαιμού δεν τους επιτρέπουν να στρίψουν το κεφάλι προς άλλες εμπόλεμες ζώνες.
Για να μην πούμε και για την Ουκρανία όπου γνωστοί Youtuber και το πιστό ΠΟΙΜΝΙΟ τους εθελοτυφλούν σπέρνοντας παράλληλα την προπαγάνδα του ΞΑΝΘΟΥ ΓΕΝΟΥΣ…
Το κάνανε και αυτή τη φορά το καθήκον τους οι αριστερούληδες. Έκαναν ρε παιδί μου το «κομμάτι» τους. Έδειξαν πυγμή και θάρρος. Δεν είναι και λίγο να χάνεις το απογευματινό σου καφεδάκι προκειμένου να σε δείξουν οι κάμερες σαν άλλο Ερνέστο…
Εξάλλου, υποψιασμένοι καλλιτέχνες αυτό ξέρουν, αυτό προτείνουν.
Για να είσαι, λοιπόν, σωστός αριστερός θέλεις μια χούφτα αντισημιτισμό, ένα κουταλάκι του γλυκού ΓΟΥΟΚ ΑΤΖΕΝΤΑ (τώρα με τον Τραμπ δεν τους βγαίνει), δυο χούφτες «ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ίδιο συνδικάτο» και κυρίως μια γερή δόση «ΕΚΑΜΑΜΕΝ ΤΖΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΛΑ».
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Ο Οδυσσέας και μαραθωνοδρόμος
Ξέρετε τι θύμισε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Αθλητή μαραθωνίου που τρέχει σε Ολυμπιακούς αγώνες και προηγείται σε όλη την διαδρομή. Κι ενώ είναι έτοιμος να τερματίσει νικητής, στο τελευταίο χιλιόμετρο , αφού προηγείται σε όλη την διαδρομή, κάποιος του φωνάζει από την κερκίδα , τον μπερδεύει , στραβοπατάει και πέφτει…Έτσι κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά και το Ολυμπιακό μετάλλιο.
Κατ’ αρχάς Οδυσσέα μου, δείξατε, εσύ και οι σύμβουλοι σου, ότι αμφισβητείται τους πάντες , …
Είπαμε το σύνθημα το δώσαμε προ ημερών. Ήρεμα- σταδιακά και ελεγχόμενα μπορεί να γίνει η ένταξη σας στην πολτική. Ωστόσο, ΜΠΟΡΥΔΟΥΚΛΩΣΑΤΕ τα πράγματα και δημιουργείται χάος άνευ λόγου και αιτίας. Και θα δημιουργήσετε , κυρίως προστριβές. Γιατί με όλα αυτά , μάλλον κάποιος πολίτης πρέπει να είναι μάντης για να μπορεί να αντεπεξέλθει με την κωδικοποίηση μηνυμάτων.
Μ’ αυτά και με εκείνα μπουρδουκλώθηκε το μυαλό μας και ξεχάσαμε όπως και οι σύντροφοι να βάλουμε το κόκκινο φουλάρι και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί το άσμα του ημέτερου ΜΑΝΟΥ ΛΟΙΖΟΥ, που ερμηνεύει ο συγκλονιστικός ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ «1η Μαίου και απ’ την Βαστίλη ξεκινάνε οι καρδιές των φοιτητών/ Μέσα στους δρόμους μέσα στο πλήθος» . Έστειλε μήνυμα όμως για να κάνει πορεία ο Μπίλης μέσα στους δρόμους;
ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 31/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

