Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πράσινα χαρακώματα στις Βρυξέλλες

Published

on

Λίγο προτού τα βλέμματα όλων στραφούν στο δείπνο της Δευτέρας και στην πρώτη συζήτηση των 27 για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, μια άλλη «μάχη» εξελισσόταν στα κτήρια του Συμβουλίου της Ε.Ε., με αντικείμενο την τύχη μιας κρίσιμης νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Η νομοθεσία αυτή ακούγεται τεχνική, όμως αποτελεί κεντρικό σημείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης για το μέλλον της πράσινης πολιτικής της Ε.Ε. και είχε πολεμηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Αντιμετώπισε αρχικά τις αντιρρήσεις της ηγεσίας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια της Ουγγαρίας, αλλά και άλλων χωρών, όπου βρίσκονται σε άνοδο ή σε θέση εξουσίας οι πολιτικές δυνάμεις που δεν βλέπουν με θετικό μάτι μέτρα που, όπως επιχειρηματολογούν, υπερβάλλουν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επηρεάζοντας τις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών.

Η ανατροπή, και η έγκριση παρά τις αρνητικές ενδείξεις, ήρθε με την απόφαση της Αυστριακής υπουργού Περιβάλλοντος, Λεονόρ Γκεβέσλερ στη συγκυβέρνηση του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) με το κόμμα των Πρασίνων από όπου προέρχεται η υπουργός, να υπερψηφίσει τη νομοθεσία παρά την αντίθετη γνώμη της αυστριακής κυβέρνησης και του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ.

Ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός επιβίωσε, προς το παρόν, με τον κ. Νεχάμερ να επιλέγει να μη ζητήσει την απομάκρυνση της κ. Γκεβέσλερ από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο της χώρας, κάτι που θα πυροδοτούσε εκλογές. Οι αναταράξεις δεν έχουν τελειώσει, με το OVP να επιδιώκει σύμφωνα με δημοσιεύματα την ποινική δίωξη της υπουργού για παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά και να δρομολογεί προσφυγή κατά της νομοθεσίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Με τον νέο κανονισμό θεσπίζονται μέτρα και νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε. έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Πράσινες ισορροπίες

Η ενέργεια της κ. Γκεβέσλερ, η αντίδραση των εταίρων της αλλά και η μπλόφα που απέδωσε καθώς το OVP δεν θα ήθελε εκλογές μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές του ακροδεξιού FPO (που ανήκει στην ομάδα της Μαρίν Λεπέν) και την υποχώρηση κατά δέκα μονάδες του κόμματος της Κεντροδεξιάς, αντανακλούν τις δυναμικές σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, κρατών μελών αλλά και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρά την απώλεια εδρών σε όλη την Ε.Ε. για την ομάδα τους στις ευρωεκλογές, τα κόμματα των Πρασίνων επιμένουν πως η καλύτερη λύση για την Ε.Ε. παραμένει η συνεργασία με τις μεγάλες ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών (το πρώτο αύξησες τις έδρες του και το δεύτερο παρέμεινε σταθερό), καθώς και των Φιλελευθέρων που παραμένουν τρίτη δύναμη παρά τη μεγάλη ήττα τους στη Γαλλία.
Οι Πράσινοι, όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ το βράδυ της Κυριακής, δεν προτίθενται να ακολουθήσουν πολιτική καμένης γης και είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετία. Ωστόσο, έχουν κόκκινες γραμμές όσον αφορά την ανάγκη η πράσινη πολιτική της Ε.Ε. να παραμείνει φιλόδοξη – κάτι που ενέχει τον κίνδυνο η συμμαχία του Κέντρου να κάνει πραγματικότητα τη διαφαινόμενη στροφή της προς συμμαχίες με συντηρητικά κόμματα για να πετύχει τις απαραίτητες πλειοψηφίες.

Συνεχή εμπόδια

Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης εγκρίθηκε τη Δευτέρα με ειδική πλειοψηφία, καθώς εξασφάλισε θετικές ψήφους 20 από τα 27 κράτη μέλη που εκπροσωπούν λίγο πάνω από το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Τον περασμένο Ιούλιο ο ηγέτης του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε επιχειρήσει, επικαλούμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο νόμος στην οικονομία και στη γεωργία, να «σκοτώσει» την πρόταση που ξεκίνησε από την πρόεδρο της Κομισιόν που ανήκει στην πολιτική ομάδα, σε μια προσπάθεια που θεωρήθηκε και προμήνυμα στην κα Φον ντερ Λάιεν για τις συμμαχίες που θα καλείτο να ακολουθήσει αν ήθελε να επανεκλεγεί.
Η νομοθεσία εγκρίθηκε τελικά οριακά μετά από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις τον Ιούλιο, με την Ολομέλεια να μοιράζεται στη μέση: 312 είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΕΛΚ για μπλοκάρισμα της διαδικασίας, 324 κατά και 12 απείχαν, ενώ στην τελική ψήφο για έγκριση της πρότασης 336 ψήφισαν υπέρ, 300 εναντίον και απείχαν 13.

Τον Μάρτιο, η νομοθεσία επρόκειτο να λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της Ε.Ε., όμως η απόφαση της Ουγγαρίας να αποσύρει τη στήριξή της ανέτρεψε πάλι τα δεδομένα. Η υπερψήφιση τελικά της νομοθεσίας τη Δευτέρα έγινε κατορθωτή αρχικά με τη στροφή της Σλοβακίας, που τασσόταν εναντίον, και κλείδωσε λόγω της στάσης της Αυστριακής Υπουργού μόλις την Κυριακή.
Οι χώρες που ψήφισαν εναντίον της νομοθεσίας, όπως πληροφορείται η «Κ», είναι ενδεικτικές των τάσεων: επρόκειτο εκτός από την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, και για την Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι, τις Κάτω Χώρες όπου οι διαδηλώσεις των αγροτών έτυχαν εκμετάλλευση από την Ακροδεξιά, η οποία σύντομα θα βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, και τη Φινλανδία και τη Σουηδία όπου η συντηρητική ακροδεξιά βρίσκεται στην κυβέρνηση, καθώς και η Πολωνία. Το Βέλγιο, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., τήρησε αποχή.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Φιλόδοξο έργο με προκλήσεις» – Η πρώτη αντίδραση Παπαναστασίου για την εισαγωγή φυσικού αερίου

Avatar photo

Published

on

Ενήμερο, δια επιστολής της εταιρείας Energean και του ομίλου Cyfield, είναι το Υπουργείο Ενέργειας για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν στον τομέα εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ, για τις ανάγκες του πρώτου ιδιωτικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαρακτήρισε το έργο «φιλόδοξο» και εκτίμησε ότι οι δύο εταιρείες απέστειλαν την επιστολή για να λάβουν τη γνώμη του Υπουργείου Ενέργειας. Όπως σημείωσε, η Energean δραστηριοποιείται κυρίως στην ισραηλινή ΑΟΖ και έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για προμήθεια φυσικού αερίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας απαρίθμησε, κατά την άποψή του, σειρά «προκλήσεων» για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου:

  • Η κυπριακή αγορά είναι πολύ μικρή για κατανάλωση φυσικού αερίου.

  • Η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή είναι ρυπογόνα.

  • Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

  • Θα πρέπει να ζητηθεί αλλαγή της αναδυόμενης αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στους κανονισμούς της ΡΑΕΚ.

«Εμείς δεν λέμε όχι, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί. Οι προκλήσεις αφορούν την απόφαση για τον διάδρομο, τις έρευνες βυθού, την έκδοση αδειών από δύο χώρες, καθώς πρόκειται για διασυνοριακό έργο, που περνά από μια ΑΟΖ σε άλλη ΑΟΖ και υπάρχουν σημεία προσαιγιάλωσης. Υπάρχουν πολλές άδειες και πολύς όγκος εργασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει άμεσα αποδεκτό χωρίς μελέτη από το Υπουργείο», τόνισε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς αν η αναφορά αυτή περιλαμβάνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μέσω του αγωγού Great Sea Interconnector, ο Υπουργός Ενέργειας επισήμανε ότι η διαδικασία εξασφάλισης αδειών για τοποθέτηση αγωγού φυσικού αερίου στον βυθό είναι ακόμη πιο απαιτητική για περιβαλλοντικούς λόγους.

«Είναι μια πρόκληση που αφορά τις δύο εταιρείες, τα όποια ρίσκα αναλαμβάνονται από αυτές, ενώ εμείς στο Υπουργείο απλώς έχουμε ενημερωθεί ώστε να το εξετάσουμε στο πλαίσιο της αναδυόμενης αγοράς», κατέληξε.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κίνημα Άλμα προειδοποιεί για οικονομικούς και θεσμικούς κινδύνους από την είσοδο της Cyta στην αγορά ηλεκτρισμού

Avatar photo

Published

on

Επιφυλάξεις εκφράζει το Κίνημα Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο σχετικά με την παραχώρηση άδειας στη Cyta να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της ενέργειας μέσω της δημιουργίας της Cyta Power. Όπως αναφέρει, η Κύπρος διαθέτει ήδη μια 100% κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού, την ΑΗΚ, και η δημιουργία δεύτερης κρατικής επιχείρησης για να την ανταγωνιστεί συνιστά «θεσμική και οικονομική πρωτοτυπία made in Cyprus».

Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Άλμα επικαλείται τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, οι οποίες προβλέπουν ενιαία στρατηγική ιδιοκτησίας για τις κρατικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει τη λογική αυτής της επιλογής.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία η Cyta είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση, με προβλεπόμενες δαπάνες ύψους 375 εκατ. ευρώ και συνεργασίες με ιδιώτες παραγωγούς. Το Κίνημα προειδοποιεί ότι ένα τέτοιο μοντέλο ενδέχεται να εξυπηρετήσει ιδιώτες αντί του δημοσίου συμφέροντος και να αυξήσει τους οικονομικούς κινδύνους για το κράτος. Αντί για ανταγωνισμό μεταξύ δύο κρατικών οργανισμών, το Άλμα προτείνει τη συνεργασία Cyta και ΑΗΚ σε έργα όπως οι έξυπνοι μετρητές και η ψηφιοποίηση ενεργειακών υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να προστατευτεί το δημόσιο χρήμα.

«Αντί η Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στα πραγματικά προβλήματα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως η αποτυχία της λεγόμενης ανταγωνιστικής αγοράς, οι καθυστερήσεις στα έργα του Βασιλικού και η απουσία ρύθμισης για τα υπερκέρδη των ιδιωτών παραγωγών, επιδίδεται σε ενεργειακές αλχημείες, δημιουργώντας τη Cyta Power. Αντί να διορθώσει μια στρεβλή αγορά που επιβαρύνει πολίτες και μικρομεσαίους, κινδυνεύει να την περιπλέξει περαιτέρω, μετατρέποντας ένα τηλεπικοινωνιακό ίδρυμα σε ενεργειακό παίκτη χωρίς αποστολή, στρατηγική ή δημόσιο όφελος», επισημαίνει το Άλμα.

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Ο Ερντογάν καταγγέλλει “ιμπεριαλισμό” – Νέες προκλητικές αναφορές για την Κύπρο στη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Σε μια δήλωση απύθμενου θράσους προέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της 41ης Συνόδου της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (COMCEC), που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «λαμβάνονται ισχυρά μηνύματα ότι η νήσος της Κύπρου επιχειρείται να προστεθεί στο μενού του νέου ιμπεριαλιστικού παιχνιδιού που στήνεται στην περιοχή», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τον ισλαμικό κόσμο για ενίσχυση της στήριξης προς το ψευδοκράτος.

«Ανάμεσά μας βρίσκονται και τα αδέλφια μας από την “τδβκ” (κατεχόμενα). Τους καλωσορίζω εγκάρδια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκοκυπριακός λαός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ισλαμικού κόσμου» και πως «εδώ και δεκαετίες υφίσταται άδικες, παράνομες και αδικαιολόγητες απομονώσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Τουρκοκύπριοι «δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, ούτε εγκατέλειψαν τη βούλησή τους να ζουν με αξιοπρέπεια στη δική τους πατρίδα», ενώ «ουδέποτε έθεσαν υπό διαπραγμάτευση την κυριαρχική τους ισότητα».

Επανερχόμενος στο ίδιο αφήγημα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «λαμβάνονται ισχυρά μηνύματα πως η Κύπρος επιχειρείται να ενταχθεί στο μενού του νέου ιμπεριαλιστικού σχεδίου που εξελίσσεται στην περιοχή», ζητώντας από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να επιδείξουν «μεγαλύτερη αλληλεγγύη» προς τους Τουρκοκύπριους. «Προσδοκώ να σταθείτε ακόμη πιο ενεργά στο πλευρό του αγώνα των Τουρκοκυπρίων για δικαιώματα, ελευθερία και δικαιοσύνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο Ερντογάν υπογράμμισε εκ νέου πως «η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον τουρκοκυπριακό λαό και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του στον δίκαιο αγώνα του».

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia