Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πράσινα χαρακώματα στις Βρυξέλλες

Published

on

Λίγο προτού τα βλέμματα όλων στραφούν στο δείπνο της Δευτέρας και στην πρώτη συζήτηση των 27 για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα πέντε χρόνια, μια άλλη «μάχη» εξελισσόταν στα κτήρια του Συμβουλίου της Ε.Ε., με αντικείμενο την τύχη μιας κρίσιμης νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Η νομοθεσία αυτή ακούγεται τεχνική, όμως αποτελεί κεντρικό σημείο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης για το μέλλον της πράσινης πολιτικής της Ε.Ε. και είχε πολεμηθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Αντιμετώπισε αρχικά τις αντιρρήσεις της ηγεσίας του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια της Ουγγαρίας, αλλά και άλλων χωρών, όπου βρίσκονται σε άνοδο ή σε θέση εξουσίας οι πολιτικές δυνάμεις που δεν βλέπουν με θετικό μάτι μέτρα που, όπως επιχειρηματολογούν, υπερβάλλουν στις προσπάθειες για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής επηρεάζοντας τις οικονομίες και τις κοινωνίες των κρατών μελών.

Η ανατροπή, και η έγκριση παρά τις αρνητικές ενδείξεις, ήρθε με την απόφαση της Αυστριακής υπουργού Περιβάλλοντος, Λεονόρ Γκεβέσλερ στη συγκυβέρνηση του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP) με το κόμμα των Πρασίνων από όπου προέρχεται η υπουργός, να υπερψηφίσει τη νομοθεσία παρά την αντίθετη γνώμη της αυστριακής κυβέρνησης και του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ.

Ο αυστριακός κυβερνητικός συνασπισμός επιβίωσε, προς το παρόν, με τον κ. Νεχάμερ να επιλέγει να μη ζητήσει την απομάκρυνση της κ. Γκεβέσλερ από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο της χώρας, κάτι που θα πυροδοτούσε εκλογές. Οι αναταράξεις δεν έχουν τελειώσει, με το OVP να επιδιώκει σύμφωνα με δημοσιεύματα την ποινική δίωξη της υπουργού για παραβίαση της νομοθεσίας, αλλά και να δρομολογεί προσφυγή κατά της νομοθεσίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ε.Ε.
Με τον νέο κανονισμό θεσπίζονται μέτρα και νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε. έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.

Πράσινες ισορροπίες

Η ενέργεια της κ. Γκεβέσλερ, η αντίδραση των εταίρων της αλλά και η μπλόφα που απέδωσε καθώς το OVP δεν θα ήθελε εκλογές μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές του ακροδεξιού FPO (που ανήκει στην ομάδα της Μαρίν Λεπέν) και την υποχώρηση κατά δέκα μονάδες του κόμματος της Κεντροδεξιάς, αντανακλούν τις δυναμικές σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, κρατών μελών αλλά και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρά την απώλεια εδρών σε όλη την Ε.Ε. για την ομάδα τους στις ευρωεκλογές, τα κόμματα των Πρασίνων επιμένουν πως η καλύτερη λύση για την Ε.Ε. παραμένει η συνεργασία με τις μεγάλες ομάδες του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών (το πρώτο αύξησες τις έδρες του και το δεύτερο παρέμεινε σταθερό), καθώς και των Φιλελευθέρων που παραμένουν τρίτη δύναμη παρά τη μεγάλη ήττα τους στη Γαλλία.
Οι Πράσινοι, όπως είπε ο επικεφαλής της ομάδας, Βέλγος ευρωβουλευτής Φιλίπ Λαμπέρ το βράδυ της Κυριακής, δεν προτίθενται να ακολουθήσουν πολιτική καμένης γης και είναι έτοιμοι να στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη πενταετία. Ωστόσο, έχουν κόκκινες γραμμές όσον αφορά την ανάγκη η πράσινη πολιτική της Ε.Ε. να παραμείνει φιλόδοξη – κάτι που ενέχει τον κίνδυνο η συμμαχία του Κέντρου να κάνει πραγματικότητα τη διαφαινόμενη στροφή της προς συμμαχίες με συντηρητικά κόμματα για να πετύχει τις απαραίτητες πλειοψηφίες.

Συνεχή εμπόδια

Ο κανονισμός για την αποκατάσταση της φύσης εγκρίθηκε τη Δευτέρα με ειδική πλειοψηφία, καθώς εξασφάλισε θετικές ψήφους 20 από τα 27 κράτη μέλη που εκπροσωπούν λίγο πάνω από το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. Τον περασμένο Ιούλιο ο ηγέτης του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, είχε επιχειρήσει, επικαλούμενος τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο νόμος στην οικονομία και στη γεωργία, να «σκοτώσει» την πρόταση που ξεκίνησε από την πρόεδρο της Κομισιόν που ανήκει στην πολιτική ομάδα, σε μια προσπάθεια που θεωρήθηκε και προμήνυμα στην κα Φον ντερ Λάιεν για τις συμμαχίες που θα καλείτο να ακολουθήσει αν ήθελε να επανεκλεγεί.
Η νομοθεσία εγκρίθηκε τελικά οριακά μετά από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις τον Ιούλιο, με την Ολομέλεια να μοιράζεται στη μέση: 312 είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης του ΕΛΚ για μπλοκάρισμα της διαδικασίας, 324 κατά και 12 απείχαν, ενώ στην τελική ψήφο για έγκριση της πρότασης 336 ψήφισαν υπέρ, 300 εναντίον και απείχαν 13.

Τον Μάρτιο, η νομοθεσία επρόκειτο να λάβει την τελική έγκριση από το Συμβούλιο της Ε.Ε., όμως η απόφαση της Ουγγαρίας να αποσύρει τη στήριξή της ανέτρεψε πάλι τα δεδομένα. Η υπερψήφιση τελικά της νομοθεσίας τη Δευτέρα έγινε κατορθωτή αρχικά με τη στροφή της Σλοβακίας, που τασσόταν εναντίον, και κλείδωσε λόγω της στάσης της Αυστριακής Υπουργού μόλις την Κυριακή.
Οι χώρες που ψήφισαν εναντίον της νομοθεσίας, όπως πληροφορείται η «Κ», είναι ενδεικτικές των τάσεων: επρόκειτο εκτός από την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν, και για την Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι, τις Κάτω Χώρες όπου οι διαδηλώσεις των αγροτών έτυχαν εκμετάλλευση από την Ακροδεξιά, η οποία σύντομα θα βρίσκεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, και τη Φινλανδία και τη Σουηδία όπου η συντηρητική ακροδεξιά βρίσκεται στην κυβέρνηση, καθώς και η Πολωνία. Το Βέλγιο, ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ε.Ε., τήρησε αποχή.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Avatar photo

Published

on

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.

Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».

Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.

Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.

Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Avatar photo

Published

on

Μετά και την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας για τροποποίηση του ωραρίου των μελών ενός ιδιαίτερα νευραλγικού τμήματος, καταβάλλονται πλέον προσπάθειες εξεύρεσης κοινής γραμμής επικοινωνίας, τόσο για το καλό των αστυνομικών όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Κώστας Φυτιρής έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Θεμιστός Αρναούτης, εκφράζοντάς του τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη απόφαση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο, τη στιγμή που οι διαφωνίες που προκύπτουν μεταξύ τους φαίνεται να συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών παρουσίας του κ. Φυτιρή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η πρώτη δημόσια διαφοροποίηση σημειώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και αφορούσε την αλλαγή του ωραρίου περίπου 1.300 αστυνομικών που εργάζονται σε σύστημα βάρδιας. Το θέμα προέκυψε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Φυτιρή, ο οποίος βρέθηκε εκ των υστέρων να διαχειρίζεται τις έντονες αντιδράσεις των αστυνομικών και ιδιαίτερα της συντεχνίας Ισότητα.

Κατά το ενδιάμεσο διάστημα προέκυψαν και άλλες, μικρότερης έντασης, διαφωνίες, όπως στην περίπτωση της ενημέρωσης του Υπουργού από τον Αρχηγό σχετικά με το αν ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης παρέδωσε ή όχι έγγραφο όταν προσήλθε στην Αστυνομία.

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε στον Υπουργό, ο δημοσιογράφος δεν είχε παραδώσει οποιοδήποτε έγγραφο. Στη συνέχεια όμως, και μετά από παρέμβαση του ίδιου του Δρουσιώτη, διαπιστώθηκε ότι είχε καταθέσει έγγραφο 14 σελίδων.

Η μεγαλύτερη ωστόσο ένταση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται να προκλήθηκε κατά την κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι οδηγίες που είχαν δοθεί από την κυβέρνηση και τον πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας ήταν να μην επιτραπεί το κλείσιμο του κόμβου, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διέλευση των πολιτών αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών που βρίσκονταν τότε στην Κύπρο.

Παρά τις οδηγίες, οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν στον αποκλεισμό του κόμβου, με αποτέλεσμα οι ξένοι ηγέτες να μεταφερθούν μέσω παρακαμπτήριων δρόμων προς την Αγία Νάπα. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε κυβερνητικούς κύκλους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νέα ένταση σημειώθηκε και προχθές, έπειτα από την ανακοίνωση για επέκταση των αλλαγών στο ωράριο των αστυνομικών που υπηρετούν στους Ουλαμούς Πρόληψης Εγκλημάτων.

Ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να αντέδρασε έντονα, καθώς ενημερώθηκε για τις αλλαγές μέσω των ΜΜΕ, επικοινωνώντας αμέσως με τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαρύ, ενώ για τη νέα διαφωνία έχει ενημερωθεί και το Προεδρικό.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Φυτιρής ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και πως θα υπάρξει νέα συζήτηση με στόχο την εξεύρεση «χρυσής τομής».

«Η χρυσή τομή είναι να λειτουργεί σωστά η κοινωνία με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και ταυτόχρονα οι αστυνομικοί να διατηρούν το ηθικό τους», σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι θα χειριστεί το θέμα στο πλαίσιο των εξουσιών που του παρέχει η νομοθεσία.

Όπως ανέφερε, ο ρόλος του είναι η εποπτεία της Αστυνομίας. «Στηρίζω την Αστυνομία και εκδίδω οδηγίες που συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της απόδοσής της προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το θέμα θα επιλυθεί.

Η ενόχληση του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, σχετίζεται με το γεγονός ότι οι αλλαγές επηρεάζουν άμεσα ζητήματα πρόληψης, αστυνόμευσης αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Έντονη ήταν χθες και η αντίδραση του προέδρου του Κλάδου Αστυνομίας της Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, αναφορικά με τις αλλαγές στο ωράριο των αστυνομικών της πρώτης γραμμής.

Όπως ανέφερε, αποκρύφθηκαν από τον Υπουργό τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τις ημεραργίες των αστυνομικών, ενώ προειδοποίησε ότι «με τις μονομερείς αλλαγές που προχώρησε ο Αρχηγός χωρίς διαβούλευση, η πρώτη γραμμή της Αστυνομίας καταρρέει, έχει εξαντληθεί και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο κ. Λοϊζίδης σημείωσε ακόμη ότι «προχθές, χωρίς καμία διαβούλευση, ανακοινώθηκαν αλλαγές για το πρώτο 24ωρο τμήμα, το ΟΠΕ, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τώρα να τροποποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά καθήκοντα που είχαν ήδη καθοριστεί τόσο για τις εκλογές όσο και για τον τελικό κυπέλλου».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συναγερμός στους κτηνοτρόφους – Έκτακτη σύσκεψη στη Χοιροκοιτία για τον αφθώδη πυρετό

Avatar photo

Published

on

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους η εξάπλωση του αφθώδους πυρετού στη Λεμεσό, με αποτέλεσμα να συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη της ομάδας «Φωνή των Κτηνοτρόφων» το βράδυ στη Χοιροκοιτία, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις τους. Την ίδια ώρα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σοβαρό τον εντοπισμό κρούσματος σε μονάδα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, επισημαίνοντας πως ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή.

Η επέκταση του αφθώδους πυρετού στην ορεινή Λεμεσό ανατρέπει ουσιαστικά τις προσδοκίες των κτηνοτρόφων για χαλάρωση των περιορισμών στη βόσκηση σε περιοχές που θεωρούνταν απαλλαγμένες από τον ιό, όπως η Λεμεσός και η Πάφος. Ως αποτέλεσμα, η ομάδα «Φωνή των Κτηνοτρόφων» αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα συνάντηση το βράδυ στη Χοιροκοιτία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι είχαν εξασφαλίσει τη δυνατότητα βόσκησης των ζώων τους σε περιοχές χωρίς κρούσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώνονταν πρώτα οι δειγματοληψίες σε Λεμεσό, Πάφο και Αμμόχωστο και θα επιβεβαιωνόταν πως δεν υπάρχουν μολύνσεις στις συγκεκριμένες επαρχίες.

Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος της ομάδας, Νεόφυτος Νεοφύτου, ανέφερε πως «επειδή οι εξελίξεις τρέχουν και προσπαθούμε να τις προλάβουμε, απόψε στις 8 στη Χοιροκοιτία θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις μας».

Όπως σημείωσε, «γνωρίζω ότι το χρονικό περιθώριο είναι περιορισμένο, όμως δεν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω καθυστέρηση. Οι εξελίξεις μάς έχουν προλάβει και πρέπει να κινηθούμε άμεσα. Απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις και σωστός συντονισμός. Δεν πρόκειται να αδικήσουμε ή να κατηγορήσουμε κανέναν που δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η κατάσταση οδηγείται σε αποτυχία και χρειάζονται άμεσες αποφάσεις».

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Γεωργίας – «Ο ιός δεν έφτασε μόνος του στην περιοχή»

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την εμφάνιση κρούσματος αφθώδους πυρετού στην επαρχία Λεμεσού και ειδικότερα σε φάρμα με 66 αιγοπρόβατα στην κοινότητα Πάχνας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Αντρέας Γρηγορίου τόνισε ότι ο ιός δεν μεταφέρθηκε μόνος του στη συγκεκριμένη περιοχή.

Υπέδειξε ακόμη ότι η διασπορά του ιού μπορεί να γίνει μέσω ανθρώπων, ζώων αλλά και μηχανικών μέσων, καλώντας εκ νέου τους κτηνοτρόφους να τηρούν αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας στις μονάδες τους, ώστε να προστατεύσουν τα κοπάδια τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν άμεσα σήμερα στη θανάτωση των ζώων, με στόχο τον περιορισμό της εστίας μόλυνσης στην περιοχή.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των μονάδων με ζώα παραδοσιακής φυλής, ανέφερε ότι αναμένεται σχετική απόφαση από τον διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ο οποίος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Γρηγορίου υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις ζώων παραδοσιακής φυλής που προσβλήθηκαν από αφθώδη πυρετό, διευκρινίζοντας πως τα συγκεκριμένα ζώα δεν έχουν θανατωθεί.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20265 hours ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 hours ago

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος στους πρωταγωνιστές ανάπτυξης της ΕΕ το 2026

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ6 hours ago

Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ7 hours ago

Συμβουλευτικός ρόλος με αυστηρούς ”όρους” για τον Παπαναστασίου σε εταιρεία ορυκτών

Βουλευτικές Εκλογές 20261 day ago

Προεκλογικός πυρετός: Τα τελευταία χαρτιά των κομμάτων πριν την κάλπη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 day ago

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας

Off the Record1 day ago

Τα καύσιμα και το καρτέλ εταιρειών πετρελαιοειδών- Κυβέρνησης

Βουλευτικές Εκλογές 20261 day ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος έτοιμη να γίνει επιχειρηματικός κόμβος για την Ινδία

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ

Off the Record3 days ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ

EKLOGES20264 weeks ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

LIVE4 weeks ago

65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE3 weeks ago

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20263 weeks ago

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Πέμπτη 30/04 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia