Οι αλλαγές που προωθεί η Επιτροπή Οικονομικών στις προαγωγές για το 2024 και το 2025, με βάση τις οποίες θα δίνεται μειωμένη βαρύτητα στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για αυτά τα έτη, δεν πρέπει να επηρεάσουν τις θέσεις προαγωγής για τις οποίες υποβλήθηκαν ήδη προτάσεις στην ΕΔΥ, είπε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής τη Δευτέρα.
Ως εκ τούτου, το 2024 οι προαγωγές θα γίνουν με δύο τρόπους: για όσες έχουν ήδη υποβληθεί θα γίνει με βαρύτητα 45% στις αξιολογήσεις του 2023, ενώ για τις υπόλοιπες θα γίνει με βαρύτητα 15% στις αξιολογήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόταση των Βουλευτών ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, προτείνεται η αξιολόγηση του 2023, που έγινε με το νέο σύστημα αξιολόγησης, να έχει μειωμένη βαρύτητα 15% αντί 45% που προβλέπεται στον νόμο για σκοπούς προαγωγής. Αντίστοιχα, το 2025 η βαρύτητα της αξιολόγησης θα ανέβει στο 30%, για να επιστρέψει στα όσα προβλέπει η νομοθεσία το 2026.
Τα παραπάνω προτάθηκαν μετά από σωρεία παραπόνων που εκφράστηκαν από τους δημοσίους υπαλλήλους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησής τους.
Κατά τη συνεδρίαση, ΕΔΥ, Υπουργείο Οικονομικών και όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν με την πρόταση νόμου.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, Γιώργος Παπαγεωργίου, επανέλαβε τη συμφωνία της Επιτροπής με την πρόταση, σημειώνοντας ωστόσο προβληματισμό για να μη μεταφερθούν οι μονάδες που θα αφαιρεθούν από την αξιολόγηση στα άλλα κριτήρια. Επίσης, ανέφερε ότι για το 2024 έχουν ήδη υποβληθεί προτάσεις για 385 θέσεις προαγωγής. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΔΥ, οι θέσεις αυτές ελέγχονται με βάση τα προσόντα που υπήρχαν την ημέρα κατάθεσης της πρότασης προαγωγής, ενώ δεν μπορούν να αποσυρθούν και να επαναϋποβληθούν.
Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Αλεξία Καλησπέρα, είπε ότι δεν υπάρχει διαφωνία για την πρόταση, εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις ότι το θέμα άπτεται θεμάτων δημόσιας διοίκησης, για τα οποία η ευθύνη ανήκει στην εκτελεστική εξουσία, ενώ πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στην πλήρωση των θέσεων μπορεί να έχει οικονομική επιβάρυνση, που μπορεί να οδηγεί σε παραβίαση του συντάγματος. Τόνισε, ωστόσο, ότι από την πρόταση νόμου δεν μπορούν να επηρεαστούν διαδικασίες που έχουν ήδη αρχίσει και επομένως εκείνες θα κριθούν με βαρύτητα 45% στην αξιολόγηση του 2023.
Η Διευθύντρια του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού, Έλενα Αζίνα είπε ότι, δεδομένης της σύγκλισης όλων ότι πρέπει να γίνουν διαφοροποιήσεις στο νέο σύστημα, το Υπουργείο Οικονομικών είναι θετικό στην πρόταση νόμου, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε σχέση με το θέμα, ελπίζοντας ότι δεν θα διακινδυνεύσουν δικαστικώς οι θέσεις και δεν θα υπάρξουν νομικά ζητήματα.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων συμφώνησαν με την πρόταση νόμου, εκφράζοντας επιφύλαξη για το γεγονός ότι το 2024 κάποιες θα γίνουν με βάση το 45% βαρύτητα και κάποιες με 15%, αφού δεν θα εφαρμοστεί αναδρομικά η νομοθεσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, στην παρέμβασή του, σημείωσε ότι επιχειρείται μια προσέγγιση «να κάνουμε μια ρύθμιση και ό,τι έρθει και ό,τι μας βρει», σημειώνοντας ότι δεν είναι σοβαρή η προσέγγιση από την εκτελεστική εξουσία. «Υπάρχει βαθύς προβληματισμός σ’ εμάς κατά πόσο αυτό που πάμε να κάνουμε όχι απλά δεν θα επιλύσει το πρόβλημα, θα επιφέρει σοβαρότερα προβλήματα στη συνέχεια», είπε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πειστική τοποθέτηση από την εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία για το θέμα. «Γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστεί τώρα το ζήτημα, να ικανοποιήσουμε τις αντιδράσεις που δικαίως έχουν καταγραφεί, επειδή δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας, και βλέπουμε και κάνουμε», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, ζήτησε να καταγραφεί ότι όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στηρίζουν την πρόταση νόμου, καθώς, όπως είπε, η Επιτροπή λαμβάνει ανώνυμα μηνύματα από εργαζόμενους που έχουν διαφορετική άποψη.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, επισήμανε τη συμφωνία επί της αρχής με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, της ΕΔΥ, της Εισαγγελίας, και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Εξέφρασε ανησυχία για τη θέση της Νομικής Υπηρεσίας για τις προτάσεις προαγωγής που έχουν ήδη υποβληθεί, ζητώντας να βρεθεί τρόπος να λυθεί το ζήτημα.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, αναφέρθηκε στην επιφύλαξη της Νομικής Υπηρεσίας για προαγωγές που είναι ήδη σε εξέλιξη, που θα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. «Τίθεται ένα νομικό ζήτημα που αναμένουμε να ξεκαθαρίσει από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας», είπε.
Στην Επιτροπή συζητήθηκε επίσης πρόταση των ομάδων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για καταρτισμό ξεχωριστού καταλόγου υποψηφίων για διατμηματική προαγωγή, μετά την αξιολόγηση σε εξεταστικό κέντρο, στην περίπτωση εναλλάξιμων θέσεων.
ΕΔΥ και Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού σημείωσαν την αντίθεσή τους με την πρόταση, σημειώνοντας ότι δημιουργείται εξαίρεση από τη φιλοσοφία της διατμηματικής προαγωγής. Αντίθετα, η ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι η πρόταση κινείται στη σωστή βάση, καθώς δέχεται πλήγμα ο θεσμός της εναλλαξιμότητας, αφού κάποιος δεν θα έχει κίνητρο να μετακινηθεί, θα μένει για να πληρώνει τα εξειδικευμένα χρόνια πείρας και οι υπόλοιποι διοικητικοί δεν θα μπορούν να διεκδικούν ισότιμα. «Δεν ζητούμε καθολική εξαίρεση, αλλά ξεχωριστό κατάλογο υποψηφίων», σημείωσε.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση.
Πηγή: KYΠΕ
Comments are closed for this post.