ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρικές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους
Προεδρικές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους
Του Πέτρου Ζαρούνα*
Μία σειρά από αποτελέσματα και δείκτες στη τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ έρχονται να αναδείξουν νέες τάσεις στο προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές του 2023. Το πρώτο που φαίνεται μετά από μία άσκηση ανακατανομής είναι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης (ΑΜ) έχει φτάσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου (ΑΝ). Συγκεκριμένα ο ΑΜ συγκεντρώνει: το 77% του 22.34 που πήρε το ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές δηλαδή 17%, το 4,5% του 11,3 του ΔΗΚΟ δηλαδή 0,5%, το 18,5% του 6,7 της ΕΔΕΚ δηλαδή 1,2% και το 14,5% του 6,1 της ΔΗΠΑ δηλαδή 0.9%. Συνολικά 19,6% που Αν σ αυτά προσθέσουμε το 13% του 4.4 που πήραν οι Οικολόγοι δηλαδή ακόμα 0,6% τότε το συνολικό ποσοστό του ΑΜ φτάνει το 20,2% και αγγίζει το 20,5 του ΑΝ.
Παρ όλα αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα για τον ΑΜ που έχει σχεδόν εξαντλήσει τόσο τη δεξαμενή του ΑΚΕΛ όσο και των κεντρώων κομμάτων. Τελευταία δεξαμενή που μπορεί να το βάλει στο 2ο γύρο οι δυσαρεστημένοι ακελικοί που πήγαν στην αποχή στις βουλευτικές του 2021. Σε μία προσπάθεια να τους επαναφέρει ο Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε καταστατικό συνέδριο για το 2023 το Φθινόπωρο. Το συνέδριο αυτό είναι μία υπόσχεση –δέσμευση της ακελικής ηγεσίας για διαρθρωτικές αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τα δυσαρεστημένα και αποστασιοποιημένα στελέχη του ΑΚΕΛ. Με λίγα λόγια ο Στεφάνου κλείνει το μάτι και λέει ελάτε να στηρίξτε το κόμμα ώστε να μην διασυρθεί με μία ήττα από το 1ο γύρο και μετά θα κάνουμε τις αλλαγές που ζητάτε.
Η αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ από το 48% στο 52% έχει ενισχύσει και τις ελπίδες του ΑΝ που ξεπέρασε πλέον το ψυχολογικό όριο του 20% ενώ ο αντίπαλος του παραμένει καθηλωμένος στο 30% μετά και τις απώλειες από την μείωση των ψήφων που προσελκύει από το ΑΚΕΛ. Αυτές από το αρχικό 25% έχουν πέσει στο 10%. Το 7.5% του ΔΗΣΥ που αντιστοιχεί σε ένα 2% παραμένει μία δεξαμενή από την οποία ο ΑΝ ελπίζει να πάρει σημαντικό μέρος από τις ψήφους που θα τον πάρουν τελικά στο 2ο γύρο.
Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το προειδοποιητικό καμπανάκι έχει ηχήσει και θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα έτσι ώστε να κρατήσει την απόσταση από το δεύτερο σε διψήφιο αριθμό. Σε διαφορετική περίπτωση η νίκη στο 2ο γύρο δεν θα είναι εξασφαλισμένη. Ήδη έχασε σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, κάπου 5%, που αντιστοιχεί με 1%. Στο ΔΗΚΟ έφτασε ταβάνι με 79% συσπείρωση. Ευτυχώς για εκείνο κρατάει το 1/3 των ψήφων του ΔΗΣΥ. Όμως η ψήφος στον ΝΧ είναι πιο χαλαρή από εκείνη στους δύο κύριους του αντιπάλους (μόλις 70% βεβαιότητα έναντι 83% και 86%). Αντίστοιχα τα ποσοστά που παίρνει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι πιο κάτω από το συνολικό ποσοστό του που είναι 30.2%. Κυμαίνονται από το 25% μέχρι το 28% κάτι που προϊδεάζει για νέα μείωση. Αρνητικό σημάδι είναι και η μείωση κατά 2% των ποσοστών που παίρνει ο ΝΧ στο 2ο γύρο έναντι και στους δύο αντιπάλους του. Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη στη προσπάθεια του ΝΧ να συντονίσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που το στηρίζουν αναμένεται να του προξενήσει πρόσθετη ζημιά. Ήδη ο ΑΝ επιχειρεί να το αξιοποιήσει αναδεικνύοντας την ικανότητα και την εμπειρία του στα θέματα διακυβέρνησης.
Όπως όλα δείχνουν οι προεδρικές εκλογές δεν έχουν ακόμα κριθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα μπορέσει ο ΝΧ να κρατήσει τη διαφορά σε διψήφιο ποσοστό και από το ποιος τελικά θα τον αντιμετωπίσει στο 2ο γύρο. Καθοριστική θα είναι η ψήφος όλων όσων ψήφησαν τα κόμματα που δεν εισήλθαν στη Βουλή το 2021(κάπου 15%) αλλά και εκείνων που είχαν τότε επιλέξει την αποχή. Τέλος οι αρχιεπισκοπικές εκλογές αναμένεται να επισκιάσουν για τις επόμενες 30 μέρες τις προεδρικές εκλογές που από την επικοινωνία αναμένεται να περάσουν στη καμπάνια από σπίτι σε σπίτι.
* Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι πολιτικός αναλυτής και διεθνολόγος
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.
Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:
🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο
Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.
⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ
Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.
Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.
Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ
Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.
👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.
⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ
📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».
-
Off the Record3 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record4 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
voulitv2 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

