ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρικές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους
Προεδρικές: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλους
Του Πέτρου Ζαρούνα*
Μία σειρά από αποτελέσματα και δείκτες στη τελευταία δημοσκόπηση του ΡΙΚ έρχονται να αναδείξουν νέες τάσεις στο προεκλογικό αγώνα για τις προεδρικές του 2023. Το πρώτο που φαίνεται μετά από μία άσκηση ανακατανομής είναι ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης (ΑΜ) έχει φτάσει τον Αβέρωφ Νεοφύτου (ΑΝ). Συγκεκριμένα ο ΑΜ συγκεντρώνει: το 77% του 22.34 που πήρε το ΑΚΕΛ στις τελευταίες βουλευτικές δηλαδή 17%, το 4,5% του 11,3 του ΔΗΚΟ δηλαδή 0,5%, το 18,5% του 6,7 της ΕΔΕΚ δηλαδή 1,2% και το 14,5% του 6,1 της ΔΗΠΑ δηλαδή 0.9%. Συνολικά 19,6% που Αν σ αυτά προσθέσουμε το 13% του 4.4 που πήραν οι Οικολόγοι δηλαδή ακόμα 0,6% τότε το συνολικό ποσοστό του ΑΜ φτάνει το 20,2% και αγγίζει το 20,5 του ΑΝ.
Παρ όλα αυτά τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα για τον ΑΜ που έχει σχεδόν εξαντλήσει τόσο τη δεξαμενή του ΑΚΕΛ όσο και των κεντρώων κομμάτων. Τελευταία δεξαμενή που μπορεί να το βάλει στο 2ο γύρο οι δυσαρεστημένοι ακελικοί που πήγαν στην αποχή στις βουλευτικές του 2021. Σε μία προσπάθεια να τους επαναφέρει ο Στέφανος Στεφάνου ανακοίνωσε καταστατικό συνέδριο για το 2023 το Φθινόπωρο. Το συνέδριο αυτό είναι μία υπόσχεση –δέσμευση της ακελικής ηγεσίας για διαρθρωτικές αλλαγές που θα ικανοποιήσουν τα δυσαρεστημένα και αποστασιοποιημένα στελέχη του ΑΚΕΛ. Με λίγα λόγια ο Στεφάνου κλείνει το μάτι και λέει ελάτε να στηρίξτε το κόμμα ώστε να μην διασυρθεί με μία ήττα από το 1ο γύρο και μετά θα κάνουμε τις αλλαγές που ζητάτε.
Η αύξηση της συσπείρωσης του ΔΗΣΥ από το 48% στο 52% έχει ενισχύσει και τις ελπίδες του ΑΝ που ξεπέρασε πλέον το ψυχολογικό όριο του 20% ενώ ο αντίπαλος του παραμένει καθηλωμένος στο 30% μετά και τις απώλειες από την μείωση των ψήφων που προσελκύει από το ΑΚΕΛ. Αυτές από το αρχικό 25% έχουν πέσει στο 10%. Το 7.5% του ΔΗΣΥ που αντιστοιχεί σε ένα 2% παραμένει μία δεξαμενή από την οποία ο ΑΝ ελπίζει να πάρει σημαντικό μέρος από τις ψήφους που θα τον πάρουν τελικά στο 2ο γύρο.
Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Το προειδοποιητικό καμπανάκι έχει ηχήσει και θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα έτσι ώστε να κρατήσει την απόσταση από το δεύτερο σε διψήφιο αριθμό. Σε διαφορετική περίπτωση η νίκη στο 2ο γύρο δεν θα είναι εξασφαλισμένη. Ήδη έχασε σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, κάπου 5%, που αντιστοιχεί με 1%. Στο ΔΗΚΟ έφτασε ταβάνι με 79% συσπείρωση. Ευτυχώς για εκείνο κρατάει το 1/3 των ψήφων του ΔΗΣΥ. Όμως η ψήφος στον ΝΧ είναι πιο χαλαρή από εκείνη στους δύο κύριους του αντιπάλους (μόλις 70% βεβαιότητα έναντι 83% και 86%). Αντίστοιχα τα ποσοστά που παίρνει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι πιο κάτω από το συνολικό ποσοστό του που είναι 30.2%. Κυμαίνονται από το 25% μέχρι το 28% κάτι που προϊδεάζει για νέα μείωση. Αρνητικό σημάδι είναι και η μείωση κατά 2% των ποσοστών που παίρνει ο ΝΧ στο 2ο γύρο έναντι και στους δύο αντιπάλους του. Η πρόσφατη αρνητική εξέλιξη στη προσπάθεια του ΝΧ να συντονίσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων που το στηρίζουν αναμένεται να του προξενήσει πρόσθετη ζημιά. Ήδη ο ΑΝ επιχειρεί να το αξιοποιήσει αναδεικνύοντας την ικανότητα και την εμπειρία του στα θέματα διακυβέρνησης.
Όπως όλα δείχνουν οι προεδρικές εκλογές δεν έχουν ακόμα κριθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα μπορέσει ο ΝΧ να κρατήσει τη διαφορά σε διψήφιο ποσοστό και από το ποιος τελικά θα τον αντιμετωπίσει στο 2ο γύρο. Καθοριστική θα είναι η ψήφος όλων όσων ψήφησαν τα κόμματα που δεν εισήλθαν στη Βουλή το 2021(κάπου 15%) αλλά και εκείνων που είχαν τότε επιλέξει την αποχή. Τέλος οι αρχιεπισκοπικές εκλογές αναμένεται να επισκιάσουν για τις επόμενες 30 μέρες τις προεδρικές εκλογές που από την επικοινωνία αναμένεται να περάσουν στη καμπάνια από σπίτι σε σπίτι.
* Ο Πέτρος Ζαρούνας είναι πολιτικός αναλυτής και διεθνολόγος
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ
Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Ελένη Φωκά
🎙️ Μαρτυρία ζωής από την Καρπασία
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα Γιαλούσας της Καρπασίας το 1950, σπούδασε Οικιακή Οικονομία σε ελληνικό πανεπιστήμιο και από το 1973 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός.
Η τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 τη βρήκε στο σπίτι της στο χωριό της. Από εκείνη τη στιγμή έζησε όλη τη φρίκη του πολέμου και της κατοχής.
Παρέμεινε εγκλωβισμένη στην Καρπασία για 23 χρόνια, αντιμετωπίζοντας τις πιέσεις και τις θηριωδίες των Τούρκων εποίκων, με έναν σκοπό:
να προσφέρει μόρφωση στα λιγοστά εγκλωβισμένα Κυπριόπουλα και να δίνει κουράγιο στους συγχωριανούς της.
Το 1997, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας την ανάγκασε να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές. Από τότε δεν της επιτράπηκε να επιστρέψει στο σκλαβωμένο χωριό της.
Στις ελεύθερες περιοχές συνέχισε τον αγώνα του «Δεν Ξεχνώ», στεκόμενη δίπλα στις μάνες των αγνοουμένων. Συμμετείχε σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και έδωσε διαλέξεις σε σχολεία της Κύπρου και στο εξωτερικό, μιλώντας για την κατοχή και το κυπριακό πρόβλημα.
Σήμερα ζει με τις μνήμες της σε ένα λιτό προσφυγικό σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας.
ΕΚΠΟΜΠΕΣ
🎙️ Επί Θέσεων | Podcast Therapy – Κώστας Γρίβας
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
EKLOGES20261 week agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics2 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record3 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ4 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record4 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20264 weeks agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ

