Η Κύπρος είναι έτοιμη να αρχίσει «αμέσως» να στέλνει μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στο έδαφος, δήλωσε τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Associated Press.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η πρόταση της Κύπρου για έναν θαλάσσιο διάδρομο από το λιμάνι της Λάρνακας της Κύπρου στη Γάζα είναι «η μόνη που συζητείται αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο» ως εφικτός τρόπος για να συμπληρωθεί σημαντικά η ροή της βοήθειας στον θύλακα μέσω της Αιγύπτου.
Ο σχεδιασμός για τον διάδρομο περίπου 230 μιλίων (370 χιλιομέτρων) ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και η ροή της βοήθειας μπορεί όταν κηρυχθεί παύση των μαχών, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι το να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των αποστολών είναι ένα περίπλοκο θέμα που απαιτεί περίπλοκες διαπραγματεύσεις υπό το φως των συνεχιζόμενων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
«Όλοι υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν λέμε ότι είμαστε μια γέφυρα προς την περιοχή, το δείχνουμε στην πράξη. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας».
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat δήλωσε ότι η χώρα του ήταν «σίγουρα υπέρ του έργου». «Το διερευνούμε με όλα τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες στο Ισραήλ», είπε ο Χάιατ χωρίς να προσδιορίσει πότε μπορεί να ανοίξει ο διάδρομος από την Κύπρο.
«Τι θέλουμε; Θέλουμε όλα να είναι στη θέση τους, ώστε όταν η κατάσταση στο έδαφος το επιτρέπει, να μπορούμε να ξεκινήσουμε», είπε ο Πρόεδρος.
Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μιας πλωτής αποβάθρας στα ανοιχτά της Γάζας όπου όλα τα είδη πλοίων μπορούν να εκφορτώσουν βοήθεια. Μακροπρόθεσμα, η ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένα λιμάνι της Γάζας, προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ένα δευτερεύον πλεονέκτημα από τη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας για τη φόρτωση βοήθειας είναι οι άφθονες εγκαταστάσεις για την αποθήκευσή της και λόγω της πολύ κοντινής του απόστασης με το κύριο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς και μιας χρηματοδοτούμενης από τις ΗΠΑ εγκατάστασης που έχει κατασκευαστεί για την εκπαίδευση προσωπικού από την Κύπρο.
Φάρμακα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγονται και αποθηκεύονται στο λιμάνι θα ρέουν συνεχώς στη Γάζα, αλλά θα είναι ένας μονόδρομος διάδρομος βοήθειας, που σημαίνει ότι κανένας Παλαιστίνιος δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα πλοία για να φύγει από τον θύλακα, είπε.
Η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα θα διανεμηθεί από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες χρησιμοποιώντας το εγκατεστημένο δίκτυο της, κατέληξε ο Πρόεδρος.
Πηγή: Associated Press
Comments are closed for this post.