Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της Rai Consultants, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) παραμένει πρώτο κόμμα με 27,9% στις αναγωγές των έγκυρων ψήφων, ενώ ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 25,8%, το ΕΛΑΜ με 14,5% και το ΔΗΚΟ με 11,4%. Έκπληξη προκαλεί το νεοσύστατο Volt, που καταγράφει ποσοστό 5,7%, καθιστώντας το πέμπτη πολιτική δύναμη.
Αξιοσημείωτες είναι οι χαμηλές επιδόσεις της ΕΔΕΚ (4%) και του Κινήματος Οικολόγων (1,6%). Στους νεότερους συμμετέχοντες της έρευνας, ανεξάρτητοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν συνολικά 4%, ενώ η αποχή κυριαρχεί ως “πρώτη επιλογή” με 14,8%.
Η απογοήτευση από τα κόμματα και τα θεσμικά όργανα
Στην ερώτηση για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) συγκέντρωσε τις περισσότερες θετικές γνώμες (47%), σε αντίθεση με τα πολιτικά κόμματα, που καταγράφουν ιστορικά χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης (μόλις 10%). Αρνητική είναι η εικόνα και για τη Νομική Υπηρεσία (53%), την Εκκλησία (45%) και τα δικαστήρια (44%).
Αναποφάσιστοι και αποχή: Το μεγάλο στοίχημα
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές παραμένουν μακριά, ωστόσο η αποχή και οι αναποφάσιστοι εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα, το 33,9% δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ μόνο το 16,2% θα ψήφιζε τον ΔΗΣΥ αν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή.
Τα νέα πρόσωπα Φειδία και Οδυσσέα
Η έρευνα καταγράφει για πρώτη φορά τις επιδόσεις του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου και του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι οποίοι συγκεντρώνουν 1,5% και 1,3% αντίστοιχα, σε περίπτωση καθόδου τους στις εκλογές.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Rai Consultants, Ολύμπιος Τουμάζος, επισήμανε ότι μόνο τρεις θεσμοί διατηρούν θετική εικόνα, γεγονός που καταδεικνύει τη γενικότερη δυσπιστία των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κασκάνης, Διευθυντής Ειδήσεων του Alpha Κύπρου, τόνισε την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στη Βουλή, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2024, με τη συμμετοχή 1.004 ατόμων, αξιολογώντας, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές επιλογές, την οικογενειακή κατάσταση και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Be the first to write a comment.