ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρωτιά ΔΗΣΥ, ρυθμιστής το ΕΛΑΜ
Σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της Rai Consultants, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) παραμένει πρώτο κόμμα με 27,9% στις αναγωγές των έγκυρων ψήφων, ενώ ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 25,8%, το ΕΛΑΜ με 14,5% και το ΔΗΚΟ με 11,4%. Έκπληξη προκαλεί το νεοσύστατο Volt, που καταγράφει ποσοστό 5,7%, καθιστώντας το πέμπτη πολιτική δύναμη.
Αξιοσημείωτες είναι οι χαμηλές επιδόσεις της ΕΔΕΚ (4%) και του Κινήματος Οικολόγων (1,6%). Στους νεότερους συμμετέχοντες της έρευνας, ανεξάρτητοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν συνολικά 4%, ενώ η αποχή κυριαρχεί ως “πρώτη επιλογή” με 14,8%.
Η απογοήτευση από τα κόμματα και τα θεσμικά όργανα
Στην ερώτηση για την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) συγκέντρωσε τις περισσότερες θετικές γνώμες (47%), σε αντίθεση με τα πολιτικά κόμματα, που καταγράφουν ιστορικά χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης (μόλις 10%). Αρνητική είναι η εικόνα και για τη Νομική Υπηρεσία (53%), την Εκκλησία (45%) και τα δικαστήρια (44%).
Αναποφάσιστοι και αποχή: Το μεγάλο στοίχημα
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές παραμένουν μακριά, ωστόσο η αποχή και οι αναποφάσιστοι εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους. Συγκεκριμένα, το 33,9% δηλώνει αναποφάσιστο, ενώ μόνο το 16,2% θα ψήφιζε τον ΔΗΣΥ αν οι εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή.
Τα νέα πρόσωπα Φειδία και Οδυσσέα
Η έρευνα καταγράφει για πρώτη φορά τις επιδόσεις του ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου και του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι οποίοι συγκεντρώνουν 1,5% και 1,3% αντίστοιχα, σε περίπτωση καθόδου τους στις εκλογές.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Rai Consultants, Ολύμπιος Τουμάζος, επισήμανε ότι μόνο τρεις θεσμοί διατηρούν θετική εικόνα, γεγονός που καταδεικνύει τη γενικότερη δυσπιστία των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κασκάνης, Διευθυντής Ειδήσεων του Alpha Κύπρου, τόνισε την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα και στη Βουλή, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 21 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2024, με τη συμμετοχή 1.004 ατόμων, αξιολογώντας, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές επιλογές, την οικογενειακή κατάσταση και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record5 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record5 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

