Μέχρι να δώσουμε τέρμα στην κατοχή της πατρίδας μας, και την ημέρα της επιστροφής, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μεριμνούμε για την ομαλή και όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματική διοικητική λειτουργία των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων, είπε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των προσωρινών Γραφείων του Δήμου Μόρφου και της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και όλα τα Υπουργεία και ο ίδιος, προτίθενται να ανακοινώσουν κι άλλες συγκεκριμένες πολιτικές «οι οποίες να αποδεικνύουν στην πράξη ότι υπάρχει σε αυτό το κράτος προσφυγική πολιτική».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «θα ήμασταν όλοι ιδιαίτερα ευτυχείς εάν δεν υπήρχε η ανάγκη να τελέσουμε τα εγκαίνια αυτού του όμορφου κτιρίου, μακριά από την αγαπημένη μας Μόρφου και τους υπόλοιπους κατεχόμενους τόπους μας». Πενήντα χρόνια στην προσφυγιά είναι πολλά, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να δώσουμε τέρμα στην κατοχή της πατρίδας μας, να τη δούμε να επανενώνεται και να γίνεται τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους της».
«Μέχρι να πετύχουμε αυτόν τον ύψιστο στόχο, μέχρι την ευλογημένη μέρα της επιστροφής, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μεριμνούμε για την ομαλή και όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματική διοικητική λειτουργία των κατεχόμενων δήμων και κοινοτήτων μας, που αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο με τους δημότες τους, οι οποίοι είναι σκορπισμένοι όχι μόνο σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό», είπε.
Χαιρέτισε την απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μόρφου καθώς και την Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας και τον Πρόεδρο της για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, ώστε να αποκτήσουν τα γραφεία αυτά, το κτίριο της πρώην ΣΠΕ Αγλαντζιάς, τα οποία παραχωρήθηκαν από το Κράτος.
Απευθυνόμενος προς όλους τους εκτοπισθέντες, έδωσε την «ειλικρινή υπόσχεση ότι, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, συνέχισε, «ποτέ δεν πρόκειται και δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και ουδέποτε μα ουδέποτε θα δεχθούμε τη διαίρεση της πατρίδας μας».
Με οδηγό, και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ενεργό και ουσιαστικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε, «με λόγο και ρόλο στα τεκταινόμενα των Βρυξελλών και με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, η οποία αποτελεί διαχρονικά το στήριγμα μας σε αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης με τη συμβολή των εταίρων μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειες ώστε να τερματιστεί η παρανομία, η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση πραγμάτων».
«Παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις προκλήσεις, έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική, ξέρουμε πού πάμε, πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης όχι απλά ουσιαστικών συνομιλιών, αλλά το βασικό ζητούμενο είναι η λύση», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ακόμη ότι, μέχρι «την ευλογημένη ώρα της απελευθέρωσης, της επανένωσης του τόπου μας», η Κυβέρνηση πράττει ό,τι είναι δυνατόν σε σχέση με την προσφυγική της πολιτική.
Υπενθύμισε ότι η πρώτη απόφαση της Κυβέρνησής του, αφορούσε το σχέδιο «Κτίζω» για τις πολυκατοικίες στους προσφυγικούς συνοικισμούς, ενώ υπενθύμισε και τις αποφάσεις για αναθεώρηση και ενίσχυση των κριτηρίων του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, και την απόφαση για πρώτη φορά «να αγγίξουμε το πολύ ευαίσθητο θέμα της χρήσης και της αξιοποίησης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές».
«Και ξέρουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν και θα ήθελα με την ευκαιρία να αναφέρω ότι σε συνεργασία μαζί σας, με τις δικές σας εισηγήσεις, το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και όλα τα Υπουργεία και εγώ προσωπικά προτιθέμεθα να ανακοινώσουμε και άλλες συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες να αποδεικνύουν στην πράξη ότι υπάρχει σε αυτό το κράτος προσφυγική πολιτική», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις Δημοτικές Εκλογές, είπε ότι σηματοδοτούν και την αλλαγή του καθεστώτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «η οποία από τον Ιούλιο γυρίζει σελίδα». Σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση δεν αγγίζει τους κατεχόμενους δήμους και τις κατεχόμενες κοινότητες, προσθέτοντας πως, ήταν μια απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και τη Βουλή, «όμως ο στόχος με τον οποίον συμφωνούμε μέσα από τη μεταρρύθμιση είναι η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο φιλική προς τους δημότες, με πιο φιλικές προς τον πολίτη υπηρεσίες».
Διαβεβαίωσε ότι ως εκτελεστική εξουσία «θα σταθούμε δίπλα από τις τοπικές Αρχές για να στηρίξουμε αυτό το μεγάλο εγχείρημα και είμαστε εδώ, ναι, για να λύσουμε τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν στην πορεία».
Τόνισε τη σημασία των εκλογών και για τους κατεχόμενους δήμους και τις κατεχόμενες κοινότητες. «Σε δέκα από τις 39 κοινότητες θα έχετε εκλογές, άρα, στις δέκα κοινότητες, σε όλους τους κατεχόμενους δήμους είναι σημαντικό να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως, ένα πολύ μικρό ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες για τους κατεχόμενους δήμους «δεν θα στείλει καθόλου θετικά μηνύματα».
«Είμαι σίγουρος ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία, την ανάγκη και τα μηνύματα που θα σταλούν σε σχέση με τον πρωταρχικό μας στόχο, την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα μας που είναι η επίλυση του Κυπριακού, να υπάρξει μαζική συμμετοχή και στις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις εκλογές για τις ελεύθερες περιοχές, αλλά πολύ περισσότερο για τις εκλογές τους κατεχόμενους δήμους και τις κατεχόμενες κοινότητες», είπε.
Τέλος, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εκστρατεία της για μαζική συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.