ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠτΔ: Σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα για επανέναρξη διαπραγματεύσεων
«Σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία του στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Μίκη Θεοδωράκη, στα Χανιά της Κρήτης, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του μνημόσυνου, κατά το οποίο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν ο κύριος ομιλητής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «50 χρόνια μετά, στην ευρωπαϊκή Κύπρο, σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, υπάρχουν ακόμη πρόσφυγες, 50 χρόνια μετά βιώνουμε το δράμα των αγνοουμένων, ανάμεσα τους και αδελφοί μας από την Ελλάδα, των οποίων η τύχη δεν έχει ακόμη διακριβωθεί, βιώνουμε την παραβίαση βασικών ελευθεριών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, των εγκλωβισμένων, που παρέμειναν, παρά τις αντιξοότητες, στα σπίτια τους, την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς, τη συνεχιζόμενη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της πατρίδας μας, τον καθημερινό σφετερισμό των περιουσιών μας».
Δήλωσε ότι η δική του γενιά, η γενιά του πολέμου, έχει την ευθύνη της απαλλαγής από τα κατοχικά δεσμά, την ευθύνη της απελευθέρωσης και της επανένωσης της Κύπρου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί τον πιο σταθερό και ανιδιοτελή μας σύμμαχο, εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού».
Ακόμη, εξέφρασε «την γνήσια ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού για την έμπρακτη και σταθερή συμπαράσταση και στήριξη που η Ελλάδα και ο αδελφός ελληνικός λαός προσφέρουν κατά τα 50 αυτά χρόνια στον αγώνα μας για επιβίωση, ανάπτυξη και δικαίωση», επισημαίνοντας ότι «μια ισχυρή Ελλάδα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ένας πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας».
«Όραμά μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι μια πατρίδα χωρίς κατοχικό στρατό, χωρίς εγγυητές, χωρίς προστάτες λέγοντας ότι γι’ αυτό από την πρώτη μέρα της εκλογής του κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
«Για μας η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις, εξακολουθώ να πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να πετύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
«Στο δικό μου όνειρο», σημείωσε, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους, συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.
Δήλωσε ακόμη ότι προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση του εθνικού προβλήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ύπαρξη, στην πράξη και όχι στα λόγια, ενός ισχυρού και αρραγές εσωτερικού μετώπου. «Είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη πνεύματος ενότητας στην Κύπρο και την Ελλάδα, που πολύ συχνά υμνούσε στις τοποθετήσεις του και ο Θεοδωράκης», είπε.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο Μίκης δεν ήταν φυσικά μόνο ένας σπάνιος δεξιοτέχνης της μουσικής με έντονη παρουσία στα πολιτικά, κοινωνικά και δημόσια δρώμενα. Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα με ξεκάθαρη θέση και άποψη για όλα τα υπαρξιακά θέματα που απασχολούν τον κάθε άνθρωπο…».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις σχέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με την Κύπρο, λέγοντας ότι «αγωνιούσε πραγματικά για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού και ήταν πάντοτε παρών σε όλους τους αγώνες του λαού μας».
«Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε όσα πρόσφερε ο Μίκης Θεοδωράκης στην κατεχόμενη μας πατρίδα και τον λαό της. Και πάντοτε θα χρωστάμε ένα δάκρυ αγάπης στο άκουσμα των τραγουδιών που χάραξαν για πάντα τις ζωές μας», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι παρόντες στο πολιτικό μνημόσυνο ήταν, επίσης, ανάμεσα σε άλλους, οι πολιτειακές και δημοτικές Αρχές της Κρήτης και του Δήμου Χανίων, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, μέλη της οικογένειας του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και άλλοι επίσημοι.
Προστίθεται ότι κατά την εκδήλωση, προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα που παραχωρήθηκε από το ΡΙΚ, με πλάνα από την πρώτη επίσκεψη του Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο και την πρώτη συναυλία που έδωσε στο νησί. Ακολούθως, δόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αναμνηστικά δώρα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, ένα κρητικό μαχαίρι και μια συλλεκτική έκδοση για την Ιστορία της Κρήτης.
Τέλος, αναφέρεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Κρήτη, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου.
Πηγή: Kathimerini
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.
Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.
Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.
Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών
Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.
Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.
Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.
Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές
Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.
Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.
Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.
Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
LIVE1 month ago65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00

