Σοβαρές ζημιές φέρεται να υπέστη η ουκρανική αεράμυνα μετά από συντονισμένη ρωσική επίθεση στο Κίεβο, με τη χρήση υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal και βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M. Σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι Russian Arms στο Telegram, στόχος αποτέλεσε συστοιχία αεράμυνας Patriot, η οποία καταστράφηκε, προκαλώντας δευτερογενείς εκρήξεις — ένδειξη πιθανής ύπαρξης αποθηκευμένων πυραύλων στο σημείο.
Οι αναφορές από τοπικές πηγές κάνουν λόγο για «σοβαρή εξασθένιση» της αεράμυνας γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαλωτότητα απέναντι σε νέες επιθέσεις. Παράλληλα, επλήγη και το Εργοστάσιο Πολιτικής Αεροπορίας 410, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στη συναρμολόγηση επιθετικών drones.
Πολλαπλά πλήγματα και καταστροφές σε στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις
Πυρκαγιές καταγράφηκαν στο συγκρότημα Tekhdyagaz και στο παρακείμενο γκαράζ Avia Rabotnik, ενώ επιθέσεις έπληξαν την περιοχή Vasylkiv, νότια του Κιέβου, κοντά στην αεροπορική βάση. Παρατηρήθηκε επίσης η πτήση ενός πυραύλου κρουζ 9M728 (Iskander-K), με υποηχητική ταχύτητα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Αντίδραση Γερμανίας – Αναζήτηση ενίσχυσης με νέα συστήματα Patriot
Ως απάντηση στις εξελίξεις, η Γερμανία εξετάζει επειγόντως τη μεταφορά δύο νέων συστημάτων Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild. Το Βερολίνο υπέβαλε σχετικό αίτημα προς τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Pete Hegseth, όμως η ανταπόκριση παραμένει ασαφής, ιδίως μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να «παγώσει» μέρος των αποστολών οπλικών συστημάτων.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως «η απώλεια αμερικανικών οπλικών συστημάτων δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα», με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να αναπληρώσουν τα κενά από τα δικά τους αποθέματα.
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον εντός του μήνα, με τα συστήματα Patriot να βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών του, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο στο Reuters.
Αντιδράσεις Ουκρανίας – Αβεβαιότητα για τις αμερικανικές αποστολές
Η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση για την αλλαγή στην πολιτική των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το οποίο έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την Ουάσινγκτον.
Από τον Ιούλιο του 2025, η Ουκρανία εκτιμάται ότι διαθέτει οκτώ πλήρεις συστοιχίες Patriot, με πρόσθετους εκτοξευτές που μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα ή να διαμορφώσουν νέες μονάδες. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 25 συστοιχίες για πλήρη αεράμυνα σε εθνικό επίπεδο. Τον Απρίλιο, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 10 νέα συστήματα, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τεχνικά χαρακτηριστικά των Patriot
Τα συστήματα Patriot κατασκευάζονται από τη Raytheon από τη δεκαετία του 1980 και συνεχώς αναβαθμίζονται. Ο πύραυλος PAC-3, που κατασκευάζεται από τη Lockheed Martin, διαθέτει τεχνολογία αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων μέσω άμεσης πρόσκρουσης, αξιοποιώντας αισθητήρες της Boeing για ακριβή στόχευση σε πραγματικό χρόνο.
Καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις σε στρατηγικούς στόχους, η ανάγκη για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας αναδεικνύεται ως κρίσιμη – τόσο για την ασφάλεια του Κιέβου όσο και για τη συνολική αμυντική ικανότητα της χώρας.
Be the first to write a comment.