Η Ρωσία σχεδιάζει να παραδώσει άλλη μια παρτίδα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος S-400 στην Τουρκία, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το ρωσικό μέσο TASS ανέφερε ότι «αυτό το είδος συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ειδικά για την Ελλάδα, επειδή το σύστημα δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό».
Η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο εταίρος και πιθανός σύμμαχος της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία συγκρούστηκε επίσης και απείλησε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία σχεδιάζει να παραδώσει άλλη μια παρτίδα πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία», είπε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1», ανέφερε το δημοσίευμα.
Ο Πεσκόφ είπε, όταν ρωτήθηκε για το σύστημα, ότι η Ρωσία ελπίζει να παράσχει άλλη μια παρτίδα S-400.
Η Τουρκία ολοκλήρωσε τις συμφωνίες της για τους S-400 με τη Ρωσία κατά την εποχή του Τραμπ, όταν η Τουρκία είχε άμεση γραμμή με τον Λευκό Οίκο και οι λομπίστες της είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση σε πτυχές υψηλού επιπέδου της αμερικανικής κυβέρνησης. Η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Τραμπ ενδυνάμωσε την Τουρκία και υποστήριξε αθόρυβα τον ρόλο της στη Συρία και την υποστήριξή της στους εξτρεμιστές. Αυτό οδήγησε την Άγκυρα να αισθανθεί ότι είχε το ελεύθερο όριο να αγοράσει S-400 και να αυξήσει τη διπλωματική υποστήριξη της Χαμάς και να απειλήσει άλλες χώρες. Τώρα η Τουρκία, το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα συνεργάζονται πιο στενά σε διάφορα αρχεία, τα οποία έχουν σχεδιαστεί όλα για να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ.
“Όλοι γνωρίζουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αρέσει να παίζουν αυτό το παιχνίδι κυρώσεων, αν και γνωρίζουμε ότι [δεν] πέτυχαν ποτέ τους στόχους τους. Ποτέ δεν κατάφεραν να κάνουν μια χώρα να αλλάξει την άποψή της. Αλλά η πολιτική μας είναι να να είμαστε ανοιχτοί για συνεργασία με διάφορες χώρες, ιδιαίτερα με τους εταίρους μας. Αυτού του είδους η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν πρέπει να αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ειδικά για την Ελλάδα, γιατί το σύστημα δεν είναι επιθετικό, είναι αμυντικό. 100% αμυντικό”, είπε ο Πεσκόφ είπε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω συνάντησης προγραμματισμού μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σότσι. Η Ρωσία έχει επίσης εντάσεις με την Ουκρανία και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα. Η Τουρκία πούλησε στην Ουκρανία οπλισμένα drones, τα οποία έχουν αναστατώσει τα φτερά στη Μόσχα. Η Ρωσία προτιμά να ισορροπεί τις σχέσεις με πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Τουρκία.
Η έκθεση στο Tass σημειώνει ότι «η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία [S-400] το 2017 για την παράδοση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, καθιστώντας την έτσι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτόν τον πύραυλο αεράμυνας σύστημα από τη Ρωσία». Η έκθεση συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η Τουρκία δεν υπέκυψε στην πίεση των ΗΠΑ και είπε ότι θα διατηρήσει το σύστημα S-400. Η Ουάσιγκτον απάντησε αποκλείοντας την Άγκυρα από το πρόγραμμα των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του μαχητικού-βομβαρδιστικού F-35 πέμπτης γενιάς».
Η Τουρκία και η Ρωσία θέλουν περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία. Μένει να δούμε πώς θα εξισορροπήσουν τις κοινές στρατιωτικές και αμυντικές επαφές, τους αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TurkStream, καθώς και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ουκρανία. Ορισμένες φιλοτουρκικές φωνές στις ΗΠΑ που έχουν υποστηρίξει την ακροδεξιά ηγεσία της Τουρκίας ΑΚΡ και πιθανότατα επωφελήθηκαν από τα λόμπι της Άγκυρας, έχουν την τάση να παρουσιάζουν την Τουρκία ως προορισμένη να συγκρουστεί με τη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία είναι σύμμαχος της Δύσης ενάντια στη Ρωσία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα έχει γίνει λιγότερο δημοκρατική τις τελευταίες δεκαετίες, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και μέσα ενημέρωσης, και έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία. Επιπλέον, η Τουρκία έχει συνεργαστεί με το Ιράν, παρόλο που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα είναι επίσης προορισμένη να συγκρουστεί με το Ιράν τελικά. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Άγκυρα ή τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της θέλουν μια στενότερη συμμαχία με τις ΗΠΑ ή ότι βλέπουν τις ΗΠΑ ευνοϊκά. Η Άγκυρα αποτελεί ολοένα και περισσότερο μέρος της ένωσης αυταρχικών καθεστώτων που αντιτίθενται όλο και περισσότερο στις ΗΠΑ και τις δημοκρατίες στη Δύση.
πηγή Jerusalem Post
Comments are closed for this post.