ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε τροχιά αλλαγών ο νόμος για τις διαδηλώσεις – Κοινή γραμμή Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ειρήνης Χαραλαμπίδου
«Ο Πρόεδρος της Επ. Νομικών επέδειξε πολιτική βούληση να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν με την πρόταση νόμου», ανέφερε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής η κ. Χαραλαμπίδου.
Πολύ κοντά φαίνεται να βρίσκονται οι θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με την τροποποιητική πρόταση νόμου της Ειρήνης Χαραλαμπίδου σχετικά με τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, μετά και τη νομική γνωμάτευση του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.
Το ΑΚΕΛ, μέσω πρότασης νόμου των Βουλευτών Άριστου Δαμιανού, Γιώργου Κουκουμά και Ανδρέα Πασιουρτίδη, εισηγήθηκε την κατάργηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με τον κ. Πασιουρτίδη να υποστηρίζει ενώπιον της Επιτροπής ότι πρόκειται για νομοθέτημα που παραβιάζει συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα, επιβάλλοντας υπέρμετρους περιορισμούς σε όσους προτίθενται να διαδηλώσουν. «Μετά τη γνωμάτευση του ΟΑΣΕ, οι αλλαγές που απαιτούνται είναι τόσο εκτεταμένες που η κατάργηση θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση», είπε, προσθέτοντας ότι, αν η εκτελεστική εξουσία επιδιώκει ουσιαστικές τροποποιήσεις, μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος.
Από τη δική της πλευρά, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, παρουσιάζοντας την τροποποιητική πρόταση που κατέθεσε, τόνισε ότι βασίζεται στις εισηγήσεις του ΟΑΣΕ ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να εναρμονιστεί με τις διεθνείς συμβάσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκπροσωπώντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Διευθύντρια του Τομέα Δικαιοσύνης, Φαίδρα Γρηγορίου, ανέφερε ότι από τον Σεπτέμβριο που δημοσιεύθηκε η γνωμάτευση του ΟΑΣΕ, το Υπουργείο την εξέτασε και δήλωσε γραπτώς τη διαθεσιμότητά του για διάλογο στη βάση των εισηγήσεων του Οργανισμού.
Σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και εμπειρογνώμονες, πρόσθεσε, το Υπουργείο προχώρησε στην ετοιμασία νέου νομοσχεδίου, βασισμένου στις συστάσεις του ΟΑΣΕ και ενσωμάτωσε και τις παρατηρήσεις της Αστυνομίας, αναμένοντας πλέον τις θέσεις της Επιτρόπου Νομοθεσίας και της Επιτρόπου Διοικήσεως. «Αυτό που έχουμε ετοιμάσει προσομοιάζει αρκετά με την πρόταση της κ. Χαραλαμπίδου», σημείωσε.
Η κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι οι αλλαγές που επιφέρει το νέο κείμενο αποσαφηνίζουν όρους και προϋποθέσεις που, παρότι θεωρούνταν αυτονόητοι από τις συζητήσεις της Επιτροπής Νομικών, κρίθηκε σκόπιμο να καταγραφούν στον νόμο. Χαρακτηριστικά, ανέφερε την αποσαφήνιση ότι ο διοργανωτής μιας διαδήλωσης δεν φέρει ευθύνη, αφού δεν προβλέπονταν κυρώσεις. «Είμαστε θετικοί στη διευκρίνιση τέτοιων ζητημάτων», είπε.
Πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με την πρόταση της κ. Χαραλαμπίδου, το Υπουργείο εξακολουθεί να διαφωνεί σε δύο-τρία σημεία. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην αφαίρεση ορισμών για τη δημόσια τάξη και τα δημόσια ήθη, επισημαίνοντας ότι αυτοί οι όροι περιλαμβάνονται ήδη στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ. Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ορισμός της λέξης «ήθη» μετά από είκοσι χρόνια μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένος και η ερμηνεία του εναπόκειται στο δικαστήριο. Σημείωσε επίσης ότι ο υφιστάμενος νόμος δεν απαγορεύει τις συναθροίσεις, αλλά επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς.
Σε παρέμβασή του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, υπογράμμισε ότι το εν λόγω νομοθέτημα παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα πως η προσφυγή στο δικαστήριο δεν αποτελεί αποτελεσματικό μέσο θεραπείας σε περίπτωση διάλυσης διαδήλωσης. «Δεν με ικανοποιεί νομικά μια δικαίωση μετά από δύο χρόνια για μια διαδήλωση που έχει ήδη διαλυθεί», είπε.
Η κ. Γρηγορίου απάντησε ότι η διάλυση διαδήλωσης προβλέπει τρία διαδοχικά στάδια-ασφαλιστικές δικλείδες, ενώ οποιαδήποτε δικαστική απόφαση θα λειτουργήσει ως καθοδηγητικό εργαλείο για όλους.
Ένα ακόμη σημείο διαφωνίας του Υπουργείου με την πρόταση της κ. Χαραλαμπίδου αφορά την κατάργηση του καθορισμού των 20 ατόμων ως όριο για την ανάγκη ειδοποίησης. Η κ. Γρηγορίου υποστήριξε ότι ο αριθμός τίθεται για λόγους πρακτικότητας, καθώς η ειδοποίηση δεν είναι υποχρεωτική. «Δεν μας ενοχλεί να κατέβει στο μηδέν, αλλά αυτό ίσως περιορίσει το δικαίωμα περισσότερο, γιατί μικρές ομάδες των πέντε ατόμων μπορεί να θεωρήσουν ότι έχουν υποχρέωση ειδοποίησης», είπε.
Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Αλέξης Αντωνιάδης, δήλωσε ότι η πρόταση της κ. Χαραλαμπίδου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επιμέρους σημεία που χρειάζονται νομοτεχνική βελτίωση.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Σοφία Κλεόπα Χατζηκυριάκου, αναφέροντας ότι εξέτασε τις προτάσεις και το νέο κείμενο του Υπουργείου, παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, περίπου σε ποσοστό 70%, τονίζοντας πως δεν θα είναι δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, του οποίου η γνώμη ζητήθηκε τόσο από την κ. Χαραλαμπίδου όσο και από το Υπουργείο, εξέφρασε ικανοποίηση για την άμεση κινητοποίηση της Βουλής ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά σημεία του νόμου. Επιβεβαίωσε ότι οι δύο προτάσεις παρουσιάζουν σημαντική επικάλυψη και ότι το Υπουργείο έχει υιοθετήσει τις πλείστες συστάσεις του ΟΑΣΕ, ενώ τόνισε ότι τα σημεία διαφοροποίησης είναι δευτερεύοντα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι εξίσου κρίσιμη είναι η εγκύκλιος που θα αποσταλεί στους αστυνομικούς, η οποία θα πρέπει να είναι λεπτομερής και να απαντά στα πρακτικά ερωτήματα.
Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι η Αστυνομία θα ακολουθήσει τη θέση του Υπουργείου. Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν εκδοθεί οδηγίες για την υφιστάμενη νομοθεσία και ότι θα γίνει το ίδιο σε περίπτωση τροποποίησής της.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Άγγελος Νικολάου, δήλωσε ότι ο ΣΑΚ τάσσεται υπέρ της διατήρησης και εφαρμογής του νόμου, καθώς «αποδείχθηκε χρήσιμος, λειτουργικός και αποτρεπτικός απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές, χωρίς να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα». Τόνισε ότι ο νόμος δεν περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά «το θωρακίζει με κανόνες», προσθέτοντας ότι οι οργανωμένες και ειρηνικές διαδηλώσεις διεξάγονται χωρίς δυσκολίες. Αντιθέτως, οι αυθόρμητες συχνά οδηγούν σε επεισόδια. Επισήμανε επίσης ότι οι αστυνομικοί εκτίθενται καθημερινά σε κινδύνους και πρέπει να διαθέτουν τα νόμιμα μέσα για την προστασία ζωής και περιουσίας.
Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι η δημοκρατία χρειάζεται κανόνες ώστε να λειτουργεί εντός των ορίων του νόμου και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών. Υπογράμμισε ότι η αποδυνάμωση της νομοθεσίας θα δημιουργήσει κενό που μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες, τονίζοντας ότι ο νόμος αποτελεί εργαλείο ισορροπίας και ότι ο ΣΑΚ είναι θετικός σε μικρές βελτιώσεις.
Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας «Ισότητα» δήλωσε ότι από τη συγκεκριμένη νομοθεσία απορρέουν μόνο δύο ποινικά αδικήματα. Τόνισε ότι θα τοποθετηθούν μόλις μελετήσουν τις αλλαγές, επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμούν καμία μεταβολή στα ποινικά αδικήματα.
Πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο, οπότε και ψηφίστηκε η νομοθεσία, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 50 διαδηλώσεις χωρίς να απορριφθεί καμία, ενώ πρόβλημα παρουσιάστηκε μόνο σε μία, όχι λόγω του νόμου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν θα αναμένει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ της κ. Χαραλαμπίδου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτρόπου Νομοθεσίας και του Καθηγητή Κωνσταντινίδη, για τον καθορισμό του τελικού κειμένου. «Σεβόμαστε απόλυτα τις εισηγήσεις των διεθνών οργανισμών και δεν μπορούμε, λόγω διαφωνίας σε ένα σημείο, να καταθέτουμε προτάσεις κατάργησης», είπε.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι «δεν θα στηρίξουμε την πρόταση του ΑΚΕΛ για κατάργηση», υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα κατέθεσε τροπολογίες την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια, χωρίς να τις συζητήσει προηγουμένως στην Επιτροπή. «Θα κινηθούμε με αφετηρία τις εισηγήσεις των διεθνών οργανισμών», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, στην Επιτροπή εξέφρασε την έκπληξή του για την κατ’ αρχήν θετική στάση θεσμικών παραγόντων, υπογραμμίζοντας ότι «το 99% όσων εισηγήθηκε ο ΟΑΣΕ και περιλαμβάνονται στην πρόταση νόμου, είχαν επισημανθεί ήδη κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών». Εξέφρασε απορία για τη σφοδρή τότε αντίδραση της εκτελεστικής εξουσίας, διερωτώμενος εάν απαιτείται παρέμβαση διεθνών οργανισμών για να γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις των βουλευτών. Τόνισε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο κ. Πασιουρτίδης ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ «το αν θα υπάρξουν εκτεταμένες τροποποιήσεις ή κατάργηση είναι ζήτημα διαδικαστικό και νομοτεχνικό». Διαβεβαίωσε ότι το κόμμα είναι έτοιμο για διάλογο και ότι θα στηρίξει νομοθεσία που θα προστατεύει αποτελεσματικά συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα, επιτρέποντάς τους να ασκούνται ελεύθερα, χωρίς να εξαρτώνται από την κρίση ενός ατόμου ή από ασαφείς έννοιες όπως τα δημόσια ήθη.
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, χαιρέτισε το θετικό και συνεργατικό κλίμα. Ζήτησε, δεδομένης της μεγάλης επικάλυψης της πρότασής της με το κείμενο του Υπουργείου, η συζήτηση να επικεντρωθεί στη δική της πρόταση, η οποία είναι ήδη έτοιμη, ώστε η διαδικασία να φτάσει στην Ολομέλεια το συντομότερο, ιδανικά έως τις αρχές Ιανουαρίου λόγω του αυξημένου φόρτου της Επιτροπής Νομικών.
«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών επέδειξε πολιτική βούληση για άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας», ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίασης η κ. Χαραλαμπίδου.
Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε συνάντηση με όλους τους αρμόδιους θεσμούς, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής. «Εργαστήκαμε για να γεφυρώσουμε το 20% των διαφορών και τα καταφέραμε! Ευχαριστώ τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την επίτευξη συμφωνίας που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τον Κύπριο πολίτη. Η πρόταση, όπως συμφωνήθηκε, θα προωθηθεί άμεσα στην Ολομέλεια με το νέο έτος για ψήφιση. Είναι προς όφελος όλων να έχουμε μια νομοθεσία που θέτει σαφές πλαίσιο και σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να μην υπάρξουν παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν προβλήματα.
Τόνισε ότι με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Νομική Υπηρεσία και την Επίτροπο Νομοθεσίας προχώρησαν ανεπίσημα σε κατ’ άρθρον εξέταση της πρότασης. «Διαπιστώσαμε τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και βρήκαμε εύκολα συμβιβαστικές λύσεις, καθώς και το Υπουργείο κινήθηκε στη βάση της γνωμάτευσης του ΟΑΣΕ. Πιστεύω ότι το τελικό κείμενο είναι απόλυτα συμβατό με τις δημοκρατικές αρχές και τις αξίες του ΟΑΣΕ, της ΕΕ και του ΟΗΕ», είπε.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι αναμένει τις γραπτές θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να τις μελετήσει παράλληλα με την πρόταση νόμου. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος εξέτασε τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας για πρόσφατες διαδηλώσεις και ζήτησε στοιχεία για τυχόν προβλήματα υπό το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Η εκπρόσωπος της Αστυνομίας δεσμεύθηκε να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία.
Πηγή: ΚΥΠΕ
voulitv
66 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία: Ελληνικά F-16 στον ουρανό και διεθνής παρουσία με ισχυρούς συμβολισμούς
Ιδιαίτερα συμβολική η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας – Ελληνικά F-16 Viper στον κυπριακό ουρανό και στρατιωτικά αγήματα από Αίγυπτο, Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο
Η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει σήμερα, 1η Οκτωβρίου 2026, 66 χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της, σε μια επέτειο που συνδέει τη μνήμη και την ιστορία με τη σημερινή διεθνή παρουσία της χώρας.
Στο επίκεντρο των εορτασμών βρέθηκε, όπως κάθε χρόνο, η στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία. Η φετινή διοργάνωση, ωστόσο, είχε στοιχεία που της προσέδωσαν ιδιαίτερο συμβολισμό: την παρουσία ελληνικών μαχητικών F-16 Viper στον κυπριακό ουρανό και τη συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η στιγμή που τα ελληνικά F-16 πέρασαν πάνω από τη Λευκωσία
Από τις στιγμές που ξεχώρισαν ήταν αναμφίβολα η διέλευση των ελληνικών F-16 Viper.
Ο ήχος των ελληνικών μαχητικών πάνω από τη Λευκωσία δημιούργησε μια εικόνα με ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος για πολλούς Κύπριους.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν τέσσερα F-16 Viper, ενώ η ελληνική παρουσία συμπληρώθηκε σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με την παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια.
Η εικόνα της ελληνικής σημαίας στα μαχητικά πάνω από την κυπριακή πρωτεύουσα παραπέμπει στους στενούς ιστορικούς και αμυντικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου. Παράλληλα, η συμμετοχή τους εντάσσεται στη συνεχιζόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Μια παρέλαση με διεθνές αποτύπωμα
Εξίσου αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία ξένων στρατιωτικών τμημάτων.
Στη στρατιωτική παρέλαση συμμετείχαν Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες από το USS Roosevelt, Γάλλοι πεζοναύτες, στρατιωτικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στρατονόμοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.
Η παρουσία τους έχει έναν ευρύτερο συμβολισμό.
Δεν αλλάζει από μόνη της τις διεθνείς ή αμυντικές δεσμεύσεις οποιασδήποτε από τις συμμετέχουσες χώρες. Αποτελεί, όμως, ορατή έκφραση των αμυντικών και διπλωματικών σχέσεων που έχει αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία με διαφορετικούς διεθνείς εταίρους.
Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η ταυτόχρονη παρουσία στρατιωτικών τμημάτων από ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αίγυπτο, μαζί με την ελληνική παρουσία, προσδίδει στη φετινή επέτειο ένα σαφώς πιο διεθνές αποτύπωμα.
Από το 1960 στο 2026
Η 1η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μόνο ημέρα στρατιωτικής παρέλασης.
Είναι πρωτίστως ημέρα υπενθύμισης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εξήντα έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, και ενώ το Κυπριακό παραμένει άλυτο και το νησί διαιρεμένο, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη διεθνή της παρουσία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών.
Η ίδια η Προεδρία χαρακτήρισε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη σημαντικότερη κατάκτηση του κυπριακού λαού, υπογραμμίζοντας ως προτεραιότητα την προστασία και τη συνεχή αναβάθμιση της κρατικής της υπόστασης.
Υπό αυτό το πρίσμα, η εικόνα της φετινής παρέλασης ξεπέρασε το καθαρά τελετουργικό μέρος της επετείου.
Τα ελληνικά F-16 Viper πάνω από τη Λευκωσία, τα κυπριακά στρατιωτικά τμήματα και η παρουσία στρατιωτικών από τέσσερις σημαντικές χώρες συνέθεσαν μια εικόνα με ισχυρό συμβολισμό: μιας Κυπριακής Δημοκρατίας που τιμά την ιστορία της και ταυτόχρονα επενδύει στις διεθνείς συνεργασίες και στην ενίσχυση των σχέσεών της με εταίρους στην περιοχή και πέραν αυτής.
Και ίσως γι’ αυτό η στιγμή της διέλευσης των ελληνικών μαχητικών προκάλεσε τόση συγκίνηση.
Γιατί για λίγα δευτερόλεπτα, ο ουρανός της Λευκωσίας έγινε μέρος του ίδιου του συμβολισμού της ημέρας: μνήμη, κρατική υπόσταση, συνεργασία και η στενή σχέση Κύπρου και Ελλάδας.
Off the Record
Όταν ο «στενότερος των στενοτέρων» φιλοδοξεί να μάθει στην Αννίτα… πολιτικό πόκερ!
Τελικά, στην πολιτική τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε καν η προϋπηρεσία στο… πόκερ.
Γυρίζοντας το ημερολόγιο δεκαπέντε χρόνια πίσω, βρίσκουμε ένα δημοσίευμα της «Σημερινής» και του SigmaLive με ημερομηνία 9 Απριλίου 2011 και τίτλο «Κύπρος: Ο νέος “παράδεισος” του πόκερ!». Πρωταγωνιστής, μεταξύ άλλων, ο Κρις Παναγιώτου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε ως πρόεδρος της νεοσύστατης Κυπριακής Ομοσπονδίας Πόκερ.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το όνομά του βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα. Όχι γύρω από τραπέζι πόκερ, αλλά γύρω από ένα άλλο τραπέζι: εκείνο της περιβόητης συνάντησης σε ψαροταβέρνα της Λευκωσίας με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την Αννίτα Δημητρίου.
Ο Αβέρωφ είχε αρχικά μιλήσει για τον «στενότατο των στενοτάτων συνεργάτη» της Προέδρου του ΔΗΣΥ. Στις 29 Σεπτεμβρίου, απαντώντας στη δημόσια τοποθέτηση του Κρις Παναγιώτου, τον κατονόμασε και υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε υπό την ιδιότητά του ως εκδότη.
Και κάπου εδώ το παλιό βιογραφικό αποκτά μια σχεδόν κινηματογραφική ειρωνεία.
Γιατί το πόκερ, όπως μας εξηγούσε εκείνο το δημοσίευμα του 2011, είναι παιχνίδι στρατηγικής. Θέλει υπομονή. Θέλει διάβασμα του αντιπάλου. Θέλει να ξέρεις πότε κρατάς κλειστά τα χαρτιά σου και πότε τα ανοίγεις.
Κυρίως, όμως, θέλει να ξέρεις πότε ο απέναντι μπλοφάρει.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στο πολιτικό τραπέζι του 2026.
Σύμφωνα με την εκδοχή του Αβέρωφ Νεοφύτου, στο επίμαχο δείπνο τού ζητήθηκε να συμβάλει στην επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής, με αναφορά σε κοινή πορεία προς τις Προεδρικές του 2028. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν χρειαζόταν ανταλλάγματα για να στηρίξει την παράταξή του.
Ο Κρις Παναγιώτου δίνει εντελώς διαφορετική εκδοχή. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί ως εκδότης με πολιτικούς αρχηγούς και απορρίπτει κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τις Προεδρικές του 2028.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά: η Αννίτα Δημητρίου επανεξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 4 Ιουνίου 2026, συγκεντρώνοντας στον δεύτερο γύρο 29 ψήφους, με τη στήριξη ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Άμεσης Δημοκρατίας.
Και τώρα ο Αβέρωφ άνοιξε τα δικά του χαρτιά για το 2028.
Οπότε το ερώτημα αποκτά ενδιαφέρον:
Μήπως ο άνθρωπος που κάποτε επιχειρούσε να βάλει το κυπριακό πόκερ στον χάρτη, αποφάσισε χρόνια αργότερα να παραδώσει μαθήματα… πολιτικού πόκερ στην Πινδάρου;
Γιατί άλλο Texas Hold’em και άλλο… Pindarou Hold’em.
Στο πρώτο παίζεις με μάρκες.
Στο δεύτερο οι μάρκες είναι πολιτικές συμμαχίες, κομματικές ισορροπίες, αξιώματα και —κυρίως— το 2028.
Και υπάρχει ακόμη μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει την ιστορία πιο ενδιαφέρουσα: στο πόκερ μπορείς να είσαι εξαιρετικός παίκτης χωρίς να δείξεις ποτέ τα χαρτιά σου.
Στην πολιτική όμως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αποφασίσει κάποιος άλλος στο τραπέζι να τα ανοίξει πρώτος.
Αυτό ακριβώς έκανε ο Αβέρωφ.
Και τώρα στην Πινδάρου δεν συζητούν απλώς ποιος κρατά τον άσο.
Συζητούν ποιος μοίραζε τελικά την τράπουλα.
–Sniper–
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά δεν θα ξαναπροδοθεί»
Σκληρή απάντηση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας του
Με μια ματιά (Τα 5 βασικά σημεία):
-
Μήνυμα στην Πινδάρου: Ξεκαθαρίζει πως «ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά πρέπει να μεριμνήσει να μην ξαναπροδοθεί», αναφερόμενος στα γεγονότα του 2023.
-
Απόρριψη κατηγοριών για διάσπαση: Αρνείται ότι εκβιάζει τις διαδικασίες του κόμματος και καταγγέλλει ότι κάποιοι άλλοι έκαναν την ενότητα της παράταξης «κουρελόχαρτο».
-
Παρασκήνιο για την Αννίτα Δημητρίου: Υπενθυμίζει ότι τη στήριξε αποφασιστικά για την προεδρία της Βουλής όταν άλλοι της έλεγαν «να κάτσει τη μάππα χαμαί».
-
Το «μυστικό» δείπνο: Αποκαλύπτει δεσμεύσεις και υποσχέσεις που του δόθηκαν σε δείπνο παρουσία της Προέδρου του ΔΗΣΥ και στενού της συνεργάτη.
-
Απευθείας στη βάση: Δηλώνει ότι δεν πλήγωσε ποτέ κανέναν συναγερμικό και στέλνει σαφές μήνυμα ότι η υποψηφιότητά του για το 2028 δεν ανατρέπεται.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης και φορτισμένη συνέντευξη, ο τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ανοίγει τα χαρτιά του μετά την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, αποκαλύπτει παρασκήνιο για την ηγεσία του κόμματος και απαντά στις επικρίσεις περί διάσπασης.
Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2028 και την ανακοίνωση-απάντηση της Πινδάρου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε στο vidcast του philenews και στον Φρίξο Δαλίτη, εκπέμποντας σαφή πολιτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.
Το μήνυμα στην Πινδάρου και το «τραύμα» του 2023
Κεντρικός άξονας της τοποθέτησης του κ. Νεοφύτου ήταν η απάντηση στην κριτική που δέχεται για την πρόωρη εξαγγελία και τις αιτιάσεις ότι θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης.
«Ο προδομένος ποτέ δεν προδίδει, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να μεριμνήσει να μην ξαναπροδοθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας ευθέως στα γεγονότα των εκλογών του 2023 και στο εσωκομματικό ρήγμα που οδήγησε στην ήττα.
Ο κ. Νεοφύτου απέρριψε κατηγορηματικά ότι εκβιάζει τις διαδικασίες ή τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, τονίζοντας πως ο ίδιος ουδέποτε πλήγωσε τον συναγερμικό κόσμο. Αντιθέτως, άφησε αιχμές για όσους επικαλούνται σήμερα την ενότητα, σημειώνοντας πως «κάποιοι την ανατίναξαν και την έκαναν κουρελόχαρτο».
Οι αποκαλύψεις για την Αννίτα Δημητρίου
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του τέως προέδρου του ΔΗΣΥ για τις σχέσεις του με τη νυν πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου. Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της εκλογής της στην Προεδρία της Βουλής, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος στάθηκε στο πλευρό της όταν στελέχη εντός του κόμματος την προέτρεπαν «να κάτσει τη μάππα χαμαί».
Παράλληλα, αποκάλυψε συμφωνίες και δεσμεύσεις που δόθηκαν σε δείπνο παρουσία της κας Δημητρίου και στενού της συνεργάτη, θέτοντας προ των ευθυνών τους όσους σήμερα αμφισβητούν τη νομιμοποίηση ή το δικαίωμά του να απευθυνθεί στη βάση της παράταξης και στην κοινωνία.
Διαδικασίες και επόμενη μέρα
Στο ερώτημα κατά πόσο η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό την κρίση των καταστατικών διαδικασιών του ΔΗΣΥ ή αν θα προχωρήσει ανεξάρτητα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκαθάρισε ότι απευθύνεται πρωτίστως στους πολίτες και τη βάση της παράταξης, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω.
Η κίνηση αυτή αναδιατάσσει πλήρως το πολιτικό σκηνικό στον χώρο της κεντροδεξιάς, ανοίγοντας πρόωρα αλλά καθοριστικά τον κύκλο της συζήτησης για την επόμενη προεδρική αναμέτρηση.
-
Off the Record1 month agoΑβέρωφ Νεοφύτου: Ορμώμενος εξ Αργάκας, ξανακτυπά
-
Off the Record1 month agoΔΗΣΥ: Η Αννίτα λέει «όχι», ο Αβέρωφ «ίσως» και ο Παμπορίδης… σιωπά
-
Off the Record1 month agoΠερί Προεδρικής λιμουζίνας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoMecca and the new Middle East: what it means for Cyprus
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ τέλεια καταιγίδα της Πινδάρου: Ο Αβέρωφ αποφάσισε, οι «πιστοί» του 2023 τι κάνουν;
-
LIVE6 days ago1η Οκτωβρίου 2026: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η στρατιωτική παρέλαση
-
Off the Record3 weeks agoΨάχνουν τον νέο Χριστοδουλίδη. Ο παλιός είναι ακόμη στο Προεδρικό!
-
Off the Record3 weeks agoΤο είπα-ξείπα της Αννίτας
-
voulitv3 weeks agoΧριστοδουλίδης 2028: Χρειάζεται το ΕΛΑΜ, αλλά πόσο κοντά το αντέχει;
-
Off the Record3 weeks agoΤορναρίτης στο Προεδρικό: Αξιοποίηση εμπειρίας ή μήνυμα προς την Πινδάρου;






