Οι τελευταίες κινήσεις που καταγράφονται στα τέλη Φεβρουαρίου θεωρούνται καθοριστικές για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στη Γενεύη, με την προοπτική για τη συνεχιζόμενη διαδικασία του Κυπριακού. Την Πέμπτη, οι διαπραγματευτές Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις τελικές προετοιμασίες, ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης από τα Ηνωμένα Έθνη για τη συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της διεθνούς διάσκεψης. Οι λεπτομέρειες αυτής της διάσκεψης, καθώς και η συζήτηση γύρω από τα σημεία διέλευσης, φαίνεται να είναι κεντρικό θέμα στην ατζέντα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα, ενδιαφέρον προκαλεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανέφερε τη θέση της λύσης των δύο κρατών για το Κυπριακό. Ειδικότερα, οι δηλώσεις του Τατάρ για την αποδοχή της «τουρκοκυπριακής θέλησης» και την κριτική του προς τις πολιτικές που ακολούθησαν μετά τη συμφωνία του Κρανς Μοντανά, επανέφεραν τον διάλογο γύρω από τις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τις διαφωνίες της με την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Από την άλλη, σημαντική ήταν η αναφορά του Τατάρ για τη στήριξη του Πακιστάν στην απονομή διεθνούς αναγνώρισης στην «ΤΔΒΚ», θεωρώντας την ως μια «αδελφή χώρα» της Τουρκίας.

Το πολιτικό σκηνικό αναζωπυρώθηκε με τη σύγκρουση στο κοινοβούλιο των Κατεχομένων, όπου ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τόρος, υποστήριξε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να προχωρήσει μόνο με μια ομοσπονδιακή δομή, στηριγμένη στην πολιτική ισότητα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αντέτεινε ότι οι αντιφάσεις των Ελληνοκυπρίων είναι αυτές που καθυστερούν την επίλυση.

Ταυτόχρονα, η κοινή γνώμη στα Κατεχόμενα σοκαρίστηκε από την υπόθεση θανάτωσης 14 άγριων γαϊδουριών στην Καρπασία, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση και άνοιξε συζητήσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή στρατιωτικών στις καταστροφές, ενόσω οι κατοχικές αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό.