«Η πρόθεση ήταν να συνεχίσει να υπάρχει μια διαδικασία και ένα μομέντουμ, και θεωρώ ότι πετύχαμε σε αυτό», είπε αναφερόμενος στην Άτυπη της Νέας Υόρκης.
«Βρισκόμαστε σε μια αρκετά κρίσιμη καμπή για την Κύπρο, λόγω των επικείμενων εκλογών στον βορρά αλλά και άλλων εξελίξεων», δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, Κόλιν Στιούαρτ. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως «σημαντικό βήμα» τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της άτυπης διευρυμένης συνάντησης στη Νέα Υόρκη, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πλατφόρμα των Ηνωμένων Εθνών, UN News, ενόψει της αποχώρησής του από τα ΗΕ, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε ότι «η πρόθεση ήταν να διατηρηθεί η δυναμική και η συνέχεια στη διαδικασία, και πιστεύω ότι σε αυτόν τον στόχο ανταποκριθήκαμε». Ο Στιούαρτ, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία σχεδόν τριών δεκαετιών σε ειρηνευτικές αποστολές των ΗΕ, πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του στην Κύπρο στις αρχές Αυγούστου. Αναφερόμενος στη θητεία του, επισήμανε ότι καθημερινό έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι η πρόληψη της κλιμάκωσης των εντάσεων.
«Καθημερινά συμβαίνουν ποικίλες δραστηριότητες εντός της νεκρής ζώνης, καθεμία από τις οποίες εμπεριέχει την πιθανότητα κλιμάκωσης», σημείωσε.
«Το καθήκον μας είναι να αποτρέπουμε την εξέλιξη αυτών των γεγονότων σε κρίσεις. Όταν αναφέρω στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση είναι ήρεμη, αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτελέσει αποτελεσματικά την αποστολή μας», εξήγησε.
Ο κ. Στιούαρτ υπογράμμισε πως αρκετοί αναρωτιούνται γιατί εξακολουθεί να είναι αναγκαία η παρουσία ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο, αφού –όπως λέγεται– υπάρχει ειρήνη εδώ και πενήντα χρόνια.
«Η απάντηση είναι σαφής: η ειρήνη διατηρείται επειδή η αποστολή επιτελεί το έργο της. Χωρίς αυτήν, η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιπαράθεση», επισήμανε.
Σε σχέση με την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για τη στήριξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, ο κ. Στιούαρτ δήλωσε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι η κοινή γνώμη αλλά η πολιτική βούληση».
«Οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών είναι καλές», πρόσθεσε. «Εκατομμύρια άνθρωποι διακινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη κάθε χρόνο, χωρίς να καταγράφονται επεισόδια. Ωστόσο, μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών, κυριαρχεί μια τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης, που ακόμη και η ιδέα του συμβιβασμού αντιμετωπίζεται με καχυποψία».
Υπογράμμισε ότι αυτή η βαθιά δυσπιστία έχει τις ρίζες της «σε δεκαετίες σκληροπυρηνικών αφηγημάτων που παρουσιάζουν την άλλη πλευρά όχι ως δυνητικό εταίρο, αλλά ως εχθρό», τονίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο να τερματιστεί αυτή η ρητορική.
Ο κ. Στιούαρτ υποστήριξε ότι «η οικοδόμηση της ειρήνης απαιτεί όχι μόνο πολιτικές διαπραγματεύσεις, αλλά και την πρόθεση να εξαλείψουμε τα αμετακίνητα αφηγήματα και να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση».
«Αυτό το πράττουμε συχνά σε προσωπικό επίπεδο. Όταν φέρνουμε δύο ανθρώπους που βρίσκονται σε αντιπαράθεση κοντά, συχνά διαπιστώνουμε ότι με λίγη καλή θέληση μπορούν να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο και να μοιραστούν τη θλίψη τους», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι η δύναμη της συμπόνιας δεν περιορίζεται στην Κύπρο. Όπως είπε, σε πολλές συγκρούσεις, η ειρήνη αρχίζει να διαφαίνεται όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να αναγνωρίζουν την ανθρώπινη διάσταση και τις δυσκολίες της αντίθετης πλευράς.
Ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος υπηρέτησε σε ειρηνευτικές αποστολές στο Ανατολικό Τιμόρ, στην Αιθιοπία, στο Γραφείο του ΟΗΕ για την Αφρικανική Ένωση και στη Δυτική Σαχάρα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενιαίο πρότυπο για την ειρηνευτική δράση – κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί ευρεία συνεργασία με πολλούς εταίρους.
Τέλος, ο κ. Στιούαρτ διευκρίνισε ότι για τον ίδιο, «αφυπηρέτηση σημαίνει οριστική αποχώρηση», προσθέτοντας ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει οποιονδήποτε συμβουλευτικό ρόλο στο μέλλον.
Be the first to write a comment.