Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε διαρκή διαβούλευση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Αξιολογείται κάθε πληροφορία

Avatar photo

Published

on

«Αξιολογείται κάθε πληροφορία που έρχεται»: Σε διαρκή διαβούλευση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Αξιολογείται το βίντεο των Φρουρών της Επανάστασης, όσα δήλωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και αξιολογεί με τη δέουσα υπευθυνότητα κάθε δήλωση που γίνεται και κάθε πληροφορία που λαμβάνεται είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στον κατ’ εξοχή ανθρωπιστικό της ρόλο ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, απόψε, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα το απόγευμα έχουν φτάσει στη χώρα μας τα τέσσερα αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ως αποτέλεσμα της άμεσης ανταπόκρισης της Ελληνικής Κυβέρνησης κατόπιν της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ασφαλώς και ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Κυβέρνηση για τον στενό συντονισμό και τη διαρκή επικοινωνία στην οποία βρισκόμαστε. Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένονται και οι δύο φρεγάτες μαζί με τα συστήματα που τις επανδρώνουν.

Πέραν τούτου, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δια φυσικής παρουσίας, νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται αλλά και των πληροφοριών που υπάρχουν. Τα μέτρα και οι διαδικασίες, τα πρωτόκολλα που έχουν ληφθεί αξιολογήθηκαν από όλα τα μέλη του ΣΕΑ, το οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση.

Αύριο θα βρίσκεται στη χώρα μας ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του κ. Βασίλη Πάλμα, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση θα δοθούν στη δημοσιότητα αύριο το πρωί.

Οι διπλωματικές επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Εξωτερικών ήταν διαρκείς καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε σήμερα δύο φορές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βεβαίως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον Καγκελάριο της Γερμανίας και με τον Πρόεδρο του Λιβάνου.

Οι διπλωματικές επαφές μαζί με τους εταίρους μας, τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και τρίτα κράτη συνεχίζονται και παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση αξιολογεί το περιεχόμενο του βίντεο δηλώσεων Ιρανού υψηλόβαθμου στρατιωτικού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί. Αξιολογείται το βίντεο ως προς την εγκυρότητα του καταρχάς και το περιεχόμενο του. Πέραν τούτου, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τόσο τις εξελίξεις αλλά και αξιολογεί με τη δέουσα υπευθυνότητα κάθε δήλωση που γίνεται. Αυτό το οποίο επισημαίνουμε είναι ότι παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία προσηλωμένη στον κατ’ εξοχή ανθρωπιστικό της ρόλο ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι δικές μας ενέργειες άπτονται αποκλειστικά και μόνο του ανθρωπιστικού μας ρόλου και σε αυτή ακριβώς την πορεία θα συνεχίσουμε. Ασφαλώς, όμως, παρακολουθούνται όλες οι πληροφορίες που έρχονται, οι Αρχές βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και αξιολογείται κάθε πληροφορία που έρχεται κοντά μας».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

Avatar photo

Published

on

Με την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουνίου η πρώτη Ολομέλεια της νέας Βουλής που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Μαΐου 2026.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής Άνδρεας Χριστοδούλου ανέφερε ότι η ημερήσια διάταξη της πρώτης Ολομέλειας περιλαμβάνει αρχικά τη διαβεβαίωση των Βουλευτών, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ώστε να μπορούν να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Βουλής. Όπως εξήγησε, στον πρώτο γύρο απαιτείται πλειοψηφία 29 ψήφων επί συνόλου 56 Βουλευτών, δηλαδή το ήμισυ συν μία έδρα. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες ψήφους θα περάσουν σε δεύτερο γύρο, όπου θα εκλεγεί εκείνος ή εκείνη που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Χριστοδούλου διευκρίνισε επίσης ότι σε περίπτωση ισοψηφίας στον πρώτο γύρο μεταξύ υποψηφίων που διεκδικούν θέση στον δεύτερο γύρο, θα πραγματοποιηθεί επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ τους. Αν η ισοψηφία παραμείνει και στον τελικό γύρο, τότε προβλέπεται δημόσια κλήρωση υπό την ευθύνη του προεδρεύοντος της συνεδρίας. Όπως ανέφερε, προεδρεύων θα είναι ο πρεσβύτερος σε ηλικία Βουλευτής, εκτός αν είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία της Βουλής, οπότε θα αναλάβει ο αμέσως επόμενος σε ηλικία Βουλευτής.

«Αυτά προβλέπει ο κανονισμός και θεωρείται ότι έχει εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο. Αυτή ήταν η βούληση του νομοθετικού σώματος κατά την απελθούσα βουλευτική περίοδο και θα προχωρήσουμε με αυτές τις διαδικασίες», δήλωσε.

Σύνθεση και προεδρίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της νέας Βουλής, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι στην αμέσως επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας μετά την πρώτη θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Επιλογής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η συγκεκριμένη συνεδρία πραγματοποιείται συνήθως περίπου μία εβδομάδα αργότερα. Η Επιτροπή αυτή θα καθορίσει τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών και θα εξετάσει ζητήματα που αφορούν τις προεδρίες τους.

Όπως σημείωσε, ο Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα ανάληψης προεδριών κοινοβουλευτικών επιτροπών από πολιτικές κομματικές ομάδες που διαθέτουν τουλάχιστον επτά βουλευτές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12% του συνόλου του σώματος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτό αφορά τέσσερις πολιτικές ομάδες, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη κατανομή, καθώς το ζήτημα θα συζητηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιλογής.

«Αυτό που προβλέπεται είναι η δυνατότητα ανάληψης προεδριών. Από εκεί και πέρα είναι θέμα που θα το συζητήσει η Επιτροπή Επιλογής. Δεν προκαθορίζουμε κάτι εκ προοιμίου· θα γίνει συζήτηση στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιλογής, όπως προβλέπει το Σύνταγμα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, ΔΗΣΥ εξασφάλισε 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το ΕΛΑΜ 8, το ΔΗΚΟ 8, το Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο 4 και η Άμεση Δημοκρατία 4.

Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ακόμη ότι μετά τη συγκρότηση των Επιτροπών θα ακολουθήσει και η συγκρότηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών που θα εκπροσωπούν τη Βουλή σε ευρωπαϊκούς, περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς. Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί η συγκρότηση των Επιτροπών, ώστε να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο της νέας Βουλής.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Avatar photo

Published

on

Η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών δημοσιοποίησε τα αναλυτικά κομματικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2026.

Στο συνοδευτικό αρχείο Excel περιλαμβάνονται αναλυτικά στοιχεία σχετικά με:

• Τα ποσοστά και τον αριθμό ψήφων κάθε κόμματος
• Τα αποτελέσματα ανά επαρχία
• Τα αποτελέσματα ανά δήμο, δημοτικό διαμέρισμα και κοινότητα
• Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό κέντρο

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των τελικών αποτελεσμάτων, η νέα Βουλή των Αντιπροσώπων διαμορφώνεται ως εξακομματική, με συμμετοχή των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΚΟ, ΑΛΜΑ και Άμεσης Δημοκρατίας.

Σε επίπεδο εδρών, ο ΔΗΣΥ αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με 17 έδρες, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 15, ενώ ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ εξασφάλισαν από 8 έδρες. Το ΑΛΜΑ και η Άμεση Δημοκρατία κατέλαβαν από 4 έδρες έκαστο.

Continue Reading

EKLOGES2026

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Avatar photo

Published

on

Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:

  • Τα πρώτα exit polls
  • Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
  • Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
  • Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
  • Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο

Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.

Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record2 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Φ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»

EKLOGES20261 week ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks ago

Με μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Στο ΥΠΑΜ κυπριακή σημαία από το αεροδρόμιο Λευκωσίας του 1974-Την κατείχε στρατιώτης της ΕΛΔΥΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia