Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα του TikTok στις ΗΠΑ

Published

on

Ολα τα βλέμματα στρέφονται στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες, με σημείο αναφοράς κυρίως δύο εξελίξεις: την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου, από τη μία πλευρά, και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την απαγόρευση ή μη του TikTok, που θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί πριν από τις 19 Ιανουαρίου, από την άλλη.

Τον Απρίλιο του 2024, ο Τζο Μπάιντεν είχε βάλει την υπογραφή του σε νόμο –εγκεκριμένο με μεγάλη διακομματική πλειοψηφία από το Κογκρέσο– που ζητούσε από την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εν λόγω video-sharing εφαρμογή σε κάποια άλλη εταιρεία (προφανώς όχι κινεζικών συμφερόντων), εάν θέλει εκείνη να συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω των app stores στους χρήστες εντός των αμερικανικών συνόρων. Σημειώνεται ότι εκείνη η απόφαση ελήφθη με το αιτιολογικό της προάσπισης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, εξ ου και η ονομασία του σχετικού νόμου που αναφερόταν στην ανάγκη προστασίας των Αμερικανών από εφαρμογές που ελέγχονται από ξένους αντιπάλους των ΗΠΑ (Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act-PAFACA). «Η απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε ισχύ έπειτα από ένα διάστημα 270 ημερών, εκτός και αν η ByteDance πουλήσει εν τω μεταξύ το TikTok σε κάποια μη κινεζική εταιρεία». Οι 270 ημέρες πέρασαν και πλέον πλησιάζει η ώρα της (τελικής;) κρίσης, η οποία έρχεται μάλιστα να συμπέσει χρονικά με την ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος στην προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει, αυτές τις ημέρες, τη συνταγματικότητα όσων αποφάσισαν τα σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου πέρυσι (PAFACA) αναφορικά με το TikTok, το οποίο βέβαια από την πλευρά του, όπως ήταν αναμενόμενο, κινήθηκε νομικά ενάντια στο δίλημμα «πώληση ή απαγόρευση» που επιχείρησαν να του επιβάλουν (υποστηρίζοντας, εν προκειμένω, ότι αυτή η απαγόρευση παραβιάζει τη σχετική με την ελευθερία της έκφρασης Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος). Η εκτίμηση, πάντως, που υπάρχει είναι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα «επικυρώσει» τις περυσινές αποφάσεις, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, από τις 19 Ιανουαρίου. Το θέμα δεν είναι απλό καθώς το TikTok έχει εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους αξιοποιούν την εν λόγω εφαρμογή για επαγγελματικούς λόγους, ως μέσω διαφημιστικής προώθησης υπηρεσιών και αγαθών. O ίδιος ο Τραμπ είχε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, Σου Ζι Τσιου, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, τον περασμένο μήνα. Υστερα από αυτή τη συνάντηση, παραδέχθηκε ότι έχει «αδυναμία» στην εν λόγω εφαρμογή μέσω της οποίας «κέρδισε» πολλούς νεότερους σε ηλικία ψηφοφόρους στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει λογαριασμό στο TikTok (@realdonaldtrump), που μετράει… σχεδόν 15 εκατ. ακολούθους.

Τι θα μπορούσε να γίνει πρακτικά από τις 19 Ιανουαρίου κι έπειτα; Τα σενάρια που ανοίγονται μπροστά είναι κατά βάσιν τέσσερα:

1. Η εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης αποκτά μια νέα παράταση 270 ημερών, έως τις 15 Οκτωβρίου του 2025, ή λιγότερων, δίνοντας έτσι στον Τραμπ τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να διαπραγματευθεί ο ίδιος μια συμφωνία διευθέτησης του ζητήματος.

2. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ. Το TikTok δεν εξαφανίζεται από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του στις ΗΠΑ. Εξαφανίζεται όμως από τα app stores, όπερ σημαίνει ότι δεν μπορούν να το εγκαταστήσουν νέοι χρήστες, ούτε να το επανεγκαταστήσουν όσοι το διέγραψαν.

3. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ. Το TikTok εξαφανίζεται από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών του στις ΗΠΑ, με απόφαση της μητρικής του εταιρείας, που είναι η κινεζική ByteDance.

4. Το TikTok παραμένει διαθέσιμο στις ΗΠΑ μέσω των app stores (σαν μην έχει συμβεί τίποτα για τους Αμερικανούς χρήστες του), καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία αποφασίζει τελικώς να το πουλήσει όπως της ζητεί η αμερικανική πλευρά. Ποιος θα μπορούσε να το αγοράσει; Το Bloomberg παρουσίασε προ ημερών ως πιθανό αγοραστή τον… Ελον Μασκ, με την πλευρά του TikTok να σπεύδει ωστόσο να διαψεύσει αυτήν την «είδηση» ως απολύτως ανυπόστατη. Αργά χθες το βράδυ, δημοσίευμα των New York Times, επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης, αποκάλυψε ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει προεδρικό διάταγμα, που θα επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του TikTok μέχρις ότου βρεθούν νέοι αγοραστές, ακόμη και αν υπάρξει απαγόρευση.

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).

• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia