Χαίρετε Κυρίες και Κύριοι, Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και παρακολουθείτε Τίτλους Ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση του Vouli.TV

Mας παρακολουθείτε στην διεύθυνση www.Vouli.TV, από τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos Wireless.

 

ΕΡΗΜΩΣΕ Η ΚΥΠΡΟΣ  

ΒΡΟΧΗ ΤΑ SMS ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Ερήμωσε ξανά η Κύπρος με την επιβολή του νέου lockdown, το οποίο τέθηκε σε ισχύ χθες στις 5 το πρωί. Με το νέο lockdown που επέβαλε η Κυβέρνηση και το οποίο θα διαρκέσει 3 εβδομάδες, επέστρεψαν στη ζωή μας και τα γραπτά μηνύματα για τις μετακινήσεις των πολιτών. Χθες σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που δόθηκε, εγκρίθηκαν 350 περίπου χιλιάδες μηνύματα για κατ΄εξαίρεση μετακινήσεις. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας και καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο , το 1/3 των μηνυμάτων που στάληκαν αφορούσε την κατηγορία 6 για άθληση, και το άλλο 1/3 για Αγορά ή προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης. Σημείωσε δε ότι τα sms που στάληκαν ήταν σχεδόν μισό εκατομμύριο, ωστόσο εγκρίθηκαν περίπου 350.000. Όλα κύλησαν ομαλά, είπε  ο Υφυπουργός καινοτομίας, σημειώνοντας ότι το 1474 αριθμός τον οποίο μπορεί να καλεί το κοινό για τυχόν διευκρινίσεις, αναφορικά με τα νέα μέτρα, δέχθηκε χθες γύρω στα 2.800 τηλεφωνήματα.

ΠΑΚΕΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ

Θετικά αποτιμούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις.  Όπως επεσήμαναν ωστόσο εκπρόσωποι και των δύο εργοδοτικών οργανώσεων, αναμένουν διευκρινίσεις, εντός των επόμενων ημερών, λόγω του ότι αρκετές πτυχές των σχεδίων,  ειδικά αυτών που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών- χρήζουν επεξήγησης. Το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης όσων επηρεάζονται από το lockdown, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας . Στόχος των νέων μέτρων στήριξης, η συγκράτηση των πτωχεύσεων και της ανεργίας.

Η δέσμη μέτρων, που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, είναι η μεγαλύτερη που δόθηκε ποτέ, κοστολογήθηκε στα 350-400 εκατομμύρια ευρώ, τελεί ωστόσο υπό την αίρεση της ψήφισης του προϋπολογισμού από τα κόμματα. Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα, η στρατηγική της Κυβέρνησης προβλέπει τη διενέργεια ακόμη περισσότερων διαγνωστικών τεστ, ώστε να υπάρξει πληρέστερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινότητα.

 

1 ΘΑΝΑΤΟΣ – 339 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΘ

Ένας ακόμη ασθενής ηλικίας 75 ετών  απεβίωσε από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 148. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκαν ακόμη 339  νέα περιστατικά της νόσου. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων ανήλθε 27 χιλιάδες 350. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στα νοσοκομεία ανέρχονται στους 208, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση. Στο κόκκινο η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας. Αναζητούνται λύσεις έκτακτης ανάγκης.

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΛΟΥΤ

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΑΙ ΤΑΤΑΡ

 

Άρχισε σήμερα ο κύκλος επαφών της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αφίχθη χθες βράδυ στην Κύπρο,  ενόψει της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Στις δέκα και τριάντα, η κυρία Λουτ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στις δύο και τριάντα, θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, θα μεταφέρει στους δύο ηγέτες τις τελικές αποφάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για την πενταμερή διάσκεψη και ευρύτερα για το μέλλον της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.
Εκτός απροόπτου, η άτυπη πενταμερής αναμένεται να συγκληθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, πιθανότατα στην Ελβετία.

 

 

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

ΠΑΡΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

 

Στα κόμματα παραδίδεται σήμερα ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός  . Η Κυβέρνηση φαίνεται αισιόδοξη ότι η ψήφιση θα έχει αίσιο τέλος, ωστόσο κάποια κόμματα βάζουν ως βασική προϋπόθεση για ψήφιση του κάποια σημαντικά ζητήματα.  Σήμερα αναμένεται ότι η ΕΔΕΚ θα ανακοινώσει τις επιφυλάξεις, αλλά και τα θέματα που θεωρεί ότι δεν έχουν ρυθμιστεί. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προωθήσει σήμερα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σημείωμα, με τις αλλαγές που έγιναν στον νέο προϋπολογισμό, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το έργο των κομμάτων κατά την εξέτασή του. Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός και την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών. Την ερχόμενη Δευτέρα, 18 του μήνα, αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

 

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ   

ΣΕ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και την επιβολή περαιτέρω περιορισμών, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την μη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων που προγραμματίζονταν για Λύκεια και Τεχνικές Σχολές τον Ιανουάριο. Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο σημειώνει ότι όσο αφορά την αξιολόγηση των μαθητών πρώτης και δευτέρας Λυκείου για το πρώτο τετράμηνο, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες και θα κοινοποιηθεί μόνο το μέρος που αφορά την προφορική αξιολόγηση. Η συνολική αξιολόγηση τονίζεται θα ολοκληρωθεί στο τέλος του δευτέρου τετραμήνου.

 

Η «ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ» ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ  

ΣΤΟ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

 

Εντυπωσιακές εικόνες από την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι, Λακωνίας κατέγραψε drone . Το Παυλοπέτρι είναι μια μικρή νησίδα στο στενό της Ελαφονήσου. Στην περιοχή εμφανίζονται αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 προ Χριστού. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

 

ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2020

ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Ο ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

Το 2020 ήταν η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, κλείνοντας στον 1 κόμμα 25 βαθμό Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική περίοδο. Τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή κοπέρνικους, αποδεικνύουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2020 ήταν ισοδύναμο με το θερμότερο έτος που καταγράφηκε ποτέ, το 2016. Ο οργανισμός σημειώνει ότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην  ατμόσφαιρα εξακολούθησαν να αυξάνονται παγκοσμίως. Η τελευταία δεκαετία είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτό υπενθυμίζει σε όλους ότι επείγει να μειώσουμε τις εκπομπές, ώστε να εμποδίσουμε τις μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα. Αυτές οι επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές σε όλο τον πλανήτη, από το λιώσιμο των αιώνιων πάγων μέχρι τους ασυνήθιστους καύσωνες, τις κατακλυσμιαίες βροχές και τους κυκλώνες.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΣΤΟ ΑΕΛ – ΟΜΟΝΟΙΑ

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΚΟΡΥΦΗ Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ

 

ΑΕΛ και Ομόνοια εξήλθαν ισόπαλες 1-1 στον σημαντικότερο αγώνα της 18ης αγωνιστικής που διεξήχθη το απόγευμα του Σαββάτου. Η Ομόνοια προηγήθηκε στα αρχικά στάδια του αγώνα με τον Λοίζου, ενώ η ΑΕΛ ισοφάρισε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Μαέ. Έπεσε 2η η ΑΕΛ με 38 βαθμούς, παρέμεινε 3η η Ομόνοια με 36. Στον άλλο αγώνα της ημέρας ο Απόλλωνας επιβλήθηκε με 4-1 του Εθνικού στο Δασάκι και επέστρεψε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 39 βαθμούς. Τα γκολ για τους κυανόλευκους της Λεμεσού σημείωσαν οι Πίττας 2, Σάλαι και Ματέι. Το γκολ του Εθνικού με το οποίο μείωσε προσωρινά το σκορ σε 2-1 πέτυχε ο Κοστόφσκι. Στις νίκες επέστρεψε το ΑΠΟΕΛ που κέρδισε με  3-0 τον ΕΡΜΗ.  Δυο τέρματα σημείωσε ο Μπεν Σαχάρ και ένα ο Εφραίμ.

 

AEKEΝΠ 1-2

ΚΑΡΜΙΩΤΙΣΣΑ – ΔΟΞΑ 1-1

Στους χθεσινούς αγώνες μεγάλη νίκη μέσα στην Λάρνακα επί της ΑΕΚ, πέτυχε η Ένωση με 2-1. Η Παραλιμνίτικη ομάδα πήρε προβάδισμα με γκολ του Μπάλαζιτς στο 5 . Η ΑΕΚ ισοφάρισε στο 59 με τέρμα του Μακρή και δυο λεπτά αργότερα, η ένωση πήρε ξανά προβάδισμα με πανέμορφο γκολ του Θεοδώρου. Με τη νίκη της η Ένωση έφτασε τους 15 βαθμούς και βρίσκεται στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η ΑΕΚ με 29 παρέμεινε 5η. Στον άλλο αγώνα της ημέρα Καρμιώτισσα και ΔΟΞΑ μοιράστηκαν γκολ και βαθμούς. Το σκορ άνοιξε η Καρμιώτισσα στο 16 με τον Σάσσι για να ισοφαρίσουν οι φιλοξενούμενοι με τον Μαρτίνο Χριστοφή στο 85. Η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με δυο αγώνες. Ολυμπιακός – Ανόρθωση στις 6 και Σαλαμίνα Πάφος στις 8.

 

Ήταν οι τίτλοι ειδήσεων μέχρι αυτή την ώρα. Συνδεθείτε με τα κανάλια μας στο YouTube και στο Facebook για τις εκπομπές που ακολουθούν.

Vouli TV