Χαίρετε Κυρίες και Κύριοι, Τρίτη 12 Ιανουαρίου και παρακολουθείτε Τίτλους Ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση του Vouli.TV

Mας παρακολουθείτε στην διεύθυνση www.Vouli.TV, από τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos Wireless.

ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ TO ΕΜΒΟΛΙΟ

Αγώνας δρόμου από τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας, για δημιουργία πρόσθετων κλινών για ασθενείς με covid, την ώρα που νοσηλευτήρια και προσωπικό, έχουν φτάσει πραγματικά στα όρια τους. Το αρχικό πλάνο του ΟΚΥΠΥ προέβλεπε 200 κλίνες στα νοσοκομεία Αναφοράς, Λευκωσίας και Λεμεσού. Πλέον, έχουν ετοιμαστεί άλλες 30 κλίνες στο νοσοκομείο Λάρνακας, και ετοιμάζονται ισάριθμες στο νοσοκομείο Πάφου. Παράλληλα, 45 είναι οι διαθέσιμες κλίνες στην μονάδα εντατικής θεραπείας, με τον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας να έχει δώσει οδηγίες για δημιουργία άλλων 10 κλινών. Ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αποτελεί σήμερα τον καθοριστικότερο παράγοντα για την χρονική παράταση ή όχι του lockdown.  Την ίδια ώρα μέσα σε λίγες μόνο ώρες, εξαντλήθηκαν όλα τα διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Διατέθηκαν συνολικά 3,960 ραντεβού για πολίτες άνω των 80 ετών.  Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πέραν των 6,035 εμβολιασμών, ενώ προγραμματίζονται την ίδια ώρα τα ραντεβού για τη χορήγηση της 2ης δόσης εμβολίου.

 

5 ΘΑΝΑΤΟΙ – 288 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

205 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΝΤΑΙ – 58 ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πέντε νέοι θάνατοι από τη νόσο COVID19 καταγράφηκαν χθες Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 153. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12,842 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και της ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, από τα οποία εντοπίστηκαν 288 νέα κρούσματα . Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων άγγιξε τις 27,638. Παράλληλα , 205 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 58 σε σοβαρή κατάσταση.

 

ΚΥΠΡΙΑΚΟ : ΑΤΥΠΗ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ

Στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα εντός Φεβρουαρίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον του Κυπριακού. Το περιεχόμενο και η έκβαση της πενταμερούς, κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται, αφού οι θέσεις που εκφράζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη αφήνουν επί του παρόντος όλα τα σενάρια ανοιχτά. Διαδικαστικά στην άτυπη πενταμερή, ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να δώσει τον λόγο στους δύο ηγέτες και τους Υπουργούς Εξωτερικών που θα εκπροσωπούν τις εγγυήτριες δυνάμεις να τοποθετηθούν σε σχέση με τα επόμενα βήματα. Κατά την χθεσινή συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζειν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την προσδοκία πως η άτυπη πενταμερής θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εντός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης. Την ίδια στιγμή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει τη θέση ότι η Ομοσπονδία ανήκει στο παρελθόν. Εάν υπάρξουν επίσημες συνομιλίες, είπε, η τ/κ πλευρά σε διαβούλευση με την Τουρκία, μπορεί να διαπραγματευτεί για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζουν πλάι πλάι στην βάση της κυριαρχικής ισότητας.

 

MOODYS :  ΕΥΑΛΩΤΗ Η ΚΥΠΡΟΣ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ

Ευάλωτη, σε μια ενδεχόμενη παρατεταμένη μείωση των τουριστικών αφίξεων, είναι η Κύπρος, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο Moody’s.
Ταυτόχρονα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να αποσυρθούν τα κρατικά μέτρα στήριξης, είτε συνολικά είτε σε συγκεκριμένους τομείς, προτού επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη, προκαλώντας περαιτέρω χρεοκοπίες μεταξύ εταιρειών, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να αυξάνουν την απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος. Στην έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε χθες ο οίκος Moodys με τίτλο «Αρνητικές προοπτικές του 2021», τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε “αχαρτογράφητα νερά”. Επιπλέον, ο Moody’s προειδοποιεί πως είναι μεγαλύτεροι οι πιστωτικοί κίνδυνοι για Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, δεδομένης της υψηλής έκθεσής τους στην κρίση.
Είναι σαφές, προσθέτει, ότι τα κράτη, όπως η Κύπρος, με αυξανόμενο χρέος, ακόμη και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά εμπόδια για ισχυρότερη ανάπτυξη, θα δεχθούν τις μεγαλύτερες πιέσεις για να αντιστρέψουν την αυξητική πορεία του χρέους τους.

 

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΜΕΝΗ Η ΠΣΕΜ

ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΠΑΝ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΛΗ

Ανακουφισμένοι δηλώνουν οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για μη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων Ιανουαρίου σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Την ίδια ώρα η ΠΣΕΜ καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να  προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση της ύλης. Σε ανακοίνωση της η οργάνωση των μαθητών τονίζει ότι το Υπουργείο, επραξε, έστω και με καθυστέρηση το αυτονόητο. Αυτό που εδώ και μήνες ζητούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ΟΕΛΜΕΚ, Γονείς και ΠΣΕΜ.
Η ΠΣΕΜ, δηλώνει την ετοιμότητα της να καταθέσει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις, αφού τα προβλήματα που προκύπτουν με την διδακτέα ύλη και την τηλεκπαίδευση, είναι πολλά και συσσωρευμένα.

 

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΙΣ 25/1

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε χθες το βράδυ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με σχετική  ανακοίνωσή του, ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι προηγήθηκε επικοινωνία της τουρκικής πλευράς με την Αθήνα. Η Άγκυρα πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, πρόσκληση την οποία η Αθήνα απεδέχθη.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΡΑΜΠ

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε αισιοδοξία ότι το άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, θα κατατεθεί στην ολομέλεια του σώματος την Τετάρτη και θα εγκριθεί. «Είναι σημαντικό να ενεργήσουμε κατά σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε στο CNN ο Τζιμ ΜακΓκόβερν. «Αυτό που έκανε αυτός ο πρόεδρος, είπε είναι ασυγχώρητο και πρέπει να λογοδοτήσει».

 

3η ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΚΥΠΡΟΣ

ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕ

Στην τρίτη θέση από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατατάσσεται η Κύπρος σε ότι αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προήλθαν από κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2019, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν το 34% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με ελαφρά αύξηση από 32% το 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, στην Κύπρο, το ποσοστό αυτό ήταν 0,6% το 2009, 9,4% το 2018 και 9,8% το 2019. Μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, περισσότερο από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2019 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές στην Αυστρία και στη Σουηδία. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, και στις χαμηλότερες θέσεις στην παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται η Μάλτα, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία.

 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ  0-3

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΥΡΙΑ»

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, η Ανόρθωση πέρασε εύκολα από το Μακάρειο επικρατώντας με 3-0 του Ολυμπιακού. Δυο γκολ πέτυχε ο Καλτσάς και ένα ο Κβιλιτάια με πέναλτι. Η ομάδα του Τιμούρ Κετσμπάια πέτυχε δεύτερη συνεχόμενη νίκη και ανέβηκε στους 36 βαθμούς, όσους έχει και η Ομόνοια η οποία έχει αγώνα λιγότερο. Παράλληλα επέστρεψε στις εκτός έδρας νίκες μετά από έξι σερί αγώνες . Ο Ολυμπιακός έπεσε στην 9η θέση με 24 βαθμούς .

 

 

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ – ΠΑΦΟΣ 2-0

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΕΞΑΔΑ ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ

Στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 19η αγωνιστική, η Νέα Σαλαμίνα επικράτησε με 2-0 της Πάφου. Οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν δύο γκολ σε πέντε μόλις λεπτά στο πρώτο ημίχρονο, καθαρίζοντας τον αγώνα. Οσέι στο 25′ και Καμισόκο στο 30′ οι σκόρερ για τους γηπεδούχους, που έφτασαν στο πλην ένα απ’ την 6η θέση. Αυτή ήταν η 4η συνεχόμενη νίκη για την ομάδα της Σαλαμίνας, η οποία έφτασε τους 24 βαθμούς και ανέβηκε στην 8η θέση. 24 έχει και η Πάφος που είναι 7η.

 

 

 

Vouli TV