Χαίρετε Κυρίες και Κύριοι, Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και παρακολουθείτε Τίτλους Ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση του Vouli.TV

Mας παρακολουθείτε στην διεύθυνση www.Vouli.TV, από τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos Wireless.

 

 

“ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ” ΤΟ LOCKDOWN

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ SMS – 2 ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ  

Σε καραντίνα ξανά η Κύπρος. Το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα αρχίσει στις 11 και 30, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα νέα αυστηρότερα μέτρα, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. Το νέο lockdown που αναμένεται να έχει διάρκεια τρεις εβδομάδες, θα είναι μεν αυστηρό, αλλά διαφοροποιημένο από εκείνο της περασμένης Άνοιξης. Παράλληλα, επιστρέφουν όπως όλα δείχνουν τα γραπτά μηνύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κάθε πολίτης θα δικαιούται δύο κατ’εξαίρεση μετακινήσεις την ημέρα. Περιορισμοί θα τεθούν και στις μετακινήσεις από την μία επαρχία στην άλλη με κάποιες εξαιρέσεις.

Ρολά αναμένεται να κατεβάσουν το λιανικό εμπόριο, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που εξυπηρετούν κοινό, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και δερματοστιξίας. Κλειστές θα παραμείνουν και οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους στη βάση του ισχύοντος διατάγματος.  Θα λειτουργούν μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες, υπεραγορές, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές και περίπτερα, ο αγροτικός τομέας, ο κατασκευαστικός και η οικοδομική βιομηχανία, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ανθοπωλεία και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δεν εξυπηρετούν κοινό.

Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με τηλεργασία, ενώ οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.  Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως, πλην των νηπιαγωγείων που θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους. Αεροδρόμια και λιμάνια θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα ξενοδοχεία τα οποία θα φιλοξενούν μόνο τουρίστες.

 

 

2 ΘΑΝΑΤΟΙ – 427 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ  

Δύο θανάτους και 427 νέα κρούσματα της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας. Γυναίκα 79 και άνδρας 63 ετών είναι τα νέα θύματα του ιού. Στους 140 ανήλθε  ο συνολικός αριθμός των θανάτων .

Την ίδια ώρα ξεπέρασε το όριο ασφάλειας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών, με τις αντοχές του συστήματος υγείας να δοκιμάζεται όσο ποτέ προηγουμένως. Το βράδυ της Τετάρτης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, δήλωσε ο ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, αφού όπως σημείωσε, υπήρξε μεγάλη ροή ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

 

 

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ  ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ   

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 32% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2019

32 τοις εκατό αύξηση σημείωσαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο τέλος του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο  του 2019. Τα στοιχεία εδωσε στην δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου. Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος 2020, έφτασε τα 33.382 πρόσωπα.  Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2019 σημειώθηκε αύξηση 8 χιλιάδες 97 προσώπων, κάτι που αποδίδεται κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των κατασκευών, των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, της μεταποίησης , της εκπαίδευσης και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.

 

 

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Στα τελικά στάδια η προετοιμασία του αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2021, την ώρα που τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εξετάζουν προσαρμογή των σχεδίων στήριξης της οικονομίας και των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων ενόψει των αποφάσεων για νέο lockdown.

O Υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να παρουσιάσει σε σύσκεψη στο Προεδρικό που αρχίζει αυτή την ώρα, στους πολιτικούς αρχηγούς τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2021. Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει αυξημένες πιστώσεις για την υλοποίηση των νέων σχεδίων και άλλων έκτακτων αναγκών, υπό το φως των νέων περιορισμών. θα περιληφθούν επίσης κάποιες επί μέρους τροποποιήσεις που ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να τον υπερψηφίσουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί νέα εξάμηνη περίοδο αναστολής δόσεων, υπό όρους και προϋποθέσεις.

 

 

ΑΠΡΙΛΗ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ CYPRA

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 Αρχές Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής σε σχέση με το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd. Τα μέλη της Επιτροπής ορκίστηκαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα και έπιασαν αμέσως δουλειά. Πρόκειται για μια σημαντική έρευνα η οποία θα εξετάσει γεγονότα που επισυνέβησαν τα τελευταία 14 χρόνια και να διαπιστωθεί κατά πόσο ευνοήθηκε το σφαγείο Cypra από πράξεις ή παραλείψεις ανεξάρτητων θεσμών, κρατικών αξιωματούχων και δημόσιων υπαλλήλων.

Σε ότι αφορά την τριμελή Ερευνητική Επιτροπή, καλείται να εξετάσει κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή διαβαθμισμένων ή μη διαβαθμισμένων υπηρεσιακών εγγράφων προς την εταιρεία. Η Ερευνητική Επιτροπή αποτελείται από τους Χάρη Πογιατζή, τέως πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Κύπρο Μιχαηλίδη, τέως Αρχηγό Αστυνομίας και τη Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστή.

 

 

ΜΠΑΡΑΖ NAVTEX ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Μία ημέρα μετά το επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, η Τουρκία προχωρά σε έκδοση NAVTEX δεσμεύοντας αρκετές περιοχές για ασκήσεις. Οι NAVTEX εκδόθηκαν για την πραγματοποίηση, μεταξύ άλλων, ασκήσεων με πυρά, στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων έρευνας και διάσωσης. Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, περιπολικό σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω κοντά στα Ίμια, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο σκάφος του Λιμενικού.

 

 

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΝΙΚΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Μετά τα πρωτοφανή επεισόδια στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο επικύρωσε τελικά  τη νίκη του Τζο Μπαίντεν , ο οποίος έλαβε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τράμπ. Για πρώτη φορά ο απερχόμενος πρόεδρος αποδέχτηκε την ήττα του.  Την ίδια ώρα τραγικός είναι ο απολογισμός από την  εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο με στόχο να αποτραπεί η επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο γυναίκες και δύο άντρες, ενώ συνελήφθησαν 52 άτομα. Κάποιοι εξ αυτών οπλοφορούσαν χωρίς άδεια ή είχαν όπλα που είναι απαγορευμένα. Για να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις και επεισόδια, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον αποφάσισε να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες, ως το τέλος της θητείας του Τραμπ. Πέρα από τον εσωτερικό διχασμό που επέφερε η πρόσφατη εκλογική διαδικασία, το διεθνές κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα, την ωρα που πληθαίνουν οι φωνές για άμεση καθαίρεση του Τραμπ.

 

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΖΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ Ο ΠΑΣΠ ΑΠΟ ΤΟ LOCKDOWN

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, για αναχαίτιση της πανδημίας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών ξεκαθαρίζει, πως σε περίπτωση που κλείσει ο αθλητισμός και όλες οι κατηγορίες, αρκετοί εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Παράλληλα, σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία.  Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Π.Α.Σ.Π, σε περίπτωση που μπει σε καραντίνα και το ποδόσφαιρο, θα τεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι εκτός εργασίας. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, υποστηρικτικό προσωπικό, προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές καθώς και άλλα πολλά παρεμφερή επαγγέλματα, συντηρούν οικονομικά χιλιάδες οικογένειες. Ως εκ τούτου η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί λαμβάνοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει. Ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών τονίζει ακόμα ότι σε όλες τις χώρες που επιβλήθηκε ολικό lockdown ο επαγγελματικός αθλητισμός συνεχίζει κανονικά αφού αποτελεί ελάχιστο βάλσαμο , όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για όλους όσοι έχουν πληγεί ή ταλαιπωρούνται από την πανδημία. Ο ΠΑΣΠ αναφέρει πως οι ποδοσφαιριστές εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και βρίσκονται στις ομάδες μειωμένου κινδύνου για νοσηλεία. Εξηγεί επίσης πως όλα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον αθλητισμό ήταν μεμονωμένα και προέκυψαν από άλλες κοινωνικές συναθροίσεις και όχι μέσα από το γήπεδο.

 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΠΑΦΟΣ

ΣΥΝΕΤΡΙΨΕ ΜΕ 5-0 ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 18η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η Πάφος συνέτριψε με 5-0 τον Ολυμπιακό. Στο πρώτο ημίχρονο η Πάφος πήρε προβάδισμα δύο γκολ μέσα σε 3 λεπτά, με γκολ των Βαλακάρι και Τόρες . Στο δεύτερο ημίχρονο ξανά ο Τόρες ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0, το 4-0 διαμόρφωσε ο Μέρφι, ενώ το τελικό 5-0 ήρθε εκ νέου από τον Βαλακάρι . Με τη νίκη αυτή η Πάφος έφτασε τους 24 βαθμούς και ανέβηκε στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ ο Ολυμπιακός υποχώρησε στην 8η θέση έχοντας επίσης 24 βαθμούς και ένα παιχνίδι λιγότερο.

Ήταν οι τίτλοι ειδήσεων μέχρι αυτή την ώρα. Συνδεθείτε με τα κανάλια μας στο YouTube και στο Facebook για τις εκπομπές που ακολουθούν.

Vouli TV