ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ απο το Vouli.TV | 12 Φεβρουαρίου 2021
Χαίρετε Κυρίες και Κύριοι, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021 και παρακολουθείτε Τίτλους Ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση του Vouli.TV
Mας παρακολουθείτε στην διεύθυνση www.Vouli.TV, από τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos Wireless.
ΦΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΑΣΚΟΥΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΙΑ ΚΑΤΕΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΔΕΛΦΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ
Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις λεπτομέρειες της οικογενειακής τραγωδίας στους Εργάτες. Η Δέσπω Αβραξίδου, αδελφή της 52χρονης και θεία του 20χρονου, των θυμάτων της ανείπωτης οικογενειακής τραγωδίας, μίλησε στην Κρατική τηλεόραση, εξιστορώντας τα όσα διαδραματίζονταν καθημερινά στο σπίτι της οικογένειας. Η κυρία Αβραξίδου διαμένει δίπλα από το σπίτι των θυμάτων, και χαρακτηριστικά ότι ο φερόμενος δράστης ξυπνούσε κάθε μέρα από τις 4 το πρωί και καυγάδιζε με όλα τα μέλη της οικογένειας του. Ασκούσε σωματική και λεκτική βία στη γυναίκα και τα παιδιά του, τα έσπαζε όλα μέσα στο σπίτι και ακολούθως έπαιρνε το αυτοκίνητό του και εξαφανιζόταν. Η κυρία Αβραξίδου, ανέφερε ότι η οικογένεια βρισκόταν υπό την επίβλεψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ωστόσο κατήγγειλε ότι υπήρχε αδιαφορία και λειτουργοί της Υπηρεσίας πολύ σπάνια επισκέπτονταν την οικογένεια. Για τα περιστατικά βίας είχε γίνει και καταγγελία από την Δέσπω Αβραξίδου πριν από περίπου ενάμιση μήνα στην Αστυνομία όταν ο φερόμενος δράστης προσπάθησε και πάλι να πνίξει τον 20χρονο γιο του Στέλιο Γιάγκου. Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά της κυρίας Αβραξίδου ότι δεν γνώριζε πως ο δράστης είχε διαπράξει έγκλημα και στο παρελθόν. Σημειώνεται ότι ο δεύτερος γιος της οικογένειας ο 25χρονος Χαράλαμπος, ο οποίος ως εκ θαύματος γλίτωσε χθες από τη μανία του πατέρα του, είναι καλά στην υγεία του και σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΡΡΙΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Σε αγώνα αλληλοεπίρριψης ευθυνών επιδίδονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείο Εργασίας και Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τη διαχείριση της μοιραίας οικογένειας στους Εργάτες. Με έντονο τρόπο η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Μαρία Κυρατζή δήλωσε ότι μετά από κάθε ανάλογο, τραγικό περιστατικό τα “βέλη” στρέφονται κατά της υπηρεσίας που προίσταται. Δεν είχε φτάσει κοντά μας οποιαδήποτε αναφορά που να ενέπλεκε ζητήματα επικινδυνότητας και βίας είπε. Αυτό που διακινείται για αναφορά στις Υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας πριν από ενάμιση μήνα, δεν υφίσταται, τονίζοντας ότι το έχει ψάξει ενδελεχώς. Η κυρία Κυρατζή διευκρίνισε ότι τα θέματα ψυχικής υγείας διαχειρίζονται από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Καθησυχάζει τους πολίτες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca. Μιλώντας στους δημοσιογράφους για την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πέραν των σαράντα μία χιλιάδων ατόμων, εκ των οποίων τα 14 χιλιάδες ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις. Θεωρήσαμε χρήσιμο να προχωρήσουμε στη σημερινή διάσκεψη 1,5 περίπου μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ο Υπουργός. Βρισκόμαστε πλέον στην Τρίτη φάση του Πλάνου Εμβολιασμού , δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας, ενώ εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται και η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας. Βρισκόμαστε σε μια πολύ καθοριστική στιγμή για τη διαχείριση της πανδημίας και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μελετημένα είπε ο Υπουργός Υγείας .
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ
Θέματα που άπτονται των εξελίξεων στο Κυπριακό, των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ και της επικρατούσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τις συναντήσεις, που θα έχει την Κυριακή, στο Ισραήλ. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει , στο Ισραήλ, για μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον ΟΜΌΛΟΓΟ του, Ρόιβεν Ρίβλιν, ενώ στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου. Όπως αναφέρει ο κ. Κούσιος, “κατά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται, ανάμεσα σε άλλα, των εξελίξεων στο Κυπριακό, των διμερών σχέσεων, της επικρατούσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ. Στόχο η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και η ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς της Άμυνας, της Ενέργειας και του Τουρισμού”.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής άρχισε και ολοκλήρωσε τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς. Πρόκειται για δυο σημαντικά τα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια εντός Μαρτίου.
Το πρώτο αφορά την αύξηση της ποινής σε δημόσιο λειτουργό για κατάχρηση εξουσίας. Ουσιαστικά, τροποποιείται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας του ποινικού κώδικα όσον αφορά το ύψος της ποινής και από τρία χρόνια φυλάκισης που είναι στην κείμενη νομοθεσία αυξάνεται σε επτά . Επίσης η Επιτροπή Νομικών συζήτησε νομοσχέδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση της απάτης και της πλαστογραφίας, μέσω πληρωμής πλην των μετρητών. Με την αλματώδη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας οι συναλλαγές έχουν πλέον σημαντική συνοριακή διάσταση. Πραγματοποιούνται με οποιοδήποτε μέσο πληρωμής πλην των μετρητών, και για αυτό το λόγο πρέπει να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών. Με την προτεινόμενη νομοθεσία, ποινικοποιούνται η δόλια χρήση κλεμμένου ή πλαστογραφημένου μέσου πληρωμής πλην των μετρητών, όπως η κλοπή και πλαστογραφία. Επίσης, ποινικοποιείται η ηθική αυτουργία, αλλά και υποκίνηση, υποβοήθηση, συνέργεια και απόπειρα σε οποιαδήποτε από τα πιο πάνω αδικήματα.
ΦΟΡΟΥΜ ΦΙΛΙΑΣ
ΠΛΗΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ
Την πλήρη ικανοποίησή της για το Κοινό Ανακοινωθέν της πρώτης συνάντησης του Φόρουμ της Φιλίας εκφράζει η Αθήνα. Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές οι συμμετέχουσες χώρες επανέλαβαν την προσήλωση τους στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η εν λόγω αναφορά αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας», σημειώνει η ελληνική πλευρά. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όλο και περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιθυμούν να προβούν σε σχετικές οριοθετήσεις, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας.
ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ
ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επικοινώνησε τηλεφωνικά με την ηθοποιό Ζέτα Δούκα και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη στήριξη στα θύματα βίας στον χώρο του Πολιτισμού. Είχε προηγηθεί έκκληση της Ζέτας Δούκα να πάρουν θέσει ως προς τις καταγγελίες η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ανοιχτή επιστολή που ανάρτησα προς τον ίδιο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ήρθε σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου μέσω της συμβούλου του κ. Κύρας Κάπη, είπε η Ζέτα Δούκα. Μου μεταφέρθηκε η πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού στον αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή βίας, καθώς και το γεγονός πως έχει ήδη δοθεί εντολή στο υπουργείο Πολιτισμού, να προβεί στη θέσπιση κώδικα δεοντολογίας που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού» ανέφερε.
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Ο «ΠΟΛΙΚΟΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΣ» ΕΦΕΡΕ ΕΝΤΟΝΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Θερμοκρασίες έως μείον 27 βαθμοί Κελσίου, αναστάτωση σε αυτοκινητοδρόμους και δρομολόγια τρένων, έντονες χιονοπτώσεις μέσα στον Φεβρουάριο φέρνει το σπάνιας έντασης κύμα ψύχους που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία, όλη τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κρύο θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα, αν και αναμένεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Στη Σουηδία η δημόσια τηλεόραση απευθύνει έκκληση για οικονομία στο ρεύμα, ακόμη και για περιορισμό στη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, λόγω της κακοκαιρίας. Ακόμη και η Βόρεια Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένη στο πολικό ψύχος των τελευταίων ημερών. Οι μετεωρολόγοι, επισημαίνουν ότι όλα αυτά οφείλονται στον αποκαλούμενο «πολικό στρόβιλο». Πρόκειται για μία τεράστια κυκλική δίνη ψυχρών ανέμων γύρω από τον αρκτικό κύκλο, η οποία διαμορφώνει το χαρακτηριστικό κλίμα στην αρκτική στρατόσφαιρα, προκαλώντας έντονες χιονοπτώσεις .
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΑΕΛ
Το λεμεσιανό ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΛ και Απόλλωνα που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, ξεχωρίζει της 25ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, το οποίο αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται την Τρίτη. Το αποτέλεσμα του ντέρμπι, όποιο και αν είναι αυτό, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί η δεύτερη Ομόνοια που παίζει το Σάββατο με τον Ερμή, καθώς και η Ανόρθωση που αγωνίζεται Τρίτη με την Ενωση.
Πέντε ομάδες, η Δόξα, η Πάφος, ο Ολυμπιακός, το ΑΠΟΕΛ και η Νέα Σαλαμίνα έχουν τις δικές τους πιθανότητες για να μπουν στην πρώτη εξάδα, με το σκηνικό να ξεκαθαρίζει οριστικά στην 26η και τελευταία αγωνιστική της Α` φάσης.
ΦΟΥΤΣΑΛ
Ο ΑΠΟΕΛ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΑΕΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Το ΑΠΟΕΛ ξεπέρασε χθες βράδυ το εμπόδιο της ΑΕΛ και οδηγεί σταθερά την κούρσα του Πρωταθλήματος Futsal, με απολογισμό 22 βαθμούς σε οκτώ αγώνες. Ακολουθεί η Ομόνοια που επικράτησε της Αραράτ. Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε στο Λευκόθεο της ΑΕΛ με 7-5. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ομόνοια Λευκωσίας με 16 βαθμούς, η οποία νίκησε χθες βράδυ την Αραράτ με 4-1.
ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ. ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΑΣ ΤΟ YOUTUBE ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Εκλογές για πεντακομματική Βουλή;
Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ασταθές και απρόβλεπτο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανότητα συγκρότησης πεντακομματικής Βουλής. Ένα ενδεχόμενο που θα αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες εξουσίας και θα φέρει νέες πολιτικές συνεργασίες την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Ρευστό εκλογικό περιβάλλον
Η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σε φάση αποστασιοποίησης και κόπωσης από την πολιτική. Οι πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να εκφράσουν προθέσεις, ενώ η ψήφος τους καθορίζεται ολοένα και περισσότερο από το συναίσθημα παρά από τη λογική.
Αυτό καθιστά κάθε εκλογική πρόβλεψη εξαιρετικά επισφαλή. Το παράδειγμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου ένας ανεξάρτητος υποψήφιος συγκέντρωσε πάνω από 70 χιλιάδες ψήφους, είναι ενδεικτικό της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.
Προς μια Βουλή με πέντε κόμματα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το ενδεχόμενο μιας πεντακομματικής Βουλής, όπου τα 56 κοινοβουλευτικά έδρανα θα μοιραστούν σε λιγότερους σχηματισμούς. Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα είναι το μικρότερο πλήθος κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία εδώ και δεκαετίες.
Η μείωση του αριθμού των κομμάτων σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό εδρών ανά κόμμα, ακόμη και με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά. Στη β΄ κατανομή, όπου συμμετέχουν μόνο κόμματα με ποσοστό άνω του 7,2%, φαίνεται πως θα εισέλθουν πέντε — διπλάσια από τα τρία του 2021.
Νέα δεδομένα για τη διακυβέρνηση
Η πιθανή απουσία μικρότερων συμπολιτευόμενων κομμάτων από τη νέα Βουλή θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει νέες ισορροπίες. Εάν μόνο το ΔΗΚΟ παραμείνει εντός, θα χρειαστεί να αναλάβει ρόλο-κλειδί στις πολιτικές συνεργασίες, ενώ ο πιθανός ενισχυμένος ρόλος του ΕΛΑΜ ενδέχεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τη δυναμική.
Η επόμενη ημέρα
Η εκλογική αναμέτρηση δεν θα κρίνει μόνο ποιο κόμμα θα τερματίσει πρώτο, αλλά ποιος θα μπορεί να κυβερνήσει και με ποιες συμμαχίες. Οι πολιτικές ανακατατάξεις φαίνεται πως μόλις ξεκινούν, και η νέα σύνθεση της Βουλής ίσως αποτελέσει το πιο χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μετάβασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέντε Ελληνοκύπριοι όμηροι: Κατέρρευσε η υπόθεση εκδίκησης του Σιμόν Αϊκούτ – Η Εισαγγελία σκέφτεται πώς να τη «μαζέψει»!
2 Οκτωβρίου 2025 – Αζίζ Σαχ
Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς κρατά από τις 19 Ιουλίου πέντε Ελληνοκύπριους ομήρους.
Οι πέντε Ελληνοκύπριοι απήχθησαν ως εκδίκηση για τον Σιμόν Αϊκούτ…
Η αστυνομία το είπε ανοιχτά στο δικαστήριο!
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο αστυφύλακας Χασάν Οζγκιούτ, στο Στρατοδικείο:
– «Η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας έχει λίστα με άτομα που υπέβαλαν καταγγελία εναντίον του Σιμόν Αϊκούτ. Τη στιγμή που ο Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι το όνομά του βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, εμφανίστηκε η πυξίδα…»
Η «Haber Cyprus», πολύ πριν από τη δήλωση αυτή της αστυνομίας, έγραψε στις 2 Αυγούστου τα εξής:
– «Φημολογείται ότι ο Ανδρέας Κυπριανού ήταν ένας από τους υπόπτους που οδήγησαν στη σύλληψη του Σιμόν Αϊκούτ στον νότο»…
Οι θεσμοί του κατοχικού καθεστώτος, το συνεταιριστικό κεφάλαιο και τα λουρί των ΜΜΕ του ανέτρεψαν αυτό το αίσχος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αποκάλυψαν επίσης τους συνεργάτες του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στον νότο…
Πώς το κατοχικό καθεστώς πήρε τη λίστα των καταγγελλόντων από τον φάκελο της υπόθεσης του Σιμόν Αϊκούτ, που εκδικαζόταν στο Κακουργιοδικείο της Κυπριακής Δημοκρατίας;
– Η απαγωγή του Ανδρέα Κυπριανού με την κατηγορία ότι ήταν «καταγγέλλων» εναντίον του Σιμόν Αϊκούτ αποτελεί μαύρη κηλίδα για τους Ελληνοκύπριους δικηγόρους.
Όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης, στη δήλωση της αστυνομίας στο Στρατοδικείο στις 10 Σεπτεμβρίου, είπε:
– «Έχουμε λίστα με Ελληνοκύπριους που υπέβαλαν καταγγελία εναντίον του Σιμόν Αϊκούτ»,
και πρόσθεσε: «Εσείς στρατολογήσατε αυτούς τους ανθρώπους για τον Σιμόν Αϊκούτ, ετοιμάσατε πολύ καλά αυτή την υπόθεση», η αστυνομία δεν είχε απάντηση…
Το καθεστώς των εποίκων που εκπροσωπείται από τον Σιμόν Αϊκούτ, οι συνεταιριστές καπιταλιστές και οι πιστοί τους άνδρες εκτέθηκαν.
Ξεκίνησε πανικός όταν η αστυνομία ανακοίνωσε τα ονόματα των Νογιανλάρ, Ντεβέτς και Τουνάλι, που κατήγγειλαν μαζί με τον Χασάν Ιντζέ, ο οποίος κατέδωσε τον Ελληνοκύπριο.
Και όλα έγιναν ξεκάθαρα όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο γιος του Χασάν Ιντζέ, ο Τζεμάλ Ιντζέ, ήταν κτηματομεσίτης του Σιμόν Αϊκούτ!
Σε αυτή την υπόθεση, το τουρκικό κατοχικό καθεστώς που πήρε πέντε Ελληνοκύπριους ομήρους και οι τοπικοί του συνεργάτες βρέθηκαν οι ίδιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Τώρα δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από το εδώλιο…
Στο άρθρο μου στις 19 Σεπτεμβρίου έγραψα:
Οι υποθέσεις κλιμακώθηκαν όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την κράτηση των πέντε Ελληνοκυπρίων ως «κατά φαντασίαν δίωξη δικαστή»…
Η αστυνομία που ζητούσε τρεις μήνες κράτηση λέγοντας – «Θα ετοιμάσω τον φάκελο μόνο σε 3 μήνες», τον ολοκλήρωσε σε 13 ημέρες!
Αν αποσύρουν τις υποθέσεις, θα παραδεχτούν ότι πρόκειται για σκευωρία. Γι’ αυτό προσπαθούν να τις κλείσουν με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.
Όμως υποθέσεις υφασμένες σαν ιστός αράχνης μπορεί να ανοίγουν με εντολή, αλλά δεν κλείνουν με εντολή.
Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς εξέθεσε τον «Κύπριο Τούρκο δικαστή» που ήταν επικεφαλής των «υπό-κυβερνητικών» θεσμών που το καμουφλάριζαν και το προστάτευαν!
Αυτό που προέβλεψα στις 19 Σεπτεμβρίου βγήκε αληθινό στη δίκη της 1ης Οκτωβρίου.
Χθες εκδικάστηκαν στην Τρικωμία οι υποθέσεις των πέντε Ελληνοκυπρίων που είχαν απαχθεί:
– Καταπάτηση περιουσίας…
– Δημόσια όχληση…
– Παραβίαση του Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων…
Πήγαμε στο δικαστήριο με ενθουσιασμό!
Γιατί οι Αχμέτ Νογιαν, Μπουρτσίν Ντεβέτς και Τζεϋχούν Τουνάλι, που κατήγγειλαν και οδήγησαν στη σύλληψη των Ελληνοκυπρίων, μαζί με τον Χασάν Ιντζέ, θα κατέθεταν στο δικαστήριο!
Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την κανονική δικαστική διαδικασία…
Θα κατέθεταν ότι έκαναν την καταγγελία και θα ερωτούνταν από τους δικηγόρους υπεράσπισης.
Όμως ο ενθουσιασμός μας έμεινε μετέωρος!
Η Εισαγγελία παρενέβη και απέσυρε τις υποθέσεις «καταπάτησης περιουσίας» και «δημόσιας όχλησης» που θα εξέθεταν το φουαγιέ των κατασκευαστικών εταιρειών.
Όμως το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι, δεν γυρίζει πίσω…
– Η αγάπη του Σιμόν Αϊκούτ έφερε το τέλος των Τουρκοκύπριων συνεργατών!
Έδωσαν την ύπαρξή τους στην ύπαρξη του Σιμόν Αϊκούτ…
Η Εισαγγελία απέσυρε τις υποθέσεις «καταπάτησης περιουσίας» και «δημόσιας όχλησης» στις οποίες δικάζονταν οι πέντε Ελληνοκύπριοι.
– Έτσι ξεμπέρδεψαν οι κατασκευαστικές εταιρείες;
Στην υπόθεση παραβίασης του «Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», στην οποία δικάζονταν η Άννι και ο Ανδρέας Κυπριανού, ο Εισαγγελέας είπε ότι επέμειναν και ότι σχεδιάζουν να φέρουν νέα αγωγή.
Πρόσφατα, ο Εισαγγελέας έκανε πίσω στο Στρατοδικείο, αφού πρώτα είπε «Θα φέρω 3-5 ακόμη μάρτυρες»…
Βλέπετε, μετά από μία ακρόαση, το καθεστώς θα καταθέσει αγωγή για παραβίαση του «Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»…
– Θέλει άραγε το κατοχικό καθεστώς να αποκαλυφθούν τα συμβόλαια της Άννι Κυπριανού στο δικαστήριο;
Η Εισαγγελία απέσυρε την υπόθεση «καταπάτησης περιουσίας» για την οποία παραπονέθηκαν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Γιατί ο Αχμέτ Νογιαν, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, μαζί με τους Μπουρτσίν Ντεβέτς και Τζεϋχούν Τουνάλι, και τον Χασάν Ιντζέ θα έπρεπε να έρθουν και να καταθέσουν…
Η Εισαγγελία παρενέβη για να προστατεύσει το κεφάλαιο. Αλλιώς θα τους ρωτούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης!
– Όταν παρουσιαστούν στο δικαστήριο τα συμβόλαια της Άννι Κυπριανού, δεν θα ρωτήσουν ποιες κατασκευαστικές εταιρείες κατέσχεσαν αυτά τα εδάφη;
Δεν μπορούν να σώσουν τις κατασκευαστικές εταιρείες αποσύροντας αγωγές!
Έσπασες το μπουκάλι, έβγαλες το τζίνι!
– Πήρες την εκδίκηση του Σιμόν Αϊκούτ;
– Όχι, έδωσες την ύπαρξή σου στην ύπαρξη του Σιμόν Αϊκούτ!
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Το ΕΛΑΜ αλλάζει το παιχνίδι με την κίνηση Παπαχαραλάμπους
Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους με το ΕΛΑΜ δεν είναι απλώς μια ακόμη «μεταγραφή». Αντιθέτως, αποτελεί κομβική κίνηση με πολιτικό βάρος, που αποτυπώνει τη στρατηγική του κόμματος να διευρύνει το αποτύπωμά του στον συντηρητικό χώρο και να αμφισβητήσει την παραδοσιακή κυριαρχία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).
Στόχευση στον πυρήνα της Δεξιάς
Ο Παπαχαραλάμπους δεν είναι τυχαία επιλογή. Με μακρά πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες ακόμη και ως «αντάρτης», φέρνει στο ΕΛΑΜ δύο κρίσιμα στοιχεία: εκλογική επιρροή και συναγερμικό DNA. Η προέλευσή του από τον ΔΗΣΥ επιτρέπει πρόσβαση σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων που αισθάνεται αποξενωμένο από τις πιο προοδευτικές τάσεις της ηγεσίας του κόμματος.
Η επιλογή του ΕΛΑΜ να εντάξει στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας έναν τόσο αναγνωρίσιμο υποψήφιο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά: αφενός ενισχύει το τοπικό ψηφοδέλτιο, αφετέρου στέλνει μήνυμα ότι το κόμμα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική για όσους αναζητούν πιο «παραδοσιακή» δεξιά έκφραση.
Μεθοδική διεύρυνση πέρα από το περιθώριο
Η κίνηση Παπαχαραλάμπους δεν είναι μεμονωμένη. Προηγήθηκαν οι περιπτώσεις Μάριου Πελεκάνου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, καθώς και του Ευγένιου Χαμπουλλά. Φήμες θέλουν και την πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή, να ακολουθεί. Το μοτίβο είναι σαφές: στελέχη με εμπειρία, δημόσια αναγνωρισιμότητα και δεσμούς με τον ευρύτερο συναγερμικό χώρο.
Πρόκειται για στρατηγική «κανονικοποίησης» ενός κόμματος που επιδιώκει να μεταβεί από τη διαμαρτυρία στην κυβερνησιμότητα. Η ανάδειξη υποψηφίων με θεσμική εμπειρία μειώνει τις ενστάσεις περί «ακρότητας» και διευρύνει τη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Πολιτικό κενό και συγκυρία
Ο ΔΗΣΥ, επιδιώκοντας τα τελευταία χρόνια να απευθυνθεί και σε πιο κεντρώες ή φιλελεύθερες δυνάμεις, αφήνει ανοιχτό πεδίο σε μια συντηρητική δεξιά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ζητήματα ταυτότητας. Το ΕΛΑΜ επιχειρεί να καταλάβει αυτόν τον χώρο, επαναπροσδιορίζοντας το πολιτικό τοπίο.
Η πρόσφατη δημοσκόπηση που καταγράφει διαρροές 15% από τον ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ δείχνει ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει. Αν οι νέες υποψηφιότητες επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες, το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2026.
Πανεπαρχιακή ανάπτυξη
Η προσπάθεια δεν περιορίζεται στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό κατέρχονται οι Ευγένιος Χαμπουλλάς, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Πόλυς Ανωγυριάτης και Βαγγέλης Τσαγγαρίδης· στη Λάρνακα ο Στέλιος Πασιουρτίδης και ο νυν βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου· στην Αμμόχωστο η Ζαφείρω Κάστανου, ο Λίνος Παπαγιάννης και ο Λίνος Χατζηγεωργίου· στην Πάφο οι Χαράλαμπος Γρηγορίου και Δημήτρης Παπαδημήτρη. Το ΕΛΑΜ προχωρά καθημερινά σε νέες ανακοινώσεις, στοχεύοντας να παρουσιάσει ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια ως το τέλος του μήνα.
Συμπέρασμα
Η υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο μιας οργανωμένης πορείας του ΕΛΑΜ: από κόμμα διαμαρτυρίας σε διεκδικητή ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας. Με συστηματικές «μεταγραφές» από τον ΔΗΣΥ και μηνύματα που απευθύνονται σε παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, το κόμμα επιδιώκει να εδραιωθεί ως κεντρικός παίκτης στη δεξιά πτέρυγα της κυπριακής πολιτικής σκηνής.
Η έκβαση αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι νέες υποψηφιότητες θα μετατραπούν σε ψήφους και έδρες, αλλά και από το αν ο ΔΗΣΥ θα επιλέξει να ανακτήσει τον συντηρητικό του πυρήνα ή θα συνεχίσει τη διεύρυνση προς το κέντρο. Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 ενδέχεται να αποτελέσουν σημείο καμπής για τον συσχετισμό δυνάμεων στη δεξιά παράταξη της Κύπρου.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ2 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis2 weeks ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record2 days agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis2 weeks ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή2 weeks agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis2 weeks agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ2 weeks agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

