Χαίρετε Κυρίες και Κύριοι, Τρίτη 19 Ιανουαρίου και παρακολουθείτε Τίτλους Ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση του Vouli.TV

Mας παρακολουθείτε στην διεύθυνση www.Vouli.TV, από τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos Wireless.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΜΠΟΡΕΛ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στο επίκεντρο της συνομιλίας, βρέθηκε το Κυπριακό. Όπως ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της άτυπης Διάσκεψης, αλλά και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος έχει αναλάβει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την Τζέιν Χολ Λουτ, ως επίσης και τις τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλει προς τον κ. Γκουτέρες. Υπογράμμισε την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση μίας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επαναλαμβάνοντας την ισχυρή βούλησή του για την επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου από το σημείο που είχε διακόπηκε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά. Από δικής του πλευράς, ο κ. Μπορέλ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έμπρακτη στήριξη της Ένωσης προς την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εντός των παραμέτρων του Οργανισμού, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει την προσπάθεια αυτή.

 

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΔΕΚ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ

Με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκαν χθες οι επαφές του Προεδρου Αναστασιάδη με τους προέδρους ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ για τον προυπολογισμό. Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα της ΕΔΕΚ για σύσταση δικαστηρίου  εκδίκασης χρηματοπιστωτικών διαφορών, με στόχο να λάβει την ψήφο της την ερχόμενη Πέμπτη. Η ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας βρίσκεται ένα ακόμα βήμα πιο κοντά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης. Σε κάθε περίπτωση η ΕΔΕΚ αναμένει την επίσημη ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ώστε να λάβει τελικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα η Αλληλεγγύη, ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη της δεν είναι δεδομένη. Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί σε παιγνίδια εντυπώσεων,  γεγονός που προκαλεί αλγεινή εντύπωση και μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις, σημειώνει η Αλληλεγγύη. Η κυβέρνηση ας μην κάνει το λάθος να θεωρεί δεδομένες τις ψήφους της Αλληλεγγύης, αφ΄ης στιγμής ενδίδει σε εκβιασμούς». Η Κυβέρνηση απέτυχε γι’ ακόμη μια φορά να διαμορφώσει ένα ικανοποιητικό κρατικό προϋπολογισμό» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων και καλεί την Κυβέρνηση να σταματησει τα επικοινωνιακα παιχνίδια εις βάρος των πολιτων.

 

ΝΕΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

5 ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ 162 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID – 19

Πέντε νέοι θάνατοι με τελική αιτία τον covid 19, καταγράφηκαν χθες όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων στην Κύπρο,να φθάνουν τους 175. Εντοπίστηκαν ακόμα 162 νέα περιστατικά ενώ συνολικά 199 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 55 σε σοβαρή κατάσταση.  Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων απο την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα στην Κύπρο ανήλθε στα 29,130.

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΣΗΣ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΥΣ

H Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι αποτάθηκε στον Υπουργό Υγείας και στην Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και ζητά όπως στην περίπτωση που τα περιοριστικά μέτρα δεν λήξουν στις 31 Ιανουαρίου, επιτραπεί κατ’ εξαίρεση, η επιστροφή των τελειοφοίτων στα σχολεία τους για συνέχιση της προετοιμασίας τους για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. Η Συνομοσπονδία καλεί τον Υπουργό Παιδείας, να ανακοινώσει την εξεταστέα ύλη των Παγκυπρίων Εξετάσεων το συντομότερο δυνατόν ούτως ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές, να προετοιμαστούν και να οργανωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Διατυπώνει επίσης τη θέση ότι η  εξεταστέα ύλη πρέπει να είναι αναπροσαρμοσμένη στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει γίνει η διδασκαλία, είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεκπαίδευσης καθώς και στις απαραίτητες πυρηνικές γνώσεις για κάθε επιστημονικό πεδίο.

ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 84% ΤΟ  2020

Τεράστια μείωση της τάξης του 84 κόμμα ένα τοις εκατό, σημείωσαν οι αφίξεις το 2020, ποσοστό που ισοδυναμεί περίπου. με 3 εκατομμύρια 300 χιλιάδες  χιλιάδες τουριστες. Πρόκειται για μια απο τις χειρότερες ιστορικά χρονιές για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020 σηματοδότησε τον τερματισμό 4 συνεχόμενων ετών με ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις. Οι αφίξεις τουριστών «βούλιαξαν», λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Δημοκρατία στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και από τους περιορισμούς που επέβαλαν οι διάφορες χώρες στην επιστροφή τουριστών από τους προορισμούς τους. Ειδικά τον Δεκέμβριο οι αφίξεις περιορίστηκαν σε μόλις σε 9.682 σε σύγκριση με 110.330 τον Δεκέμβριο 2019, σημειώνοντας μείωση 91,2% που ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους μετά τον Απρίλιο και τον Μάιο, όπου δεν υπήρξαν καθόλου αφίξεις τουριστών λόγω των περιοριστικών μέτρων.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΑ

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ  ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Τις επόμενες βδομάδες αναμένεται να οδηγηθεί στην  Ολομέλεια της Βουλής το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Υπουργός Εσωτερικών, ενημέρωσε τους Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, ότι η ανάγκη ψήφισης της νομοθεσίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι επείγουσα, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντλήσει χορηγία από την ΕΕ ύψους 980 εκ. ευρώ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Νουρής είπε πως υπάρχει ένα εξαιρετικά σοβαρό δεδομένο , αφού, η Κυπριακή Δημοκρατία ειδοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήότι για να μπορέσει να αντλήσει τη χορηγία, θα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις. Μια από τις προϋποθέσεις είναι ότι θα πρέπει να υποβληθεί κοστολογημένο σχέδιο για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά την ουσία των νομοσχεδίων ο Υπουργός είπε ότι η συζήτηση βρίσκεται προς το τέλος. Σημείωσε δε πως δεν εντοπίζονται μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, τόνισε ωστόσο πως πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Σοφία Μπεκατώρου, προκειμένου να εκφράσει την στήριξη και τη συμπαράστασή της στην ολυμπιονίκη, που μίλησε ανοιχτά για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη κατά τα πρώτα βήματά της στην ιστιοπλοΐα. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Σοφία Μπεκατώρου διέλυσε τη «συνωμοσία της σιωπής» στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους σε βάρος των γυναικών που εξαρτώνται απ’ αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Η Σοφία Μπεκατώρου, στις πρώτες της δηλώσεις μετά τις καταγγελίες, ανέφερε πως δεν είναι η μοναδική αθλήτρια που έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Η Ολυμπιονίκης δήλωσε πως «δεν ήταν καθόλου εύκολο να βγει και να μιλήσει και ότι «δεν είναι η μοναδική αθλήτρια που κακοποιήθηκε». Παράλληλα, έκανε έκκληση σε όλες τις γυναίκες που έχουν δεχτεί την οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, να καταγγείλουν τους υπεύθυνους.

ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Η ΤΟΥΤΚΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε αλλά βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. Ο τούρκος ΥΠΕΞ «στόχευσε» το Καστελόριζο για πολλοστή φορά, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ

ΕΡΙΞΕ ΧΙΟΝΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

Το χιόνι και η παγωνιά δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο για πολλά μέρη του κόσμου ιδιαιτερα τον Ιανουάριο . Για τις ερήμους της Αφρικής όμως και τη Μέση Ανατολή είναι κάτι το ασυνήθιστο. Αυτόν τον μήνα όμως φαίνεται πως ο καιρός τρελάθηκε και η Σαχάρα είδε χιόνι, ενώ στη Σαουδική Αραβία η θερμοκρασία άγγιξε τους μείον 2 βαθμούς κελσίου. Ένας φβτογράφος κατέγραψε τον πάγο στους αμμόλοφους της Σαχάρα και οι εικόνες εντυπωσιάζουν.Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, ντόπιοι και ξένοι έσπευσαν στην έρημο για να απολαύσουν το σπάνιο θέαμα.

ΔΟΞΑ ΑΕΚ 0-0

ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΧΑΜΕΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΓΚΟΛ

Στη λευκή ισοπαλία έμειναν Δόξα Κατωκοπιάς και ΑΕΚ Λάρνακας, σε αγώνα που ολοκληρώθηκε στο Μακάρειο, με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 20ης αγωνιστικής.Να σημειωθεί ότι και οι δύο ομάδες είχαν από ένα χαμένο πέναλτι.Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν από ένα βαθμό, με την ΑΕΚ να παραμένει στην 5η θέση με 31 βαθμούς και τη Δόξα να την ακολουθεί στην 6η θέση με 26 βαθμούς.

 

ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ.

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΑΣ ΤΟ YOUTUBE ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.

Vouli TV