ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ απο το Vouli.TV | 27 Ιανουαρίου 2021
Χαίρετε Κυρίες και Κύριοι, Τετάρτη 27 Ιανουαρίου και παρακολουθείτε Τίτλους Ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση του Vouli.TV
Mας παρακολουθείτε στην διεύθυνση www.Vouli.TV, από τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos Wireless.
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ
ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης του Μαλαισιανού Τζο Λό, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, επικεντρώθηκαν, όπως αναμενόταν, οι ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τις Πολιτογραφήσεις, ενώπιον της οποίας κατάθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Αναφορικά με την επιστολή που απέστειλε στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον Μαλαισιανό φυγόδικο Τζο Λό, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι την έστειλε επειδή ο εργολάβος που είχε αγοράσει γη από την Αρχιεπισκοπή δεν είχε το διαθέσιμο κεφάλαιο για να πληρώσει το σύνολο του ποσού και έδωσε απλώς μία προκαταβολή. Ο ίδιος έστειλε την επιστολή για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να απεμπλακεί η Αρχιεπισκοπή από την υπόθεση. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι δεν γνώριζε κάποιον από τους άλλους δύο επενδυτές, που αναφέρονταν στην επιστολή, παρά μόνο τον Τζο Λό, κι αυτό επειδή του είπαν ότι θα κάνει εισφορά στην Αρχιεπισκοπή για τη Θεολογική Σχολή. Δήλωσε ότι είχε την εντύπωση πως ο Μαλαισιανός θα έδινε περίπου 15 χιλιάδες ευρώ, όπως οι Κύπριοι που προηγουμένως προσφέρθηκαν να δώσουν εισφορά για τον ίδιο σκοπό, αλλά, πρόσθεσε, το ποσό των 300.000 το πληροφορήθηκε μετά το γεύμα που είχε μαζί του στην Κύπρο. Δεν είχα την εξουσία να ζητήσω από υπεύθυνα όργανα του κράτους πληροφορίες για το ποιόν των επενδυτών, δήλωσε ο Μακαριότατος, προσθέτοντας ότι άλλοι είχαν την ευθύνη να γνωρίζουν, όπως ο Υπουργός. Πρόεδρε να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα, είπε ο μακαριώτατος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΦΘΟΡΑ
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΤΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Διαξιφισμοί και αντιπαραθέσεις, για ακόμα μια μέρα, με επίκεντρο τα φαινόμενα διαφθοράς. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέχισαν των πόλεμο δηλώσεων και ανακοινώσεων. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Κυβέρνηση αποτελεί μέρος του προβλήματος, με το προεδρικό να ανακοινώνει την πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας να εξαγγείλει μέσω διαγγέλματος, νέα μέτρα κατά της διαφθοράς. Ο Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί το βράδυ της Πέμπτης, στον κυπριακό λαό.
Εξάλλου, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί, μαζί με την Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, σε λεπτομερή παρουσίαση του Σχεδιασμού της Κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 11:30 το πρωί.
Σε γραπτή δήλωση, ο κύριος Σεντώνας ανέφερε ότι θα υπάρξει τεκμηριωμένη απάντηση για τα μέτρα κατά της διαφθοράς από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη, μέσω διαγγέλματος προς τον κυπριακό λαό, στον οποίο είναι και υπόλογος.
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
109 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ 2 ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ
109 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, ενώ δύο νέοι θάνατοι σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Οι δύο θάνατοι αφορούν άντρα, ηλικίας 69 ετών και γυναίκα 93 ετών και οι δυο με υποκείμενα νοσήματα. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι ο συνολικός αριθμός θανάτων ανήλθε στους 190, ενώ νοσηλεύονται 160 ασθενείς, εκ των οποίων οι 53 σε σοβαρή κατάσταση. Τα 109 νέα περιστατικά ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 30.252.
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΕΦΕΔΡΟΙ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Αστυνομία έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε να εντοπίζονται και να καλούνται για παρουσίαση οι ανυπότακτοι έφεδροι. Ειδικότερα, μετά την ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης των ανυπότακτων εφέδρων από το Υπουργείο Άμυνας, η Αστυνομία, έχει προχωρήσει σε τροποποίηση του μηχανογραφημένου συστήματός της έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στα μέλη της να εντοπίζουν, να εκτυπώνουν και να επιδίδουν Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης σε έφεδρους, των οποίων η επίδοση εκκρεμεί από την Εθνική Φρουρά. Η επίδοση θα γίνεται στον έφεδρο κατά την επίσκεψή του σε διάφορα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς. Η τροποποίηση αυτή τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, ενώ παράλληλα δρομολογείται και η αναβάθμιση της εφαρμογής, ώστε στο εγγύς μέλλον ο έλεγχος αυτός, να γίνεται και από τα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας. Έφεδρος, που παραλείπει να συμμορφωθεί μετά την τριακοστή Απριλίου 2021, διαπράττει αδίκημα και σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δυο χιλιάδες ευρώ ή και τις δυο ποινές.
ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΕ Η ΚΥΠΡΟΣ
«Πρωταθλήτρια» σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση, ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2020 η Κύπρος στα τηλεφωνήματα και τις βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εν μέσω καραντίνας και κορωνοϊού, αποτέλεσαν εναλλακτική μορφή επικοινωνίας σε όλα τα κράτη – μέλη και ήταν μακράν η πιο δημοφιλής δραστηριότητα μέσω ίντερνετ. Όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat το 60% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών πραγματοποίησαν τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου. Η δραστηριότητα αυτή στην Κύπρο ανήλθε στο 85%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση. Ακολουθούν Ολλανδία, Ισπανία και Φιλανδία, ενώ τις λιγότερες βιντεοκλήσεις πραγματοποίησαν οι Σλοβένοι και οι Τσέχοι. Το 2020 το διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την αποστολή και λήψη e-mail, για την εύρεση πληροφοριών σχετικά με αγαθά και υπηρεσίες, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων , για διαδικτυακά νέα από ιστοσελίδες και για τηλεφωνία ή βιντεοκλήσεις.
ΕΛΛΑΔΑ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΛΥΡΑΚΗ- ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ
Για πιθανή εμπλοκή επαγγελματικού σκάφους που ενδεχομένως οδήγησε στο δυστύχημα του Σήφη Βαλυράκη κάνει λόγο σε επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, η σύζυγος του εκλιπόντος πρώην υπουργού, Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη. Στην επιστολή της η κυρία Βαλυράκη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει: «Οι άνθρωποι στη μικρή κοινωνία της Ερέτριας μιλούν και ίσως καταθέτουν στην τοπική Αρχή στοιχεία για την εμπλοκή επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, που σημαίνει ότι είναι ισχυρή, αν όχι βεβαία η εκδοχή της ανθρωποκτονίας». Και προσθέτει: «Τα επαγγελματικά σκάφη στην περιοχή είναι πολύ λίγα και πολύ λιγότερα αυτά που βρίσκονταν στη θάλασσα κατά τον χρόνο του συμβάντος», σημειώνει η κυρία Βαλυράκη, η οποία στην επιστολή της καταλήγει: «Σας ζητούμε να ενεργήσετε άμεσα έτσι ώστε οι έρευνες να επισπευσθούν για να μην επικρατήσει η λήθη και η συγκάλυψη». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα, ο θάνατος του πρώην υπουργού προκλήθηκε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα και στον λαιμό. Ο ιατροδικαστής δεν διαπίστωσε ο πρώην υπουργός να είχε υποστεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα ούτε κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
100.000 ΝΕΚΡΟΙ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από τον κορωνοϊό σύμφωνα με επίσημα στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν. Ο αριθμός συνιστά ένα ακόμη θλιβερό ορόσημο για τη χώρα, η κυβέρνηση της οποίας προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες εμβολιασμού και να θέσει υπό έλεγχο τις νέες μεταλλάξεις του ιού. O αριθμός των 100 χιλιάδων 162 θανάτων ξεπερνά τις απώλειες αμάχων που είχε η Βρετανία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι διπλάσιος εκείνων που έχασαν τη ζωή τους το 1940- 41, κατά τους βομβαρδισμούς από τη ναζιστική αεροπορία. Η Βρετανία κατατάσσεται πέμπτη στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως ενώ σήμερα Τρίτη ανακοίνωσε άλλους 1.631 θανάτους και 20.089 κρούσματα. «Η οδύνη για τον απολογισμό των νεκρών δεν μπορει να μετρηθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στον θλιβερό αριθμό των νεκρών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα έκανε η κυβέρνησή του». «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πραγματικά κάναμε ό,τι μπορούσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους και τον πόνο», υπογράμμισε.
ΙΝΤΕΡ ΜΙΛΑΝ 2-1
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΤΕΡ ΣΤΟ 7Ο ΛΕΠΤΟ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ
Στην αθλητική επικαιρότητα . Σε αγώνα για την προημιτελική φάση του κυπέλου Ιταλίας, η Ίντερ πέτυχε τεράστια νίκη πρόκριση στο ντέρμπι του Μιλάνου επί της Μίλαν με γκολ του Έρικσεν στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων. Προηγήθηκαν οι ροσονέρι με τον Ιμπραίμοβιτς, ο οποίος αποβλήθηκε στο 58. Η Ιντερ ισοφάρισε στο 71 με πέναλτι του Λουκάκου και πέτυχε την ανατροπή με το φάουλ του Ερικσεν.
ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ
ΜΟΝΗ ΠΡΩΤΗ ΑΝΕΒΗΚΕ Η ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΥ
Στην Αγγλία συνεχίστηκε η αγωνιστική δράση με 4 αγώνες . Η Μάντσεστερ Σίτυ μετά την επιβλητική νίκη της επι της Γουέστ Μπρομ με 5-0 ανέβηκε στην κορυφη του βαθμολογικύ πίνακα. Στους υπόλοιπους αγώνες, Σαουθάμπτον – Άρσεναλ 1-3, Νιουκαστλ – Λίντς 1-2 και Κρύσταλ Πάλας – Γουέστ Χαμ 2-3.
ΗΤΑΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ. ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΑΣ ΤΟ YOUTUBE ΚΑΙ ΣΤΟ FACEBOOK ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ.
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Εκλογές για πεντακομματική Βουλή;
Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ασταθές και απρόβλεπτο, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανότητα συγκρότησης πεντακομματικής Βουλής. Ένα ενδεχόμενο που θα αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες εξουσίας και θα φέρει νέες πολιτικές συνεργασίες την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Ρευστό εκλογικό περιβάλλον
Η κυπριακή κοινωνία βρίσκεται σε φάση αποστασιοποίησης και κόπωσης από την πολιτική. Οι πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να εκφράσουν προθέσεις, ενώ η ψήφος τους καθορίζεται ολοένα και περισσότερο από το συναίσθημα παρά από τη λογική.
Αυτό καθιστά κάθε εκλογική πρόβλεψη εξαιρετικά επισφαλή. Το παράδειγμα των πρόσφατων ευρωεκλογών, όπου ένας ανεξάρτητος υποψήφιος συγκέντρωσε πάνω από 70 χιλιάδες ψήφους, είναι ενδεικτικό της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.
Προς μια Βουλή με πέντε κόμματα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το ενδεχόμενο μιας πεντακομματικής Βουλής, όπου τα 56 κοινοβουλευτικά έδρανα θα μοιραστούν σε λιγότερους σχηματισμούς. Αν επιβεβαιωθεί, αυτό θα είναι το μικρότερο πλήθος κομμάτων με κοινοβουλευτική παρουσία εδώ και δεκαετίες.
Η μείωση του αριθμού των κομμάτων σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό εδρών ανά κόμμα, ακόμη και με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά. Στη β΄ κατανομή, όπου συμμετέχουν μόνο κόμματα με ποσοστό άνω του 7,2%, φαίνεται πως θα εισέλθουν πέντε — διπλάσια από τα τρία του 2021.
Νέα δεδομένα για τη διακυβέρνηση
Η πιθανή απουσία μικρότερων συμπολιτευόμενων κομμάτων από τη νέα Βουλή θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναζητήσει νέες ισορροπίες. Εάν μόνο το ΔΗΚΟ παραμείνει εντός, θα χρειαστεί να αναλάβει ρόλο-κλειδί στις πολιτικές συνεργασίες, ενώ ο πιθανός ενισχυμένος ρόλος του ΕΛΑΜ ενδέχεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τη δυναμική.
Η επόμενη ημέρα
Η εκλογική αναμέτρηση δεν θα κρίνει μόνο ποιο κόμμα θα τερματίσει πρώτο, αλλά ποιος θα μπορεί να κυβερνήσει και με ποιες συμμαχίες. Οι πολιτικές ανακατατάξεις φαίνεται πως μόλις ξεκινούν, και η νέα σύνθεση της Βουλής ίσως αποτελέσει το πιο χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της μετάβασης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέντε Ελληνοκύπριοι όμηροι: Κατέρρευσε η υπόθεση εκδίκησης του Σιμόν Αϊκούτ – Η Εισαγγελία σκέφτεται πώς να τη «μαζέψει»!
2 Οκτωβρίου 2025 – Αζίζ Σαχ
Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς κρατά από τις 19 Ιουλίου πέντε Ελληνοκύπριους ομήρους.
Οι πέντε Ελληνοκύπριοι απήχθησαν ως εκδίκηση για τον Σιμόν Αϊκούτ…
Η αστυνομία το είπε ανοιχτά στο δικαστήριο!
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο αστυφύλακας Χασάν Οζγκιούτ, στο Στρατοδικείο:
– «Η Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας έχει λίστα με άτομα που υπέβαλαν καταγγελία εναντίον του Σιμόν Αϊκούτ. Τη στιγμή που ο Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι το όνομά του βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, εμφανίστηκε η πυξίδα…»
Η «Haber Cyprus», πολύ πριν από τη δήλωση αυτή της αστυνομίας, έγραψε στις 2 Αυγούστου τα εξής:
– «Φημολογείται ότι ο Ανδρέας Κυπριανού ήταν ένας από τους υπόπτους που οδήγησαν στη σύλληψη του Σιμόν Αϊκούτ στον νότο»…
Οι θεσμοί του κατοχικού καθεστώτος, το συνεταιριστικό κεφάλαιο και τα λουρί των ΜΜΕ του ανέτρεψαν αυτό το αίσχος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αποκάλυψαν επίσης τους συνεργάτες του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος στον νότο…
Πώς το κατοχικό καθεστώς πήρε τη λίστα των καταγγελλόντων από τον φάκελο της υπόθεσης του Σιμόν Αϊκούτ, που εκδικαζόταν στο Κακουργιοδικείο της Κυπριακής Δημοκρατίας;
– Η απαγωγή του Ανδρέα Κυπριανού με την κατηγορία ότι ήταν «καταγγέλλων» εναντίον του Σιμόν Αϊκούτ αποτελεί μαύρη κηλίδα για τους Ελληνοκύπριους δικηγόρους.
Όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης, στη δήλωση της αστυνομίας στο Στρατοδικείο στις 10 Σεπτεμβρίου, είπε:
– «Έχουμε λίστα με Ελληνοκύπριους που υπέβαλαν καταγγελία εναντίον του Σιμόν Αϊκούτ»,
και πρόσθεσε: «Εσείς στρατολογήσατε αυτούς τους ανθρώπους για τον Σιμόν Αϊκούτ, ετοιμάσατε πολύ καλά αυτή την υπόθεση», η αστυνομία δεν είχε απάντηση…
Το καθεστώς των εποίκων που εκπροσωπείται από τον Σιμόν Αϊκούτ, οι συνεταιριστές καπιταλιστές και οι πιστοί τους άνδρες εκτέθηκαν.
Ξεκίνησε πανικός όταν η αστυνομία ανακοίνωσε τα ονόματα των Νογιανλάρ, Ντεβέτς και Τουνάλι, που κατήγγειλαν μαζί με τον Χασάν Ιντζέ, ο οποίος κατέδωσε τον Ελληνοκύπριο.
Και όλα έγιναν ξεκάθαρα όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο γιος του Χασάν Ιντζέ, ο Τζεμάλ Ιντζέ, ήταν κτηματομεσίτης του Σιμόν Αϊκούτ!
Σε αυτή την υπόθεση, το τουρκικό κατοχικό καθεστώς που πήρε πέντε Ελληνοκύπριους ομήρους και οι τοπικοί του συνεργάτες βρέθηκαν οι ίδιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Τώρα δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από το εδώλιο…
Στο άρθρο μου στις 19 Σεπτεμβρίου έγραψα:
Οι υποθέσεις κλιμακώθηκαν όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε την κράτηση των πέντε Ελληνοκυπρίων ως «κατά φαντασίαν δίωξη δικαστή»…
Η αστυνομία που ζητούσε τρεις μήνες κράτηση λέγοντας – «Θα ετοιμάσω τον φάκελο μόνο σε 3 μήνες», τον ολοκλήρωσε σε 13 ημέρες!
Αν αποσύρουν τις υποθέσεις, θα παραδεχτούν ότι πρόκειται για σκευωρία. Γι’ αυτό προσπαθούν να τις κλείσουν με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.
Όμως υποθέσεις υφασμένες σαν ιστός αράχνης μπορεί να ανοίγουν με εντολή, αλλά δεν κλείνουν με εντολή.
Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς εξέθεσε τον «Κύπριο Τούρκο δικαστή» που ήταν επικεφαλής των «υπό-κυβερνητικών» θεσμών που το καμουφλάριζαν και το προστάτευαν!
Αυτό που προέβλεψα στις 19 Σεπτεμβρίου βγήκε αληθινό στη δίκη της 1ης Οκτωβρίου.
Χθες εκδικάστηκαν στην Τρικωμία οι υποθέσεις των πέντε Ελληνοκυπρίων που είχαν απαχθεί:
– Καταπάτηση περιουσίας…
– Δημόσια όχληση…
– Παραβίαση του Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων…
Πήγαμε στο δικαστήριο με ενθουσιασμό!
Γιατί οι Αχμέτ Νογιαν, Μπουρτσίν Ντεβέτς και Τζεϋχούν Τουνάλι, που κατήγγειλαν και οδήγησαν στη σύλληψη των Ελληνοκυπρίων, μαζί με τον Χασάν Ιντζέ, θα κατέθεταν στο δικαστήριο!
Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου. Αυτό θα έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την κανονική δικαστική διαδικασία…
Θα κατέθεταν ότι έκαναν την καταγγελία και θα ερωτούνταν από τους δικηγόρους υπεράσπισης.
Όμως ο ενθουσιασμός μας έμεινε μετέωρος!
Η Εισαγγελία παρενέβη και απέσυρε τις υποθέσεις «καταπάτησης περιουσίας» και «δημόσιας όχλησης» που θα εξέθεταν το φουαγιέ των κατασκευαστικών εταιρειών.
Όμως το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι, δεν γυρίζει πίσω…
– Η αγάπη του Σιμόν Αϊκούτ έφερε το τέλος των Τουρκοκύπριων συνεργατών!
Έδωσαν την ύπαρξή τους στην ύπαρξη του Σιμόν Αϊκούτ…
Η Εισαγγελία απέσυρε τις υποθέσεις «καταπάτησης περιουσίας» και «δημόσιας όχλησης» στις οποίες δικάζονταν οι πέντε Ελληνοκύπριοι.
– Έτσι ξεμπέρδεψαν οι κατασκευαστικές εταιρείες;
Στην υπόθεση παραβίασης του «Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», στην οποία δικάζονταν η Άννι και ο Ανδρέας Κυπριανού, ο Εισαγγελέας είπε ότι επέμειναν και ότι σχεδιάζουν να φέρουν νέα αγωγή.
Πρόσφατα, ο Εισαγγελέας έκανε πίσω στο Στρατοδικείο, αφού πρώτα είπε «Θα φέρω 3-5 ακόμη μάρτυρες»…
Βλέπετε, μετά από μία ακρόαση, το καθεστώς θα καταθέσει αγωγή για παραβίαση του «Νόμου περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»…
– Θέλει άραγε το κατοχικό καθεστώς να αποκαλυφθούν τα συμβόλαια της Άννι Κυπριανού στο δικαστήριο;
Η Εισαγγελία απέσυρε την υπόθεση «καταπάτησης περιουσίας» για την οποία παραπονέθηκαν οι κατασκευαστικές εταιρείες. Γιατί ο Αχμέτ Νογιαν, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, μαζί με τους Μπουρτσίν Ντεβέτς και Τζεϋχούν Τουνάλι, και τον Χασάν Ιντζέ θα έπρεπε να έρθουν και να καταθέσουν…
Η Εισαγγελία παρενέβη για να προστατεύσει το κεφάλαιο. Αλλιώς θα τους ρωτούσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης!
– Όταν παρουσιαστούν στο δικαστήριο τα συμβόλαια της Άννι Κυπριανού, δεν θα ρωτήσουν ποιες κατασκευαστικές εταιρείες κατέσχεσαν αυτά τα εδάφη;
Δεν μπορούν να σώσουν τις κατασκευαστικές εταιρείες αποσύροντας αγωγές!
Έσπασες το μπουκάλι, έβγαλες το τζίνι!
– Πήρες την εκδίκηση του Σιμόν Αϊκούτ;
– Όχι, έδωσες την ύπαρξή σου στην ύπαρξη του Σιμόν Αϊκούτ!
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Το ΕΛΑΜ αλλάζει το παιχνίδι με την κίνηση Παπαχαραλάμπους
Η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην δημάρχου Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους με το ΕΛΑΜ δεν είναι απλώς μια ακόμη «μεταγραφή». Αντιθέτως, αποτελεί κομβική κίνηση με πολιτικό βάρος, που αποτυπώνει τη στρατηγική του κόμματος να διευρύνει το αποτύπωμά του στον συντηρητικό χώρο και να αμφισβητήσει την παραδοσιακή κυριαρχία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).
Στόχευση στον πυρήνα της Δεξιάς
Ο Παπαχαραλάμπους δεν είναι τυχαία επιλογή. Με μακρά πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες ακόμη και ως «αντάρτης», φέρνει στο ΕΛΑΜ δύο κρίσιμα στοιχεία: εκλογική επιρροή και συναγερμικό DNA. Η προέλευσή του από τον ΔΗΣΥ επιτρέπει πρόσβαση σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων που αισθάνεται αποξενωμένο από τις πιο προοδευτικές τάσεις της ηγεσίας του κόμματος.
Η επιλογή του ΕΛΑΜ να εντάξει στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας έναν τόσο αναγνωρίσιμο υποψήφιο λειτουργεί πολλαπλασιαστικά: αφενός ενισχύει το τοπικό ψηφοδέλτιο, αφετέρου στέλνει μήνυμα ότι το κόμμα μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική για όσους αναζητούν πιο «παραδοσιακή» δεξιά έκφραση.
Μεθοδική διεύρυνση πέρα από το περιθώριο
Η κίνηση Παπαχαραλάμπους δεν είναι μεμονωμένη. Προηγήθηκαν οι περιπτώσεις Μάριου Πελεκάνου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, καθώς και του Ευγένιου Χαμπουλλά. Φήμες θέλουν και την πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή, να ακολουθεί. Το μοτίβο είναι σαφές: στελέχη με εμπειρία, δημόσια αναγνωρισιμότητα και δεσμούς με τον ευρύτερο συναγερμικό χώρο.
Πρόκειται για στρατηγική «κανονικοποίησης» ενός κόμματος που επιδιώκει να μεταβεί από τη διαμαρτυρία στην κυβερνησιμότητα. Η ανάδειξη υποψηφίων με θεσμική εμπειρία μειώνει τις ενστάσεις περί «ακρότητας» και διευρύνει τη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Πολιτικό κενό και συγκυρία
Ο ΔΗΣΥ, επιδιώκοντας τα τελευταία χρόνια να απευθυνθεί και σε πιο κεντρώες ή φιλελεύθερες δυνάμεις, αφήνει ανοιχτό πεδίο σε μια συντηρητική δεξιά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και ζητήματα ταυτότητας. Το ΕΛΑΜ επιχειρεί να καταλάβει αυτόν τον χώρο, επαναπροσδιορίζοντας το πολιτικό τοπίο.
Η πρόσφατη δημοσκόπηση που καταγράφει διαρροές 15% από τον ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ δείχνει ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει. Αν οι νέες υποψηφιότητες επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες, το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί, μεταβάλλοντας τις ισορροπίες ενόψει των εκλογών του Μαΐου 2026.
Πανεπαρχιακή ανάπτυξη
Η προσπάθεια δεν περιορίζεται στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό κατέρχονται οι Ευγένιος Χαμπουλλάς, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, Πόλυς Ανωγυριάτης και Βαγγέλης Τσαγγαρίδης· στη Λάρνακα ο Στέλιος Πασιουρτίδης και ο νυν βουλευτής Σωτήρης Ιωάννου· στην Αμμόχωστο η Ζαφείρω Κάστανου, ο Λίνος Παπαγιάννης και ο Λίνος Χατζηγεωργίου· στην Πάφο οι Χαράλαμπος Γρηγορίου και Δημήτρης Παπαδημήτρη. Το ΕΛΑΜ προχωρά καθημερινά σε νέες ανακοινώσεις, στοχεύοντας να παρουσιάσει ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια ως το τέλος του μήνα.
Συμπέρασμα
Η υποψηφιότητα Παπαχαραλάμπους σηματοδοτεί το επόμενο στάδιο μιας οργανωμένης πορείας του ΕΛΑΜ: από κόμμα διαμαρτυρίας σε διεκδικητή ισχυρής κοινοβουλευτικής παρουσίας. Με συστηματικές «μεταγραφές» από τον ΔΗΣΥ και μηνύματα που απευθύνονται σε παραδοσιακούς συντηρητικούς ψηφοφόρους, το κόμμα επιδιώκει να εδραιωθεί ως κεντρικός παίκτης στη δεξιά πτέρυγα της κυπριακής πολιτικής σκηνής.
Η έκβαση αυτής της στρατηγικής θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι νέες υποψηφιότητες θα μετατραπούν σε ψήφους και έδρες, αλλά και από το αν ο ΔΗΣΥ θα επιλέξει να ανακτήσει τον συντηρητικό του πυρήνα ή θα συνεχίσει τη διεύρυνση προς το κέντρο. Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 ενδέχεται να αποτελέσουν σημείο καμπής για τον συσχετισμό δυνάμεων στη δεξιά παράταξη της Κύπρου.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 days agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record3 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis6 days ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
#exAformis1 month agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025


