Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Κολλέγιο της Ευρώπης θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισκέπτεται σήμερα τη Μπρουζ του Βελγίου, όπου θα προσφωνήσει το Κολλέγιο της Ευρώπης.

Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει το Κολλέγιο της Ευρώπης, κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε η Εταιρεία Κυπρίων Φοιτητών του Κολλεγίου, στο πλαίσιο της εθνικής εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται το Κολλέγιο.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο Κολλέγιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρύτανη Φεντερίκα Μογκερίνι και ακολούθως θα μιλήσει σε φοιτητές και ακαδημαϊκούς του Κολλεγίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και Κύπριοι, όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Την Πέμπτη, 21 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ακολούθως θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ, με θέμα κυρίως το Μεσανατολικό, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου και δείπνο εργασίας, με τα θέματα που θα απασχολήσουν την Συνοδό να περιλαμβάνουν το Μεσανατολικό, την Ουκρανία, το Μεταναστευτικό, την Ασφάλεια, τη Διεύρυνση και τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ.

Στις 22 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην επετειακή εκδήλωση για τα 30χρονα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μαζί με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ενώ θα ακολουθήσει Σύνοδος της Ευρωζώνης σε διευρυμένη σύνθεση.

Για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη και συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.

Ο κ. Γκουτέρες μετέβη το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ΜΜΕ, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, Φαρχάν Χακ.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, τον οποίον θα συνοδεύουν στη Μπρουζ και στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες, θα επιστρέψει στην Κύπρο το βράδυ της 22ας Μαρτίου.

Πηγή: Philenews

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia