Σε μια περίοδο όπου η ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος αποκτά κομβική σημασία για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε επίσημη πρόταση προς την Άγκυρα για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. Η πρόταση, που διατυπώθηκε στο πλαίσιο διμερών επαφών υψηλού επιπέδου, σηματοδοτεί νέα δυναμική στις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις ευρύτερες τουρκικές προσπάθειες για αναβάθμιση της αεράμυνας και του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας. Παράλληλα με τις συνομιλίες για πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αμερικανικών F-35, παραμένει ανοιχτή και η υπόθεση της προμήθειας και αναβάθμισης των F-16 από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η πρόταση για τα Eurofighter κατατέθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Άμυνας Yaşar Güler με τον Βρετανό Πρέσβη στην Άγκυρα και εκπροσώπους της BAE Systems. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η υπόθεση χειρίζεται απευθείας το Υπουργείο Άμυνας, παρακάμπτοντας την Προεδρική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), γεγονός που προσδίδει πολιτική βαρύτητα στην πρωτοβουλία.
Αρχικά, η γερμανική αντίρρηση στο πλαίσιο της πολυεθνικής κοινοπραξίας του Eurofighter είχε λειτουργήσει ανασταλτικά, ωστόσο φαίνεται πως έχει περιοριστεί, έπειτα από κοινές παρεμβάσεις των υπόλοιπων παραγωγών χωρών.
Η πρόταση για τα Eurofighter συμπίπτει χρονικά με την πρόοδο του εγχώριου μαχητικού πέμπτης γενιάς KAAN (πρόγραμμα MMU), το οποίο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε επιχειρησιακή χρήση μεταξύ 2028 και 2030. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τον πυλώνα της τουρκικής στρατηγικής για αμυντική αυτάρκεια, με κομβικό ρόλο να διαδραματίζουν οι κινητήρες GE F-110. Παρά τους προηγούμενους περιορισμούς στις εξαγωγές λόγω κυρώσεων, η Τουρκία έχει ήδη εξασφαλίσει 20 τέτοιους κινητήρες για πρωτότυπα και αρχική παραγωγή, ενώ έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συμπαραγωγή 80 μονάδων στις εγκαταστάσεις της TEI με αμερικανική άδεια.
Αν επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, η Τουρκία θα μπορέσει σταδιακά να αντικαταστήσει τα παλαιότερα F-16 με μαχητικά δικής της κατασκευής.
Ο φάκελος Eurofighter, οι διαβουλεύσεις για το F-35 και η ανάπτυξη του KAAN καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτές όλες τις στρατηγικές επιλογές στον τομέα της αεροπορικής άμυνας. Αν η Τουρκία καταφέρει να εξισορροπήσει την αγορά δυτικών συστημάτων, τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, τότε θα μπορέσει να διαμορφώσει μια νέα αρχιτεκτονική για την Πολεμική της Αεροπορία, που θα συνδυάζει αυτονομία, αποτρεπτική ισχύ και τεχνολογική πρόοδο.
ΠΗΓΗ: IBNA
Be the first to write a comment.