Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο δόγμα της Λευκωσίας για τις μεταναστευτικές ροές

Published

on

Όσα λιγότερα λέγονται δημόσια για τις μεταναστευτικές ροές τόσο το καλύτερο, φαίνεται να είναι η νέα αντίληψη της κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που έχει όλες τις προϋποθέσεις να διογκωθεί το επόμενο διάστημα. Στη λογική ότι η σιωπή είναι χρυσός φαίνεται να πειθαρχούν σχεδόν απόλυτα οι επίσημες και ανεπίσημες αναφορές κυβερνητικών στελεχών, τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι φειδωλά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποφεύγει κάθε πληροφορία για τις αυξημένες το τελευταίο διάστημα μεταναστευτικές ροές. «Η Κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, δεν επιθυμεί να σχολιάζει θέματα που άπτονται της προστασίας των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τακτική που στην ουσία αποκαλύπτει το νέο δόγμα της κυβέρνησης απέναντι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές κυρίως από θαλάσσης. Η ελεγχόμενη ροή πληροφοριών για ένα θέμα με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον είναι μόνο το ένα σκέλος της νέας τακτικής που εφαρμόσθηκε με τα πέντε πλοιάρια με μετανάστες από τον Λίβανο, τα οποία ανακόπηκαν προτού εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά από τρεις και πλέον μέρες επέστρεψαν εκεί όπου αναχώρησαν. «Τα σκάφη κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο» ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών. Πέρα από την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτού οι προσφυγικές ροές πατήσουν έδαφος, η κυβέρνηση με την απόφασή της να αναστείλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύριων υπηκόων επιδιώκει να αποθαρρύνει όσους αναμένουν στα παράλια του Λιβάνου να φύγουν προς δυσμάς, μέσω Κύπρου, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της Συρίας, το οποίο τους επιτρέπει μόλις πατήσουν έδαφος να παραμείνουν και στην Κύπρο επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.

Η Συρία

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων αφίξεων από θαλάσσης είναι Σύριοι υπήκοοι χωρίς να είναι απολύτως σίγουρο ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους. Συγκεκριμένα τους πρώτους τρείς μήνες του 2024 είχαμε 3,111 αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Οι 2,594 είναι Σύριοι (83%) που έφθασαν στην Κύπρο με 37 σκάφη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας οδηγούνται στο συμπέρασμα πως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι χρησιμοποιούν το καθεστώς που διέπει του Σύριους υπηκόους. Η διαπίστωση αυτή είναι πίσω από την επιδίωξη της Λευκωσίας για αλλαγή πολιτικής απέναντι στους παράνομους μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία, χώρα η οποία πριν από 13 χρόνια χαρακτηρίσθηκε ως μη ασφαλής, οι μετανάστες συριακής καταγωγής θεωρούνται πρόσφυγες και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό καθεστώς από οποιουσδήποτε άλλους παράτυπους μετανάστες (π.χ. Αφρικανοί, Ασιάτες). Βάσει αυτού, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες διεθνώς έχουν υποχρέωση να παραχωρούν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές ή απελάσεις Σύρων στην Συρία. Είναι για αυτό τον λόγο που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της αξιολόγησης από τον EUAA, να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πως η αλλαγή χαρακτηρισμού της Συρίας είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο προχώρησε σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύριους υπηκόους.

Ο Λίβανος

Από το περασμένο καλοκαίρι στη Λευκωσία έχει γίνει αντιληπτό πως η προσοχή για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών θα πρέπει να επικεντρωθεί στον Λίβανο. Πέρα από την επιδίωξη να στηριχθεί η κυβέρνηση του Λιβάνου πολιτικά και οικονομικά ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην καταπολέμηση του προβλήματος στη ρίζα του. Δηλαδή προτού αναχωρήσουν τα πλοιάρια με μετανάστες για Κύπρο. Εδώ είναι που η κυβέρνηση επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση του Λιβάνου και αυτό θα είναι το ζητούμενο και της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο. Οι περιπολίες μέσων επιφανείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνή ύδατα, προς την πλευρά του Λιβάνου πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία γραμμή άμυνας – ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προτού εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου κάτι που σημαίνει πως οι αρμόδιες αρχές με βάση διεθνείς συμφωνίες είναι υποχρεωμένες να παράσχουν βοήθεια σε πρόσωπα που η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Επί του προκειμένου ο Υπουργός Εσωτερικών κατηγορηματικά διαβεβαίωσε πως «οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών».

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Ο πρόεδρος του κόμματος ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ, Ανδρέας Χριστοφή, φιλοξενείται στην εκπομπή #ekloges2026 με τον Χάρη Θεραπή, σε μια συζήτηση με πολιτικό βάθος αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις.

Με φόντο τις Βουλευτικές Εκλογές 2026, ο Ανδρέας Χριστοφή ανοίγει τα χαρτιά του για:
▪️ τη «λαϊκή ανόρθωση» που προτείνει
▪️ τη σύγκρουση με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα
▪️ τις προτεραιότητες για αγρότες και εργαζόμενους
▪️ τη θέση του στο Κυπριακό και την οικονομία

Παράλληλα, μιλά για την προσωπική του διαδρομή και τη δικαίωσή του στην υπόθεση “The Land of Dreams”, αναφερόμενος σε εκείνους που –όπως ο ίδιος υποστηρίζει– επιχείρησαν να τον πλήξουν πολιτικά και προσωπικά.

Μια παρουσία με ξεκάθαρο λόγο, αιχμηρές τοποθετήσεις και χωρίς υπεκφυγές.

👉 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli.TV

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record44 minutes ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

EKLOGES202615 hours ago

Οικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι

ΕΚΠΟΜΠΕΣ19 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά, Νίκος Μούδουρος και Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Κυριακή 05/04 στις 7μμ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με χυδαία ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βουλευτικές Εκλογές 20263 days ago

Διαδικτυακή Δημοσκόπηση – Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Απρίλιος 2026

Podcast Therapy3 days ago

«Μαρία Κρίδη: Από την Παιδεία στην Πολιτική» | Podcast Therapy S2 E18

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Το κόμμα Αγρονόμος στο δρόμο προς τις Εκλογές | Σάββατο 04/04 στις 6μμ

EKLOGES20263 days ago

EKLOGES2026 – Πάφος 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 03/04 στις 7μμ

Off the Record3 days ago

ΕΛΑΜ: Ο μεγάλος νικητής των εκλογών…

Off the Record3 days ago

Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και οι σπόνσορες της πολιτικής

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia