Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το νέο δόγμα της Λευκωσίας για τις μεταναστευτικές ροές

Published

on

Όσα λιγότερα λέγονται δημόσια για τις μεταναστευτικές ροές τόσο το καλύτερο, φαίνεται να είναι η νέα αντίληψη της κυβέρνησης για αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που έχει όλες τις προϋποθέσεις να διογκωθεί το επόμενο διάστημα. Στη λογική ότι η σιωπή είναι χρυσός φαίνεται να πειθαρχούν σχεδόν απόλυτα οι επίσημες και ανεπίσημες αναφορές κυβερνητικών στελεχών, τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι φειδωλά στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα αποφεύγει κάθε πληροφορία για τις αυξημένες το τελευταίο διάστημα μεταναστευτικές ροές. «Η Κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, δεν επιθυμεί να σχολιάζει θέματα που άπτονται της προστασίας των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», τακτική που στην ουσία αποκαλύπτει το νέο δόγμα της κυβέρνησης απέναντι στις παράνομες μεταναστευτικές ροές κυρίως από θαλάσσης. Η ελεγχόμενη ροή πληροφοριών για ένα θέμα με έντονο δημόσιο ενδιαφέρον είναι μόνο το ένα σκέλος της νέας τακτικής που εφαρμόσθηκε με τα πέντε πλοιάρια με μετανάστες από τον Λίβανο, τα οποία ανακόπηκαν προτού εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά από τρεις και πλέον μέρες επέστρεψαν εκεί όπου αναχώρησαν. «Τα σκάφη κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο» ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών. Πέρα από την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτού οι προσφυγικές ροές πατήσουν έδαφος, η κυβέρνηση με την απόφασή της να αναστείλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου Σύριων υπηκόων επιδιώκει να αποθαρρύνει όσους αναμένουν στα παράλια του Λιβάνου να φύγουν προς δυσμάς, μέσω Κύπρου, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς της Συρίας, το οποίο τους επιτρέπει μόλις πατήσουν έδαφος να παραμείνουν και στην Κύπρο επειδή κινδυνεύει η ζωή τους.

Η Συρία

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων αφίξεων από θαλάσσης είναι Σύριοι υπήκοοι χωρίς να είναι απολύτως σίγουρο ότι πρόκειται για πρόσωπα τα οποία αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή κινδυνεύει η ζωή τους. Συγκεκριμένα τους πρώτους τρείς μήνες του 2024 είχαμε 3,111 αφίξεις παράτυπων μεταναστών. Οι 2,594 είναι Σύριοι (83%) που έφθασαν στην Κύπρο με 37 σκάφη. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας οδηγούνται στο συμπέρασμα πως πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι χρησιμοποιούν το καθεστώς που διέπει του Σύριους υπηκόους. Η διαπίστωση αυτή είναι πίσω από την επιδίωξη της Λευκωσίας για αλλαγή πολιτικής απέναντι στους παράνομους μετανάστες που προέρχονται από τη Συρία, χώρα η οποία πριν από 13 χρόνια χαρακτηρίσθηκε ως μη ασφαλής, οι μετανάστες συριακής καταγωγής θεωρούνται πρόσφυγες και, ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικό καθεστώς από οποιουσδήποτε άλλους παράτυπους μετανάστες (π.χ. Αφρικανοί, Ασιάτες). Βάσει αυτού, όλες ανεξαιρέτως οι χώρες διεθνώς έχουν υποχρέωση να παραχωρούν καθεστώς προσωρινής προστασίας. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές ή απελάσεις Σύρων στην Συρία. Είναι για αυτό τον λόγο που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη βάση της αξιολόγησης από τον EUAA, να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς, γεγονός που θα επιτρέψει τις επιστροφές υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πως η αλλαγή χαρακτηρισμού της Συρίας είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο προχώρησε σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύριους υπηκόους.

Ο Λίβανος

Από το περασμένο καλοκαίρι στη Λευκωσία έχει γίνει αντιληπτό πως η προσοχή για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών θα πρέπει να επικεντρωθεί στον Λίβανο. Πέρα από την επιδίωξη να στηριχθεί η κυβέρνηση του Λιβάνου πολιτικά και οικονομικά ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην καταπολέμηση του προβλήματος στη ρίζα του. Δηλαδή προτού αναχωρήσουν τα πλοιάρια με μετανάστες για Κύπρο. Εδώ είναι που η κυβέρνηση επιδιώκει τη στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση του Λιβάνου και αυτό θα είναι το ζητούμενο και της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο. Οι περιπολίες μέσων επιφανείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνή ύδατα, προς την πλευρά του Λιβάνου πρέπει να θεωρείται ως η τελευταία γραμμή άμυνας – ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προτού εισέλθουν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου κάτι που σημαίνει πως οι αρμόδιες αρχές με βάση διεθνείς συμφωνίες είναι υποχρεωμένες να παράσχουν βοήθεια σε πρόσωπα που η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο. Επί του προκειμένου ο Υπουργός Εσωτερικών κατηγορηματικά διαβεβαίωσε πως «οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών».

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Avatar photo

Published

on

Σημαντική πολιτική εξέλιξη ανακοινώθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία, όπου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου επισημοποίησαν τη συνεργασία τους ενόψει των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων.

Η συνεργασία βασίζεται σε κοινές αξίες και μια κοινή φιλοσοφία που δίνει έμφαση στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Όπως τονίστηκε, τα δύο κινήματα ενώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: την προστασία των ζώων, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την προώθηση μιας πολιτικής με ουσία για τον άνθρωπο και τη φύση.

Σε μια περίοδο με αυξανόμενες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, η επιλογή της συνεργασίας παρουσιάζεται ως απάντηση στην ανάγκη για σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών υπογράμμισαν ότι στόχος δεν είναι οι εύκολες υποσχέσεις, αλλά η διατύπωση καθαρών θέσεων, η συνέπεια και η συστηματική δουλειά.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, υποψήφιοι που προέρχονται από το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση μιας ενιαίας και ισχυρής φωνής για την οικολογία, την ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, τόσο εντός της Βουλής όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον χώρο της πολιτικής οικολογίας στην Κύπρο, αναδεικνύοντας ζητήματα που αφορούν όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ηθική διάσταση της συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 07/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Η επαρχία Λεμεσού βρέθηκε στο μικροσκόπιο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με τον Χάρη Θεραπή να συντονίζει τη συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και τις προτάσεις των κομμάτων.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού: Μιχάλης Καυκαλιάς (ΑΚΕΛ), Ζαχαρίας Αθανασιάδης (ΕΛΑΜ) και Μαρία Κρίδη (Οικολόγοι).
• Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός και ποιες λύσεις προτείνουν τα κόμματα;
• Το κυκλοφοριακό παραμένει ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα, με την πόλη να «πνίγεται» καθημερινά και τους υποψηφίους να καταθέτουν τις προτάσεις τους για αποσυμφόρηση.
• Η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τα νοικοκυριά, με τα κόμματα να παρουσιάζουν μέτρα για στήριξη των πολιτών.
• Το στεγαστικό επιδεινώνεται, καθώς η πρόσβαση σε προσιτή κατοικία γίνεται ολοένα πιο δύσκολη για τους κατοίκους της πόλης.
• Οι δημόσιες μεταφορές τέθηκαν στο τραπέζι, με συζήτηση για το κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο που να αντιμετωπίζει την ταλαιπωρία των πολιτών.
• Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους νέους της Λεμεσού, οι οποίοι –λόγω ακρίβειας και στεγαστικού– νιώθουν ότι δεν έχουν χώρο στην ίδια τους την πόλη και αναγκάζονται να την εγκαταλείψουν.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων, αλλά και την κοινή ανάγκη για ουσιαστικές και άμεσες λύσεις για τη Λεμεσό.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 hour ago

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Off the Record7 hours ago

Άρον Άρον καρατόμησε Αυτόν… λόγω social!

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ16 hours ago

Διεθνής κατακραυγή για τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο – Σκιές στην εκεχειρία ΗΠΑ–Ιράν

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ21 hours ago

Συνεργασία Οικολόγων – Κόμματος για τα Ζώα: Κοινό μέτωπο για περιβάλλον και δικαιώματα των ζώων

Off the Record1 day ago

Λάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος

Off the Record1 day ago

Ο Οδυσσέας, οι ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΙ και η νύφη…

Off the Record1 day ago

Με επιπρόσθετα 200 εκατομμύρια αποδέχονται οι γιατροί αλλαγές στο ΓΕΣΥ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ο Τραμπ συμφωνεί σε εκεχειρία δύο εβδομάδων αν το Ιράν ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Η Ρωσία κερδίζει δισεκατομμύρια από αποκλεισμό Ορμούζ, λέει το γερμανορωσικό επιμελητήριο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

ΠτΔ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώνει τους στόχους της Κυπριακής Προεδρίας

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia